Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Näidistöö hoiab ära ehituspraagi ja vaidlused

    Nordeconi juhatuse esimehe Jaano Vingi sõnul oskavad näidistööd küsida veel vähesed, pigem kindla visiooniga ja teadlikumad kliendid. Foto: Raul Mee

    Näidistöö aitab vähendada parandustööde mahtu, tänu millele püsib ehitus ajagraafikus ja ei teki lisakulusid.

    Näidis- ehk proovitöö on ehitusprotsessi osa, mis annab tellijale ülevaate lõpptulemusest ning hoiab ära konfliktid, kirjutab 28. oktoobri Äripäev ehituse rubriigis.
    Ehitajad suhtuvad näidistöö nõudesse üldiselt positiivselt. “Kvaliteetset tööd teostavaid ehitajaid näidistöö eemale ei peleta, pigem vastupidi – see on võimalus üheselt mõistetavalt tellijale oma head taset demonstreerida ja kindlust sisendada,” rääkis ASi Merko Ehitus Eesti projektidirektor Tarmo Pohlak.
    Ehitaja jaoks tähendab Pohlaku sõnul näidistöö seda, et kõik konkreetset objekti puudutavad nüansid tuleb ette läbi mõelda. “Tuleb projekteerida detailjoonised, kooskõlastada need koos kõigi kasutatavate materjalidega tellijaga ja intensiivselt töö teostada ning tellijaga kooskõlastada,” kirjeldas Pohlak tööprotsessi.
    Proovitööga saavad mõlemad osapooled Pohlaku sõnul väga selge ettekujutuse tehtavate tööde sisust ja lõpptulemuse kvaliteedist. “Negatiivseks aspektiks on täiendav mõlemapoolne aja- ja finantskulu,” tõdes Pohlak. “Seega on mõistlik proovitööde maht eelnevalt kokku leppida ja optimeerida sõltuvalt konkreetse objekti keerukusest ja ka ajalistest piirangutest,” soovitas Pohlak.
    Seejuures peaks mõtlema eelkõige sellele, et näidistöid tehtaks tõesti keerukate ja jooniste järgi mitmeti mõistetavate tööde puhul. Pohlaku sõnul pole mõtet aega raisata lihtsate tööde kohta proovitööde tellimisele ja nende hindamisele, kuna on oht, et mõned olulisemad tööd võivad sel juhul jääda tähelepanuta.

    Restaureerimisel suuremahulised näidistööd

    Elo Süld, Tartu Pauluse Kirik SA juht

    Pauluse kiriku puhul oli suures osas tegemist restaureerimisega. Nordeconiga oli koostöö igati positiivne, me just nagu koolitasime nad lõpuks välja selle kuue aasta jooksul. See, mida Nordecon kogu projekti raames pidi “üle elama”, oli see, et sisuliselt iga töötsükli kohta oli vaja teha näidis - olgu selleks seina pahteldamine, jupp põrandast või uksed.

    Meie arhitektil Merja Nieminenil oli väga kindel visioon. Meil oli 400-leheküljeline seletuskiri kogu projekti kohta, milles oli konkreetselt kirjas, kuidas näiteks pintsliga värvida - milliste tõmmetega.

    Näidistööde puhul oli oluline mõelda nii projekti kui ka eelarve tasemel. Õppisime juba esimeste hangete jooksul, et sellest ei piisa, kui näidis on seletuskirjas sees. Kirjutasime kõik näidised ka eelarvesse sisse, et ehitajaga mitte tülitseda sel teemal. Vahel kirjutasime ukse kohta kolm näidist, sest teadsime, et see ei saa olema lihtne.

    Eestis veel levinud pole
    Ehitajate hinnangul ei ole näidistööde tellimine siiski väga populaarne. Proovitöid tellivad Eestis ASi Nordecon juhatuse esimehe Jaano Vingi hinnangul pigem kindla visiooniga ja teadlikumad kliendid. “Paljud ei teadvusta endale, et näidistöö võiks teatud töölõikudes olla üks osa loomulikust protsessist, mis annab lõpuks kokkuhoidu ressurssides,” rääkis Vink. Ta lisas, et sageli ei soovita näidistöid tellida ka seetõttu, et tellijal napib aega.
    ASi Merko Ehitus Eesti projektidirektor Tarmo Pohlak tõdes samuti, et mahukate proovitööde tellimine ei ole Eesti ehitustööde tellijate seas kuigi laialt levinud, rohkem on see levinud välismaiste tellijate hulgas. “Näiteks Hiltoni hotelli projekteerimistööde käigus ja ehitustööde algfaasis ehitasime ja sisustasime ühte ehitusplatsilt eemal asuvasse hoonesse täisvarustuses kaks hotellituba ja lõigu koridori,” rääkis Pohlak.
    “Kõik asjaosalised said võimaluse esimest tuba näha ja teha omad märkused. "Seejärel lepiti kokku, mida on vaja muuta, ning selle alusel ehitasime koos koridoriga valmis teise toa, mis sai praktiliselt selline, nagu tulevad kõik toad uues hotellis,” kirjeldas Pohlak.
    Tavaliselt tehakse Pohlaku sõnul näidistöid või näidispaigaldusi väiksemas mahus, mitte nii mastaapselt nagu Hiltoni objektil. “Paigaldatakse üks uks või paar ruutmeetrit põranda- või seinakatet, paar valgustit või paar meetrit toru koos riputite ja isolatsiooniga,” kirjeldas ta. Seejärel vaadatakse koos üle ja tehakse protokoll, kuhu saavad kirja kõik kommentaarid, mida peaks teisiti tegema.
    ASi Riigi Kinnisvara tehnilise kirjelduse alusdokumentatsiooni on ehitusjuht Margus Türksoni sõnul näidistöö ehitusse sisse kirjutatud. “Projektijuht otsustab, milliseid näidistöid on vaja teha, kindlasti tuleb suhelda ka arhitektiga ja küsida, milliseid proovitöid arhitekt näha sooviks,” rääkis Türkson.
    Harvematel juhtudel on Türksoni sõnul ka juba projektidesse näidistöö tegemise kohustus sisse kirjutatud. “Näiteks Eesti Rahva Muuseumi ehitushankega oli kaasas 19 proovitöö nimekiri, mis tuli kindlasti teha,” lausus Türkson. Tema sõnul tehakse üldjuhul näidistöö enne töödega alustamist projekti liigiti olulisematest töödest ja kokkuleppelistes asukohtades.

    Ehituslepingutes on mõnikord kasutusel näidistöö või proovitöö mõiste - enne kui pole tehtud etteantud mahus teostatud näidis- või proovitöö kvaliteedi ülevaatust lepingus toodud nõuetele, ei saa ehitaja alustada tervikmahus kokkulepitud töö teostamist.

    Teavitamine. Mõistlik on ülevaadatavate tööde nimekiri eelnevalt ehitajaga kokku leppida, nõue võiks kirjas olla ka juba hinnapakkumise küsimiskirjas, siis ei tule see ehitajale üllatusena.

    Maksumus. Näidis- või proovitöö ei tähenda, et tellija ei peaks selle eest tasuma, vaid ennekõike on see mõeldud tööde kvaliteedi kindlustamiseks, et varakult kõik puudused saaks märgatud ja ehitaja saaks täpselt aru, millises kvaliteedis ta peab ehitama.

    Tulemus. Väiksema töölõigu ülevaatus aitab kaasa kvaliteetse lõpptulemuse saamisele ning vähendab töövõtja-tellija jaoks asjatut aja- ja rahalist kulu ning aitab algsest ajagraafikust kinni pidada.

    Pädevus. Tellijal peab  ülevaatuseks aega olema ja kindlasti peaks olema ka kvaliteedi hindamiseks vajalik kompetents. Võimalus on palgata ka omanikujärelevalve teenusena.

    Näidistöö on tellija kulu
    Vingi sõnul annab läbimõeldud tegevus ja proovitööde tegemine tellijale parema ülevaate ja lõpptulemuse. Lisaks hoiab proovitööde tellimine Vingi hinnangul ära projekti lõppedes võimalikud vaidlused. “Selleks, et see toimiks, oleks hea, kui tellija juba lepingut sõlmides ütleks, et ta soovib saada teatud kohtades ehitajalt proovitööd,” märkis Vink. Sel juhul oskab ehitaja proovitööga arvestada ning võtta selleks vajaliku aja.
    Vink nentis, et arvestama peab ka sellega, et kokkuvõttes on igasugune proovitöö ühel või teisel moel kulu. Ta lisas, et näiliselt tundub see olevat ehitaja kulu, aga tegelikult peab tellimuse eest tasuma siiski tellija. “Tellijad peaksid järelevalve ja konsultantide abiga enda jaoks põhjalikult läbi mõtlema, mis mahus ja kui palju on vaja proovitööd teha, kus nad seda piltlikult öeldes vajavad ja kus see ei anna lisaväärtust,” soovitas Vink.
    Sobiv lõpptulemus
    “Teatud oludes on näidistööde nõue möödapääsmatu, seda peamiselt mittestandardsete lahenduste tellimisel,” rääkis ASi Riigi Kinnisvara ehitusjuht Margus Türkson. Tema sõnul annab näidistöö pildi, mida tihti ei osata projekti alusel ette näha ja mille põhjal saab teha otsuseid, et valmiks just selline lõpptulemus, mida oodatakse.
    “Väga suur pluss on ka see, et töövõtja mõtleb proovitööd tehes läbi tööde tegemiseks vajalikud toimingud ja kui jõuab kätte tööde suuremahuline tegemine, on töödega seotud probleemid juba lahendatud,” märkis Türkson.
     Lisaks saab tellija proovitööde ajal sisse viia veel vajalikke muudatusi. “Näidistööde puhul on oluline, et tehtu põhjal on võimalik hinnata ka tööle järgnevaid etappe,” lisas Türkson.
    Pohlaku sõnul on teatud mahus proovitöid vaja teha praktiliselt igal objektil. “Kui tellijal endal ei ole kindlat nägemust proovitööde mahu või sisu kohta, siis me tavaliselt pakume ise välja, mida, millal ja mismoodi teha,” selgitas Pohlak. “Osa tööde puhul ei ole praktiliselt üldse võimalik ilma proovitöödeta hea lõpptulemuseni jõuda ja nendele tulebki keskenduda,” lisas ta.
    Aitab vältida ümberehitamist
    “Meie arvates on proovitööde nõue vajalik ja seda tuleks senisest julgemini rakendada,” sõnas Türkson. Ta selgitas, et kokkuleppeline näidistöö võimaldab lõpptulemusest ühtemoodi aru saada ning väldib hilisemaid ümbertegemisi.
    Türksoni sõnul on aga ehitajaid, kes peavad näidistööde tegemist ajaraiskamiseks ning selle tegemata jätmisel pannakse tellija fakti ette, et tööd objektil on tehtud juba sellises mahus, et nende ümbertegemine osutub ebamõistlikuks.
    Lisaks tõi Türkson välja, et kõik ehitajad ei näita parima kvaliteediga näidistöid, sest kardetakse hilisemaid kõrgeid nõudmisi. “Pahatihti tehakse proovitööd teadlikult pisut madalama kvaliteediga, et suruda peale oma lahendusi või muudatusi,” märkis ta.
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Boeing on keerulises olukorras, kuid üllatas tulemustega
Kolmapäeval teavitas Boeing esimese kvartali tulemustest, mis näitasid, et ettevõtte korrigeeritud kahjum aktsia kohta oli 1,13 dollarit, mis oli väiksem kui oodatud 1,72 dollarit, vahendas Yahoo Finance.
Kolmapäeval teavitas Boeing esimese kvartali tulemustest, mis näitasid, et ettevõtte korrigeeritud kahjum aktsia kohta oli 1,13 dollarit, mis oli väiksem kui oodatud 1,72 dollarit, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.