Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Riigikontrolöri haare ulatub Indiast Nigeeriani

    Riigikontrolli teosedFoto: Andres Haabu

    Riigikontrolöri Alar Karise juhitava riigikontrolli töö ei piirdu ainult Eesti riigi auditeerimisega, vaid ulatub mitme rahvusvahelise organisatsiooni ja töörühma kaudu maakera ühelt mandrilt teisele.

    Riigikontroll

    Osaleb kolmes riigikontrollide koostööorganisatsioonis ja mitmes töörühmas:

    INTOSAI 

    EUROSAI 

    ELi kõrgeimate auditiorganisatsioonide kontaktkomitee 

    Aastatel 2007–2013 juhtis Riigikontroll rahvusvahelist keskkonnaauditi töörühma INTOSAI WGEA 

    Alates 2014. aastast juhib Riigikontroll Euroopa keskkonnauditi töörühma EUROSAI WGEA 

    Allikas: Riigikontrolli kommunikatsioonijuht Toomas Mattson

    Riigikontroll kuulub kolme rahvusvahelisse riigikontrollide tööd puudutavasse koostööorganisatsiooni ja osaleb mitmes töörühmas, mistõttu käivad riigikontrolör ja tema alluvad üle ilma toimuvatel kohtumistel.
    Riigikontrolli eelmise aasta ulatuslikud välisreisid tulid ilmsiks siis, kui Äripäev uuris asutuse krediitkaartide kasutust. 
    Riigikontrollis on kasutusel kaks krediitkaarti, millest üks on riigikontrolöril ja teine välissuhete teenistuse juhatajal. Kahe kaardiga tehtud tehingute kulu oli eelmisel aastal 14 541.76 eurot.
    „Praktikas kasutatakse krediitkaarti välislähetustes majutuse eest tasumisel ja vajadusel ka välismaal ürituse korraldamisega seotud kulude tasumisel või väliskülaliste vastuvõtul. Vajadusel kasutatakse kaarti ka tarkvaraostude ning infomaterjalide, raamatute tellimise jms eest tasumisel,“ märkis Riigikontrolli kommunikatsioonijuht Toomas Mattson jaanuaris Äripäevale.   
    Ülevaate lähetuste sisust andis Mattson.
    Jordaania mestimisprojekti koolitus Ammanis
    Jordaania mestimisprojekti raames viibisid 29. märtsist kuni 1. aprillini Ammanis välissuhete teenistuse ja EUROSAI keskkonnaauditi töörühma (WGEA) juhataja ja tulemusauditi osakonna auditijuhid Kaire Kuldpere ja Viire Viss. Koostöös Jordaania riigikontrolli audiitoritest moodustatud töörühmaga analüüsiti nädala jooksul Jordaania keskkonnaprobleeme ja koostati keskkonnaauditi käsiraamat.
    Tšaad
    AFROSAI keskkonnaauditi (WGEA) töörühma kutsel osalesid Tšaadi järve äärsete riikide ühisauditi tulemuste esitlusel EUROSAI WGEA eesistujana Alar Karis ning sekretariaadi juhataja Tuuli Rasso. AFROSAI WGEA sekretariaadiga arutati edasisi koostöövõimalusi, sealhulgas riigikontrolli võimalust panustada novembris Senegalis toimuva AFROSAI WGEA koosolekule eelnevasse koolitusse taristu auditeerimise teemal.
    Santiago
    Tšiili riigikontrolöri kutsel külastas riigikontrolör 6.–7. aprillil koos nõunik Urmet Leega Tšiili riigikontrolli Santiagos. Tutvuti Tšiili riigikontrolli tööga ja tutvustati riigikontrolli kogemust keskkonnaauditi valdkonnas. Anti ülevaade Eesti e-valitsemissüsteemist ja kogemusest paberivaba auditi vallas.
    Quito
    24.–27. juunil osales Alar Karis VIII EUROSAI-OLACEFSi (Ladina-Ameerika ja Kariibi mere riikide kõrgeimate auditiasutuste) konverentsil Quitos, kus juhtis arutelusessiooni teemal „Koordineeritud auditid kui vahend kestliku arengu seireks“ ning osales ettekandega paberivaba auditi teemal Hollandi riigikontrolli juhitud sessioonil „Kõrgeimad auditiasutused ja vaba juurdepääs andmetele“.
    Abuja
    Riigikontrolör Alar Karis on tänavu kevadeni Nigeeria riigikontrolli mentor, konsulteerides sealse kõrgeima auditiasutuse juhtkonda juhtimise valdkonnas. Karis kutsuti mentoriks Rootsi ja Aafrika ingliskeelsete riikide kõrgeimate auditiasutuste ühisprogrammi raames. Programmi eesmärk on arendada Aafrika ingliskeelsete riikide riigikontrollide juhtide strateegilise tasandi juhtimise oskusi. Programmi koordineerib ja kulud katab Rootsi riigikontroll.
    Kairo
    Riigikontrolör Alar Karis osales 30. septembrist 2. oktoobrini INTOSAI keskkonnaauditi töörühma (WGEA) juhtkomitee 14. koosolekul Kairos Egiptuses. Riigikontrolör tegi ettekande Euroopa töörühma hiljutistest ja lähenevatest tegevustest ning edasistest sihtidest.
    Jeruusalemm
    EUROSAI korraldas koostöös Iisraeli riigikontrolliga 8.–13. novembril Jeruusalemmas EUROSAI 2. noortekonverentsi, kuhu ühe aukülalisena oli palutud osalema ka Eesti riigikontrolör Alar Karis. 
    Osalesid ka EUROSAI keskkonnauditi töörühma sekretariaadi nõunik Krislin Kivi, finantsauditi osakonna audiitor Stella Iis ja tulemusauditi osakonna audiitor Kadri Pungas. Krislin Kivi korraldas noortekonverentsil säästva arengu auditi õpitoa ning Stella Iis ja Kadri Pungas õpitoa, kus käsitleti interaktiivseid meetodeid kodanike kaasamiseks valitsemisprotsessi ja kõrgeimate auditiasutuste töösse. 
    EUROSAI 3. noortekonverentsi korraldab riigikontroll 2018. aastal Eestis.
    Shimla
    Riigikontrolör Alar Karis osales 15.–20. novembril Indias Shimlas globaalsel juhtimissümpoosionil.Riigikontrolör oli kutsutud juhtima üht paneelaruteludest. Riigikontrollist osales ka finantsauditi osakonna vanemaudiitor Angela Onno.
    Helsingi
    10. märtsil toimus EUROSAI juhatuse koosolek Helsingis, kus osalesid Alar Karis ning välissuhete teenistuse ja EUROSAI keskkonnaauditi töörühma (WGEA) juhataja Tuuli Rasso. Kuulati ära ettekanded sekretariaadi, toimkondade ja töörühmade tegevusest. EUROSAI WGEA töörühma eesistujana tegi Karis ettekande töörühma tegevustest.
    Ljubljana
    18.–19. märtsil osalesid riigikontrolli nõunik Urmet Lee ja välissuhete teenistuse juhataja Tuuli Rasso Ljubljanas kontaktametnike koosolekul, kus kontaktkomitee töörühmad tegid ettekandeid oma töö tulemustest ning Läti riigikontroll tutvustas järgmise kontaktkomitee päevakava ja arutlusteemasid.
    Varssav
    Alar Karis osales 20. mail Poola riigikontrolli initsiatiivil Varssavis kohtumisel, mille eesmärk oli tutvustada Gruusia, Moldova ja Ukraina riigikontrolli juhtkondadele ELi liitumisprotsessi. Kogemusi jagas ka Euroopa kontrollikoda.
    Riia
    18.–19. juunil toimus Riias Euroopa kontrollikoja ja ELi kõrgeimate auditiasutuste juhtide kontaktkomitee kohtumine, millel osalesid riigikontrolör Alar Karis, riigikontrolöri nõunik Urmet Lee ja välissuhete teenistuse juhataja Tuuli Rasso. Põhiline aruteluteema oli Euroopa Strateegiliste Investeeringute Fond (EFSI). 
    Malta
    Riigikontroll korraldas koostöös Malta riigikontrolliga 6.–8. oktoobril EUROSAI keskkonnaauditi töörühma (WGEA) iga-aastase koosoleku Maltal. Koosolekule eelneval päeval korraldati koolitus põllumajandusvaldkonna auditeerimise teemal. 
    Riigikontrolli auditijuht Viire Viss tutvustas Eesti riigikontrolli kogemusi tööstusjäätmete korralduse auditeerimisel ning auditijuht Kaire Kuldpere andis ülevaate kogemustest ja väljakutsetest riigikontrolli suhtluses eraettevõtetega.
    Koosolekul toimusid kõrvalkohtumised, kus tehti ühisauditite plaane. 2016. a kevadel toimub Tallinnas töörühma kevadseminar. 14. aastakoosolek korraldatakse 2016. a sügisel koostöös Makedoonia riigikontrolliga Makedoonias.
    Lissabon
    21.–24. oktoobril osalesid välisuhete teenistuse juhataja Tuuli Rasso ja nõunik Krislin Kivi EUROSAI sihtrühma (GT3) koosolekul Lissabonis, kus andsid aru EUROSAI WGEA tööst.
  • Hetkel kuum
Raivo Vare Ukraina sõja majandusblogi: USA abipakett – kaua tehtud, aga kas ka kaunikene?
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Hoolimata Boeingu äparduste jadast jäävad investorid lennukitootjale truuks
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Tööle marsivad kartmatud noored: lööks jalaga ukse lahti, 3000 eurot või mitte midagi Vana tööstus peletab, kaitsetööstus meelitab
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Viimased päevad jooksevad kahele maksusoodustusele
Aprilli lõpuks tuleb ära esitada tuludeklaratsioon, mis tähendab ka viimast võimalust saada kahte maksusoodustust. Järgmisest aastast neid soodustusi enam ei saa.
Aprilli lõpuks tuleb ära esitada tuludeklaratsioon, mis tähendab ka viimast võimalust saada kahte maksusoodustust. Järgmisest aastast neid soodustusi enam ei saa.
Hinnatõus on ehituses taandunud olematuks
Palgad ehituses küll tõusevad, kuid materjalide hinnalanguse toel on ehitushindade aastakasv taandunud 0,2 protsendile.
Palgad ehituses küll tõusevad, kuid materjalide hinnalanguse toel on ehitushindade aastakasv taandunud 0,2 protsendile.