Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Eestlastel tiivikud militaartööstuse ukse vahel

    Threod Systemsi eesotsas on endised sõjaväelased major Villiko Nurmoja ja major Sten Reimann.Foto: Andres Haabu

    Eesti väikefirmad tahavad osa saada kiiresti kasvava militaardroonide äri miljarditest.

    Viimsis vaikse ja turvalise elurajooni vahetus naabruses asub militaartööstus. Seal toodetakse droone, mis koguvad luureandmeid NATO missioonidel ja ka Ida-Ukrainas. Üleliia täpseid asukohti ei paljastata, sest tegemist on ikkagi julgeolekuküsimusega.
    Kuigi nii Eestis kui ka kogu maailmas teevad viimastel aastatel ilma enamasti tsiviil- ja kommertsdroonid, liigub suur raha hoopis militaarsektoris.
    Kogu läänemaailma kaitsetööstuse sektorit saab Threod Systemsi (käive ca 100 000 eurot) juhatuse liikme, Iraagis ja Afganistanis võidelnud major Sten Reimanni sõnul mõõta suurusjärgus 600-700 miljardit dollarit aastas, mis on riikide kaitsekulutused kokku. „Üldine trend on praegu see, et viimased viis aastat on kaitsekulutused oluliselt vähenenud. Nüüd on seis selline, kus need kaitsekulutused enam ei vähene, vähenemine on peatunud, pigem kergelt tõuseb,“ ütleb ta ja lisab, et Euroopas vähenevad kaitsekulutused praegu väga vähestes riikides.
    Mehitamata lennusüsteemide aasta turumahuks arvatakse ligikaudu 8 miljardit dollarit, millest militaardroonid moodustavad umbes 90 protsenti, ütleb Reimann. Ta vihjab, et seetõttu tasubki tegutseda julgeolekusektoris ja tegeleda äriga, mis on iseenesest väga spetsiifiline.
    Droonid tõusevad
    Major Reimanni sõnul annab rahvusvahelistel operatsioonidel osalemine neile kogemuse selle kohta, mis on kaitsetööstuses reaalselt kasutuses olevad hetketrendid ja konflikti iseloomud ning lõppkasutaja soovid.
    Nii teab Threod Systemsi meeskond, et kui viimased viis aastat on riikide kaitsekulutused läänes vähenenud, siis luuresüsteemid on need, kus tegelikult eelarvet ei vähendata. Pigem on need kaitsekulutuste sees tõusnud. „Kui sul on vähe tulejõudu ja vähene mobiilsus ehk tanke juurde ei osteta, siis seda vähest ressurssi tuleb seda täpsemalt kasutada. Luure ja side peavad olema veel paremad kui muidu,“ selgitab Reimann.
    Näiteks kui säästueelarve ajal ostab Eesti kaitsevägi jalaväe lahingumasina teiselt riigilt odavamalt, mitte otse tehasest, siis luure kogumisvahendid ja side on need, kus odavat kaupa ei ole võimalik hankida. Need peavad olema viimase tehnoloogia arendused.
    Valdkonna kiire areng võimaldab droone kasutada üha erinevamatel eesmärkidel, mis nende kasutamist omakorda suurendab. Turumaht kasvab ligikaudu 30 protsenti aastas.

    Militaardroonide omapära

    Kui kaasaegsed tsiviildroonid suudavad teha kvaliteetset fotot ja videot, siis militaardroonide puhul on lisaks sellele oluline teada, millisest geograafilisest punktist see võetakse, objektide vaatlemine ja äratundmine võimalikult kaugelt, nende objektide automaatne jälgimine ning videokaadri tsentris hoidmine.

    Lisaks on nõuded sidekanali turvalisusele, krüpteering, alternatiivsed navigeerimissüsteemid tavapärasele satelliitnavigatsioonile täienduseks ning terve rida eri nõudeid alamsüsteemidele.

    Militaardroonid on autonoomsed lennuvahendid ehk nad üldjuhul stardivad ja maanduvad autonoomselt ning teevad ka kogu lennu autonoomselt ära. Lisaks suunab kaamera end ise määratud huvialale või objektile.

    Militaardroonidel on kasutusel ka palju muid sensoreid, mida me tsiviildroonide puhul ei näe. On raadio- ja signaalluure sensorid, hüperspektraalsensorid. Lahendus koostatakse vastavalt kliendi vajadustele.

    Allikas: Kristjan Tiimus, Threod Systemsi peainsener 

    Silmapaistvad targad lahendused
    Mehitamata lennusüsteemide turg on globaalne, mis pakub eksportimiseks palju võimalusi, kuid ka konkurents on tugev. „Seda enam tuleb kõrgelt hinnata Eesti ettevõtete suutlikkust selles väga konkurentsitihedal turul hakkama saada,“ näeb Eesti Kaitsetööstuse Liidu juht Kuldar Väärsi.
    Threod Systems sisenes kaitsetööstuse magusaimale turule, Ameeruka Ühendriikidesse, koostöölepinguga ettevõttega MAG Aerospace. Sealne partner pakub USA valitsusele droonioperatsioonide juhtimise teenust. Militaardroone toodab Tallinnas Maarjamäel ka rohkem kui 20aastase mehhantroonikasüsteemide loomise kogemusega OÜ ELI (käive 2 mln eurot), keda peetakse Baltimaade juhtivaks militaarsimulatsioonide arendajaks. Peale mehitamata lennusüsteemide on Eesti jõudnud ülemaailmsele kaitsetööstuse turule paljude teistegi tarkade lahendustega, nagu traadita piirijälgimise süsteemide tootja Defendec ja küberkaitse idufirma Guardtime, kes teeb koostööd maailma suurima kaitsetööstusettevõttega Lockheed Martin.
    Väärsi peab Eesti ettevõtete eeliseks paindlikku ja kiiret tootearendust. „Kui klient soovib muudatusi, siis need muudatused on kiired tulema. Meie ettevõtted on ikkagi suhteliselt väikesed ja tänu sellele paindlikud, aga seda eelist tuleb ka väga osavalt ära kasutada ja seda on ka Threod ja Eli kindlasti teinud,“ on ta kindel.
    „Selliste tarkade tehnoloogiate, sealhulgas ka pidades silmas küberkaitset, poolest on Eesti maailmas hinnatud koostööpartner ja meil on kindlasti väga uuendusliku ja innovatiivse tööstuse maine. Seda tasub meie ettevõtetel oma välisturunduses ära kasutada,“ ütleb Väärsi, nähes olulise kaasaaitajana Eesti riigi head mainet IT-süsteemide ja tarkade lahenduste kasutusele võtmises.

    Investopedia toob välja neli droonitootjatest börsiettevõtet, mille aktsiaid tänavu osta.

    Ambarella Inc. ei tooda küll droone, kuid valmistab võtmetähtsusega komponente, mida kasutavad mõned maailma droonitootjate tipud. Nende HD video kiibistikku hakatakse kasutama ka tänavu välja tulevates GoPro droonides. Ambarella kiipe kasutab maailma suurim droonitootja DJI. Ettevõtte kiipide müügitulu prognoositakse sel aastal 50 miljonile dollarile, olles kõigest 15% Ambarella kogukäibest.

    Elbit Systems Ltd. on militaadroonide tipptootja. Elbiti droone kasutati ka viimaste jalgpalli maailmameistrivõistluste turvamiseks. Ettevõtte suurimate klientide hulka kuulub Iisraeli sõjavägi, kes tellis neilt pea 300 miljoni dollari eest mitmeid süsteeme ja komponente. 2015. aastal ulatus nende müügitulu ligi kolme miljardi dollarini ja nende P/E suhe (aktsia hinna ja ettevõtte kasumi suhe – toim) on 16,1, muutes Elbiti aktsia paremaks ostuks kui konkurentide Boeingu  ja Northrop Grummani väärtpaberid.

    GoPro Inc. alles tuleb sel aastal oma esimese drooniga välja, kuid selle vastu on juba praegu suur huvi. Analüütikute arvates haarab GoPro bränd endale 25% kommertsdroonide turumahust, mis võib tuua ettevõtte käibele lisaks 500 miljonit dollarit.

    Valmie Resources Inc. droonide riist- ja tarkvara annab ettevõtetele võimaluse koguda ja analüüsida kõrgekvaliteetset infot tõhusalt kiiremaks ja täpsemaks otsuste tegemiseks. Valmie peab läbirääkimisi põllumajandushiidudega Mehhikos ja Lõuna-Ameerikas.

    Investoritega keeruline
    Militaarvaldkonnas äri tegemisel on aga oma nüansid, millest esikohal on välispoliitika ehk kõik kõigile ei müü. „Ikkagi läänemaailm soovib kaitsetööstuse produktide liikumist kontrollida ja selle kohta on siis oma rahvusvaheline õigus, kuidas seda kontrollida. Euroopa Liit on riikide lõikes, kuhu eksporditakse, leppinud ühiselt kokku,“ ütleb Reimann.
    Eestis reguleerib militaarkaupade vedu ja nendega seotud teenuse osutamist strateegilise kauba seadus, mis seab militaardroonid kahesuguse kasutusega kaubana strateegiliseks kaubaks. Enamik investeerimisfondidest lähtub aga sotsiaalse vastutustundlikkuse printsiipidest, mis välistavad militaarvaldkonna äridesse investeerimise. „Investoritel on kindlasti küsimus, et kui see investeering tehakse, siis kust see raha tagasi tuleb. Iseenesest ei ole seal midagi müstilist, lihtsalt need finantseerimislahendused on mõnevõrra teistsugused,“ selgitab Reimann ja ütleb, et suured investorid on tegelikult rahvusvahelised kaitsetööstuse korporatsioonid.
    ELI valmistub Eesti piiri valvama
    „See on alles arenev turg, nii et see lihtsalt võtab aega,“ ütleb Tõnu Vaher, kes juhib teist Eesti militaardroonide tootjat, osaühingut ELI. Nende kogutoodangust moodustavad droonid praegu veel 10-15 protsenti, ülejäänud osa aga väljaõppevahendid. „See 85 protsenti, mis me muud teeme, me paneme selle 15 protsendi arengusse sisse, sest me ise usume endasse,“ selgitab Vaher ja ütleb, et nad näevad palju võimalusi arenguks ja koostööks.
    Praegu valmistub ELI riigihankeks. Nimelt ostab Eesti riik oma idapiiri valvamiseks poole miljoni euro eest droone.
    Lähiaastatel näeb Vaher, et ettevõtte tootmismahtu tuleks mitu korda suurendada. „Ega ELI ettevõtte käive ka, mis oli alla kahe miljoni, ega see ka väga normaalne ei ole, seda tuleks ka suurendada kordades. Eks me siis seda teemegi,“ sõnastab ta tulevikuplaanid.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ignitis kinnitas kõbusa dividendi
Leedu energiaettevõte Ignitis Group kinnitas eile toimunud aktsionäride korralisel üldkoosolekul eelmise aasta teise poolaasta eest aktsionäridele makstava dividendi, selgub börsiteatest.
Leedu energiaettevõte Ignitis Group kinnitas eile toimunud aktsionäride korralisel üldkoosolekul eelmise aasta teise poolaasta eest aktsionäridele makstava dividendi, selgub börsiteatest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Läti keskpank tõmbas kasvuprognoosi allapoole
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.