Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Vana maja saab energiatõhusamaks muuta

    Vana maja katuse annab soojapidavamaks muuta, asendades olemasoleva soojustuse soojapidavama lahendusega.Foto: Terje Lepp

    Energiasäästlikus elamus elamiseks ei pea ehitama uut maja. Ka vanu hooneid saab soojapidavamaks renoveerida - moodsad materjalid on traditsioonilistest lahendustest 30-40% tõhusamad.

    Valitsus kinnitas eelnõu, millega hakkab KredEx väljastama eluasemelaenu käendust energiatõhusate eluasemete soetamiseks ja eluasemete energiatõhusaks rekonstrueerimiseks, kirjutab 30. märtsi Äripäev ehituse rubriigis.
    KredExi juhataja Lehar Küti sõnul on energiatõhusa eluaseme laenukäenduse väljastamise eesmärgiks tekitada inimestes kinnisvara soetamisel huvi hinnata selle energiasäästlikkust ning tõsta inimeste teadlikkust energiatõhususest. Lisaks suunata inimesi valima ja ehitama energiasäästlikumaid elamispindu. “Tegemist on esimese finantsteenusega Eestis, mille eesmärk on soodustada energiatõhusa eluaseme soetamist,” märkis Kütt.
    Energiatõhusa eluaseme laenukäenduse taotlemiseks peab soetatav väikeelamu vastama energiamärgise klassile C, samuti võib oma eramu C-klassi tasemele renoveerida. Korteri  soetamisel korterelamusse peab elamu energiamärgise klass olema vähemalt C.
    Ettevõtlusminister Liisa Oviir kommenteeris, et oluline on suunata inimesi energiasäästlikkusele. "Eluasemete energiatõhusaks muutmisel ja energiatõhusate eluasemete püstitamisel on riigi tugi olulise tähtsusega. KredExi eluasemelaenu käendus võimaldab parandada inimeste elamistingimusi ja hoida kokku energiakuludelt,“ märkis Oviir.

    Kuidas saada maja energiatõhusamaks?

    Enne renoveerimisprojekti koostamist tuleb tellida põhjalik hoone tehnilise seisukorra hinnang. See annab teadmise, mida ja kui palju on vaja renoveerida.

    Panustada tuleb pädeva projekteerija leidmisele. Hea renoveerimisprojekt aitab vähendada muudatusi ehituse käigus. Projekteerijat ei tohi valida ainult maksumuse alusel. Kindlasti tuleb uurida ka ettevõtte tausta ja suhelda eelnevate tööde tellijatega.

    Renoveerimisprojekti komplekssuse ja sisulise kvaliteedi selgitamiseks tuleb enne projekti vastuvõtmist teha ekspertiis. Siin aitab omanikujärelevalve, projekteerimise projektijuht või ekspertiisi tegev ettevõte.

    Hinnapakkumuste võrreldavuse saavutamiseks tuleb projektiga koos tellida ka ehitustööde mahtude loetelu või lasta hinnapakkumistes ehitusmahud välja tuua. Hinnapakkumine peab võimaldama ehitusprojektis esitatud lõpptulemuse valmisehitamist.

    Ehitajat ei tohi valida ainult madalama maksumuse alusel. Kindlasti tuleb uurida ka ettevõtte tausta ja suhelda eelnevate tööde tellijatega.

    Ehitajaga tuleb sõlmida korrektne töövõtuleping. Ka renoveerimisprotsess tuleb süsteemselt ja korrektselt dokumenteerida. Lõplike renoveerimislahenduste kohta tuleb teha teostusjoonised ja lahendused dokumenteerida fotograafiliselt.

    Allikas: Soojusaudit OÜ

    Soe tuba meelitab
    OÜ Kingspan Insulation Baltics müügijuht Viktor Koplus peab KredExi uut laenukäendust positiivseks. “Aastal 2020 hakkab kehtima Euroopa Liidu direktiiv, mis nõuab energiatõhusat ehitamist ja renoveerimist. Samas ei tasu alahinnata sooja toa mugavust – energiatõhusaks renoveerimine tõstab kinnisvara väärtust, alla lähevad ka küttekulud,” märkis Koplus.
    Tema hinnangul on võimalik vanu maja ka C-klassist energiatõhusamaks renoveerida – tulemus sõltub materjalidest ja lahendustest. “Moodsad materjalid on väga efektiivsed, isegi 30–40% soojapidavamad kui traditsioonilised lahendused,” märkis Koplus.
    Tema sõnul on maja võimalik soojustada nii seest kui väljast. “Kui ei taha hoone välisilmet rikkuda, saab soojustuse panna sisse. Kui hoones on tehtud alles siseviimistlus, saab panna soojustuse välja,” kirjeldas ta võimalusi.
    Sisse pannakse enamasti kolme kuni viie sentimeetri paksune soojustuskiht, neist moodsamatele materjalidele saab otse peale kanda pahtli, värvi või tapeedi. Ka katuse annab oluliselt soojapidavamaks muuta, asendades olemasoleva soojustuse soojapidavama lahendusega. “Iga maja peab vaatama eraldi, et leida parim lahendus. Näiteks hoones, kus katuse all on ruumi, võib olla kõige soodsamaks lahenduseks hoopis puistvill,” ärgitas Koplus erinevaid võimalusi kasutama. Ta lisas, et üle tasub vaadata ka ventilatsioonisüsteem.
    Kopluse sõnul ei ole hoone soojustamine üle mõistuse kallis. “150ruutmeetrise maja seinad on kümme, pluss kümme, pluss viisteist, pluss viisteist meetrit. Ja kolm meetrit kõrged. Mis teeb välisseinte pinnaks 150 ruutmeetrit. Sõltuvalt viimistlusest ja tööst maksab ruutmeeter 10–30 eurot, mis teeb eelarveks 1500–4500 eurot,” arvutas ta, lisades, et turul on ka materjale, mille paigaldamine on osavamale hobiehitajalegi võimetekohane. “Siis tööraha ei lisandu,” lisas ta.

    Kuidas määratakse energiaklassi?

    Energiatõhususe parandamisel tuleb mõista, millistest näitajatest jutt käib. Kõige levinum viis on, et arvestatakse energiatõhususe parandamist küttekuludelt ja energiatarbe kogukuludelt ehk primaarenergia tarbimiselt. Kasutatakse ka energiatõhususarvu ETA.

    Energiatõhususarvu kehtestamisel on lähtutud "Ehitiste energiatõhususe direktiivi“ põhimõtetest, mis rõhutavad primaarenergia ning CO2-heitmete põhise regulatsiooni tähtsust, majandusliku efektiivsuse põhimõtet ja hea sisekliima olulisust. Selleks on energiakasutust kaalutud vastava energiakandja liigi koeftsiendiga.

    Energiakandjate kaalumistegurid:

    taastuvtoormel põhinevad kütused (puit ja puidupõhised kütused ning muud biokütused, v.a turvas ja turbabrikett), 0,75

    kaugküte, 0,9

    maagaas, 1,0

    tahked fossiilkütused (kivisüsi ja muu selline), 1

    turvas ja turbabrikett, 1

    elekter, 2

    ETA leidmine ja kasutamine on oluline, kui me tahame leida hoone energiatõhususklassi. Energiatõhususarvu (ETA) või kaalutud energiaerikasutuse (KEK) klasside andmed korterelamute jaoks kWh/(m2a):

    kuni 100, A

    101–120, B

    121–150, C

    151–180, D

    181–220, E

    221–280,  F

    281–340, G

    üle 341, H

    Allikas: majandus- ja kommunikatsiooniministri 23. aprilli 2013. aasta määrus "Energiamärgise vorm ja väljaandmise kord” 

    Investeering võib paari aastaga end tasa teenida
    Huvi Kopluse soojustusmaterjale tutvustavate seminaride vastu on suur. “Huvi on meeletu, viimane kord ei mahtunud kõik soovijad ära,” märkis ta. Seminaridel käivad tema sõnul nii ehitajad kui ka majaomanikud. “Ehitajad kiidavad, et uued materjalid on lihtsalt ja kiirelt paigaldatavad, kliendid on rõõmsad sooja toa üle,” vahendas ta kuuldud kommentaare.
    Koplus ei nõustu kriitikutega, kes väidavad, et energiatõhusal ehitamisel väiksemaid arveid ei saa. “Kütte hinnad ikka kasvavad. Oluline on tasuvusaeg ja parematel objektidel tasub töö juba kahe aastaga ära,” märkis ta.
    Säästva Renoveerimise Infokeskuse juhataja Tarmo A. Elvisto sõnul on energiatõhusamaks võimalik rekonstrueerida ka ajaloolise väärtusega maja, kuigi direktiivi nõuete täitmine on paras väljakutse. “Enne hoone rekonstrueerimist on vaja olemasolevat analüüsida ja ekspertide abil parim lahendus leida,” soovitas Elvisto, lisades, et klaasvilla ja kilega hoonet üle lüües head tulemust ei saa.
    Kõigepealt tasub Elvisto sõnul teha energiaaudit ja leida projekteerija, kes oskab hoida ja hinnata maja ajaloolist väärtust, leides sobilikud lahendused. “On lihtne vigu teha,” märkis Elvisto, lisades, et iga hoone on erinev ja seega tuleb ka lahendused konkreetsele majale sobivad leida.
    OÜ Soojusaudit projektijuhi Viljar Puusepa sõnul on inimesed teemast huvitatud, kuid kahjuks näeb ta soovitust tihedamini, et kui näiteks kortermajas tellitakse energiaaudit ja projekt hoone energiatõhusamaks muutmiseks, siis jääb see kõrge hinna tõttu siiski tegemata.
    Puusepp tunnistas samas, et energiaauditeid tellitakse ja huvi hoonete energiatõhusamaks ehitamise vastu on.

    Kuidas energiatõhusa eluaseme laenukäendust ehk energiasäästukäendust taotleda?

    Käendust saab taotleda pangast koos laenutaotlusega. KredExi poole eraldi pöörduda ei ole vaja.

    Energiatõhusa eluaseme laenukäendust pakuvad või hakkavad lähiajal pakkuma pea kõik Eestis tegutsevad kommertspangad.

    Käendus saab olla 24% tagatisvara väärtusest (eluaseme hind), kuid mitte enam kui 50 000 eurot. Seega saab maksimaalse käenduse kasutamisel kinnisasi ise maksta ~200 000 eurot.

    Renoveerimisel on oluline meeles pidada, et tagatisvara väärtuseks saab lugeda ka selle tulevikuväärtuse. Käenduse summa on ka sel juhul 24% tagatisvara väärtusest ja mitte enam kui 50 000. 

    KredEx valmis käendama 4 miljoni ulatuses
    KredExi eluaseme ja energiatõhususe divisjoni juhi Triin Reinsalu sõnul oli KredExi eluasemelaenu käendust varem võimalik kasutada juhul, kui vähemalt üks laenusaajatest kuulus noore pere, noore spetsialisti, tagastatud majades elavate üürnike ja kaitseväe või Kaitseliidu veteranide hulka.
    Uus energiatõhusa eluaseme laenukäendus ehk energiasäästukäendus on suunatud neile, kes soovivad soetada energiatõhusat eluaset või rekonstrueerida oma olemasolevat eluaset energiatõhusamaks.
    Energiatõhusa eluaseme laenukäenduse väljastamine sõltub soetatavast objektist või rekonstrueerimise tulemusest. Sihtgrupi osas kitsendused ja nõuded puuduvad, kohalduvad vaid krediidiasutustele seatud isiku maksevõime hindamise põhimõtted.
    Reinsalu sõnul saab käenduse abil soetada eramu, mille energiamärgise klass on vähemalt C, või korteri, mis asub kahe või enama korteriga elamus, mille energiamärgise klass on vähemalt C. Lisaks saab oma olemasoleva eramu energiasäästukäenduse abil vähemalt C-klassi nõuetele vastavaks rekonstrueerida. Käenduse maksimaalne summa on 50 000 eurot. Oluline on, et tagatisega seotud energiatõhus eluase on laenusaaja alaline elukohaks ja tema omandis. 

    Kuidas renoveerida hoone C-klassi energiamärgisele vastavaks?

    Energiamärgise klass C eeldab soojustagastusega ventilatsioonisüsteemi paigaldamist.

    Maasoojuspumba puhul on võimalik saavutada energiamärgise C-klass ilma soojustagastuseta ventilatsioonisüsteemita, kuid see eeldab madala soojusjuhtivusega välispiirdeid.

    Eramaja soojustagastusega ventilatsioonisüsteemi maksumuseks võib arvestada hinnanguliselt umbes 3000 eurot.

    Katelde kasutamisel kütteallikana ei pruugi C-energiaklassi saavutamiseks piisata välisseinte ja katuse lisasoojustamisest ja soojustagastusega ventilatsioonisüsteemi paigaldamisest, lisaks tuleb välja vahetada ka vanad aknad. Uute energiatõhusate akende (kolmekordse klaaspaketiga) maksumusena võib arvestada umbes 200 eurot/m2.

    Allikas: KredEx

    Võimalus vähendada energiatarbimist
    KredEx prognoosib, et sel aastal kasutab käendust umbes 400 leibkonda ja kasutajate arv suureneb koos teadlikkuse ja energiatõhusate eluasemete arvu kasvuga. "Pognoosime, et väljastame sel aastal käendusi 4 miljoni euro ulatuses, mis moodustab ca 20% väljastatavate käenduste kogumahust," märkis Reinsalu.
    Reinsalu lisas, et loodetakse suurt huvi, sest elamute energiasäästlikumaks muutmine on üks olulisemaid võimalusi, kuidas vähendada kogu energiatarbimist. "Energiasäästukäenduse pakkumine tekitab inimestes soovi ja vajaduse laenu võtmisel hinnata ka elamispinna energiasäästlikkust ning tõstab seega inimeste teadlikkust energiatõhususest, suunates inimesi muu hulgas kasutama energiasäästlikumaid elamispindu," märkis Reinsalu.
    See omakorda motiveerib tema sõnul olemasolevaid korterelamuid ja väikeelamuid renoveerima ning uusarenduste puhul pöörama enam tähelepanu energiatõhususele.
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Nordecon ehitab lennujaama militaarlennukite platsi
Nordecon AS ja AS Tallinna Lennujaam sõlmisid lepingu Tallinna Lennujaama E-klassi seisuplatside ehitustöödeks, selgub börsiteatest.
Nordecon AS ja AS Tallinna Lennujaam sõlmisid lepingu Tallinna Lennujaama E-klassi seisuplatside ehitustöödeks, selgub börsiteatest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Kriis pani juhid liikuma. „Rahapakiga enam kedagi üle ei osta“
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Kohus jättis Merko vaidluses riigiga tühjade pihkudega
Tallinna halduskohus, mis korra juba pikale veninud vaidluses riigilt Merkole pea miljoni kahjuhüvitist välja mõistis, jättis värske otsusega ehitusfirma kaebuse rahuldamata.
Tallinna halduskohus, mis korra juba pikale veninud vaidluses riigilt Merkole pea miljoni kahjuhüvitist välja mõistis, jättis värske otsusega ehitusfirma kaebuse rahuldamata.
Leedu firma plaanib Eestisse investeerida 18 miljonit
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.