Kohtuasi paljastas, kui palju Apple Google'ilt raha nõuab

22. jaanuar 2016, 12:27

google apple Google'i otsing Apple'i toodetud tahvelarvutis iPad.
Foto: Reuters/Scanpix

Google maksis 2014. aastal Apple'ile korralikku tasu selleks, et õunafirma hoiaks oma iPhone'ides Google'i otsingumootorit – kokku sai Apple miljard dollarit, vahendab Bloomberg.

Tehing tuli avalikuks tehnoloogiafirma Oracle ja Google’i vahelise kohtuvaidluse materjalidest. Selgus, et maailma suurimal otsingumootoril on Apple’iga kokkulepe, millega iPhone’ide tootja saab teatud protsendi oma seadme kaudu Google’ile tulnud käibest, rääkis tehnoloogiafirma Oracle advokaat eelmisel nädalal toimunud kohtuistungil.

Oracle on Google’iga kohtus alates 2010. aastast, sest väidetavalt kasutas otsingumootor Androidi arendamisel Oracle’i Java tarkvara, kuid ei maksnud selle eest.

Aastaid on liikunud kuulujutud selle kohta, kui palju võib Google iPhone’is olemise eest maksta, kuid kumbki ettevõte ei ole summat välja öelnud. Nii Apple’i kui ka Google’i esindaja keeldusid kohtus selgunud infot kommenteerimast.

Käibe jagamise lepingust selgub, milliseid samme peab Google astuma selleks, et hoida kasutajaid oma toote juures. See näitab ka, mismoodi lõikab Apple kasu Google’i reklaamipõhisest ärimudelist, mida õunafirma tegevjuht Tim Cook on kritiseerinud kui privaatsuse rikkumist.

Oracle’i advokaat Annette Hurst, kes Google’i-Apple’i kokkuleppe detailid avalikustas, ütles, et ühe Google’i tunnistaja sõnul oli ühel hetkel käibe jagamise protsent 34. Küll aga ei selgunud, kas 34% käibest jääb Google’ile või läheb Apple’ile. Google esitas info avaldamise kohta vastulause ja soovis, et kohtunik eemaldaks 34% mainimise istungi üleskirjutusest. „Nimetatud protsenti tuleks varjata,“ ütles protokolli kohaselt jurist Robert Van Nest. „Me räägime siin oletustest, see number ei ole avalikult teada.“

Kohtunik keeldus Google’i esindaja palvest. Google pöördus hiljem sama jutuga teise kohtuniku poole, märkides, et selline paljastus võib tõsiselt mõjutada ettevõtte võimalusi edaspidi teiste ettevõtetega sarnaseid läbirääkimisi pidada. Apple ühines Google’i palvega.

Üksikasjalikud tingimused Google’i ja Apple’i kokkuleppes on tundlik info mõlemale firmale, teatas Google. „Nii Apple kui ka Google on pidanud seda informatsiooni äärmiselt konfidentsiaalseks.“ Kohtuprotokoll kadus hiljem kohtu elektroonilisest andmebaasist ilma igasuguse viiteta, et kohus oleks Google’i kasuks otsustanud.

Jälgi Äripäeva sotsiaalmeedias
Äripäeva uudiskiri

Telli värsked majandusuudised oma meilile. Liitu Äripäeva uudiskirjaga:

* E-mail:

* Nimi:

Täname, et tellisite Äripäeva uudiskirja!

Saatsime teie e-posti aadressile liitumise kinnituskirja.

Kui kinnituskiri pole teieni jõudnud, kontrollige, kas sisestasite aadressi õigesti. Küsimuste korral võtke ühendust online@aripaev.ee.

Tellitud uudiskirjast saate loobuda iga saadetud uudiskirjaga.

Seotud lood
Märksõnad

Toimetaja valik

07:15 26. juuli 2016

Riigifirmasid juhtigu ärimehed

2 Riigi suurettevõtte strateegilisi otsuseid peaksid suunama inimesed, kellel on teadmised ärist ja ettevõtte tegevusvaldkonnast, kirjutab vandeadvokaat Risto Rüütel.
10:15 25. juuli 2016

Eesti üllatas riigivõlaga

7

Arvamused

Sisuturundus

Fotod ja videod

Investor Toomas

Investor Toomase portfelli hetkeseis:

252 021 €

RAHA

21%

AKTSIAD

79%
Aktsiaportfelli graafik
1k
6k
1a
5a
max
 
Portfelli uuenemise samm 1 päev

Ühisinvesteerimine

Börsiuudised

Indeksid

Indeks
Periood

Tallinna börs

  % EUR
Arco Vara--
Tallinna Kaubamaja--
Silvano Fashion--
Merko Ehitus--
Harju Elekter--

Uudised

Kasulikud


Äripäev meenutab


Kõik eramaja ehitusest 2016

Miks kasutada majaehitusel projektijuhtimise teenust?

Äri eduks

Äripäeva kliendiblogi

    Konverentside laadimine

Kasulikud pakkumised

Autorollo afäär

Rosimannus

Suur ülevaade: kuidas kõik toimus

Äripäeva TOPid

Palga TOP

Rikaste TOP

Dividendide TOP

Gaselli TOP

TOP 100

Juubel

Vabalt!

Edulugu nimega Sylvester

Paberlehe PDF

Täname
Täname, et teatasite sobimatust kommentaarist.

Sulge
Saada vihje
Äripäev ootab lugejatelt vihjeid huvitavate ja põnevate sündmuste või teemade kohta. Saada vihje siit ja võib-olla just Sinu info põhjal ilmub peatselt lugu Äripäevas. Vihje saatja võib jääda anonüümseks.