Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Tööturg vaevleb tootmisjuhtide põuas

    OÜ Krimelte tegevdirektori Alar Salumi sõnul kehtib reegel, et mida suurem on ettevõte, seda olulisem vastutus lasub tootmisjuhi ametikoha täitjal. Foto: Andras Kralla

    Tootmisettevõtted kurdavad, et Eesti tööjõuturul ei ole piisavalt sobilikke keskastmejuhte ja spetsialiste.

    Tootmisjuhi väljakutsed

    Orienteeritus meeskonnatööle, tunneb personali- ja kvaliteedijuhtimise põhimõtteid.

    Suutlikkus algatada, arendada ja juhtida projekte.

    Oskus planeerida ressursse, hoolitsemine tootmise eelarvestamise ja hinnakujundamise eest.

    Tõstab ettevõtte kasvunumbreid õigete investeeringute abil.

    Omab süsteemset ülevaadet tootmisjuhtimise põhimõistetest, teoreetilistest alustest ja uurimismeetoditest.

    Peab tundma tootmisprotsesside tõhustamise põhimõtteid.

    Suudab koos ettevõtte ja selle ees seisvate väljakutsetega kasvada ja areneda.

    Tootmisjuhtidele esitatakse ettevõtetes kõrgeid ootusi - peale oskuse tootmist kasumlikult arendada peab ametisse sobima ka isikuomaduste poolest, meeskonda tuleb sulanduda ja organisatsioonis koostööd teha, kirjutab 10. märtsi Äripäev tööstuse rubriigis.
    Saku Õlletehase tootmisdirektori Marika Tungeli sõnul pole keskastmejuhtide ja spetsialistide puudus mitte üksikute tootmisvaldkondade, vaid terve turu probleem.
    ASi Liimpuit juhataja Juho Toomiku sõnul on vaevarikas eelkõige ameti efektiivseks ja kasulikuks arendamine, sest väikeettevõttes on tootmisjuhi ametikoht asendatav. Kui varem oli ASis Lasva Liimipuit tootmisjuht, siis praegu on samad funktsioonid hõivanud ettevõtte arendusjuht - töö põhirõhk on nihkunud protsesside arendamisele. "Meie väikeses ettevõttes tootmisjuhti kui sellist otseselt vaja ei ole, sest tootmisprotsess on lihtne," lisas ta.
    Samas pole Toomiku sõnul selles midagi ebaharilikku, et väikeettevõttes tootmisjuhi ametikoht puudub. Peale tegevjuhi, kes võib samu ülesandeid edukalt täita, on väikeettevõtetes ka omanik tootmisprotsessidele lähedal või nendesse kaasatud, mistõttu käib arupidamine paljuski tema kaudu. "Mõnikord piisab, kui dokumentatsioon on korrapärane ja meistrid ning töölised asjalikud," märkis Toomik.
    Mida parem dokumentatsioon, seda vähem on tema hinnangul tarvis suulist ja personaalset juhtimist. "Sellisel juhul väikeettevõttes tootmisjuhti kui sellist otseselt vaja ei olegi,” lisas ta. Näiteks nende ettevõttes seisneb tootmisjuhi funktsioon ennekõike ressursside planeerimises. Ettevõttele esitatatakse erisuguseid tellimusi, toodetakse toorainet, mööblikilpe ja detaile. "Seetõttu võib tootmisprotsessi puhul rääkida väga erinevast töömahust. See tähendab, et firma suurim väljakutse on tootmis- ja tööajaressursi planeerimine,” selgitas Toomik.
    "Kui võtta tööle tootmisjuht, kes ei suuda selgeks teha tootmisressursse, masinaid ja inimesi, siis lükatakse tellimused läbi n-ö kõhutunde baasil. Kui aga palgata asjalik inimene, kes saab asjadest aru ja suudab seda funktsiooni täita, pole tema ametinimetus absoluutselt oluline,” lisas ta.

    Tootmisjuhtide palganumbrid

    Tootmisjuhi eripalgelistest funktsioonidest tingituna võib tasu töö eest olla väga erinev.

    ASi Lasva Liimpuit direktor Juho Toomiku sõnul võib palganumber ulatuda 800 eurost 3000 euroni.

    Wolf Grupi tasustussüsteemi põhialus on konkurentsivõimeline kuu põhitasu, millele lisandub tulemusest sõltuv tulemustasu komponent.

    Saku Õlletehases on spetsialistid tööl põhipalgaga, kuid on ka motivatsiooniskeeme. Vähemoluliseks ei peeta ettevõttes pehmeid väärtusi, nagu oskus töötajat hoida tänu töökeskkonnale, karjäärivõimalustele ja täiendõppele.

    Suurettevõtetes on tootmisjuhte mitu
    Ka Euroopa juhtiva ehituskeemia tootja OÜ Krimelte tegevdirektori Alar Salumi sõnul on tootmisjuhi funktsioonid ettevõttes ümbermängitavad. "Sõltuvalt ettevõtte eripärast võib tootmisjuhi funktsioon olla liidetud ka mõne teise ametikohaga - näiteks tegevjuht või juhatuse liige võib samaaegselt olla ka tootmisjuht,” sõnas Salum. Samas kipub tema sõnul tootmises kehtima reegel, et mida suurem on ettevõte, seda olulisem vastutus lasub tootmisjuhi ametikoha täitjal. Seega, kui väikeettevõtted saavad edukalt hakkama ka ilma tootmisjuhita, nõuab suurettevõtete struktuur läbimõeldumaid vangerdusi.
    Krimelte kuulub ettevõtte müügi- ja tootmisüksusi ühendavasse Wolf Gruppi. Ettevõtte tootmisdirektori vastutusalasse kuulub kogu tootmine. Tootmisjuhid on omakorda ametis kõigis grupi tootmisettevõtetes ja vastutavad ühe või teise tootmisüksuse töökorralduse eest.
    Analoogne struktuur on ka Saku Õlletehases - tootmistegevust koordineerib ettevõtte juhtkonna liikmena tootmisdirektor, kellele omakorda organisatsioonistruktuuris alluvad valdkondlike üksuste juhid. "Nii on meil vastutusvaldkonnad jagatud. Näiteks keeduprotsessi osakonnas ja pakendamises seisavad kõikide protsesside eest vastavad valdkonnajuhid,” rääkis Saku Õlletehase tootmisdirektor Marika Tungel. Peale selle koordineeritakse tööd nii valdkondadeüleselt kui ka teiste struktuuridega seonduvalt. "Näiteks moodustavad omaette üksused logistika ja kogu tarneahel, müük ja turundus. Selline jaotus on vajalik ennekõike efektiivsuse ja protsesside sujuvuse tagamiseks,” lisas Tungel.
    Tootmisjuht peab suutma sulanduda
    Peale kvalifikatsiooni peab tootmisjuhiametikohale sobima ka isikuomaduste poolest. "Ta peab olema kindlasti meeskonnatöö võimeline ja oma tegevusi kooskõlastama ning algatama, arendama projekte ning neid vajadusel juhtima,” kirjeldas Toomik. Ta tõi näiteks Lõuna-Eesti ettevõtteid, mis on aastaid otsinud head tootmisjuhti - inimene võetakse tööle, kuid vahetatakse juba aasta või poole pärast välja, mille tulemusel ettevõte kaotab raha. "Tihti saab määravaks see, kellega juht suudab koostööd teha ja kuidas meeskonda sulandub. Paraku on just see viimane kõige vaevalisem,” märkis Toomik.
    Salumi sõnul hindab nende ettevõte uue töötaja värbamisel ennekõike inimese võimet ja potentsiaali koos ettevõtte ja selle ees seisvate väljakutsetega kasvada ja areneda. "Me ei eelda, et uus töötaja tuleb ja hakkab kohe lammutama, vaid anname talle aega õppimiseks ja sisseelamiseks,” selgitas Salum.
    Tungeli sõnul peab heal tootmisjuhil olema süsteemne ülevaade tootmisjuhtimise põhimõistetest, teoreetilistest alustest ja uurimismeetoditest. Samuti peab ta tundma tootmisprotsesside tõhustamise põhimõtteid. "Olulisi pädevuskohti on veel - tootmise eelarvestamine ja hinnakujundamine, aga ka personali- ja kvaliteedijuhtimise põhimõtete tundmine,” sõnas Tungel.
    Salumi sõnul ei ole uute spetsialistide leidmine nende ettevõtte jaoks lihtne, kuna tootmine toimub spetsiifilises valdkonnas. Toomiku sõnul räägib väiksemates ettevõtetes ametikoha populaarsusel kaasa ka vastutus firma kasvunumbreid silmas pidades. Kui tootmisjuhi põhiülesanne on ettevõttes kasvunumbrite tagamine ehk tulusate investeeringute tegemine, tähendab see lisavastutust. "Paraku on investeeringuteks vajaminevate ressursside kogus piiratud ja sellistes tingimustes ei taha keegi vastutust võtta. See puudutab nii tootmisjuhte kui ka meistreid, keda on tootmises veel rohkem vaja,” sõnas Toomik.
    Tungeli sõnul on probleem sügavam. Tuleb tõele näkku vaadata ja endale tunnistada, et heade spetsialistide puudus tootmises on terve turu, aga mitte ühe või teise valdkonna häda, märkis ta. "Oleme leidnud ennast olukorrast, kus peame tõdema, et Eesti tööjõuturul ei ole piisavalt tootmisettevõtete keskastmejuhte ja spetsialiste,” nentis Tungel.

    Valdkonnaülest õppekava on tarvis arendada, sest...

    madalatehnoloogia aeg on läbi, sinna ei investeeri enam kodu ega välisinvestorid;

    ettevõtete hulk, kus töötaja ja tootmispink (seade) toimisid vastastikku (freespink ja freesija), jääb aina vähemaks;

    senised tootmismeetodid on asendunud arvprogrammjuhtimise seadmetega ja liigume tööstus 4.0 suunas. Selle keskmes on tööstusseadmete omavahelise koostöö koordineerimine ettevõttes ja ettevõtete vahel, kasutades internetti. Seejuures pole oluline, kas tegemist on masinaehitus-, puidu- või rõivatööstusettevõttega;

    valmiv tootmiskorralduse ehk tehnoloogia juhtimise õppekava peab olema vastavuses uut tüüpi tootmisjuhtimisega.

    Tootmiskorraldus kõrgkoolidesse
    Kui kõik plaanipäraselt kulgeb, peaks varsti tootmisjuhtimise eriala lülituma kõrgkooli õppekavadesse, selleks käivad Saku Õlletehase tootmisdirektori Marika Tungeli sõnul läbirääkimised Tallina Tehnikakõrgkooliga. 
    Tallinna Tehnikakõrgkooli rektori Enno Lendi sõnul on õppeasutuses tootmisjuhtide koolitamise teemaga tegeletud umbes poolteist aastat. Praeguseks on kool ette valmistanud õppekava kavandi, mis on kooskõlastatud huvigruppide esindajatega ja esitatud haridus- ja teadusministeeriumisse, kus see läbib ettenähtud menetluskorra.
    Lendi sõnul kohtuti kavandi väljatöötamisel korduvalt mitme töötleva tööstuse ettevõtte ja valdkonna liiduga. Lisaks võeti õppekava loomisel arvesse majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi tehtud tootmisjuhtimise operatiivtasandi uuringu tulemusi.
    "Kõikide osapoolte tugev ühisosa väljendub tõdemuses, et kesktaseme tootmisjuhtide ettevalmistus ei vasta töömaailma ootustele ja olukorda tuleb muuta,” sõnas Lend.
    Õppekava loomisel lähtuti Lendi sõnul arusaamast, et enne selle koostamist peaks valmima kutsestandard. See kinnitati möödunud aasta märtsis. 
    Järgmine samm oli koostöös liitude esindajatega õppekava kavandi koostamine. Arvestades nüüdisaegse tootmisprotsessi korralduse põhimõtteid (protsessi juhtimine, LEANi rakendamine, seadmete, töötlemiskeskuste juhtimine), sai õppekava valdkonnaülene. See tähendab, et pärast õppekava läbimist toimuks edasine spetsialiseerumine mingi kindla tootmisvaldkonna juhtimisele juba töökeskkonnas kohapeal.
  • Hetkel kuum
Tarmo Virki: õpetajad, palun streikige varsti jälle
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Leedu suurettevõtted odavnesid suure käibega
Suurima käibega olid teisipäeval Leedu ettevõtted, nimelt Ignitis grupė aktsiatega kaubeldi Balti turgudel enim, 345 188 euro eest ning aktsia odavnes seejuures -0,55%.
Suurima käibega olid teisipäeval Leedu ettevõtted, nimelt Ignitis grupė aktsiatega kaubeldi Balti turgudel enim, 345 188 euro eest ning aktsia odavnes seejuures -0,55%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
FT: Venemaal miljardeid teeniv Austria pank reklaamis laienemisplaane
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raadiohommikus: 5MIINUSE börsirämmarist ja kinnisvarast nii meil kui Hispaanias Uus võimalus: jäta küsimusi hommikuprogrammi külalistele
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.