Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Ilusa käekirjaga tarkvarafirma

    Tartu tarkvarafirma OÜ BitWeb juht ja omanik Tõnis Tobre.Foto: Väinu Rozental

    Programmeerija peab oskama kirjutada koodiridu ilusasti, sest siis on tema kirjutatud kood hõlpsamini loetav, toonitab Tartu IT-firma OÜ BitWeb juht ja omanik Tõnis Tobre.

    Mis on kiire kasvu põhjused?

    Aastatel 2012-2014 kasvas OÜ BitWeb käive 3,65 korda ja ärikasum 3,48 korda.

    Püsikliendid. „Iga samm, mis oled teinud, viib järgmise sammuni ja see on natuke suurem kui eelmine. See on nagu lumepalliefekt,“ on BitWebi juht Tõnis Tobre veendunud. Ettevõttel on üksjagu püsikliente, kes on tulnud ja jäänud, ning tellivad üha suuremaid ja paremaid veebipõhiseid infosüsteeme.

    Riigihanked. Kuna ettevõte on edukalt lõpetanud järjest suuremaid projekte, võimaldab firma käive ning võimekus osaleda mahukatel riigihangetel ja neid ka võita. Firmal on edukas koostöö siseministeeriumi ja keskkonnaministeeriumi IT-osakonnaga, SAga Innove jt.

    Väliskliendid. Esimesed välistellimused sai ettevõte 2012. aastal, aasta hiljem oli ekspordi osakaal juba ligi kolmandik käibest. Lõviosa sellest moodustas väga suur projekt Ameerika Ühendriikidesse. Tegu oli USA ettevõttega Retellity, mis ühendab inimesi ja kohalikke ärisid. BitWeb tegi Retellity kodulehe ning mobiiliaplikatsioonid Apple ja Androidi telefonidele. Lisaks USAle on BitWeb teinud töid Soome, Lätti, Saksmaale, Rumeeniasse, Šveitsi.

    Just kolleegide kole „kirjatehnika“ oli põhjuseks, miks Tobre esimese kursuse tudengina ühes IT-firmas töötades sealt õige pea lahkus. Tobrel oli selleks ajaks juba teatav programeerimiskogemus olemas – ta oli gümnaasiumi ajal üksjagu kodulehekülgi ja muid väiksemaid süsteeme teinud. Et veidi taskuraha teenida.
    Pelgalt taskuraha ei teeni ta juba ammu, kuus aastat tagasi asutatud BitWeb areneb jõudsalt – ettevõtte käive ja töötajate arv on igal viimasel aastal kahekordistunud. Tänu sellele jõudis BitWeb tänavu Gaselli TOPi, platseerudes 221. kohale. Hästi läks firmal ka mullu – müügikäive tõusis taas ligi kaks korda, samuti suurenes kasum.
    Hingelt patsiga poiss
    „Ei, patsi ei ole mul kunagi olnud,“ naerab Tobre ajakirjaniku sissejuhatava küsimuse peale heatujuliselt. Samas möönab, et hingelt on ta eluaeg olnud nii-öelda patsiga poiss, keda huvitab infotehnoloogia ja eelkõige programmeerimine. Oma lemmiktegevusest räägib ta õhinal ja sageli kasutab suupärasemat sõna progema.

    Milline vanasõna iseloomustab teie tegevust?

    Ära müü enne karu nahka, kui karu käes. Ei ole mõtet hakata üle oma varju hüppama, kui sa ei ole kindel, et asi toimib ehk ära müü toodet enne, kui tootel on minimaalne funktsioneerimisvõimekus. Sageli võib esmapilgul küll tunduda, et kohe-kohe on asi valmis, aga tegelikult on veel palju tööd teha, et kõik oleks stabiilne. Muidugi on kliendil alati kiire, aga me ei taha asja kätte anda enne, kui meil pole kindlust, et see toimib. Kõik võtab aega, aga inimesed – nii kliendid kui ka meie enda töötajad – on teinekord liiga kärsitud.

    OÜ BitWeb juht ja omanik Tõnis Tobre

    Tobre hindab seda, kui tarkvarakood on kirjutatud ilusti. Jutt ei käi välimusest, rõhutab ta, vaid et iga koodirida on läbi mõeldud ja neil on loogiline järjekord. „Tarkvarakoodi saab kirjutada ka nii, et see on nagu spagett, kus kõik on omavahel segamini,“ teeb Tobre kätega keerutavaid liigutusi. „Selline kood töötab samuti. Küsimus on aga selles, et kui sa pead kunagi seda koodi haldama ja kirjutamisest on möödas mitu kuud, ei saa sa ise ka aru, mis seal toimub. Aga kui sa loed ilusat koodi, saad sellest kohe aru.“
    Oma esimese arvuti sai Tobre, kui õppis Jõgevamaa gümnaasiumi 9. klassis. Õige pea hakkas ta sõpradele, tuttavatele ja sugulastele kodulehekülgi tegema. Gümnaasiumi ajal asutas ta koos klassivennaga veebilehekülje Jõgeva Linna Kaja, mis vahendas kohalikke uudiseid. „Siis kutsus Jõgeva linnapea meid enda juurde ja ütles, et linn ostab meilt selle ettevõtmise ära. Aga tingimusel, et peame jätkama veebilehe tegemist gümnaasiumi lõpuni,“ meenutab Tobre. „Projekti müük linnavalitsusele oli põhimõtteliselt minu esimene exit.“
    Programmeeris kaustikusse
    Pärast gümnaasiumi teenis Tobre aega Kuperjanovi pataljonis. „Olin ainuke loll, kes vaba aega kasutas kaustiku taga istudes ning programmeerides,“ muigab ta. „Elektroonilised vahendid on sõjaväes keelatud, seepärast progesin paberil.“
    Tulemuseks oli tarkvara, mida kasutades sai klient oma kodulehekülje ise üles ehitada. „See tekitas olukorra, et sain korraga tegeleda väga paljude klientidega ja teenisin korralikult,“ ütleb Tobre. „Tippajal jooksis minu tehtud tarkvara peal sadakond kodulehekülge ja ma arvan, et nii mõnigi neist jookseb veel praegugi.“

    Tunneta liblikaid kõhus. Ettevõtjal peab sees miski heas mõttes keerama ehk: tegele asjaga, mis paneb liblikad kõhus lendama. Sageli kasvab ettevõtlus hobist välja, minu ettevõte kasvas välja tänu sellele, et programmeerimine on mu hobi. Olen õnnelik inimene – saan hobi ja töö ühendada. Olen vaimselt rikas, sest saan teha seda, mida ma teha tahan.

    Ettevõtlus on enseteostus. Kui vähegi võimalik, hakka ettevõtjaks, sest ettevõtlus on suurepärane eneseteostusprojekt. Pead endale tõestama, et suudad ära teha midagi oma kätega nullist peale ja midagi sellist, millest on kellelegi kasu. Kõige tähtsam – seda tehes saad uusi teadmisi. Ja tagatipuks raha ka.

    Oska lõõgastuda. Varem tundus mulle, et 16tunnised tööpäevad ongi lõõgastumine. Mõtle vaid, sa tegeled 16 tundi programmeerimisega ehk oma hobiga ja ülejäänud 8 tundi magad. Jube hea elu ju! Nüüd olen aru saanud, kui oluline on ennast välja puhata, sest firmajuhina on vastutus suurenenud. Kui on tarvis olla mingil koosolekul asjalik, siis ei ole võimalik, et sa seal haigutad. Lõõgastumine tähendab ka seda, et ei tohi üle muretseda. Võta kõike tšillilt, elu on lahe. Kõige tähtsam on elada oma elu ja tegelda vahelduseks erinevate asjadega.

    „Tagantjärele mõeldes olin rumal, sest ei osanud tollal näha suuremat pilti,“ lisab Tobre, väike kahetsusnoot hääles. „Põhimõtteliselt seda sama asja, mis mina üheksa aastat tagasi tegin, tuntakse maailmas nüüd WorldPressi nime all. See on maailma kõige levinum veebihaldustarkvara süsteem.“
    Tobre sõnul oli tal ülikoolis infotehnoloogiat õppides kaunis igav – erialaained uusi teadmisi oluliselt juurde ei andnud – ja seetõttu otsis ta muid väljundeid. Teisel kursusel asus ta õppetöö kõrvalt täiskohaga programmeerijana tööle suurde tarkvarafirmasse Webmedia. „Kogesin palju uut, nägin, kuidas meeskond projektide kallal töötab ja sain ise teha projekte nullist alates,“ hindab Tobre palgatöö aega positiivseks.
    Lõi endale ise töökoha
    Ometi, pärast bakalaureusediplomi saamist otsustas Tobre oma firma asutada. „Klient, kellele ma kunagi kodulehe tegin, võttis minuga ühendust ja ütles, et oleks vaja üks suurem süsteem teha,“ räägib Tobre. „Mõtlesin, et miks mitte, ainult et seda teha takistab mu põhitöö Webmedias. Otsustasin tekitada endale ise põhitöö.“

    OÜ BitWeb

    Asutatud 19.10.2009.

    Tegeleb tarkvaraarendusega.

    Tegevjuht Tõnis Tobre.

    Omanik OÜ Neural (100% Tõnis Tobre).

    Gaselli TOPis 221. kohal.

    Töötajaid 18.

    Olulisemad kliendid: siseministeerium, keskkonnaministeerium, SA Innove, AS Telia Eesti (endine Eesti Telekom) jt.

    2014. aastal teenis käibest 89,5% Eestis ja 10,5% ekspordiprojektidelt, peamiselt USAst.

    2010 – palgati esimene töötaja.

    2012 – alustas ekspordiprojektidega (USA, Läti, Soome).

    2013 – kolis senisest kontorist Võru tänaval suuremale kontoripinnale Laial tänaval.

    Tõnis Tobre

    Lõpetanud Jõgevamaa gümnaasiumi (2005) ja Tartu ülikooli infotehnoloogia eriala (2009).

    2008-2009 töötas Webmedias (praegune Nortal) programmeerijana.

    Vabal ajal tegeleb vanatehnika, mootorrataste ja mudellennundusega.

    Allikas: OÜ BitWeb, Äripäev

     

     

    BitWeb alustas 2009. aasta oktoobris. „Esimene kontor oli mul magamistoas, ühtegi klienti ma sinna ei kutsunud,“ naerab Tobre. „Eks see alguses selline põlve otsas tegemine oli. Otseses mõttes ka – voodis ja läppar põlvedel.“
    Lisaks ettevõtte juhtimisele, klientidega suhtlemisele ja programmeerimisele jõuab Tobre tegeleda ka oma hobi ehk vanatehnika restaureerimisega. Näiteks ehitab ta praegu ümber 1970. aasta Volkswageni Põrnikat. „Aga ma ei restaureeri seda uunikumiks, vaid tuunin ägedaks tšill-autoks,“ seletab ta.
    Põrnikas on ümber ehitatud kabrioletiks. Sõiduk varustatakse kaasaegsete seadmetega nagu näiteks parkimisandurid, kaamerad, kesklukud jm. „Kõik elektri- ja elektroonikasüsteemid on minu projekteeritud ning programmeeritud,“ täpsustab Tobre. „Seega on mu isiklik Põrnika projekt vägagi seotud minu põhitööga.“

    OÜ BitWeb majandustulemused (eurodes)

    aasta    käive   puhaskasum

    2011    81 248       14 092

    2012    103 526     46 744

    2013    227 984     102 228

    2014    377 859     162 920

    Allikas: OÜ BitWeb

    OÜ BitWeb omanik unistab
    Kui me esimesed kolm aastat tegelesime ainult kliendiprojektide ehk teenustöödega, siis viimased kolm aastat on mõte liikunud tootearenduse suunas. Meil on töös kaks potentsiaalset tooteprojekti. Tahame murda välja teenusekliendi sõltuvusest, tahame järjest enam sõltuda iseendast. Eesmärk on viie aasta pärast tegeleda vähem klientide projektidega ja rohkem omatoodetega.
    Kommentaar
    Rein Lemberpuu, Contriber asutaja ja Startup Leaders Club president
    Meie firma OÜ DORG Projektid on BitWebiga koostööd teinud aasta jagu ja neil on Contriber toote valmimisel väga oluline osa, sest pool arendusressursist on tulnud nende meeskonnalt. Oleme mõlemad panustanud, et koostöö toimiks nagu üks tiim ning Tõnis (Tõnis Tobre, OÜ BitWeb juht – toim.) on seda suhtumist suurepäraselt toetanud ja edasi andnud.
    Outsourcingi (teenuste sisseostmine – toim.) suhetes on tavaliselt üsna raske saada partnerilt omanikutunnet ja vastutust, kuid BitWebi arendajatega on see meil väga hästi õnnestunud. Mulle meeldivad ka Tõnise uuenduslikud lähenemised oma ettevõtte juhtimisel ja motiveerimisel, et kõigil oleks võimalik hingega asja juures olla.
    *
    Äripäeva gaselli rubriik, kus kirjutame kiiresti arenevatest väikefirmadest ja nende omanikest, ilmub kaks korda kuus.Gaselli TOPi lähteandmeteks on ettevõtte müügitulu ja kasum enne makse aastatel 2012, 2013 ja 2014. 2012. aasta müügitulu peab ulatuma 100 000 euroni ja aastatel 2012-2014 kasvama käive ja kasum vähemalt 50%.
    TOPi jõudis tänavu 1036 ettevõtet.
    Gaselliliikumist toetavad LHV ja Markit.
  • Hetkel kuum
IT-ettevõtte juht: tehisaru tuleb taltsutada
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Indrek Kasela astub tagasi, juhatus jätkab kahe liikmega
Lõpule on viidud Indrek Kasela tagasi astumine PRFoodsi juhi kohalt ja tütarühingute Saaremere Kala ja Saare Kala Tootmine juhatustest, selgub börsiteatest.
Lõpule on viidud Indrek Kasela tagasi astumine PRFoodsi juhi kohalt ja tütarühingute Saaremere Kala ja Saare Kala Tootmine juhatustest, selgub börsiteatest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Riik võtab tänavu 150 miljonit eurot dividende
Riigile kuuluvad äriühingud ja need, mille üle riigil on otsustusõigus, tasuvad tänavu dividende 158 miljonit eurot, millest riigikassasse jõuab 152 miljonit eurot.
Riigile kuuluvad äriühingud ja need, mille üle riigil on otsustusõigus, tasuvad tänavu dividende 158 miljonit eurot, millest riigikassasse jõuab 152 miljonit eurot.
Töötlevast tööstusest on kadunud 6% töökohtadest
Võrreldes tippajaga on töötlevas tööstuses praegu umbes 6% vähem palgasaajaid, hõive langus on jõudmas ka teenuste sektorisse.
Võrreldes tippajaga on töötlevas tööstuses praegu umbes 6% vähem palgasaajaid, hõive langus on jõudmas ka teenuste sektorisse.