Neljapäev 8. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Kuulutati välja Vändra Ökopagari pankrot

03. märts 2016, 12:30
Vändra Ökopagari mahe (ÖKO) rosinaleib.
http://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160303/NEWS/160309896/AR/0/AR-160309896.jpg

Vahetult pärast vabariigi aastapäeva kuulutas Pärnu maakohus välja Vändra Ökopagari pankroti.

Pärnu maakohus kuulutas 25. veebruaril välja Vändra Ökopagari pankroti ja määras pankrotihalduriks Jüri Truutsi.

Truuts ütles, et suurimate nõuetega võlausaldajad on SEB Pank ja PRIA. Võlausaldajate esimene üldkoosolek toimub 17. märtsil. Paarkümmend koondatud töötajat saavad tema sõnul seaduses ettenähtud ulatuses hüvitist töötukassast.

Truutsi sõnul on ettevõttel kohustusi umbes 2,9 miljonit eurot. Varaks on renoveeritud pagaritööstuse hoone Vändras koos kaasaegse sisustusega. "Tegemist on spetsiifilise pagaritööstuse tööks sobiva tervikvaraga. Vara tegelik väärtus saab selguda vara müügil, praktikas tavaliselt on müügihind kahjuks alati mingil määral madalam kui vara soetusmaksumus, milleks on ehitushind + seadmete soetus ja paigaldus maksumus," märkis Truuts.

Millisel viisil vara realiseeritakse, seda otsustavad tema sõnul võlausaldajad. Nõudeid saab rahuldada pankrotivara müügi arvel laekuvastest vahenditest. Väga vähesel määral on debitoorseid nõudeid, mis ka osaliselt ilmselt õnnestub sisse nõuda, lisas ta.

Laenumaksmine käis üle jõu

Üle-eelmise aasta lõpul Pärnumaal asuva moodsa tootmishoone avamisega 20 tegutsemisaasta möödumist tähistanud Vändra Ökopagar sattus üsna pea majandusraskustesse, kuna turuolukord ja tõrked tootmises ei võimaldanud toota piisavas mahus, et maksta igakuist 20 000eurost laenu SEB pangale.

Eelmise aasta kevadeks oli võlg panga ees juba 80 000 eurot. Ettevõtte kauaaegse juhi ja omaniku Krista Assi sõnul ei olnud pank valmis lühiajalist ja pikaajalist laenu üheks laenuks kokku panema ja seda veidi pikema tagasimaksegraafiku peale jaotama. 

Kuna pangaga kokkuleppele ei jõutud, proovis Assi laenu refinantseerida, investoreid leida ja ka ekspordile panustada, et üritada üle jõu käivat laenu siiski teenindada. Miski ei õnnestunud ja majandusraskused ainult süvenesid. 

Assi on öelnud, et lõpuks ei olnud enam vahet, kes läks ettevõttele finantseerimist küsima, kas tema ise või laitmatu taustaga lepingupartner, aga kuuldes sõnapaari "Vändra Ökopagar", blokeeriti igasugune edasine tee. 

Likvideerija oli esialgu optimistlik

Nii otsustatigi novembri keskel Assi sõnul minna ettevõtte likvideerimise teed ja hakata pagaritöökojale uut kosilast otsima. Likvideerijaks määratud õigusnõustaja Reet Vokk oli veel selle aasta algul optimistlik, kinnitades, et potentsiaalse ostjaga on läbirääkimised lõpusirgel, ent ostjat siiski ei leitud.

Assi oli sunnitud Voki likvideerija ametist taandama ja esitama kohtule pankrotiavalduse. Eelmisel nädalal kuulutaski kohus välja pankroti. 

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. March 2016, 12:57
Otsi:

Ava täpsem otsing