Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Äripäeva aasta tegijad: parimad sulesepad ja taustajõud

    Selgusid Äripäeva aasta parimad kirjutajad ja toimetajad.Foto: PantherMedia/Scanpix

    Äripäeva toimetus tunnustas traditsiooniliselt ka tänavu kolleege, kes on aasta jooksul oma tööga silma paistnud ning olnud kaaslastele toeks ja eeskujuks.

    Äripäeva aasta ajakirjanik on uudistetoimetuse reporter Marge Väikenurm, kes tuli Äripäeva tööle maakonnalehest Valgamaalane aasta tagasi. Lühikese ajaga on Marge muutunud toimetuse väga oluliseks osaks, kelle panus on märkimisväärne.
    Äripäeva aasta ajakirjanik Marge VäikenurmFoto: Eiko Kink
    Marget iseloomustab ajakirjanikuna põhjalikkus. Ta teeb kajastatava teema endale hästi selgeks, lisaks iseloomustab tema kirjutatud artikleid allikate rohkus. Marge on mitmekülgne kirjutaja, ta on tugev erinevates ajakirjanduslikes žanrites, teeb tööd nii enda ideedega, kui on ka alati valmis lööma kaasa mõne ootamatu päevakajalise teema lugejateni toomisel.
    Ta on järjekindel ega anna alla. Ajakirjaniku töös on tavapärane, et asjaosalised ei taha teemat kommenteerida või dokumente avalikustada. Marge ei lase end esimestest tagasilöökidest segada ega jäta artikli kirjutamist pooleli.
    Marge töötab palju iseseisvalt. Tal on enamasti töös mitu teemat ja seetõttu ilmub Marge sulest ka palju lugusid. Tema tekstid ei vaja toimetajalt suurt sekkumist, sest on kirjutatud ilusas eesti keeles. Ta oskab ka keerulised teemad muuta lugejale kergelt haaratavaks ja arusaadavaks.
    Toimetuse silmapaistjad
    Aasta ajakirjaniku nominendid on Eliisa Matsalu ja Sirje Rank. Eliisa on Äripäevas töötanud ajakirjanikuna ligi kaks aastat. Selle ajaga on temast saanud sarnaselt Margega üks toimetuse alustalasid, kes on tõeline püstolreporter ehk valmis tegema lugu igal teemal ja igal ajal. Ta on teinud lõppeval aastal mitu uurivat ning probleemlugu ja osa nendest ka koostöös teiste riikide ajakirjanikega. Eliisa on uudishimulik ja teeb tööd suure õhinaga, ta on alati rõõmsameelne, sõbralik ja abivalmis.
    Kui Eestis annavad lugejad enamasti ajakirjanike tööle tagasisidet, kui pole millegagi rahul, siis Äripäeva välisuudiste toimetaja Sirje on vastupidine näide. Tema töö on pälvinud palju tunnustust ka väljaspool toimetust. Sirje on Äripäevas töötatud 20 aastaga muutunud kvaliteedimärgiks, keda usaldatakse. Ta on väga nõudlik enda ja teiste suhtes, talle on lugeja alati esimesel kohal. 

    Äripäeva toimetuse parimad

    Aasta ajakirjanik on inimene, kelle selle aasta töö on olnud silmapaistev. Aasta ajakirjanikku premeerib Äripäev 1000 euroga.

    Aasta toimetaja on inimene, kellest on Äripäeva ajakirjanike arvates olnud artiklite kirjutamisel kõige rohkem tuge. Preemia on 500 eurot.

    Sirje on ajakirjanik 24 tundi ööpäevas ja 7 päeva nädalas. Ajalehe toimetus ei ole vanadekodu, kus aeg rahulikult veereb, on ta ise ajakirjaniku tööd iseloomustades öelnud. Sirje on seadnud lati väga kõrgele ning pingutab pidevalt, et sellest latist üle saada. Ta ei piirdu ainult endaga, vaid soovib ja ärgitab, et kogu toimetus sellest kõrgele seatud latist üle saaks.
    Aasta toimetaja on ajakirjanike tugev tugi
    Äripäeva ajakirjanikud valisid aasta toimetajaks Harry Tuule ja Ülo Toomsalu. Kui Harry roll toimetajana on eeskätt ajakirjanike meeskonna operatiivne juhtimine, teemade valik, ideede sõelumine ja ajakirjaniku toetamine loo tegemise ajal, siis Ülo roll on lugudele lõpliku lihvi andmine ehk töö tekstiga pärast seda, kui ajakirjanik on selle valmis saanud ja otsustanud, et see võiks ilmuda.
    Äripäeva toimetaja Harry TuulFoto: Andras Kralla
    Harry panus ajakirjanike arengusse on silmapaistev. Kui kellelgi napib ideid, siis leiab Harry alati kiiresti mõne uue ja huvitava teema. Kui kellelgi on tekkinud kirjutamisel tõrkeid või takistusi, siis on Harry hea innustaja ja ärgitaja, sest oskab probleemile läheneda teisest küljest.
    Ta on hea nõustaja, kuid tema töö ei piirdu ainult ajakirjanike juhendamisega. Harry kirjutab ka ise palju. Tema arvamusartiklid on heas mõttes provokatiivsed, mis ärgitavad lugejaid kaasa mõtlema ning sulge haarama. Harry ei ole kinni stampides, ta otsib uudseid lahendusi ning julgeb katsetada ja eksperimenteerida.
    Sõbralik ja nõudlik kolleeg
    Ülo on üks staažikamaid toimetajaid, kes on Äripäevas töötanud üle 22 aasta. Ta on nõudlik pedant, tema kriitika lugude kohta on asjakohane ja alati hästi argumenteeritud. Samas on ta kolleegidega silmapaistvalt kannatlik ja heatahtlik.
    Äripäeva küljetoimetaja Ülo ToomsaluFoto: Julia-Maria Linna
    Tal on väga hea silm detailidele, tema toimetamistöö on sisuline ja põhjalik ning ta ei piirdu ainult õigekirja ning hooletusvigade parandamisega, vaid muudab teksti ka selgeks ja lugejale arusaadavaks. Deadline ehk tähtaeg on toimetustes oluline märksõna, mis enamasti saabub liiga vara ja võib toimetuse õhkkonna muuta närviliseks. Ülo suudab aga ka kõige kriitilisemas olukorras säilitada rahu ja sõbralikkuse.
    Praktiliste lugude võlurid
    Sel aastal valis Äripäev esimest korda ka parima praktiliste lugude toimetaja ning kaasautori. Tipud pälvisid esiletõstmise teistega arvestamise, kaasamõtlemise ning oodatust enamaga panustamisega.
    Äripäev ilmutab aastas üle 120 lisaväljaande ning igal nädalal 5-7 rubriiki, milles ilmuvad praktilised artiklid aitavad nendes valdkondades otsuseid langetada, pakuvad ideid ning toovad esile edukaid praktikaid. Huvitava materjali eest seisavad hea toimetajad, kes lisaks ise kirjutamisele otsivad paeluvaid ideid, tellivad neist põnevad lood kaasautoritelt ning valmistavad materjali ette leheveergudele kujundamiseks.
    Kuukirjade Oma Maja, Sisustaja ja Gentleman toimetaja Elen LuhtFoto: Meeli Küttim
    Toimetajatest kõige paremini teeb seda Äripäeva kaasautorite ning kujundus-, keele- ja fototoimetajate hinnangul kuukirjade Oma Maja, Sisustaja ning Gentlemani toimetaja Elen Luht. Kolleegide hinnangul paistab ta silma hea planeerimisega, mistõttu on teistel lihtne oma töölõiku teha. Tema ideed ja materjal aga on viinud tema hoole all olevad väljaanded uuele tasemele.
    „Kuigi tal endal on lõputult ideid, on ta teemade puhul avatud ka kaasautori initsiatiivile ning see pole lihtsalt viisakas sõnakõlks, vaid järeleproovitud tõsiasi,“ kommenteeris üks kaastöötaja.
    Lisaks tõstsid kolleegid esile rubriikide ja kuukirja Juhtimine toimetajat Urve Vilki ning Äripäeva nädalalõpulisa Puhkepäev eest vastutavat Signe Sillasood, kes lisaks toimetamisele kirjutab ka kaasautorina.
    Kirjutajad, keda nõutakse
    Parimale toimetajale lisaks hindasid eriväljaannete-rubriikide toimetajad ka lugusid tegevaid kaasautoreid ja selles jaotuses jagasid parima tiitlit Merike Lees ning Signe Sillasoo.
    Äripäeva parimad kaasautorid Merike Lees (vasakul) ja Signe SillasooFoto: Meeli Küttim
    Merikese puhul toodi esile näiteks seda, et ta esindab haruldast koolkonda ehk saadab oma artiklid ära enne tähtaega ja tõttab vajadusel ka profilt appi. „Ta on kiire kirjutaja ning seetõttu võib talle usaldada ka n-ö tulekahjude kustutamised, kui kiiresti on vaja lugu, mida algselt plaanis polnudki,“ märkis üks kaastöötaja.
    Signe puhul mängisid rolli lisaks abivalmidusele näiteks toimetajapilguga materjalisse suhtumine ehk lisaks kirjutatavale artiklile mõtleb ka illustreerimise, liigendamise ja ülesehituse peale, muutes sellega tellija tööd lihtsamaks. „Kui tal oleks rohkem mahti ja aega, kasutaksin kaasautorina kindlapeale ja tihedamini,“ märkis kolleeg.
    Lisaks neile kiitsid toimetajad kõige rohkem veel Maarja Lega, Hele-Maria Taimla, Joonas Kerge ja Mari Hiiemäe tööd.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.