9 nippi, et idufirma kiiremini käima lükata

24. jaanuar 2016, 11:00

Hetk sel kuul Indias toimunud ürituselt "Start Up Hetk sel kuul Indias toimunud ürituselt "Start Up India"
Foto: epa

Väljaanne The Entrepreneur valgustab, kuidas võiksid toimida ettevõtjad, kes tahavad luua idufirmat, ent ei oska ideetasandilt edasi liikuda.

The Entrepreneuri kaasautor Neil Patel märgib, et punktist A ehk ideest punkti B ehk teostuseni jõudmine on keerukas protsess ning ettevõtja ei tohiks end ees oodatatest raskustest heidutada lasta. Selle tarbeks annab ta üheksa nõuannet, kuidas võiks toimida, et idufirma kiiremini käima lükata

Alusta. Patel kirjutab, et tema kogemuste põhjal on mõttetu oodata õiget ettevõttega alustamise aega, pigem tasub mõelda, et tegu on asjaga, mille peab ära tegema. Ja seda hoolimata ajast. Ära lase end hirmutada raskustest, millega sa võid tulevikus silmitsi seista. Neid tuleb niikuinii.

Müü ükskõik mida. Selleks, et olla edukas idufirma, ei pea välja tulema geniaalse idee või tootega, mida pole kunagi varem müüdud. Tähtis on oma tootele juurde anda väike vimka, mis seda eristab või teistega võrreldes paremaks muudab.

Ettevõtjad pole alati uuendusmeelsed. Toogem siinkohal näite Richard Bransonist, kes rajas Virgin Airlinesi sisuliselt meeleheitest. Ta tahtis sõita Neitsisaartele (inglise keeles Virgin Islands) puhkusele. Kuna tema lend tühistati, rentis Branson lennuki, millele sihtpaika lennata. Ühtlasi võttis ta Neitsisaartele kaasa ka kõik teised reisijad, kes lennu tühistamise tõttu tühjade kätega jäid, ning kes olid nõus maksma 29 dollarit pileti eest.

Küsi kelleltki nõu ning kaasa seeläbi inimesi. Paratamatult ei tea sa kõigile oma tulevase ettevõttega seotud küsimustele vastuseid ning seetõttu on tark kaasata eksperte. Julge nõu küsida ning olles kindel, et tegu on asjaliku inimesega, püüa ta kaasata enda ettevõttesse. Pane inimesed enda kasuks tööle.

Otsi talente.  Ei tasu arvata, et heade kaastöötajate leidmine on kerge, panusta sellesse aega ning ressursse.

Leia kaasasutaja. Ettevõtte alustamisega ei maksa pusida üksi, kasulik on kaasata veel keegi, kes oskab panustada nii oma teadmiste, oskuste kui andekusega. Samuti on mitmel puhul leitud, et investorid panustavad suurema tõenäosusega neisse idufirmadesse, millel on mitu asutajaliiget.

Tööta inimestega, kes võtavad sinust maksimumi. Selle soovituse ehedaks näiteks on Steve Jobs, kes ei pruukinud olla küll kõige lahkem inimene, ent kes suutis oma töötajatest välja pigistada maksimumi. Nii mitmedki mõistsid, et on tegelikult võimekamad kui varasemalt arvasid. Proovi leida keegi, kes sunnib sind samamoodi pingutama ja keda sina suudad motiveerida nõnda, et ta annab endast kõik.

Unusta raha. Püüa mitte mõelda sellest, kui palju su toode sulle tulevikus sisse tuua võib. Pea meeles, raha jõuab ise hea tooteni. Ettevõtte kasv ei võrdu firmasse raha pumpamisega. Pigem tähendab see pidevaid koolitusi ning arengut ehk kõiki muid asju peale raha küsimise.

Ära unusta turundust. Patel kirjutab, et turundust võib pidada üheks paremaks investeeringuks oma uude ettevõttesse. Turundamine võimaldab su tootel jõuda tarbijani ning aja panustamine turundusse on väga oluline.

Suhte klientidega. Idufirma ei eksisteeri vaid ettevõtja mõtetes, idufirma ärkab ellu, kui selle asutajad suhtlevad oma tulevaste klientidega. Kui inimesed ostavad su toodet, on väga oluline oma kliente tundma õppida: mida nad sooviksid ning mida sa saaksid neile pakkuda. Su äri edukus sõltub sellest, missugune on klientide tagasiside. Mida varem sa õpid oma kliendi profiili tundma, seda suurem on tõenäosus, et su kliendid on sulle lojaalsed ning sinu pakutavad tooted ja uuendused lähevad neile peale.

Jälgi Äripäeva sotsiaalmeedias
Äripäeva uudiskiri

Telli värsked majandusuudised oma meilile. Liitu Äripäeva uudiskirjaga:

* E-mail:

* Nimi:

Täname, et tellisite Äripäeva uudiskirja!

Saatsime teie e-posti aadressile liitumise kinnituskirja.

Kui kinnituskiri pole teieni jõudnud, kontrollige, kas sisestasite aadressi õigesti. Küsimuste korral võtke ühendust online@aripaev.ee.

Tellitud uudiskirjast saate loobuda iga saadetud uudiskirjaga.

Märksõnad

Toimetaja valik

NanoFlowcell 11:00 23. juuli 2016

Soolveega sõitev auto kimab börsile

2 Liechtensteinist pärit elektriautode tootja NanoFlowcell AG teatas plaanist tulla järgmisel aastal börsile ning alustada revolutsiooni autotööstuses.
12:33 23. juuli 2016

IMF juht läheb kohtu alla

07:30 22. juuli 2016

Vargus maksuameti koduõuel

9
12:30 22. juuli 2016

Viimane VHSi tegija andis alla

10:45 22. juuli 2016

Kas Apple tuleks maha kanda?

2

Arvamused

Sisuturundus

Fotod ja videod

Investor Toomas

Investor Toomase portfelli hetkeseis:

252 400 €

RAHA

21%

AKTSIAD

79%
Aktsiaportfelli graafik
1k
6k
1a
5a
max
 
Portfelli uuenemise samm 1 päev

Ühisinvesteerimine

Börsiuudised

10:00 22. juuli 2016

Ekspress Grupp laiendab haaret

Indeksid

Indeks
Periood

Tallinna börs

  % EUR
Arco Vara--
Tallinna Kaubamaja--
Silvano Fashion--
Merko Ehitus--
Harju Elekter--

Uudised

09:00 22. juuli 2016

Bezos möödus Buffettist

Kasulikud


Äripäev meenutab


Kõik eramaja ehitusest 2016

Miks kasutada majaehitusel projektijuhtimise teenust?

Äri eduks

Äripäeva kliendiblogi

    Konverentside laadimine

Kasulikud pakkumised

Autorollo afäär

Rosimannus

Suur ülevaade: kuidas kõik toimus

Äripäeva TOPid

Palga TOP

Rikaste TOP

Dividendide TOP

Gaselli TOP

TOP 100

Juubel

Vabalt!

Edulugu nimega Sylvester

Paberlehe PDF

Täname
Täname, et teatasite sobimatust kommentaarist.

Sulge
Saada vihje
Äripäev ootab lugejatelt vihjeid huvitavate ja põnevate sündmuste või teemade kohta. Saada vihje siit ja võib-olla just Sinu info põhjal ilmub peatselt lugu Äripäevas. Vihje saatja võib jääda anonüümseks.