Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Eestlaste ulmeline kütuseäri Abu Dhabis

    Kristjan Oleil (vasakul) ja Richard Tomingasel on emulsioonkütuste äris suured plaanid.Foto: Andras Kralla

    Richard Tomingase, Kristjan Olei ja Sven Viidase emulsioonkütuste äri on paisumas rahvusvaheliseks hiigelprojektiks Araabia Ühendemiraatide päikese all. Äripäeva andmetel on seltskonda kontaktide loomisel nõustanud ka riigikogulane Eerik-Niiles Kross.

    Kui möödunud nädalal kirjutasime äritrio tulusast kütusesegamise ärist Eestis, siis nüüd tutvustame nende võimsaid plaane Aasias ja Aafrikas.
    Tomingas, Olei ja Viidas on tänavu suvel sõlminud kokkuleppe Ühendemiraatide partneriga, et esmalt testida seal kohapealsete klientidega oma emulsioonkütuseid, seejärel laiendada tegevus suuremaks tootmiseks ning lõpuks vallutada oma kütustega terve hulk Aafrika ja Aasia riike. Emulgeeritud kütused on lihtsustatult öeldes veega ja teatud lisanditega segatud kütused.

    Kriminaalkorras karistatud ja ärikeeldu kandnud endine vandeadvokaat.

    Esindab Eestis Araabia Ühendemiraatide ettevõtet Emaruss.

    Maaroos mõisteti 2007. aastal neljaks kuuks reaalselt vangi ligi 18 miljoni krooni väljapetmise eest HETA Pärnu Advokaadibüroo klientidelt.

    Oli pärast süüdimõistmist redus ja tagaotsitav, kuni pandi neljaks kuuks vangi 2008 septembris.

    Pundis kriminaalne advokaat
    Eestlaste äripartner projektis on Äripäeva andmetel Ühendemiraatide suursaadik Prantsusmaal Maadhad Hareb Meghair Al Khyeli, kes on seotud ettevõttega Emaruss. Kristjan Olei sõnul on Al Khyeli käinud paaril korral Emarussi esindajana Eestis siinsete seadmetega tutvumas. Seoses Emarussiga tuleb aga mängu veel üks väga üllatav tegelane. Nimelt on ettevõtte kohalik kontaktisik vangis istunud ja ärikeeldu kandnud endine vandeadvokaat, Eestis kelmadvokaadiks ristitud Ilmo Maaroos (48).
    Olei toonitas eile Äripäevale, et Maaroosi ei tohi tema, Tomingase ja Viidase ettevõttega Novus OIL seostada, sest Maaroos on selles projektis Emarussi, mitte nende kontaktisik. „Ega mina tema tausta eelnevalt rohkem teadnud kui ajakirjandusest. Tausta järgi on üldse Eestis väga keeruline koostööpartnereid valida, keegi ikka ütleb midagi head või halba. Pigem vaatame, mida inimesed reaalselt teevad,“ rääkis Olei.
    Emiraatide äriprojekti teemal laiemalt oli Olei üpris napisõnaline. Ta kiitis, et Novus OILi emulsioonkütuste tootmistehnoloogia on pälvinud juba päris laialdast huvi nii Eestis kui ka mujal maailmas. „Emulsioonkütustel on oma efektiivsuse ja keskkonnasäästlikkuse poolest turgu kõikjal, kus kütust kasutatakse. Lisaks emulsioonkütuste tootmisele suudame oma tehnoloogiaga vähendada raskete õlide viskoossust ja väävlisisaldust,“ sõnas Olei.
    Ta jätkas, et muude huviliste seas on nende tehnoloogia ja toodete vastu huvi tundud ka Emaruss, oma Eesti kontaktisikute kaudu. „Emarussi poolt on ka Maadhad Hareb Meghair Al Khyeli paar korda meid Eestis külastanud,“ sõnas ta. Olei lisas, et Ühendemiraatide projekt ja ka paljud teised arendusprojektid on alles finantseerimise ja tasuvusuuringu faasis. „Kõik üksikasjalikumad detailid on ärisaladus,“ märkis ta.
    Eestis kelmadvokaadiks ristitud Ilmo Maaroos 2006. aastal kohtupingis.Foto: Raul Mee
    Müügimees Eerik-Niiles Kross
    Äripäevale on mitmest allikast vihjatud, et seltskonna emulsioonkütuste üks müügimees ehk kontaktide looja ja vahendaja on reformierakondlasest riigikogu liige ja nõustamisfirmaga Trustcorp toimetav Eerik-Niiles Kross. Näiteks olevat Kross aidanud kütuseärimeestel pidada läbirääkimisi koostööks kütusekontserniga Blue Oil Ltd, kes ühtlasi andis hiljuti Krossile kuuluvale Kõue mõisa operaatorfirmale umbes miljon eurot laenu.
    Äripäev saatis Blue Oili esindajale hulga küsimusi, mis puudutasid läbirääkimisi Novus Oili, Novutechi jt eestlaste seltskonna kütusefirmadega. Pärast kaks nädalat viivitamist ja vastuste lubamist saabus Blue Oili esindajalt Fabrice Deperrois'lt hulgale küsimustele vastuseks ainult üks lause: „Blue Oil Limited ei usu, et oleks kohane kommenteerida oma investeeringuid või teiste ettevõtete tegevust.“ Seega ei lükanud Blue Oil läbirääkimisi eestlastega ümber, samas ka ei kinnitatud.
    Krossi puhul tuleb märkida, et ta on Olei kaksikvenna Jürgen Järviku sõber ja on Järvikul minevikus aidanud leida kütuseäri jaoks kontakte Aserbaidžaanis.
    Küsisime Krossilt, kas ta on Tomingase, Olei ja Viidase ettevõtetele kontakte vahendanud, samuti küsisime konkreetselt Blue Oili läbirääkimiste kohta selle äritrioga. Kross jättis küsimustele sisuliselt vastamata, kuid ei lükanud ka ümber enda rolli selle äri nõustamises. „Ma olen viisteist aastat jõudumööda aidanud kontaktidega Eesti ettevõtjaid, kellel on välisturgudele pürgimise huvi. Kavatsen seda teha ka edaspidi,“ üldistas Kross oma kirjalikus vastuses. Ta lisas, et üheski sellises ettevõttes ei ole tal osalust ega osaluse omandamise huvi. „Kõigi minu nõustatud ettevõtete äritegevuse detailide kohta palun küsida neilt ettevõtetelt,“ viitas Kross. Tema teenuse kasutamist puudutavast küsimusest vaatas mööda ka Äripäevaga suhelnud Olei.
    Emulsioonkütuste äritrioga on samuti kokkupuude Krossi parteikaaslasel, Reformierakonna mõjukal liikmel Rain Rosimannusel. Meeste kokkupuutepunkt on ettevõte Novus Greenoil, mis kuulub enamuses Tomingase, Olei ja Viidase OÜle Novutech, kuid kus 10% suurust osalust hoiab Rosimannuse osalusega ettevõte. Rosimannus toonitas, et temal ei ole Novus OILi ja selle partnerite tegemistega mingit pistmist. Rosimannuse sõnul on tal äriline side ainult Tomingase ja Novus Greenoiliga. „Abu Dhabi projektist kuulen esimest korda Teie käest,“ väitis Rosimannus.
    Eerik-Niiles Kross ajal, mil ta oli veel IRLi liige.Foto: Raul Mee
    Plaan vallutada Aasia ja Aafrika
    Eestlaste ja Emarussi äriplaan Ühendemiraatides koosneb Äripäevale teadaolevalt kolmest etapist. Esimene etapp, mis peaks käivituma sügisel, kujutab endast emulsioonkütuste ja tootmisseadmete testimist. Selleks peavad eestlased Araabiasse transportima oma tootmisseadmed ja ka isikud seadmete kasutamiseks. Emarussi roll on paberimajandus ja klientide otsimine testimiseks. Koostöö esimese etapi eesmärgiks seati klientide leidmine minimaalselt 50 000 tonni emulgeeritud kütuste testimiseks poole aasta jooksul.

    Äritrio teenib Eestis maksuaugu ärakasutaminega

    Eelmisel reedel kirjutas Äripäev, et Richard Tomingas, Kristjan Olei ja Sven Viidas segavad diislikütusest lisandite abil kokku nn raskeid kütuseid, mis on üle 30 korra madalama aktsiisiga maksustatud kui diislikütus.

    Neid kokkusegatud kütuseid müüb seltskond Eestis ja on sellega ka maksuametile pinnuks silmas. Nimelt jääb maksuameti hinnangul sellise kavala kütusesegamise tõttu riigil ainuüksi käesoleva aasta nelja viimase kuuga saamata mitu miljonit eurot aktsiisitulu. Taolise kütusesegamise on Eestis avastanud mitu seltskonda.

    Rahandusministeerium kavatseb selle omamoodi maksuaugu siiski kinni panna ja maksustada tulevikus nn segatud kütuseid nende põhilise komponendi järgi.

    Kurioosne on, et segatud kütustele mängis tugeva nõudluse kätte 2014. aasta kevadel sõlmitud koalitsioonileping, mille tulemusel keelati erimärgistatud diislikütuse ehk diislikütusest soodsama nn sinise kütuse kasutamise kütmisel, laevandues ja raudteevedudel. Tänu sellele seadusemuudatusele tekkis suur nõudlus diislikütuse odavama aseaine järele.

    Partnerid leppisid kokku ka selles, et esimeses etapis makstakse osapooltele dividende nii palju, et need kataks kõigi osapoolte esmased kulud. Ülejäänud tulu peaks jääma teise etappi edasi liikumiseks.
    Teises etapis on äriseltskonnal plaanis asutada ühisfirma, mis registreeritakse LLC kujul Araabia Ühendemiraatide pealinnas Abu Dhabis. 2/3 ühisfirmast kuuluks plaani järgi Eesti partneritele ja 1/3 Emarussile. Teises etapis on eesmärk laiendada äri Ühendemiraatides kohapeal ja kasvatada tootmine 500 000 tonnini aastas.
    Kolmas etapp kujutab endast laienemist uutele turgudele, kaasates partnereid sihtriikides. Lisaks Araabia Ühendemiraatidele on seltskonnal plaanis laieneda Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika riikidesse ning ka mujale Aafrikasse, samuti Indiasse, Bangladeshi ja Pakistani.
    Äripäeva andmetel on projekti osalised kokku leppinud, et kui jõutakse ühisfirma asutamiseni, ei tohi ükski osapool kolme aasta jooksul oma osa äris edasi müüa. Pärast seda jääb teistele partneritele kehtima eelisostuõigus.
    Esmane koostöölepe, mille alusel alustatakse testperioodiga Emiraatides tänavu sügisel, sõlmiti selliselt, et see kehtib tähtajaliselt 12 kuud või seni, kuni sõlmitakse uus, näiteks ühisfirma asutamise leping. Seega on pooled jätnud enesele võimaluse, et kui asi läheb untsu, lõpeb koostöö tähtajaliselt.
    Äripartnerid Kristjan Olei (vasakul) ja Richard Tomingas.Foto: Andras Kralla
    Kristjan Olei: Rosimannus ja Järvik pole seotud
    Novus OILi omanik Kristjan Olei kirjeldas Äripäevale enda, Richard Tomingase ja Sven Viidase ärisidemeid ning distantseeris sellest äritriost nii Rain Rosimannuse kui ka oma venna Jürgen Järviku.
    Järgneb Kristjan Olei selgitus oma äripartnerite kohta.
    Novus OILi ja meie koostööpartneri United Oili ega ühegi meie planeeritud tegevusega ei ole seotud Rain Rosimannus, Erik-Niiles Kross, Jürgen Järvik ja teised meedias meie tegemistega meelevaldselt seostatud isikud. Sellise info levitamine on pahatahtlik ja vale. Fakt on, et peale minu ja mu kahe partneri (Tomingas ja Viidas – toim) ei ole mitte keegi teine meie ettevõtte tegemistega reaalselt kursis ega saa ka adekvaatset infot edastada.
    Olgu veel kord selgitatud, et Rain Rosimannusel ei ole olnud kogu ettevõtmisega muud seost, kui algselt soov müüa tema poolt maaletoodavat kütuselisandit, mis katsetuste käigus osutus küll Novus OILi toodetele sobivaks, kuid ärilistel põhjustel koostööd siiski ei alustatud. Tema isiku seostamine Novus OILi ärihuvide, loodud tehnoloogia või tootmisega on meelevaldne konstruktsioon. Nagu Rosimannus Äripäevale ka ise kinnitas: ta on ühe korra meie loodud emulgeerimisseadet näinud. Sellega tema kokkupuude uudse kütusetootmisega ka piirdub.
    Richard Tomingase sõnul on Rosimannus kinnitanud ka enda väljaastumist Novus Greenoili osanike ringist, kuna reaalseks koostööks alust ei ole. Samuti ei ole kunagi olnud mingisugust plaani ega ka vajadust Rosimannusega Novus OILi tulevastes ettevõtmistes osalusi jagada.
    Mis puutub korduvalt uudse kütuse teemaga seostada püütud Jürgen Järvikut, siis tema puhul on kogu kokkupuude Novus OILi tegemistega lihtsalt kokkuvõetav – tahtmine teenida tulu, mis samuti ei realiseerunud, kuna midagi sellist, mis ettevõttele kasu tooks, tal pakkuda ei olnud. Kuigi ta tõepoolest üritas ajutiselt müügitööga kliente leida, on tema initsiatiivist tekkinud pigem kahju.
    Jürgen on küll minu vend, kuid see ei anna kellelegi õigust minu iseloomustamiseks läbi tema. Me ei tööta koos ega tegutse koos, kummalgi on oma elu ja iseseisvad ettevõtmised. Mina saan vastutada enda ja oma töö eest, oma venna tegemisi ma kommenteerida ei tea ning samuti ei ole ma kunagi heaks kiitnud tema valikuid, mis on viinud konfliktideni mitmel tasandil.
    ÄriskeemFoto: Miguel Alvarez
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Raivo Hein: sotsid valetavad alati, aga jõudu neile Tallinnas! Vene- ja Savisaare-aegsetel lahendustel olgu lõpp
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA majanduskasvu pidurdumine kukutas aktsiaid
USA majanduse kasv esimeses kvartalis jäi märkimisväärselt alla nii eelmistele kvartalitele kui ka majandusanalüütikute prognoosidele, ehmatades langema ka aktsiaturud.
USA majanduse kasv esimeses kvartalis jäi märkimisväärselt alla nii eelmistele kvartalitele kui ka majandusanalüütikute prognoosidele, ehmatades langema ka aktsiaturud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Bolti lobi ei läinud Euroopas läbi, uus direktiiv sai rohelise tule
Euroopa Parlament andis lõpliku heakskiidu uutele reeglitele, mis parandavad platvormide heaks töötavate inimeste töötingimusi.
Euroopa Parlament andis lõpliku heakskiidu uutele reeglitele, mis parandavad platvormide heaks töötavate inimeste töötingimusi.