Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kinnisvara müügile annab hoogu liikuv pilt

    Rosenhaus Kinnisvara maakler Dairy Rosenberg ja fotograaf Erlend Štaub Tartu maantee 39 korteris videot tegemas. Foto: Eiko Kink

    Video kasutamise võimalustest ning kasulikkusest kinnisvarakuulutustes on räägitud palju, ometi ei ole see Eestis seni laialdaselt levinud.

    Videol on omad eelised, alustades vaatamise lihtsusest ja mugavusest ning lõpetades vaatajas emotsiooni tekitamisega, lisaks sobib kanal kliendi uute infohankimisharjumustega. Kuid video ei sobi iga müüdava või üüritava objekti näitamiseks.
    Kinnisvarasektor on konkurentsitihe ning sarnaseid ja vahel ka samu objekte pakub korraga mitu maaklerbürood, kusjuures kuulutused on üsna sarnased. Objekti videotutvustus võib saada otsustavaks teguriks, mis annab korteri või maja müügil eelise. Lisaks tõstab videote pakkumine ettevõtte usaldusväärsust ning oskuslikul kasutamisel töötab turunduskanalina.
    Kinnisvaraettevõtete ja maaklerite arvamus jaguneb kaheks, ühed ütlevad, et video annab kõige ausama ja emotsionaalsema ülevaate ning teised, et neid ei viitsita vaadata ning et aja- ja ressursikulu sellesse ei tasu end ära.
    Uus Maa Kinnisvarabüroo turundusjuhi Kaie Kass-Agcay sõnul ei anna nende ettevõtte kogemusel video võrreldes profifotodega palju juurde. "See on mitmes mõttes kulukas ja pigem nišitoode," märkis Kass-Agcay. Lisaks võiks tema sõnul hea video puhul toimuda selles maakleri juhitud tuur, kuid eestlastele kaamera ees olemine pigem meeltmööda ei ole.
    Video räägib loo, mida pilt edasi ei anna
    Teisalt on Uus Maa hakanud edukalt kasutama videosid oma värbamiskampaaniates, kus töötajad näiteks kirjeldavad, milline võiks olla hea kolleeg.
    Pindi Kinnisvara eluruumide vahendusvaldkonna juhi Elmar Liitmaa sõnul on videote seni veel tagasihoidlikul kasutamisel praktiline põhjus - videost kasu saamiseks peaks olema vastavate omadustega kinnisvara ja müügivideo, mis on väga hästi tehtud. "Video võiks võimaldada rääkida selle osa loost, mida ei saa fotodega edasi anda," märkis Liitmaa. Tema sõnul on videote kasutamine otstarbekas vaid väga kallite ja eksklusiivsete objektide puhul.
    Kehv video objektist kasu ei too, vaid töötab pigem müügile vastu. Teisalt annab see kinnisvaraobjektist kõige ausama ülevaate ning toob kohale kõige tõenäolisemad ostjad, hoides nii kokku hulga asjaosaliste aega.
    VideoTurundus.ee turundusjuhi Reigo Kimmeli sõnul ei ole video tootmine keeruline ning lihtsama klipi filmimisega saab maakler ka ise hakkama. "Kuid tihtilugu oskab õiget nurka ja emotsiooni kõige paremini valida professionaal," lisas ta.  
    Kimmeli sõnul on lausa kummaline, et arvestades video tegemise lihtsust ja tõhusust ning muu maailma kogemust, kasutatakse Eestis seda võimalust ikka veel nii vähe. "Video tootmise hinnad jäävad samuti mõistlikesse piiridesse," märkis ta. "Kinnisvaraettevõtted võiksid tellimisel planeerida korraga mitme video tootmist, sellisel juhul algavad klipihinnad mõnesajast eurost. Umbes samapalju peaks arvestama õhukaadrite filmimise eest,“ lisas Kimmel.
    Turusituatsiooni arvestades pole vähetähtis tõsiasi, et videotutvustus näitab maakleri kompetentsust ja seda, et ta on objektil kohal käinud ning teab selle eeliseid ja puuduseid. See omakorda tõstab usaldust ning võib anda tihedal turul olulise konkurentsieelise. Lisaks aitab video otsingumootorites esile kerkida. 

    Video valmimiseks võib kuluda mitu päeva

    Tõnisson Kinnisvara maakler Ott Kosk

    Videotega oleme tegelenud paar aastat. Otsides uuenduslikke lahendusi mujalt maailmast, oleme leidnud, et objektivideod muutuvad üha enam kinnisvaramüügi osaks. Hea video annab palju detailsema ja ausama pildi kui kaunis jutt või värviküllased fotod. Kuna Eestis kuulutustes videosid veel palju ei kasutata, oleme püüdnud olla konkurentidest sammu ees.

    Meie Pärnu kontor filmib ja töötleb materjali ise juba aastaid. Video loomise aeg ja kulu sõltub objektist, ilmast ja kliendi soovidest. Mõne objekti videoga võib kuluda paar päeva, sest filmida tuleb nii hommikul, keskpäeval kui õhtul.

    Korralikuks videoks ei piisa vaid heast kaamerast. Tuleb õppida filmima ja pildistama, lisaks teadma, kuidas parimal viisil kasutada video- ja pilditöötlusprogramme.

    Kohalolekutunde suudab luua vaid professionaal
    Põhjalik video vähendab maakleri edaspidist tööd, andes põhjalikuma ülevaate ning tuues kohale huvilised, kelle ostu- või üüriotsus on kinni pisidetailides.
    Rosenhaus Kinnisvara maakleri Dairy Rosenbergi sõnul aitab nende mitmeaastane videotegemise kogemus eristuda teistest büroodest. “Üks asi on lugeda portaalist teksti ja vaadata pilte. Aga hoopis midagi muud on see, kui saan kliendile luua elusa kaadri ja tekitada temas kohalolekutunde. See on parim viis tutvustada kinnisvara ja näidata kliendile professionaalsust,” lisas Rosenberg.
    Tema hinnangul on turg muutumas ja aina rohkem luuakse objektidest videopilti. "Kui pilt räägib tuhat sõna, siis video räägib sada tuhat sõna," märkis Rosenberg. Tema sõnul on nende ettevõtte kogemus näidanud, et 70-80% juhtudel on kuulutuses videoga varustatud objekti müügiperiood märgatavalt lühem kui teistel sarnastel objektidel.
    Domus Kinnisvara turundusjuht Kadi Murr ütleb, et kui pilt ei suuda kõike ära öelda, tuleb kasutada videot. "Miks mitte luua selle ümber ka sisu,“ märkis Murr, kelle sõnul soovib Domus seda võimalust tulevikus aktiivsemalt kasutada.
    Kinnisvarakuulutuse juurde video lisamine annab Murri hinnangul objektist parema ülevaate ning tekitab suuremat huvi. Seda eelkõige just erilahendustega objektide puhul, kus fotojäädvustusest jääb väheks. Murr lisas, et objektid, kus on kasutatud lisaks ka liikuvat pilti, on pälvinud suuremat huvi ning ka tulemused on paremad. Oluline on tema sõnul silmas pidada klipi eesmärki. "Ennast tasub panna ostja rolli ning mõelda, kas video andis infot juurde ja lõi tunde, et soovin siin elada," soovitas Murr.

    Video loomiseks on palju võimalusi: üldtutvustav video muusikapala saatel, maaklerituurid koos seletuste ning kirjeldustega, ümbruskonda ja sealseid emotsioone edasi andvad videod.

    Uute ning tühjade objektide puhul on soovitav luua kliendile ettekujutus sellest, millised on eluaseme võimalused ning kuidas võiks kodu tulevikus välja hakata nägema.

    Sisustatud kinnisvara puhul kehtivad samad reeglid mis fotodegi puhul - üleliigsed asjad tuleks paigutada kappidesse, palju dekoratiivesemeid võib mõjuda pigem üleliigsena, võimalusel tuleks kaminasse teha tuli või süüdata küünlad. Mida vähem asju, seda parem, mida puhtam ja avaram, seda parem.

    Videoga saab näidata ka objekti põnevaid valguslahendusi.

    Video tarbeks tuleks luua hubane meeleolu, mis tekitab sooja ja koduse tunde.

    Petta saanud klient viib maine alla
    Iga kuulutuse aluseks peab olema realistlike ootuste tekitamine kliendis ehk ausus ja usalduse loomine. Petta saanud klient võib tänapäeva infotulvas ettevõttele korvamatut kahju tuua.
    Tehnilisest aspektist rääkides lisas Kimmel, et viimastel aastatel on märgata trendi, et õhuvõtete parema kättesaadavuse tõttu tehakse majade müügivideosid, milles on suur osa ilusatel välivaadetel. Kõige uuemaks trendiks on Kimmeli sõnul 360-kraadi kinnisvaravideod, ehk lahendus, millest saab vaadata 360-kraadist pilti ümber kaamera, mida Eestis veel ei tehta. Siiski on mõned ettevõtted selle võimaluse vastu juba huvi tundnud.
    Rosenhausis eelistatakse ülevaatevideosid, mis kestavad umbes kolm ja pool minutit, selle ajaga näidatakse ära maksimaalne osa sellest, mida piltidega näidata ei õnnestu. "Saame tutvustada kinnisvara ja lähiümbruse parimaid omadusi," märkis Rosenberg.
    Video säästab aega
    Video aitab kokku hoida maakleri ja kliendi aega, sest elimineerib n-ö kinnisvaraturistid ja toob kohale vaid potentsiaalse ostja. "Video plussiks on veel, et see jõuab väga suure publikuni, eriti kui video tekitab vau-efekti,“ lisas Rosenberg.
    Domuses plaanitakse lisaks objektivideotele hakata regulaarselt oma Youtube’i kanalisse postitama ka ajaviitevideosid, milles osalevad töötajad ja kus tehakse iseenda üle nalja. Video on tema sõnul atraktiivne viis saada sotsiaalmeedias tähelepanu: see on kasutajate poolt kõige jagatavam formaat. Rosenberg märgib, et nende videotel on Facebookis üle 23 000 vaatamise ja YouTube’is üle 16 000 vaatamise. 
    Video kasutamine annab tuntava eelise otsingumootorites esile kerkida, sest Google´i otsingus võib sedasi kuulutus välja tulla ka märksõnade "korter Tallinnas" või "maja Tartus" peale. Personaalset YouTube’i kontot kasutades tasub jälgida, et sellel ei oleks eraelulisi klippe ega eelistusi, muidu võib lisaks kuulutusele leida ka peovideosid või märkeid, et maakler on aktiivne Britney Spearsi kanali jälgija.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.