Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Lindimeeste konveier liigub tõrgeteta

    Gaselli TOPi jõudnud Lindieksperdi omanikud (vasakult) Marko Rosenblatt, Tarmo Tambet ja Kalle Limberk.Foto: Väinu Rozental

    Konveierilintide tootja ja hooldaja OÜ Lindiekspert sobib hästi täiendama ettevõtete loetelu, mis on alustanud põlve otsas garaažis ning tänu usinale tööle tõusnud oma valdkonna tipptegijaks.

    Milline vanasõna iseloomustab teie ettevõtte tegevust?

    Vastavad OÜ Lindiekspert omanikud: "Ükski kivi ei tõuse ilma tõstmata. Peab ikka vaeva nägema, sest muidu ei tule mitte midagi. Tuleb kõvasti ja ausalt tööd teha. Meie töö on paljuski füüsiline töö, meil tuleb sõna otseses mõttes tõsta raskeid lindirulle. Mida enam aga inimene trenni teeb, seda enam talle rammu juurde tuleb. Tõsi, ka vanust kerib pidevalt juurde. Seetõttu võtame nüüd pigem kergemaid kive, aga veame neid selle eest rohkem ja tihedamalt."

    Pärnu gasellfirma eduloole lisab vürtsi see, et ettevõtte alustamiseks kümme aastat tagasi pantisid kõik kolm osanikku oma korterid laenu katteks. "Meil oli käivitamiseks vaja raha, et osta materjale, soetada tootmisseadmed ja sõidukid," meenutab Lindieksperdi juhataja Kalle Limberk. "Praegu me oma eluasemeid küll panti ei paneks ja ei soovita seda ühelgi ettevõtlusega alustajal teha."
    Neid hetki, kui firma kolm asutajat korraga kontoris viibivad, pole just sageli, ja erandlikuks ei kujunenud ka intervjuuks kokkulepitud päev. Nimelt pidi üks meestest, Tarmo Tambet enne vestluse lõppu Tallinna kliendi juurde kiirustama. Abi vajas lammutusfirma, mis endise rahandusministeeriumi platsil ehitusjäätmeid purustab. "Lähen panen uue konveierilindi peale, et klient saaks homme tööga uuesti pihta hakata. Praegu on neil tööseisak," seletab Tambet.

    Mis on kiire kasvu põhjused?Aastatel 2011-2013 kasvas OÜ Lindiekspert ärikasum 1,96 korda ja käive 1,54 korda.

    Lintide tsükliline väljavahetamine. Kui konveier õieti töötab, on hästi hooldatud ja mingit vigastust ega tehnilisi probleeme ei teki, peaks konveierilint umbes neli aastat töötama nii, et seda ei pea parandama. Konveierilindid vahetatakse reeglina 3-4 aasta tagant uute vastu välja. See seletab paljuski, miks Lindiekspert on olnud Gaselli TOPis 2008., 2011. ja 2013. aastal.

    Operatiivsus. Tööd ja kliente on saadud juurde tänu operatiivsusele ja kvaliteedile. Lindieksperdi mehed on alati valmis kliendi juurde sõitma esimesel väljakutsel, kasvõi hilja õhtul või nädalavahetusel. Tootmisettevõtte eesmärk on teha tööd tööajal ja Lindiekspert püüab olla paindlik selles suhtes, et klient saaks järgmise tööpäeva hommikul oma tööga jätkata.

    Lisaseadmete müük. Konveieritarvikute, tööstuslike sõelade jm müük on aastast aastasse kasvanud. Kliendid, kes algul soetasid Lindieksperdi vahendatavaid tooteid prooviks, on veendunud pakutu kvaliteedis ning suurendanud tellimuste mahtusid. Lisaseadmete müük annab praegu veerandi ettevõtte käibest.

    Lindieksperdil on ligi 1000 klienti, suurimad neist tegutsevad ehitusmaterjali- ja puidutööstuses ning jäätmekäitluses. Mittetöötav konveier tähendab kliendile saamata jäänud tulu ja sestap oskavad kliendid hinnata teenusepakkuja operatiivsust ning töö kvaliteeti. Need on peamised faktorid, mis on taganud Lindieksperdile edu.
    Lõpparve palgatööga
    Põllumajandustehnikumi haridusega Kalle Limberk, Tarmo Tambet ja Marko Rosenblatt asutasid Lindieksperdi 2005. aasta septembris. Nad olid varem üksjagu kaua koos töötanud tehniliste kummitoodete vahendusfirma OÜ Stomil Eesti (praegu OÜ Optitrans) Pärnu esinduses.
    "Meil tekkis mõte, et kuna oleme palgatööd juba teinud küll, siis prooviks oma äri püsti panna," põhjendab Limberk ettevõtte asutamist. "Nägime, et konveierilintide hooldajana võiks tulevikku olla, mingi ettekujutus tulevast tööst oli samuti olemas ning sai ka potentsiaalsete klientidega eelnevalt räägitud."
    Pärnu äärelinnas Savi tänavas üüriti garaažiboks, kus tegutseti neli esimest aastat. Äri laienedes vajati aga suuremat laopinda ja selleks üüriti Pärnu KEKilt läheduses asuv tootmishoone.
    "Kui alustasime, oli meil laos ainult kaks rulli konveierilinti, praegu on meil laos erinevaid linte kokku üle kahe kilomeetri jagu," võrdleb Limberk. "Aasta jooksul müüme lao mitu korda tühjaks." Limbergi andmeil liigub Eestis ja Lätis kokku umbes viis kilomeetrit konveierilinte, mida nad hooldavad.
    Lindiekspert ostab konveierilindid peamiselt Hollandist ja Saksamaalt. "Me lõikame siinsamas laos lindirullist jupid vastavalt kliendi soovile, liimime need kokku ja paneme kliendi juures paika," räägib Tambet. "Samuti käime kohapeal linte parandamas. Parandamine on spetsiifiline töö. Mõned kliendid on proovinud ise linti remontida, aga usaldanud asja lõpuks ikkagi meie hoolde."

    OÜ Lindiekspert

    Asutatud 6.09.2005.

    Toodab ja hooldab konveierilinte.

    Juhataja Kalle Limberk.

    Omanikud: 33,26% Kalle Limberk, 33,49% juhatuse liige Marko Rosenblatt, 33,26% juhatuse liige Tarmo Tambet.

    Gaselli TOPis 1054. kohal (2008. aastal oli 639. kohal ja 2011. aastal 853. kohal).

    Töötajaid 6.

    Konveierilintide tootmine ja hooldus annab 75 protsenti käibest, ülejäänu moodustab konveieritarvikute, tööstuslike sõelade jm müük.

    Põhiturg on Eesti, eksport Lätti moodustas 2014. aastal veidi üle 5 protsendi.

    Kokku on umbes 1000 klienti, suuremad kliendid tegutsevad puidutööstuses ja ehitusmaterjalitööstuses. 

    2005 september - tegevust alustati kolmekesi Pärnu äärelinnas Savi tänavas asuvas garaažis.

    2006 - palgati esimene töömees.

    2009 - koliti kõrvalhoonesse, kuhu rajati kontor ning umbes 300 ruutmeetri suurune lao- ja tootmisruum.

    2010 - soetati 50-protsendiline osalus rullikute kummikatteid taastavas OÜs Baltroll ning tootmine toodi Tallinnast Pärnusse.

    OÜ Lindiekspert omanikud

    Kalle Limberk on lõpetanud Kehtna näidissovhoostehnikumi ning Tarmo Tambet ja Marko Rosenbaltt on lõpetanud Tihemetsa põllumajandustehnikumi.

    Kõik kolm meest on enne oma firma asutamist mingi aeg koos töötanud tehniliste kummitoodete vahendusfirma OÜ Stomil Eesti (praegune OÜ Optitrans) Pärnu esinduses.

    Kalle Limberk on töötanud Pärnjõe ja Selja sovhoosis töökoja juhatajana ning erinevates hulgimüügifirmades müügiesindajana, aastatel 2003-2005 Jungent OÜs Pärnumaa ja Saaremaa müügiesindajana.

    Tarmo Tambet on töötanud kümme aastat Pärnu EPTs lukksepana, mehhaanikuna ja töökoja juhatajana.

    Marko Rosenblatt on töötanud Nõmme sovhoosis mehhaanikuna ning tegutsenud metsanduses FIEna.

    Allikas: OÜ Lindiekspert, Äripäev

    Omanike vahel hea klapp
    Rosenblatt peab Lindieksperdi trumbiks kvaliteeti. "Kui helistatakse võõralt numbrilt ja öeldakse, et ma kuulsin, et tegelete konveierilintidega, siis see on kõige suurem tänu," ütleb ta. "Eesti on nii väike, et väga palju vigu ei saa endale ükski firma lubada, see maksab kohe kätte. On hea tunne, kui klient tellib sinult korduvalt ja parim reklaam on see, kui ta soovitab sind ka oma konkurendile."
    Mehed kinnitavad kui ühest suust, et vägisi nad firmat ei tee ja nende kui võrdsete osanike vahel on hea klapp ning usaldus. "Tegelikult oleme me kõik suhteliselt erinevad," sõnab Rosenbaltt. "Meil kõigil on mingi oma asi välja pakkuda ja seega täiendame üksteist."
    Nii ongi välja kujunenud, et Limberk tegeleb firma üldise juhtimisega, Tambet materjalide sisse ostmisega ja Rosenblatt vastutab tehnika ning tehnoloogia eest. "Kõik me suhtleme pidevalt klientidega ja kõik me teeme vajadusel füüsilist tööd," toonitab Limberk. "Praegu on meil, jah, puhas särk seljas, aga esimesel väljakutsel oleme valmis tööriided selga tõmbama."
    Lindieksperdis on palgal kuus meest, spetsiaalsed transpordivahendid on olemas nelja brigaadi välja saatmiseks. Tambet lisab muigvelsui, et kui nad aeg-ajalt kolmekesi pärast tööpäeva kuskil kokku saavad ja õllekannu taga maailma asju arutavad, on üks neist alati kaine autojuht. Ja mitte ainult sellepärast, et kolleegid pärast koju sõidutada, vaid et olla valmis hädas olevale kliendile appi tõttama. Seda on ette tulnud isegi jõululaupäeval.
    Lindieskperdi 2014. aasta käive oli 1 248 090 eurot (2013. a 1 236 317 eurot) ja kasumit teeniti 252 610 eurot (2013. a 198 441 eurot). 
    Gasellettevõtte Lindimeister omanike kolm soovitust
    Tee firma teoks. Enne oma firma asutamist mõtle kõik hästi läbi. Natuke peaksid seda valdkonda teadma, millega tegelema hakkad. Uuri ja vaata, kuidas konkurendid toimetavad. Aga kindlasti ära võta üle mõistuse suuri laene tühja koha peale.Alusta samm sammult. Mõni tahab oma äriga võib-olla kohe suurelt alustada, aga meie puhul oli õige see, et alustasime väikestviisi ja oleme kasvanud järk-järgult. Olime mõne aastaga saanud firma enam-vähem käima, kui saabus masuaeg. Tagantjärele vaadates tuli masu meile kasukski. Kliendid muutusid hinnatundlikumaks, hakkasid küsima hinnapakkumisi erinevatest kohtadest ja meie saime teha paremaid pakkumisi.Ära pelga tunkesid selga panna. Ära karda füüsilist tööd. Kui töö on vaja teha, siis tuleb see ära teha. Kõige tähtsam, et klient rahul oleks. Kui klient järgmine kord tellib, siis see näitab, et ta on sinu tööga rahule jäänud. Me kõik kolmekesi oleme olnud ja oleme siiani näppupidi asja juures. Ükski tööline ei saa meile niisama öelda, et seda või teist ei ole võimalik teha.
    Kommentaar
    "Tunnen Lindieksperdi poisse aastaid, nad käisid tegemas meil samasugust teenust enne, kui nad oma firma asutasid. Kümme aastat on Lindiekspert hooldanud Väo Paasi konveierilinte. Mul ei ole vahet, kellele probleemi korral helistan. Põhiline on see, et alati oleme saanud kiiret abi. On olnud juhuseid, kui Lindieksperdi poisid on tulnud kahe tunni jooksul kohale. Ega Pärnust meie juurde oluliselt kiiremini ei jõuagi. Viimastel aastatel olen ostnud ka kõik puistematerjalide sorteerimise sõelad Lindieksperdist. See, et firma omanikud ise aeg-ajalt töötunked selga panevad, näitab nende pühendumust. Lindieksperdi mehed teevad kohusetundega oma tööd ja alati täidavad oma lubadused. Nendest oleks pidanud kirjutama juba ammu," paekivikillustiku tootja OÜ Väo Paas peamehaanik Ennu Korjus. 
    Tasub teada
    Artikkel ilmus Äripäeva gaselli rubriigis, kus kirjutame kiiresti arenevatest väikefirmadest ja nende omanikest, ilmub kaks korda kuus.Äripäeva Gaselli TOPi lähteandmeteks on ettevõtte müügitulu ja kasum enne makse aastatel 2011, 2012 ja 2013. 2011. aasta müügitulu peab ulatuma 100 000 euroni ja aastatel 2011-2013 kasvama käive ja kasum vähemalt 50%.TOPi jõudis tänavu 1106 ettevõtet.Gaselliliikumist toetab LHV
  • Hetkel kuum
Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ülevõtupakkumine pani suure tankerifirma aktsia taanduma
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Parima juhi konkursile esitati rekordiliselt üle 100 tippjuhi Vaata täisnimekirja
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Nädala lood. Eestlased hulluvad Hispaania kinnisvaraäri järele, kutsehaigus tõi firmale ootamatu nõude, suur tehas läks Lätti
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.