Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Restoranitest: Kunst kolis restorani

    Restoranis Art Priori kohtub julge kokakunst maalikunstiga, mida seintel eksponeeritakse. Kui road on restoranis põnevad ja detailideni timmitud, siis joogikaardi ja roakõrvaste joogisoovituste jagamise koha pealt on veel arenguruumi.Foto: Raul Mee

    Hiljuti Tallinna vanalinnas avatud restoranis Art Priori on võimalik kulinaariakunsti kõrvale nautida ka maalikunsti. Kunstinäitused on osa restorani stiilist ja meeleolust.

    Art Priori 

    25 p (30 võimalikust) Toit ja jook: 9 p Teenindus: 7 p Interjöör: 9 p 

    Aadress: Olevimägi 7, TallinnTelefon: 600 33 53Avatud: E–N 12–23, R–L 12–00

    Eelmisi Äripäeva restoraniteste loe www.aripaev.ee/restoranitest 

    Näitused saalides vahetuvad. Praegusel VIP- ja peasaalis eksponeeritud näitusel saab näha Euroopa vanade meistrite originaalmaale 15.–17. sajandist, põhiliselt natüürmorte ja olustikustseene. Lisaks kunstile eksponeerib Art Priori ka oma kööki. Suurem osa sellest on vaadeldav läbi akna, osa kokkade tööpinnast on aga lausa söögisaalis. Köögihääled ja -lõhnad saali ei pääsenud, küll aga sai jälgida, kuidas peakokk ühe suurema seltskonna jaoks pearoogasid komplekteeris, tehes seda nii, nagu toimetaks ka tema kunsti, mitte kulinaaria vallas.
    Ilu taldrikul
    Art Priori road on väga kaunid. Et salatid ja praed võivad visuaalselt atraktiivsed olla, see hakkab paremates (loe kallimates) restoranides iseenesestmõistetavuseks muutuma, kunstirestoranis on aga ka supp staariks. Supis nimega “Kala. Meriahven, karulugu-dashi, enoki, miso” ujus grillitud meriahvenafilee karulaugurohelises leemes, saatjaks helevalged enoki seened – igati vääriline partner Art Priori seintel eksponeeritud lopsakatele Madalmaade natüürmortidele.
    Nii nagu rohevalge supikompositsioon, ei hoia ka teised road kinni ühe maa, isegi mitte ühe mandri köögist: ühes roas saavad kokku Jaapan ja Eesti, Itaalia ja Brasiilia, Euroopa ja Aasia. Ometi oli kõik omavahel tasakaalus ja läbi komponeeritud. Fusion-köögi puhul on kokal kerge oma materjalile alla jääda, terve maailm ju korraga käes. Art Priori noor peakokk mängib toorainega lustlikult ja üpriski asjatundlikult. Tõsi, mõne fantaasiaga ei suutnud kaasa minna: seda karulaugu-dashit, mis kalasupi nii kaunilt roheliseks värvis, poleks mina enam rustikaalse seakõhu-tatraroa lisandiks pannud, kalvadosekastme kõrval jäi see vaid kenaks värvilaiguks, mis maitseid mõjutama ei ulatunud.
    Nõrguke joogikaart
    Eriliselt lennukad olid aga desserdid – jäi üle vaid ahhetada. Rabarber on kokku pandud rukki ja piimaga, kõrvits veri­apelsiniga, peet šokolaadi ja puravikujäätisega. Eriliselt hõrk oli puravikujäätist kaunistav õhkõrn, magus ja krõbe fenkolioksake, aga siis veel sidrunised suhkruraokesed ja mis kõik veel…
    Ainult kui küsisin kelnerilt, millist klaasiveini ta mulle seakõhu juurde soovitab, tundus selline küsimus talle täieliku üllatusena tulevat ja esialgu suutis ta vaid “oh-oh-oh-hoo” pobiseda. Umbes nagu jõuluvana, kes tuppa astudes muud sisukamat lastele öelda ei oska. Muidugi, mida hiljem noored inimesed alkoholi tundma õpivad, seda parem, kuid restoranijuht võiks siiski ka alustavatel kelneritel lasta toidu-veini paarid justkui korrutustabeli pähe õppida. Joogivalikus, aga ka nende esitlemisel, on arenguruumi veel omajagu.
    Kui olime juba arve maksnud ja lauast tõusnud, palus kelner meil uuesti istet võtta, midagi oli veel tulemas – need oli maiustused, millega restorani eine lõpus oma külastajaid üllatab, kuid mis olid tal ununenud. Väike viivitus oli seda väärt, samblapadjast tõusvas udus serveeritud magusad unelmad olid erakordselt efektsed nii välimuse kui ka maitse poolest.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.