Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Itaalia turistist sai Eesti kinnisvarahai

    Itaalia ettevõtja Massimo Guerrini Tallinna vanalinnas Vene tänaval maja ees, kuhu ta ostis esimese investeeringuks mõeldud korteri.Foto: Andres Haabu

    21 aastat tagasi luges Itaalia ärimees Massimo Guerrini ajalehest väikesest riigist Eestist, mis äsja taas iseseisvuse saavutas. Võttis kolm sõpra kaasa, tuli seda riiki turistina uudistama – ja otsustas jääda.

    Nüüdseks on Eestist saanud 61aastase Massimo teine kodumaa, nagu ta ise ütleb, ja tema kinnisvaraportfelli kuuluvad Tallinna vanalinna korterid ja disainriiete äri, talumaa Vasalemma vallas Rummus, garaažid ja parkimisplatsid kesklinnas ja Mustamäel ning ärikinnisvara Tallinna–Narva maantee Haljala ristis.
    Järgneb intervjuu Massimo Guerriniga.
    Missugusena võttis Eesti teid 21 aastat tagasi vastu?
    Algus lennujaamas oli kole. Kõik oli must ja mustades värvides, lisaks viisaprobleemid piirivalves. Ehmatasin korralikult. Aga kui ma juba taksosse istusin, et hotelli sõita, siis pilt muutus. Oli laupäev ja kõik töötasid - jooksid-kiirustasid. Itaalias sellist pilti laupäeviti ei näe.
    Ütlesin taksojuhile, et viin asjad hotelli ja teeme linnas tuuri. Sõitsime vanalinna, see oli imeilus. Küsisin siis taksojuhilt Tallinna parima advokaadi ja notari nime. Ta nimetas Paul Varulit ja Mare Millerit. Läksin nende juurde ja selgitasin välja, mida välisinvestorina vaja on, et Tallinnas kinnisvara osta.
    Ja siis hakkasin Tallinna vahet lendama. Ma ei kasutanud eralennukit, vaid liinilende. Iga kuu avastasin siin midagi uut, millesse otsustasin investeerida. 21 aastat tagasi käisin siin iga kahe nädala tagant 10 miljoni Itaalia liiriga (5000 euroga) ja iga kord ostsin midagi. 5000 eurot oli siis väga suur raha.
    Mis oli teie esimene investeering Tallinnas?
    Kaks korterit Tallinna vanalinnas, Vene 19 ja Vene 17. Asutasin siin oma firma Euroimmobiliare AS, see nimi oli mõeldud mõttega, et oleks investeeringuteks kogu Euroopas. Selleks ajaks olin Itaalias ettevõtlusega tegelenud juba mitu aastat.
    Kui palju teil Tallinnas kinnisvaraobjekte on?
    Nende aastate jooksul olen ostnud ja müünud Eestis üle 40 kinnisvaraobjekti. Praegu on mul Tallinnas kaks korterit: üks Tatari ja teine Rüütli tänaval, disainrõivaste ja -jalatsiäri Suur-Karja tänaval, garaažid ja parkimiskohad kesklinnas ja Mustamäel. Villa Saue vallas.
    Suuremat ärikinnisvara mul praegu Tallinnas enam ei ole. Hiljuti müüsin ühe ärikinnisvaraobjekti Pinna tänaval. Praegu käivitan disainrõivaste ja -jalatsibutiiki Piolo vanalinnas Suur-Karja tänaval. Mul on hea koostöö Eesti rõivadisainerite Iris Janvieri ja Jelena Savitskajaga – daamidega, kes vastutavad minu Suur-Karja poe toimimise eest.
    Vasalemma lähedal Rummus on mul metsa ja maad ning kinnisvara. Rakveres ja selle lähedal on ka objekte. Ühe ettevõtte asutasin põllumajandussektoris, Mullamäe farmi. Varem toodeti seal piima, nüüd on see keskendunud teravilja tootmisele. Lehmapidamine läks mul raskeks, sest lehmi tuleb iga päev lüpsta ja neile süüa anda, aga kui ma Eestis ei ole iga päev, on raske silma peal hoida, kas lehmad on ikka iga päev söödetud ja lüpstud. Esines probleeme – mõni töötaja oli purjus, mõni ei tulnud lihtsalt tööle. Kui Eestist sai Euroopa Liidu liige, siis müüsin lehmad maha. 
    Mul on olnud ka konsultatsioonifirma teistele Euroopa investoritele, kuidas Eestisse investeerida. Tegin oma kogemustest äri.

    Pärit Rooma lähedalt Palestrinast. On lõpetanud Rooma majandusülikooli finantsisti ja audiitori eriala. Tal on neli last ning üks tütardest õppis samuti audiitoriks ning käib üle nädala Eestis, et isa ettevõtluses aidata.

    „Ma ei ole Eestis lihtsalt üks välisinvestor, mulle meeldib teie kultuur ja ajalugu ja mulle meeldib selles elada,“ räägib Guerrini. „Eestist on saanud minu teine kodumaa. Räägin seda alati oma Itaalia sõpradele. Minu hobiks on raamatute toimetamine ja kirjastamine. Olen koos Eesti rahvusraamatukoguga välja andnud neli ajalooraamatut, mis on seotud Eesti lähi- ja kaugema ajalooga. Viimane raamat oli küll minu sünnilinna ajaloost. Kõigi nende väljaandmist on rahastanud Euroimmobiliare. Minu jaoks on raha andmine kultuurile samuti investeering.“

    Euroimmobiliare ASi põhitegevusalaks on investeerimine omavahendite arvel ja kinnisvaratehingud. Euroimmobiliare AS koostab konsolideerimisaruande. Grupile kuuluvad peale emaettevõtte Eestis asuvad kolm tütarettevõtet (Mullamäe OÜ, Camillus Trading OÜ ja Inteser OÜ) ning üks sidusettevõte Heartsong OÜ. Grupi ettevõtted tegelesid peamiselt investeeringuga kinnisvarasse ja aktsiatesse ning põllumajandusega.

    Mis ärikinnisvara te Tallinna-Narva maantee ääres arendate?
    Mul on pooleli suur äriprojekt Rakvere lähedal Haljala risti läbiva tee liiklussõlmel. Praegu asuvad seal Sämmi grill ja Neste tankla, aga sain just kohalikus omavalitsuses kinnitatud detailplaneeringu. Arendan seal koostöös oma arhitektiga üht ärikinnisvaraobjekti. See on suur investeering: tankla, hotell ja kolm kaubanduspinda ning veoautode parkimisplats ja autoremonditöökoda.
    Olen sellesse projekti investeerinud juba 2 miljonit eurot, aga 6 miljonit tuleb veel investeerida. On raske, sest alates 2008. aastast on maailmamajandus langenud. Selle projekti rahastamiseks võtsin ma ka mõne kuu eest laenu.
    Katsetasite ühisrahastust EstateGuru kaudu, aga Rüütli 13 kinnistu puhul see ebaõnnestus.
    Jah, ebaõnnestus. Ma üürin seda vanalinna objekti pikaajaliseks puhkuseks välja Itaalia ja Euroopa ärimeestele, rikkamatele turistidele. Tahtsin selle ühisrahaga saada makstud osa laenu ning investeerida kasumi oma Rakvere äriprojekti ning osta juurde garaaže ja parkimiskohti.
    Miks te garaaže kokku ostate?
    Tallinnas on viie aasta pärast suur parkimiskohtade ja garaažide põud, tuleb näha selliseid probleeme ette ja tegutseda. Olen garaaže kokku ostnud kesklinnas ja Mustamäel. Roomas on näiteks juba võimatu parkida. Praegu on just hea võimalus osta parkimispinda, garaaže ja põllumajandusmaad.
    Kas kõik teie kinnisvarainvesteeringud on teile kasumit toonud?
    Jah, kõik. Näiteks Pinna tänava äriprojekt, kaubanduskeskus paljude rentnikega, mille müüsin kahe aasta eest. See oli minu Eesti äride parim kasumlikkus – pool miljonit eurot. 
    Ostate te ka aktsiaid kokku?
    Alguses ostsin Tallinna börsi aktsiaid, mul olid Ühispanga aktsiad, mille müük oli mulle väga kasumlik, kui sellest sai SEB. On olnud ka Olympicu ja Pro Kapitali aktsiaid.
    Kas ka teie saite 2007.-2008. aasta Eesti kinnisvarakrahhis kannatada?
    Sain kannatada. Aga ma tegutsesin Eestis ka juba 1998. aasta Vene kriisi ajal. Siis oli minu jaoks hea võimalus investeerimiseks, mida ma ka tegin. 2007. aasta kriisis sain valusamini pihta, sest siis olid mu investeeringud Eestis juba suuremad.
    Mis te arvate, kas Eestit võib tabada uus majanduslangus?
    Mina Eesti kinnisvarahindade suurde langusesse ei usu. Vähemasti mitte vanalinna kinnisvara puhul. Seal lihtsalt ei saa hinnad langeda, sest sinna kinnisvara juurde ei teki. Väikeses riigis meeldib mulle see, et kui sa ise oled korrektne inimene, siis ollakse ka sinuga korrektne. Kui sa ei ole, siis ei olda ka sinuga.
    Kui ma lähen Rakverre, siis lapsed ja nende vanemad tervitavad mind tänaval. Eestlane on üldiselt väga suletud ja mina olen justkui purskav vulkaan nende kõrval.
    Mina olen kindel, et Eesti tulevik on väga hea. Eesti on Euroopa Liidus ja eestlased peaksid tundma ennast eurooplasena. Sinu poeg võib minna Milano või Pariisi või Amsterdami ülikooli. Või tööle Saksamaale. See on väga oluline.
  • Hetkel kuum
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Jeen saavutas 34 aasta madalaima taseme, analüütikud ootavad valitsuse sekkumist
Jaapani jeen langes kolmapäeval 34 aasta madalaimale tasemele, nõrgenedes USA dollari suhtes kuni 151,97-ni, mis on tekitanud turul küsimusi valitsuse sekkumise kohta Jaapani valuuta toetamiseks.
Jaapani jeen langes kolmapäeval 34 aasta madalaimale tasemele, nõrgenedes USA dollari suhtes kuni 151,97-ni, mis on tekitanud turul küsimusi valitsuse sekkumise kohta Jaapani valuuta toetamiseks.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Läti keskpank tõmbas kasvuprognoosi allapoole
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.