Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Vabastiilis metsanduses

    Otepääl asuva, metsatöid teostava OÜ Ökopesa juht ja omanik Triin Peips töökojas.Foto: Väinu Rozental

    Kui endine suusataja Triin Peips teenis kevaditi metsa istutades raha selleks, et tipptasemel edasi treenida, siis nüüd, oma metsandusfirmat juhtides, investeerib ta tehnikasse ja uutesse valdkondadesse.

    Mis on kiire kasvu põhjused?

    Aastatel 2012-2014 kasvas OÜ Ökopesa ärikasum 2,60 korda ja käive 1,73 korda.

    Liinialuste puhastamine. Ettevõte võitis 2012. aastal ASi Elering riigihanke elektriliinide aluste raadamiseks ja võsa puhastamiseks. Liinialuseid töid teostatakse aasta läbi ja see annab jätkuvalt käibest põhilise osa. Lisaks Eleringile hooldatakse ka Elektrilevi ja Imatra Elektri liinitrasside alust maad.

    Koostöö professionaalidega. Ökopesa ei tee sugugi kõiki töid oma jõududega, vaid on otsinud alltöövõtjateks kindlad ja kvaliteetset tööd tegevaid koostööpartnereid. Näiteks elektriliinide aluste raadamiseks. Samuti sujub koostöö OÜga Metsakorralduse Büroo, mis märgib ja hindab ära metsa liinide all. „Mul ei ole mõtet palgata hindamiseks metsakorraldaja, see oleks ilmne ressursi raiskamine,“ kommenteerib Ökopesa juht Tiirn Peips. „Ma pigem tellin teenuse professionaalilt.“

    Investeeringud seadmetesse ja inimestesse. Firma on kogu aeg investeerinud masinatesse ja seadmetesse ning inimestesse. Töötajad on läbinud erinevad tööturvalisuse ja elektritööde kursused Soomes ning Eestis. Firmas töötavad vastava kutsestandardi omandanud raietöölised, arboristid, aednik-kõrghaljastaja.

    Otepää metsandusfirma OÜ Ökopesa töötajaskond on aastatega kasvanud kolmekümnepealiseks – firmas töötab 27 meest ja ainult 3 naist. „Mehed ei viitsi enam minuga vaielda, ma käin neist massiga üle – palgapäeval näeme, poisid,“ naerab Ökopesa juht ja omanik Peips. „Mõnigi mees on pööranud selja ja läinud ära, sest mingi mutt tuleb ja kärtsutab. Siin on tegu egolaksuga, siin tuleb mängu see, et mingi naisülemus paneb mehi paika.“
    Mahlaka ütlemisega Peips sobib meeste kollektiivi etteotsa kui valatult. Endale pähe ta kellelgi istuda ei lase. „Juhil peab olema mingi eriline sisetunne, mehed räägivad, et munadega tunne,“ muigab Peips. „Mul mune pole, aga ma julgen võtta riski ja julgen ka kaotada. Ma usun, et olen juhitüüpi.“
    Ökopesa pakub teenust metsa istutamisest lõppraideni ja aia kujunduskavandist kõrghaljastuseni. Lõviosa käibest annab elektriliinide aluste puhastamine võsast. See on kasvatanud käivet ja kasumit ning lennutanud Ökopesa tänavusse Gaselli TOPi.

    Milline vanasõna iseloomustab teie tegevust?

    OÜ Ökoprojekt juhataja ja omanik Triin Peips:

    Magaja kass ei püüa hiiri. Et midagi juhtuks, et firma üldse tegutseks, pead sa tööd rabama. Ja sul peab olema visioon, kuhu tahad välja jõuda. Nii mõnigi on arvanud, et piisab firma asutamisest ja enda juhatuse liikmeks määramisest ja oledki kõva mees valmis. Nad leiavad, et nüüd võib, jalad seina peal ning õllepudel ees, vaadata telekast jalgpalli, ja küll seina seest hakkab piiks-piiks raha tulema. No ei tule.

    Sponsorist oma ettevõtteks
    „Sama tähtis on minu jaoks endiselt istutamisteenus,“ rõhutab Peips. „Istutamine ei anna küll nii palju käivet, aga hingeliselt on see sama tähtis või isegi veel tähtsam minu jaoks.“
    Peips asutas Ökopesa 2007. aasta kevadel. Ta alustas üksi ja metsaistutamisega. Tegu oli tuttava asjaga, ta oli aastaid käinud kevaditi riigimetsas istutamas. „Suusasportlasena mul sponsoreid ei olnud ja oli vaja raha teenida,“ räägib Peips. „Suusataja hooaeg on selline, et puhkepaus on ainult kevadel. Ega siis muud teha ei ole, kui korjad pudeleid või istutad metsa.“
    Mingi hetk tabas ta end mõttelt, et istutamisteenust võiks osutada oma ettevõtte alt. „Asutasin firma ka seepärast, et osa tellijaid tahtsid arveid saada, mitte teenust mustalt osta,“ lisab Peips.
    Tasapisi hakkas Ökopesa lisaks metsaistutamisele tegelema muru pügamise, harvendus- ja võsaraiega ning õige pea sai üheks põhitegevuseks elektriliini aluste maade raadamine. Masu ajal otsis Peips meeleheitlikult tööd ka lahe tagant ning senini käiakse Soome ja Rootsi koostööpartneritel abiks hooajatöid tegemas.

    Metsaistutaja kolm soovitust

    Öö on kasutamata ressurss. Tööd peab tegema. Eriti ettevõtte alguses peab tööd rõvedalt palju tegema. Kui vaja, ka puhkepäevadel ja öösel. Võin alustavatele ettevõtjatele öelda, et öö on täiesti kasutamata ressurss. Olen öösiti paberitööd teinud ja isegi töömaile saatnud.

    Tee ära ka halvad tööd. Tööd ei valita, kõik tööd tuleb ära teha. Seda ma korrutan kogu aeg oma meestele ja koostööpartneritele. Kui on hea töö, ei tulda mulle ütlema, et Triin, see oli nii hea töö, maksa mulle vaid pool tasust. Aga kui on sitt töö, siis oi seda vingumist ja inisemist. Ilmselgelt on mugavam tööd teha kuivas männimetsas kui võpsikus või soisel pinnal. Kui sa töö halbades tingimustes nurisemata ära teed, siis võib-olla viib see aastate pärast hoopis uute juhusteni.

    Ole kannatlik. Olen tähele pannud, et sinuga võidakse ootamatult ühendust võtta, sest kellelegi äkki meenus, et olid ainuke firma, kes kunagi halva töö ära tegi. Palju hiljem tuleb mingi tagasiside ja sind otsitakse üles. Muidugi on see hästi pikk protsess ja sa pead jõudma selle ära oodata. Sellised asjad ei juhtu üleöö ja selliseid asju ette näha ei saa.

    Unistus parematest ruumidest
    Peipsi andmeil oli Ökopesa mullune käive samas suurusjärgus 2014. aastaga, kuid kasuminumber kahanes märgatavalt. Põhjuseks suured investeeringud: Otepää äärelinnas valmis remonditöökoda, soetati roomikmasin ja väikene harvester ning väljavedaja.
    „Me seni ei kasutanud üldse masinaid, mehed puhastavad liinialuseid mootorsaega,“ seletab Peips. „Mullu kevadel Rootsist ostetud pruugitud pisike roomikutega masin aitab meil hõlpsamalt liikuda soistes töökohtades.“
    Väikest Userwoodi harvesterit ja Kranmani väljaveotraktorit ei vaja ettevõte mitte niivõrd oma tarbeks kui teenuse pakkumiseks erametsaomanikele. Peips on veendunud, et väikesed metsamasinad on tulevik. „Need on mõeldud metsaomanikele, kes hoolivad sellest, et mets ära retsitud ei saaks,“ räägib Peips. „Suured masinad teevad teinekord metsas sellised roopad, et ise ka mahud sisse. Väikse masinaga võid kasvõi linnapargist puid välja vedada, midagi ei juhtu – maapind jääb terveks.“
    Peipsi sõnul on ta töökotta investeerinud ligi 50 000 eurot. Sillastend, tõstuk, käigukasti vahetamise võimalus, rehvipink, keevitusseadmed, tutvustab Peips külalisele autode ja masinate remonditöökoda. „Siin hakkame õige pea Stihli saage müüma ja parandama,“ täpsustab Peips väiksesse lao moodi ruumi sisenedes. „Stihliga on leping sõlmitud ja poisid on koolitusel ära käinud.“
    Peips möönab, et tegelikult tahaks ta olla suuremates ja paremates ruumides, ent selleks tuleb veel raha koguda. „Te ei kujuta ette, milline õudus siin oli – siin ei olnud vett ega vetsugi sees,“ hüüatab Peips ning lisab, et vee- ja kanalisatsioonitrassi toomine üle tee nende garaažiboksi läks maksma 7000 eurot. „Ma tegin teistele boksiomanikele ettepaneku, et toome trassid sisse kamba peale, sest nii tuleb odavam, aga keegi ei ole siin maapiirkonnas valmis investeerima.“ Ökopesa omanduses on kaks suurt ruumi garaažibokside reas, kus muu hulgas tegutseb ka näiteks ehituspood.

    OÜ Ökopesa

     Asutatud 13.04.2007.

    Hooldab elektriliinide aluseid ja metsanoorendikke, istutab metsa.

    Juhataja ja omanik Triin Peips.

    Gaselli TOPis 747. kohal.

    Töötajaid 30 (istutushooajal kuni 60).

    2014. aastal moodustas käibest liinialuste sihtide puhastamine ja võsaraietööd 73,2,%, metsistutustööd 22,5% ja muud tegevused 4,3%.

    2014. aastal teenis käibest 70% Eestis, 12,6% Soomes (elektriliinide aluste hooldus), 10,6% Rootsis (metsaistutamine) ja 6,8% Norras (maanteeäärte niitmine).

    Olulisemad koostööpartnerid: AS Elering, AS Elektrilevi ja AS Imatra Elekter (elektriliinide aluste hooldus), RMK (metsaistutamine).

    2015. aastal istutas metsa ligi 1,4 miljonit taime (Rootsis 0,8 miljonit ja Eestis üle 0,5 miljoni)

    Oli Valgamaa TOPis 2014. aastal 5. kohal.

    2007 – alustas metsaistutamisega.

    2008 – hakkas võsast puhastama elektriliinide aluseid.

    2011 – hakkas töid tegema Soomes ja Rootsis.

    2014 – ekspordiriigina lisandus Norra.

    2015 märts – valmis autode ja masinate remonditöökoda.

    2015 – esindab FinnPoweri hüdropresse.

    2016 algus – hakkas esindama kaubamärke Userwood (väike harvester) ja Kranman (väike väljaveotraktor).

    2016 – hakkab hooldama ja remonti Stihli mootorsaage.

    Olulised koostöö ja vastutustunne
    Peips on veendunud, et edu tagab eelkõige koostöö. Mida suuremaks on ettevõte kasvanud, seda rohkem on talle pärale jõudnud, et üksi punnitada enam ei jõua. „Ma jäin just mõtlema, et peaksin rohkem ülesandeid delegeerima ning andma üksuste juhtidele vabamad käed,“ tõdeb Peips.
    Ta lisab muiates, et samas on see miljoni dollari küsimus, kuidas inimesi panna vastutama oma tegude eest. „Selle kallal tuleb vaeva näha ja küll nad vastutama hakkavad,“ ütleb Peips. „Või siis tuleb leida vastutustundlikke inimesi ja uskuge mind, selliseid on. Küsimus on vaid, et ma pean suutma pakkuda neile nii häid tingimusi, et nad enda juurde tööle saada. Olen mõned juba saanud ka.“
    Peipsi sõnul tegeleb ta sellega, mida oskab. „Ma ei hakka ju rehve vahetama, kui ma seda ei oska, ja kas ma peaksin selle ära õppima, et seda tegema hakata,“ küsib ta retooriliselt ning vastab eitavalt. „Ma palkan professionaalid tööd tegema.“
    Küll on aga Peipsil olemas näiteks langetaja kutsetunnistus. „Puu langetamine ei ole minu jaoks mingi probleem,“ kinnitab ta. „Oma sauna palgid olen kõik ise langetatud. Paraku tuleb paberitööd järjest juurde ja metsa tööle enam nii tihti ei jõua, kui tahaks.“
    OÜ Ökopesa juht unistab
    Ma loodan, et meie vahendatavad väikesed metsamasinad jõuavad inimeste teadvusse, kliendid hakkavad neid endale soetama ja tellivaid meilt rohkem teenuseid.
    Tegelikult on mul unistusi palju. Number üks on peresse rohkem lapsi. Number kaks on rohkem aega, vähem tööd. Ja kindlasti unistan praegustest ruumidest välja kolida kobedamale pinnale. Et esinduslikum välja näha.

    Triin Peips

    Lõpetanud 2001. aastal Tallinna Spordiinternaatkooli Otepää filiaali ehk suusakooli.

    2001-2006 õppis Tartu Ülikooli kehakultuuriteaduskonnas treener-õpetajaks, lõpetamata.

    2009-2010 õppis Luua Metsanduskoolis metsuriks, lõpetamata.

    2006-2007 töötas Otepää lasteaias õpetajana.

    On OÜ Kippen omanik ja juht; Kippen avas selle aasta 1. veebruaril Tartus pitsabaari.

    Endine laske- ja murdmaasuusataja, tegutses aktiivse sportlasena aastani 2009.

    Kommentaar
    Andrus Veeleid, ASi Elering liinide käidu talituse juhataja
    Koostöö Ökopesaga on meil päris mitu aastat olnud ja sujub hästi. Meil on nendega kindlad raamlepingud. Nad teevad võsalõikust ühes piirkonnas ja raadamist kolmes piirkonnas Eestis.
    Ökopesa on tubli firma, kes on alati oma töökohustused kenasti täitnud. See, et metsandusfirmat juhib naisterahvas, on elevust tekitanud. Triin Peips meesjuhtidele alla küll ei jää, paljudes asjades on ta meestest isegi üle. Tal on vastavad isikuomadused, ta on sündinud juht ning väga tugeva organiseerimisvõimega.
    Pane tähele
    * Äripäeva gaselli rubriik, kus kirjutame kiiresti arenevatest väikefirmadest ja nende omanikest, ilmub kaks korda kuus.
    * Äripäeva Gaselli TOPi lähteandmeteks on ettevõtte müügitulu ja kasum enne makse aastatel 2012, 2013 ja 2014. 2012. aasta müügitulu peab ulatuma 100 000 euroni ja aastatel 2012-2014 kasvama käive ja kasum vähemalt 50%.
    * TOPi jõudis tänavu 1036 ettevõtet.
    * 18. veebruaril korraldab Äripäeva toimetus Gaselli kongressi, kus autasustatakse Gaselli TOPi võitjaid. Kongressil esinevad teiste seas laulja-muusik Tanel Padar, investor Indrek Kasela, Erply asutaja Kristjan Hiiemaa jt.
    Loe Äripäevast
    Viimati ilmunud lood gasellettevõtetest
     

    Unknown body type: x-im/content-part infopank

    * „Käsu korras ettevõtjaks“ Lääne-Virumaa firmast OÜst Eraarst Kersti Veidrik 12.01.2016 lehes.
    * „Tunnevad mootorite hingeelu“ Tartu firmast OÜst MadeMans Service 20.01.2016 lehes.
    * „Väikelinna firma suur siht“ Põlvamaa firmast OÜst Kulgur Projekt 4.02.2016 lehes.
    Loe veebist: www.aripaev.ee/gasell
    Gaselliliikumist toetavad LHV ja Markit.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
S&P 500 ja Nasdaq jätkasid allamäge veeremist
USA peamistest aktsiaindeksitest kerkis neljapäeval ainuüksi Dow Jonesi tööstuskeskmine; S&P 500 ja Nasdaqi liitindeks jätkasid eelmisel nädalal alanud langust.
USA peamistest aktsiaindeksitest kerkis neljapäeval ainuüksi Dow Jonesi tööstuskeskmine; S&P 500 ja Nasdaqi liitindeks jätkasid eelmisel nädalal alanud langust.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.