Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Sõnum investoritele: keskpank pole kõikvõimas

    Euroopa Keskpanga hoone FrankfurdisFoto: Scanpix/Reuters

    Euroopa Keskpanga otsused andsid investoritele edasi sõnumi, et keskpank pole kõikvõimas.

    Eile toimunud Euroopa Keskpanga nõukogu istungil otsustati langetada intressimäärasid, laiendada suuremahulist võlakirjade tugiostuprogrammi ning pakkuda pankadele pikaajalisi laene, mis mõnedel tingimustel on nii soodsad, et pankadele makstakse laenu võtmise eest peale. Kuid kõik need otsused ei näinud veenvat investoreid, kes müüsid Euroopa suuremad börsid pärast otsust mitu protsenti miinusesse.
    Mõne eksperdi sõnul peaksid investorid praegu keskenduma eelkõige sellele, mis toimub valuutaturul. „Euroga kauplemine võib olla praegu üks peamisi asju, millel silma pealt hoida,“ ütles RJO Futuresi turgude vanemstrateeg John Caruso CNBC-le.

    Euroopa Keskpanga 10. märtsi otsused

    1. Alandada eurosüsteemi põhiliste refinantseerimisoperatsioonide intressimäära 5 baaspunkti võrra 0,00%ni alates operatsioonist, mis tehakse 16. märtsil 2016.

    2. Alandada laenamise püsivõimaluse intressimäära 5 baaspunkti võrra 0,25%ni alates 16. märtsist 2016.

    3. Alandada hoiustamise püsivõimaluse intressimäära 10 baaspunkti võrra –0,40%ni alates 16. märtsist 2016.

    4. Suurendada varaostukava raames tehtavate igakuiste ostude mahtu 80 miljardi euroni alates 2016. aasta aprillist.

    5. Lisada regulaarsete ostude jaoks kõlblike varade loetellu euroalal asuvate ettevõtete (v.a pangad) emiteeritavad eurodes nomineeritud investeerimisjärguga võlakirjad.

    6. Käivitada alates 2016. aasta juunist neli uut sihtotstarbelist pikemaajalist refinantseerimisoperatsiooni. Iga refinantseerimisoperatsiooni tähtaeg on neli aastat ning laenuvõtmise intressimäär võib olla sama madal kui hoiustamise püsivõimaluse intressimäär.

    Allikas: Eesti Pank

    Eilne euro kursi kõikumine oli ajalooline, sest investeerimisfirma Bespoke andmetel pole mitte kunagi varem euro dollari vastu päevasiseselt langenud üle 1% ja siis oma põhjade juurest tõusnud üle 3%. Need investorid, kes loodavad euro kursi liikumisest kasu teenida, peaks panustama euro nõrgenemisele. „Ma isiklikult arvan, et euro hakkab langema, olenemata sellest, kas Euroopa Keskpank otsustab ka enda juuni kohtumisel stiimulit suurendada,“ ütles varahaldusfirma Riverside Risk Advisorsi tegevjuht Jason Leinwald CNBC-le.
    Investorid reageerisid pettumusega
    Saksa börsiindeks DAX, mis tõusis kohe pärast EKP otsust peaaegu 3%, lõpetas eile kauplemispäeva 2,3% miinuses, kuna Euroopa Keskpanga president Mario Draghi teatas hiljem pressikonverentsil, et intressimäärade kärpeid tõenäoliselt rohkem ei tule. Eile langesid ka teised suuremad Euroopa börsid keskmiselt 2%. „Finantsturgude reaktsioon näitas seda, et keskpankade mõjuvõim varahindade üle on vähenemas,“ ütles Bloombergile Julius Baeri peaökonomist David Kohl.
    Kuid Euroopa Keskpanga mõjuvõimu vähenemine ei pruugi investoritele ilmtingimata halb olla. Täna on Euroopa suuremad börsid reageerinud mitmeprotsendilise tõusuga ja tõusu veavad pankade aktsiad. Accendo Marketsi analüütikud kirjutasid enda turuülevaates, et investorid alles seedivad EKP eilseid rahapoliitika otsuseid, mis ületasid analüütikute ootusi. „Draghi viskas peaaegu kõik, mis tema võimuses, investoritele. Tema eesmärk oli rahustada investoreid pärast detsembri pettumust valmistanud kohtumist,“ kirjutasid analüütikud. Üle-euroopaline finantssektori indeks Stoxx Europe 600 Financials indeks reageeris peaaegu 2protsendise tõusuga.
    Kõikuv esimene kvartal
    Deutsche Bank hoiatas täna, et kõikuvad finantsturud võivad ohtu kujutada pangandussektori esimese kvartali tulemustele. „Deutsche Bank pole siin erand,“ kirjutas Saksa suurima laenuandja tegevjuht John Cryan täna avaldatud aastaaruandes.   
    Ka teised investeerimispangad on hoiatanud investoreid, et esimese kvartali tulemused võivad tulla oodatust nõrgemad. Nädala alguses teatas Citigroup, et esimese kvartali investeerimistulud on kukkunud 25 protsenti, võrreldes aasta tagasi sama ajaga. JPMorgan hoiatas eelmisel kuul, et investeerimispanganduse tuludele on oodata paarikümne protsendilist langust, kuna vähenenud on uute võlakirjade ja aktsiate emiteerimine ning investorid ei taha praegustes oludes rohkem riske võtta. Turgude kõikumist on põhjustanud erakordselt madalad intressimäärad, langevad naftahinnad, panganduse regulatsioonid ja Hiina majanduse aeglustumine.
    Rahapoliitika kompab piire
    Draghi eilne otsus langetada intressimäärasid on pankadele samas kahetise mõjuga. Kuigi EKP väiksemad intressid ja negatiivne hoiustamise intress tähendaks väiksemaid tulusid pankadele, otsustati eile, et alates juunist käivitatakse neli uut refinantseerimisoperatsiooni, mille intressimäär võib olla sama madal kui hoiustamise püsivõimaluse intressimäär. See tähendaks, et EKP võib pankadele laenu andmisel hoopis peale maksta.
    Sellest programmist lõikaksid suurimat kasu Euroopa perifeerias asuvad pangad, kuna need vajavad endiselt Euroopa Keskpanga laene. Eile tõusid EKP otsuse peale Kreeka laenuandjate Eurobank Ergasias SA ja Alpha Bank AE aktsiad kumbki 10 protsenti ning enamik Itaalia ja Hispaania pankadest tõusis mitu protsenti.
    Bernstein Researchi analüütik Chirantan Barua ütles Wall Street Journalile, et Draghi eile välja käidud meetodid on sõna otseses mõttes viimane päästerõngas. „Nüüd pole enam midagi, mida ta saaks teha,“ ütles Barua. BlueBay Asset Managementi vanem portfellihaldur Mark Downing on samuti seda meelt, et rahapoliitika piir hakkab kätte jõudma. „Me oleme jõudmas rahapoliitika piirideni ja see põhjustab turgudele peavalu,“ ütles ta.

    Turud olid EKP sammuga juba arvestanudTõnu Palm, Nordea Eesti peaökonomist 

    Finantsturud hindasid Euroopa Keskpanga rahapoliitika leevendamise otsuse rahaturu intressidesse sisse suures osas juba veebruari lõpuks. Rahapoliitika otsuse päeval sõltub turgude reaktsioon paljuski sentimendist, turuosaliste positsioneerimisest ja ka keskpanga sõnumite tõlgendamisest.

    Euro rahaturuintress, euribor 6 kuud langes seega jaanuarikuu lõpu -0,09%-lt veebruari lõpuks juba -0,13%ni. Samas euro pikaajalised 10aasta (swapi)intressid langesid antud perioodil koguni 0,1% võrra.

    Euroopa Keskpanga otsuse avaldamise peale langesid pikaajalised eurointressid veidi veelgi ja euro/dollari vahetuskurss nõrgenes. Euro/dollar langes otsuse teatamise järel 1,097-lt korraks 1,082%-le. Pärast pressikonverentsi aga trend pöördus. Euro tugevnes päeva lõpuks 1,121 tasemele ning täna on euro taas veidi nõrgenenud. Uusi intressimeetmeid niipea oodata ei ole. Pikemas horisondis aitavad madalamad intressid ja jõuline likviidsuse pakkumine hoida euro võimalikult nõrgana.  

    Keskpanga otsuste mõju saab tõlgendada pigem pikemat ajahorisonti arvestades. Võib-olla üks olulisem muutus, mis keskpanga otsuse teatamise järgselt on toimunud, on Euroopa ettevõtete riskipreemia langus võlakirjaturgudel. Võlakirjade tugiostude laienemine ettevõtete võlakirjadele tuli turgudele paljuski üllatuseks. Kokkuvõttes on kõrgema krediidiriskiga ettevõtete riskipreemia langenud viimase päevaga koguni 0,5% võrra.

    EKP tulistas viimase kuuli
    Euroopa Keskpanga otsus jättis investorid kahte leeri. Mõne fondijuhi arvates ei tasuks lühiajalistest reaktsioonidest välja lugeda veel turgude üldist trendi, teised usuvad, et keskpanga rahapoliitika jõudmine limiidini on börsidele negatiivne. „Kui tolm hajub, on majandusele ja riskantsetele varadele jätkuvalt positiivset hoogu,“ ütles Wall Street Journalile investeerimisfirma State Street Global Advisorsi Euroopa investeerimisjuht Bill Street.
    Leidub neid, kes võrdlevad Euroopa praegust olukorda Jaapaniga. „Nii Euroopa kui ka Jaapani keskpangad pole suutnud enda majandustsükleid kasvule pöörata,“ ütles Prantsuse fondi Carmignac juht Sandra Crowl. Eurotsooni keerulist olukorda ilmestab ka üha kasvav deflatsioonioht, sest veebruaris langesid hinnad võrreldes eelmise aasta sama kuuga 0,2%.
    Russell Investmentsi vanemstrateegi Wouter Sturkenboomi võtab kokku kõik eelneva. "Eile tulistas EKP enda viimase kuuli, mis tal veel järel oli. Siit edasi ei suuda EKP oma rahapoliitikas tõenäoliselt enam olulisi muutusi tuua,“ ütles ta.
    Vaadates analüütikute erinevaid seisukohti, siis suuremat kriisi nurga taga luuramas ei paista. Olukord võib lähiajal jääda kõikuvaks, seda näitab ka tänane börsiralli suurematel Euroopa turgudel. Need, kes tahaksid praegu aktsiaid osta, peaksid eelkõige varuma kannatlikkust.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.