Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Musterriikide juhtide peitus maksuparadiisis

    Islandi peaminister Sigmundur David Gunnlaugsson sattus Panama-skandaali.Foto: epa

    Panama advokaadibüroost Mossack Fonseca lekkisid salajased dokumendid, millest selgub, kuidas kuulsad, rikkad ja võimukad peidavad oma varasid maksuparadiisides. Kõige silmatorkavamad on seosed musterriikide juhtidega.

    Nii on Briti peaministri David Cameroni isa Ian Cameron ja Islandi peaminister Sigmundur David Gunnlaugsson koos oma abikaasaga üksnes mõned näited Euroopa riigijuhtidest, kelle varifirmad ja seosed Panama maksuparadiisiga paljastasid uurivad ajakirjanikud üle maailma.
    Briti peaministri isa lõi peidupaiga Briti maksude eest
    David Cameroni 2010. aastal surnud investorist isa Ian Cameron lõi Panamal 1982. aastal investeerimisfondi Blairmore Holdings, millega ta oli seotud kuni surmani. Fondiga on lähedalt seotud ka Bahamal registreeritud SG Hambros Bank. Blairmore’i üks tõmbenumbreid investoritele oli pidev rõhutamine, et selle fondi kaudu saab hõlpsasti makse vältida.
    Ian Cameroni fondi väärtust hinnati 1998. aastal 20 miljoni dollariga, allumata Suurbritannia maksukorrale. Blairmore’i fond kasutas palju esitajaaktsiaid, mis on vabalt võõrandatavad aktsiad, mis ei ole kinnistatud omaniku nimele, vaid aktsia omanik on selle esitaja.
    Alates 2010. aastast Briti peaministri ametit pidav David Cameron jättis vastamata The Guardiani kommentaaripalvele isa Panama fondi kohta.
    Islandi peaminister Sigmundur David Gunnlaugsson.Foto: epa
    Islandi peaminister peitis saareriigi võlad Kariibidele
    Islandi peaministri Sigmundur David Gunnlaugssoni Panama offshore-firmas peituvad miljonite dollarite suurused võlad, mis pärinevad Islandi panganduskriisist. Gunnlaugsson omas kahasse oma abikaasa Anna Sigurlaug Palsdottiriga Briti Neitsisaartel (British Virgin Islands) varifirmat Wintris, mis varjas ligi 4 miljoni dollari jagu Islandi suurimate pankade võlgu. Needsamad pangad varisesid kokku 2008. aastal, kui algas ka Gunnlaugssoni kampaania välisinvestoritele tagatiste andmise vastu, et väljaspool Islandit võlausaldajate vara kompenseerima ei peaks. On ebaselge, kas Gunnlaugssoni poliitiline positsioon pigem aitas kaasa või kahjustas Wintrise väärtust.
    Kui Gunnlaugsson 2009. aastal Islandi parlamenti astus, ei märkinud ta kusagile oma osalust Wintrises. Sama aasta 31. detsembril müüs ta 50% varifirma osalusest ühe dollariga oma naisele. Wintrise omanduses on ka firma Luxembourg International Consulting. Gunnlaugsson eitas märtsis televisioonis antud intervjuus, et ta oleks omanud kunagi offshore-firmat. Ta märkis, et Islandi firmad, kelle heaks ta on töötanud, on omanud sidemeid mõnede offshore-firmadega.
    Hispaania printsess Elena, tema poeg Juan Froilan, printsess Cristina ning kuninga õde, Infanta Pilar de Borbon.Foto: epa
    Hispaania kuninga õe Panama-äri algas 1970ndatel
    Kuni 2014. aastani Hispaania troonil olnud Juan Carlos I õde Pilar de Borbón on tuntud eelkõige hobusearmastaja ja olümpiafännina ning heategevuse poolest, kuid peamiselt just tema on ajanud kümnendite jooksul perekonna rahaasju, tegeledes investeerimisega.
    Panamal registreeritud ettevõtte Delantera Financiera SA juhatajaks sai ta 1974. aastal, samal päeval tekkis ettevõtte juhtkonda ka tema abikaasa Luis Gómez-Acebo nimi. Nende poeg Bruno Alejandro Gómez-Acebo Borbón juhtis firmat aastatel 2006-2014 kuni selle lõpuni.
    Firma oli loodud Panamal juba 1969. aastal ning 1993. aasta märtsis De Borbóni ja Gómez-Acebo nimed kadusid ettevõtte nimekirjast, kuid firma omanik oli Madridi advokaadibüroo Gómez-Acebo & Pombo Abogados, mille asutaja oli De Borbóni mehe vend. Pilar de Borbón ajakirjanike kommentaaripalvele ei vastanud.
    Ukraina president Petro Porošenko.Foto: epa
    Ukraina presidendi offshore-kommid neitsisaartel
    Sarnaselt Islandi peaministrile peitis ka Ukraina president Petro Porošenko oma offshore-kommitööstuse osakud Briti Neitsisaartele. 2014. aasta augustis, kui Vene väed Ida-Ukrainasse tungisid, sai Porošenkost Prime Asset Partnersi ainuosanik. Panama õigusfirma Mossack Fonseca lõi selle firma Briti Neitsisaartele.
    Seda Porošenko firmat esindas Küprose õigusbüroo, kelle sõnul oli see Euroopa ühe suurima magusatööstuse Rosher Groupi Küprose ja Ukraina firmade haldusfirma. Juba toona märkisid Küprose õigusfirma esindajad, et kuigi see ettevõte kuulub „ühele poliitikaga seotud tegelasele“, pole see mitte kuidagi seotud tema poliitilise tegevusega. 2015. aasta presidendikampaania ajal püüdis Porošenko oma Prime Assent Partnersi alla viidud osakuid müüa. Porošenko enda suurosalusega Ukraina pank International Invest Bank kirjutas 2014. aasta oktoobris Mossack Fonsecale Porošenko jaoks isegi soovituskirja.
    Porošenko esindaja ütles, et peaministri äritegevusel pole mingit seost Ukraina poliitilise ja sõjalise tegevusega. Kuigi Porošenko ei esitanud Prime Asset Partnersit oma majandustegevuse deklaratsioonis, märkisid tema majandusnõunikud, et ei Prime Asset Partners ega kumbki sellega seotus firma Küprosel või Hollandis oma mingeid varasid. Prime Asset Partners on nende kinnitusel kõigest osa suurkorporatsiooni ümberkorraldustest, et aidata müüa Roshen Groupi.
    Bidzina Ivanishvili Gruusia peaministrina.Foto: epa
    Neitsisaarte uurijad huvitusid Gruusia peaministri firmast
    Aastatel 2012-2013 vaid 13 kuud Gruusia peaministri ametit hoidnud Bidzina Ivanishvilile kuulus Briti Neitsisaartel ettevõte Lynden Management Ltd. Selle firma vastu tundsid 2011. aastal huvi neitsisaarte uurijad, kui riigi finantsinspektsioon (BVI Financial Investigation Agency) tegi Panama õigusfirmasse Mossack Fonseca järelpärimise ettevõtte omanike ja tegevuse kohta.
    Mossack Fonseca Singapuri kontor teatas neile, et Ivanishvili on selle Šveitsi panga Credit Suisse’i loodud firma kasusaaja ning Lynden Managementi eesmärk on varade hoidmine. Paar aastat hiljem, kui selgus, et Ivanishvili on riikliku taustaga isik, nõudis neitsisaarte finantsinspektsioon juba dokumente Ivanishvili isiku ja Lynden Managementi vara päritolu kohta. Mossack Fonseca neid ei esitanud, pakkudes välja, et pangana võiks Credit Suisse ise viia läbi väiksemat sorti äritegevuse analüüsi.
    Ivanishvilit esindav Šveitsi advokaadibüroo ütles, et endine peaminister on püüdnud offshore-firmasid kasutades olla alati läbipaistev ning pangad nagu Credit Suisse soovitavad pidevalt oma klientidele offshore-firmasid.
    Ivanishvili teenis oma miljonid Venemaal panganduses ja metallitööstuses, Gruusiasse naastes kogus ta seal 2003. aastal esmalt tuntust hoopis kunsti- ja eksootiliste loomade kogujana.
    Aserbaidžaani president Iham Aliyev koos abikaasa Mehribaniga.Foto: epa
    Aserbaidžaani president ja maksuametnikud samas Kariibi-skeemis
    Aserbaidžaani presidendi Ilham Aliyevi ja tema pere käsi on mängus Aserbaidžaani igas majandussektoris, alustades riigi lennufirma Azerbajan Airlines’i pardatoitlustusest kuni televisioonikanalite, mobiiliside, kullakaevanduste ja panganduseni. Just kulla kaevandamise ja kinnisvara konglomeraadiga on seotud Aliyevi offshore-firmade võrgustik.
    Aliyevi abikaasa Mehriban Aliyeva määrati 2005. aastal üheks kahest mänedžerist 2003. aastal loodud Panamanian UF Universe Foundationis. Sellega saavutas UF Universe Foundation täieliku kontrolli Aserbaidžaani suurima konglomeraadi AtaHoldingu üle. Kasusaajateks määrati lisaks Aserbaidžaani maksuameti kõrgetele esindajatele ka Aliyevi kolm last.
    Panama õigusbüroo Mossack Fonseca kaudu esitati avaldus veel kahe salajase firma loomiseks, kuid pole selge, kas need kunagi ka läbi läksid. UF Universe Foundation muutus 2007. aastal passiivseks, kuid Mossack Fonsecasse laekus 2014. aastal firma ühelt esindajalt taotlus taas aktiivse tegevuse alustamiseks.
    Lisaks kontrollisid Aliyevi tütred veel ühte Panamal asutatud ettevõtet ning lisaks kahte Briti Neitsisaarte firmat. Panama firmal oli märkimisväärne osalus Aserbaidžaanis uusi kullavarusid otsivas konsortsiumis. Aliyevi õele kuulus ka ühes 2005. aasta detsembris asutatud neitsisaarte firmas, mille andmestikus oli õe aadressiks märgitud Londoni piirkond, kus keskmine maja maksab ligi 9 miljonit dollarit.
    Aliyevite perekond ei vastanud ajakirjanike korduvatele kommentaaripalvetele.
    Vladimir Putin ja Dmitri Medvedev aastal 2009 jalutuskäigul Peterburi Muusikamajas, teejuhiks maja kunstiline juht, tšellist ja Putini sõber Sergei Roldugin. Foto: Reuters/Scanpix
    Putini ihupank lekkes
    Lekkest joonistuvad välja Venemaa presidendi lähikondsete varjatud tehingud maksuvabade firmade ja pankade kaudu. Offshore-firmade võrgustiku ülesehitamisel on kesksel kohal Bank Rossija, mida USA rahandusministeerium on nimetatud Putini „ihupangaks“. Panga vastu on kehtestanud sanktsioonid nii USA kui ka Euroopa Liit.
    Mudel, kuidas Putini sisering raha jagas, pandi paika juba 1990. aastatel. Putin ja Bank Rossija omanikud asutasid suvilakooperatiivi, kus igaühel oli maja. Kooperatiivil oli ühine pangaarve, kuhu kõik said raha sisse maksta ja välja võtta. Lekke materjalid keskenduvad Putini noorpõlvesõbrale, tšellomängija Sergei Rolduginile. Ta on juba Leningradi päevilt üks Putini lähedasemaid sõpru, kes viis ta kokku oma esimese naise Ljudmillaga, ning on ka Putini vanema tütre Maria ristiisa. Loe pikemalt artiklist "Putini võrgustik".
  • Hetkel kuum
TalTechi professor: miks Eesti lennundus tähendab raha tuulde loopimist
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
Hoolimata Boeingu äparduste jadast jäävad investorid lennukitootjale truuks
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Narva tööstusinkubaator hakkab ettevõtteid Ida-Virumaale meelitama
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Möödunud sügisel lõhutud Eesti-Soome gaasitoru pandi uuesti tööle
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.