Laupäev 3. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Henry Kallas: kohtuasja kahju tervisele on pöördumatu

04. veebruar 2016, 12:30
Henry Kallase ühe oma luksusauto Aston Martiniga.
http://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160204/NEWS/160209838/AR/0/henry-kallas.jpg

„Kahju tervisele on pöördumatu ja mõju töövõimekusele ning isiklikule elule laostav. Rahalist kahju, mis ulatub menetluse mõjudest mitme miljoni euroni, ei hüvita keegi,“ kommenteeris Soomes õigeks mõistetud, kuid Eestis rahapesukuriteo eest kohut ootav Henry Kallas.

Kallas oli Soomes kohtu all, sest süüdistuse järgi tegeles tema firma kahtlase SMS-laenuräriga ning saatis soomlastele SMSe, millele vastamise eest kasseeriti summa ning väidetavalt ei teavitatud sellest kliente. Mõnel juhul maksis SMSile vastamine viis eurot, teisel isegi paarsada. Kallasel oli aastatel 2008–2011 Soomes rida finantsteenuseid pakkunud firmasid: Europankki, Hetivippi, Mobiilivippi ja eCredit, millest mitmel puudus vajalik tegevusluba. Ettevõtete eest hoiatas inimesi ka Soome tarbijakaitse. Süüdistuse järgi teenis Kallas SMS-laenuäriga mitu miljonit eurot, kandis raha Eestisse ja keerutas seda oma firmade vahel ning ilmus hiljem tänavapilti kallite luksusautodega.

Kallas selgitab, et Helsingi maakohus tunnistas süüdistused ja nõuded õiguslikult alusetuks. “Põhiline on see, et kohtus üle kuulatud tunnistajad (finantsteenuse tarbijad) kinnitasid üksmeelselt, et neile olid teenuse tingimused ja hind teada kogu teenuse kasutamise vältel,“ märkis Kallas.

Ta rõhutab, et kohtus ei tuvastatud, et teenuse osutamisega oleks teenitud rahalist kasu - tegemist oli kahjumliku projektiga. „Soome kohtu otsus oli minu jaoks ootuspärane ja arvestades, et kõnesolevate sündmuste toimumisest on möödunud ligemale viis aastat, oli üleelatut arvestades minu jaoks kindlasti tegemist ka emotsionaalset kergendust pakkuva uudisega,“ ütles Kallas.

Peamiselt langesid süüdistused Kallase vastu ära aegumise tõttu. Helsingi maakohtu otsus edasikaebamisele ei kuulu, kuid Kallas ei välista selle põhjendava ja õigusabikulude hüvitamise osa uuesti ülevaatamist. Praeguse otsuse põhjal tuleb Soomel Kallasele ja tema kaitsjatele maksta kohtukuludena üle 63 000 euro.

„Ütlematagi on viis aastat tagasi toimunud sündmused ja sellele järgnenud menetlus mõjunud emotsionaalselt rusuvalt nii mulle kui ka mu lähedastele,“ ütles Kallas. „Kahju tervisele on pöördumatu ja mõju töövõimekusele ja –võimalustele ning isiklikule elule laostav. Rahalist kahju, mis ulatub menetluse mõjudest mitme miljoni euroni, ei hüvita keegi. Kaotatud aega ei saa tagasi. Selle kaasuse saatus on prokuratuuri käes. Ootan ja lähtun sellest.“

Kevadel algab Harju maakohtus Kallasel uus protsess, kus maksuamet nõuab saamata 410 000 eurot, kuna Kallas esitles oma Tornimäe luksuskodu ärikinnisvarana. Süüdistatakse, et Kallas esitas maksuametile valeandmeid, mille kaasabil taotles tema ettevõte riigilt alusetult tagasi 80 948 eurot käibemaksu ning jättis erisoodustuselt tasumata 331 990 eurot tulu- ja sotsiaalmaksu.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. February 2016, 12:38
Otsi:

Ava täpsem otsing