Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Nordea summutas kohtuasja rahaga

    Endine Nordea töötajate usaldusisik Hannes Veskimäe sõlmis pangaga kokkuleppe.Foto: Eiko Kink

    Nordea panga endine töötaja ja ametiühingute usaldusisik Hannes Veskimäe, keda töövaidluskomisjoni otsuse järgi tööandja diskrimineeris, jõudis pangaga salajasele kokkuleppele.

    „Ma sain oma elu tagasi,“ lausus Veskimäe, kommenteerides lühidalt põhjuseid, miks ta pärast pikka kadalippu ja vaidluseid Nordeaga oli nõus lõpuks siiski teda töövaidluskomisjoni otsuse järgi diskrimineerinud ja ebaseaduslikult vallandanud pangaga kokkuleppele minema.
    Kokkuleppele on võimalik jõuda nii, et minnakse kompromissile – kumbki pool astub teisele sammukese lähemale ja mingis asjas sammukese tagasi. Hannes Veskimäe eesmärk selles loos oli lõpetada pangas diskrimineerimine. Panga eesmärk aga vastupidise tõestamine. Selles avalikult kokkuleppele ei jõutudki.
    Teine võimalus kokkuleppeks ja kohtuistungite vältimiseks on see, et üks pool maksab teisele piisavalt palju raha, et too kohtust hagi tagasi võtaks ja asi sumbuks. Selles vaidluses maksiski Nordea pank Veskimäele kompensatsiooniraha. Seda, kui suur summa oli ja kas kompromissiga kaasnes ka lisatingimusi, polnud kumbki pool nõus täpsustama.
    Salajane kokkulepe
    „Kokkuleppel lõpetasime minu töölepingu ning kaks kohtuvaidlust, kõik muu jääb konfidentsiaalseks,“ täpsustas Veskimäe.
    Tema jutt on napp. Ta on selle peatüki elus seljataha visanud ja vaatab nüüd edasi. Üksjagu kopsakama rahakoti ning moraalse võiduga. „Minu jaoks oli kokkuleppe sõlmimine oluline, kuna viimane aasta oli väga pingeline, olin selleks ajaks väga palju õppinud, ning tundus, et nii minu kui ka ametiühingute jaoks oli sobiv hetk minna edasi n-ö uuelt leheküljelt,“ jäi Veskimäe kokkuleppe tingimusi kommenteerides diskreetseks.
    Ta lisas, et tema töö tulemusena võiks uue Nordea usaldusisiku elu olla pangas natuke kergem ja töövaidluskomisjoni langetatud otsused sillutada teed rohkem Põhjamaade moodi ärikliimasse. „Loodan, et järgmised Nordea usaldusisikud on saanud minu tööst ning Eesti ja Skandinaavia ametiühingute toetusest innustust tehtut jätkama ning vastutust võtma,“ kommenteeris Veskimäe.
    Ka Nordea hoiab madalat profiili ega soostu kokkuleppe kohta midagi täpsustama, viidates ettevõtte siseasjadele, mida nad avalikkusega ei jaga. „Nordea Eesti on rahul, et vaidlus selles küsimuses on lõpetatud. Soovime Hannesele edu edaspidiseks ja täname konstruktiivse koostöö eest,” märkis Nordea kommunikatsioonijuht Jane-Liina Liiv pressiteates.
    Ta lisas, et Nordea on jätkuvalt avatud sisulisele koostööle ametiühinguga. Pangajuht Petri Nikkilä on varasemas intervjuus Äripäevale märkinud, et pangas diskrimineerimist ei ole ja töövaidluskomisjoni otsuseid nemad õiguspädevaks ei pea.

    Taust ja sündmuste ahel

    Nordea ametiühingute usaldusisiku Hannes Veskimäe nimi kerkis meediapilti siis, kui ta võttis sõna meeste ja naiste palgalõhe vähendamise teemal finantssektoris tervikuna. Temast sai Nordea panga ametiühingute eestvedaja ja usaldusisik. Veskimäe ja mitu Äripäevaga rääkinud anonüümsust palunud Nordea panga töötajat väitsid toona, et pärast seda hakkas pank Veskimäed diskrimineerima ametiühingulise tegevuse tõttu, ka töötulemustele hakati etteheiteid tegema.

    Veskimäe ei saanud enda sõnul pangas vabalt ametiühingutegevust arendada, samuti oli ta oma otsese ülemuse Peter S. Treialti teatel „ülevalt poolt“ kõrgendatud tähelepanu all. Veskimäe kaebas diskrimineerimise töövaidluskomisjoni ning komisjon tuvastaski diskrimineerimise ja palus pangal see lõpetada. Selle asemel pank otsustas aga Veskimäe järgmisel päeval vallandada, mille Veskimäe otsustas samuti töövaidluskomisjoni edasi kaevata, väites, et see on ebaseaduslik ja diskrimineeriv.

    Tänavu 12. jaanuaril langetas komisjon otsuse, kus teatati, et Veskimäe ennistatakse tagasi tööle ja vallandamine on õigustühine. Samuti paluti Veskimäe diskrimineerimine lõpetada.

    Pank vaidlustas mõlemad komisjoni otsused, mis viitas toona vaid ühele – asi liigub kohtusse.

    „Mõlemad said, mida küsisid“
    Ka ametiühingute keskliidu juht Peep Peterson ei tea enda sõnul kokkuleppe kõiki detaile. „Kokkulepe on rangelt salajane ja isegi ametiühingud ei tea, milles kokku lepiti. Usun, et mõlemad said, mida küsisid,“ lausus Peterson.
    Kuna olukord oli Petersoni sõnul piisavalt keeruline ja perspektiivitu, oli kokkulepe tema hinnangul mõistlik lahendus. „See võimaldab nüüd hakata suhteid taas üles ehitama heas Skandinaavia vaimus. Leian, et töötajatele oli kokkulepe tarvilik,“ märkis Peterson ja lisas, et peab perspektiivituse all silmas seda, et olukorras, kus on korraga nii palju vaidlusi üleval, on keeruline valida Nordeas uus usaldusisik ja kollektiivlepingut sõlmida.
    Nordea töötajate kollektiivleping endiselt õhus
    Peterson lisas, et selle kokkuleppe taustaks olid siiski Põhjamaade ametiühingud, kes soovisid tugevalt hoida kokkuleppe sõlmimise kurssi. „Nemad on ka garanteerinud ilmselt, et Skandinaavia vaim ettevõtetes jätkub,“ lausus Peterson.
    Kuid mida veel ei ole, on Nordea töötajate kollektiivleping. Peterson rõhutas, et see on endiselt laual, kuid enne tuli lihtsalt vaidlus lõpetada ja kokkuleppele jõuda ja alles siis saab valida uue usaldusisiku Nordeas ja sõlmida kollektiivlepingu. „Meil on mustandidki valmis,“ kinnitas Peterson ja lisas, et Nordeas võiks olla tegemist Eesti esimese finantssektori kollektiivlepinguga.
    „Eesti pangandussektori esimene kollektiivleping võiks anda signaali, et kurss on muutunud. Kuna Põhjala ametiühingud hoiavad enamiku oma streigimiljoneid just Nordeas, on pank ilmselt huvitatud maine parandusest,“ märkis Peterson.
    „Veskimäe tõendid oleksid kohtus vett pidanud“
    Ka Eesti Finantstöötajate Liidu aseesimehe Tanel Erik Podari hinnangul on kokkulepe parem kui aastaid kestev vaidlus. „Vaidluse käik võimaldas tekitada vajaliku pinnase kokkuleppeks. Kogu protsess algusest lõpuni kestis sisuliselt aasta ja otsene juriidiline vaidlus kestis pool aastat. Läbirääkimised kestsid kolm kuud,“ on Podar ajakuluka vaidluse kokkuleppele jõudmisega rahul.
    Juriidilises plaanis lõppesid kõik Hannes Veskimäe ja Nordea vaidlused otsese tulemuseta, sest kokkuleppele minnes võeti kohtust tagasi hagi ning kaotasid õigusliku tähenduse ka töövaidluskomisjoni varasemad otsused. Kuid Podar rõhutas, et faktiliselt ei saa töövaidluskomisjoni juba tehtud otsuseid, nende käigus tuvastatud asjaolusid ja esitatud tõendeid aga olematuks teha. „Finantstöötajate liidu seisukoht oli ja on, et Hannes Veskimäel oli väga tugev kaasus, mis oleks ka kohtutes vett pidanud,“ kinnitas Podar.
    Ta nentis, et ka tema ei tea kokkuleppe täpsemaid detaile, sest need on rangelt Nordea ja Veskimäe vahelised. „Nordea võitis kokkuleppega selle, et lõppes kaks panga jaoks keerulist vaidlust, ei algatata uusi vaidlusi ning töösuhe Hannes Veskimäega lõppes,“ seletas Podar.
    Ta rõhutas sarnaselt Petersoniga, et selle protsessi ehk kokkuleppe üheks osaks olid kollektiivlepingu läbirääkimised Nordeaga, mis loodetakse lähiajal kiiresti lõpuni viia.
    Hannes Veskimäe on otsustanud enda sõnul käed pangandussektorist puhtaks pühkida ja siseneda hoopis loomingulisematele jahimaadele. „Olen väga tänulik kõigile, kes nii ametiühingute kui ka Nordea poolelt selles protsessis kaasa lõid. Soovin Nordea töötajatele edu hästi toimiva ametiühingu ülesehitamisel. Pärast suvepuhkust kaalun uue elukutse õppimist – võiks näiteks filmikooli minna,“ rääkis Veskimäe. Filmimaterjali peaks tal nüüd küllaga jaguma.
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

TalTechi professor: miks Eesti lennundus tähendab raha tuulde loopimist
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
Tesla halbadele tulemusele vaatamata lõpetasid USA indeksid tugevalt rohelises
Wall Street lõpetas teisipäevase kauplemispäeva üle ootuste tugevalt: S&P 500 tõusis +1,20%, Dow 30 kerkis +0,69% ning Nasdaq edenes +1,59%. USA turge vedasid tehnoloogiasektori aktsiad, millele keskendunud investorid valmistuvad „maagilise tehnoloogiaseitsmiku” tulemusteks ning ei lasknud end kohutada Teslast, kellelt oligi oodata halbu kvartalinumbried.
Wall Street lõpetas teisipäevase kauplemispäeva üle ootuste tugevalt: S&P 500 tõusis +1,20%, Dow 30 kerkis +0,69% ning Nasdaq edenes +1,59%. USA turge vedasid tehnoloogiasektori aktsiad, millele keskendunud investorid valmistuvad „maagilise tehnoloogiaseitsmiku” tulemusteks ning ei lasknud end kohutada Teslast, kellelt oligi oodata halbu kvartalinumbried.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Narva tööstusinkubaator hakkab ettevõtteid Ida-Virumaale meelitama
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Möödunud sügisel lõhutud Eesti-Soome gaasitoru pandi uuesti tööle
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.