KredEx haarab Arengufondi investeeringud

02. märts 2016, 15:15

EstFund Kredexi juht Lehar Kütt allkirjastas lepingu fondifondi EstFund käivitamiseks,...
Foto: Andras Kralla

KredEx võtab lähitulevikus Arengufondilt investeeringutega seotud tegevused üle, asutused peavad seda asjade loomulikuks käiguks.

Mis on mis
 • Euroopa Investeerimisfond (EIF) kuulub Euroopa Investeerimispanga gruppi, mille missioon on toetada Euroopa mikro-, väike- ja keskmise suurusega ettevõtteid, aidates neid rahastamisallikate leidmisel.
 • Balti Innovatsioonifond (BIF) on fondifondi algatus, mille EIF käivitas 2012. aastal tihedas koostöös Leedu, Läti ja Eestiga Baltimaade suure kasvupotentsiaaliga väikestesse ja keskmise suurusega ettevõtjatesse tehtavate aktsiainvesteeringute suurendamiseks. BIF investeerib kokku 130 miljonit eurot era- ja riskikapitalifondidesse.
 • KredEx aitab Eesti ettevõtetel kiiremini areneda ja turvaliselt välisturgudele laieneda, pakkudes riskikapitali, laene, krediidikindlustust ja riigi garantiiga tagatisi.
 • Arengufond on riigikogu asutatud avalik-õiguslik organisatsioon, mis tegutseb Arengufondi seaduse alusel alates 2007. aastast. Fondi on tegevuse jooksul pidevalt saatnud priiskamise skandaalid nii Ott Pärna kui ka Tõnis Arro juhtimisel. Pärast Arro lahkumist juhi kohalt mullu suvel pole uut juhti Arengufondi etteotsa leitud ning selle kohuseid on täitnud Pirko Konsa. Samal päeval kui allkirjastati leping EstFund loomiseks, teatas Eesti Arengufondi juhatuse esimees Pirko Konsa, et lahkub omal soovil ametist ning fondi juhatuse esimehe kohuseid hakkab täitma Annika Lentso.

„EstFund otseselt Arengufondi tegevust üle ei võta, aga KredEx hakkab teenindama sama sihtgruppi. Arengufond lõpetab praegusel kujul otseinvesteerimise ära. Selle koha täidab loodav fondifond,“ selgitas KredExi juht Lehar Kütt.

Arengufondi nõukogu esimees Ville Jehe kinnitas, et tõsi ta on – lähitulevikus võtab KredEx investeeringutega seotud tegevused üle. Jehe märkis, et KredExiga on kokkulepe tehtud, ent üleandmine seisab veel seaduse muutmise taga. Kui riigikogu muudab seadust, saab Arengufond investeeringuid tegeva tütarfirma SmartCap üle anda.

Ka ettevõtlusminister Liisa Oviir on juba aasta algusest rääkinud, et ei näe Arengufondil tulevikku ning soovib kogu Arengufondi investeerimisportfelli anda üle KredExile. Nüüd märgivad nii KredEx kui ka Arengufond, et kahe erineva üksuse tegevused on lihtsalt jõudnud ühte punkti. Mõlemad hindavad ülevõtmist asjade loomulikuks käiguks.

Leping allkirjastatud

Tasub teada
 • 60 miljonit jaotatakse kolmeks
 • EstFund rahastab väikeseid ja keskmise suurusega ettevõtteid kolme valitud riskikapitalifondi kaudu.
 • EstFundi koguvahendid ja Euroopa Investeerimisfondi kaasinvesteering jaotuvad järgmiselt:
  30 miljonit eurot, Venture Capital Fund
  15 miljonit eurot, Expansion Capital Fund
  15 miljonit eurot, Business Angels Co-Investment Fund

Eile allkirjastati rahastamisleping fondifondi EstFund käivitamiseks. Kuna EstFund ise otse ettevõtetesse ei investeeri, vaid investeerib oma kolme allfondi kaudu, tuleb need Küti sõnul aasta lõpuks välja valida. Sellele järgneb aeg, mil allfondid omakorda hakkavad nõutud erakapitali kaasama. Ettevõtetesse investeerima hakkavad allfondid Küti sõnul alles järgmisel aastal.

Fondijuhte pole veel välja valitud, selleks korraldatakse Küti sõnul konkurss ilmselt teises kvartalis.

EstFund võimaldab suure kasvupotentsiaaliga Eesti väike- ja keskmistele ettevõtetele parema ligipääsu omakapitaliinvesteeringutele. Kütt selgitas, et ettevõtjad saavad pöörduda allfondide juhtide poole ja teha neile ettepanek investeeringu tegemiseks. Allfondide juhid hakkavad ka ise aktiivselt investeerimisvõimalusi otsima, lähtudes vastavate allfondide investeerimisstrateegiatest.

EstFundi ja erainvestorite investeeritav kapital on Küti sõnul kokku ligikaudu 100 miljonit eurot, sealhulgas 48 miljonit eurot Eesti riigi panus, 12 miljonit eurot Euroopa Investeerimisfondi panus ja ligi 40 miljonit eurot erainvestorite panus.

Küti sõnul hakkab uus fond täiendama olemasolevat Balti Innovatsioonifondi ning ka Eesti pensionifondidel on võimalus allfondidesse investeerida.

Ettevõte saab fondifondist investeeringu lähtuvalt firma turupotentsiaalist ja allfondi investeerimisstrateegiast, ent summad võivad küündida kuni 3 miljoni euroni. Küll aga pole lubatud ühte ettevõttesse investeerida rohkem kui 10–15% allfondi mahust.

Jälgi Äripäeva sotsiaalmeedias
Äripäeva uudiskiri

Telli värsked majandusuudised oma meilile. Liitu Äripäeva uudiskirjaga:

* E-mail:

* Nimi:

Täname, et tellisite Äripäeva uudiskirja!

Saatsime teie e-posti aadressile liitumise kinnituskirja.

Kui kinnituskiri pole teieni jõudnud, kontrollige, kas sisestasite aadressi õigesti. Küsimuste korral võtke ühendust online@aripaev.ee.

Tellitud uudiskirjast saate loobuda iga saadetud uudiskirjaga.

Seotud lood
Märksõnad

Toimetaja valik

Priit Põldoja 07:15 28. juuli 2016

Inbank toob turule võlakirjad

Priit Põldoja loodud Inbank toob septembris Tallinna börsile võlakirjad ning ta ei välista, et kaugemas tulevikus võib toimuda ka panga aktsiate avalik pakkumine.
11:45 27. juuli 2016

Harju Elektri tugevad tulemused

09:20 27. juuli 2016

Leedo müüb oma Regula riigile

4

Arvamused

Sisuturundus

Fotod ja videod

Investor Toomas

Investor Toomase portfelli hetkeseis:

251 842 €

RAHA

21%

AKTSIAD

79%
Aktsiaportfelli graafik
1k
6k
1a
5a
max
 
Portfelli uuenemise samm 1 päev

Ühisinvesteerimine

Börsiuudised

Indeksid

Indeks
Periood

Tallinna börs

  % EUR
Arco Vara--
Tallinna Kaubamaja--
Silvano Fashion--
Merko Ehitus--
Harju Elekter--

Uudised

10:25 27. juuli 2016

Aasia turud püüavad tippe

08:33 27. juuli 2016

Twitter jäi ootustele alla

Kasulikud


Äripäev meenutab


Kõik eramaja ehitusest 2016

Miks kasutada majaehitusel projektijuhtimise teenust?

Äri eduks

Äripäeva kliendiblogi

  Konverentside laadimine

Kasulikud pakkumised

Autorollo afäär

Rosimannus

Suur ülevaade: kuidas kõik toimus

Äripäeva TOPid

Palga TOP

Rikaste TOP

Dividendide TOP

Gaselli TOP

TOP 100

Juubel

Vabalt!

Edulugu nimega Sylvester

Paberlehe PDF

Täname
Täname, et teatasite sobimatust kommentaarist.

Sulge
Saada vihje
Äripäev ootab lugejatelt vihjeid huvitavate ja põnevate sündmuste või teemade kohta. Saada vihje siit ja võib-olla just Sinu info põhjal ilmub peatselt lugu Äripäevas. Vihje saatja võib jääda anonüümseks.