Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Eesti suurimas farmis käärib pankrotitüli

    Halinga farm on pankrotieelses seisus, kuid omanik ei nõustu, et pankrot oleks juba käes ja lehmade saatus ohus. Foto: Andres Haabu

    Eesti suurim piimatootja Halinga jõudis mõne aastaga pankrotieelsesse seisu, omanik süüdistab ülisuure töötasuga juhatajat ja saneerimisnõustajat farmi pankrotti kallutamises omakasu saamiseks, kuid saneerija sõnul on farmil lihtsalt raha otsas.

    Raskustes ja 14 miljonit eurot võlgu jäänud farmi aasta eest alanud päästmisprojektis ehk saneerimisel moodustus kaks leeri, mille ühel pool Halinga viiendat kuud tegutsev nõukogu ning teises otsas ettevõtte endine juhataja ja saneerimisnõustaja.
    Üksteist süüdistatakse lohakuses, tegematajätmistes ja farmi halvas käekäigus. Tüli Pärnumaa suurfarmi õuel saadavad aina lisanduvad hagid kohtutesse ja advokatuuri.
    Ilmselge pankrotiseis on see, mida farmi omanik ja juht Raul Peetson saneerimisnõustaja Veikko Toomere sõnul endale tunnistada ei taha. Viimase sõnul jääb tootja tänavu rohkem kui miljoni euroga miinusesse.
    „Halinga ei ole selline ettevõte, et saaks viivitada kuni viimase hetkeni ja lihtsalt uksed kinni keerata. Lehmad tahavad ju süüa,“ ütles Toomere. 
    Videointervjuus selgitab Toomere, miks on tema hinnangul Halinga pankrot käes ja Halinga farmi omanik Raul Peetson raiub talle vastu, et pankrotiavalduse esitamine on lihtsalt allaandmine. 
    Säärane suhtumine on nõukogu hinnangul aga omanikuga manipuleerimine, et see ise pankrotiavalduse lauale paneks ehk ettevõtte tahtlik pankrotti kallutamine.
    Elu saneeritavas farmis: verine võitlus enda tagalas
    Peetson iseloomustab suhtlemist saneerimisnõustaja ja jõulude eel lahkunud juhataja, uppuvate firmade päästjana tuntud Agu Laanemetsaga kui sõda tagalas, kus tulistatakse armutult kaevikus omadel põlvi läbi.
    Halinga omanik Raul Peetson ei kavatse ennatlikult alla anda ja pankrotti välja kuulutada. Foto: Andres Haabu
    Nii palkas ta võitluskaaslasteks endise klassivenna, kaua panganduses tegutsenud Jaanus Blauerti ja eduka saneerimise läbi teinud suure piimatootja Väätsa Agroga pikalt seotud Teet Mõtte. Trio moodustas novembris farmi uue nõukogu ja klaarib nüüd nii vanu kui ka uusi arveid.
    Juht maksku tasu tagasi
    Näiteks nõuavad nad tagasi kogu Laanemetsa ettevõttele välja makstud töötasu, et arvestada talle tagantjärele neli korda väiksem summa – umbes 3000 eurot kuus. Laanemets esitas oma ühe kuu töö eest 12 000euroseid arveid (käibemaksuga – toim), töötatud aja eest kokku 126 000 eurot.
    Asja teeb keerukaks see, et nii hiigelsuurtel palgakokkulepetel kui ka kahjulikuna tunduvatel lepingutel ja avaldustel seisab omaniku allkiri. Näiteks 2014. aasta 1. detsembril helistas ta Laanemetsale, sest viimase soovitas appi kutsuda suurim võlausaldaja SEB. Farm oli selleks ajaks omadega ummikseisus: kogu piim läks Terele, kes jättis selle eest aga maksmata, piima hind oli kukkunud kolinal, võlad kuhjusid ja ettevõtte kontod olid arestitud.
    Agu Laanemets tõrjub Halinga nõukogu süüdistusi ja nõuab oma saamata jäänud töötasu välja kohtu kaudu.Foto: Andres Haabu
    Samuti soovitas Peetson ise kohtus saneerimisnõustajaks Toomeret, kes oli tema hinnangul laialdaste põllumajandusteadmistega ning varem ka tootjale juriidilist nõu andnud. Tema oli firmasse varem toonud Laanemets.
    „Kas see on jälle osa tema plaanist?“
    Kui Laanemets aga farmi jõudis, oli seis tema sõnul nii hull, et lehmad said söögiks vaid silo, sest jõusööda jaoks raha polnud. Mullu veebruaris saabus Laanemetsa töövõit: piimaauto hakkas sõitma Halingalt Tere asemel Valiosse ja E-Piima ning, erinevalt Terest, nemad ka maksid selle eest.
    Täna ütleb Peetson, et tarne käimatõmbamine oligi ainus asi, mida Laanemets tema farmis head tegi. Alates 2015. aasta suvest, mil oli algatatud juba saneerimine, ei tegutsenud Laanemets tema hinnangul enam Halinga huvides.
    „Suvel käis nõks ära – tööd hakkasid venima, saneerimiskava täitmine jäi hooletusse. Igal õhtul magama minnes mõtlesin päeval toimunule – millised tegevused olid nüüd jälle osa tema plaanist,“ meenutas ta.
    Laanemets: raha kättesaamine on põhimõtte küsimus
    Laanemets tõrjub kõiki süüdistusi. Halinga heaks töötatud aasta jooksul esitas ta firma Obama arveid 126 000 euro eest. Sellest summast viimase pooleteise kuu eest jättis farm aga uue nõukogu otsusega tasumata – viimase poolaasta tööplaan oli täitmata. Laanemets esitas saamata jäänud palga eest endisele tööandjale pankrotiavalduse ja palus nimetada ajutise halduri.
    Esimesel katsel kohtunik seda ei teinud, see vaidlus jätkub nüüd ringkonnakohtus. Kui Laanemets nõuab kohtu kaudu talle välja maksmata jäetud töötasu, siis Halinga omakorda nõuab temalt teises kohtus tagasi juba makstud töötasu.
    „Mulle on see natuke põhimõtteline asi ka: kuidas ma saan öelda, et päästan raskustes firmasid, kui ma ise ei saa oma töötasugi kätte? Nemad muidugi võitlevad minu vastu võlausaldajate rahaga palgatud advokaatidega, sellele ma oma väikeettevõttega vastu ei saa,“ sõnas Laanemets.
    Saneerija: pankrot on juba kohal
    Nii Laanemets kui ka Toomere on seisukohal, et Halinga on tegelikult püsivalt maksejõuetu ja nende farmi päästma kutsutud nõukogu püüded iga fabritseeritud probleemiga kohtusse pöörduda on meeleheitlikud hüüdja hääled pankrotikõrbes.
    Veikko Toomere sõnul paneb Halinga lihtsalt silmad kinni ja eitab reaalsust, kui ei tunnista endale, et pankrot on tegelikult käes. Foto: Andres Haabu

    OÜ Halinga

    Eesti suurim piimatootja, kes avas 2012. aasta novembris Põhjamaade suurima laudakompleksi, mis läks maksma üle 6 miljoni euro.

    Tegutseb Pärnumaal Halinga vallas Loomse külas juba 1992. aastast.

    Halingal on 2000 lüpsilehma kohta, millest on praegu täidetud 1700. Kokku on OÜ Halinga neljas farmis 3600 veist.

    Ettevõte on olnud korduvalt Äripäeva Pärnumaa edukaimate ettevõtete ja põllumajandustootjate TOP 100 hulgas.

    Farmi juht ja omanik on Raul Peetson.

    Maksejõuetusest kõneleb Toomere sõnul näiteks see, et ettevõttel on tekkinud jooksvate kulutustega maksuvõlg. Aasta esimese kahe kuuga kogunes mitusada tuhat eurot kahjumit. Paranemise märke ei ole, sest aasta alguses laekunud suures summas põllumajandustoetusi nii pea uuesti ei tule. Sellest on ta teavitanud ka võlausaldajaid.
    „Halinga ongi juba praegu pankrotis. Tegelikult saavad sellest aru ka need nõukogu liikmed, kes pritsivad minu kohta igale poole laimu. Nad kujutavad endale ette, et suudavad sellest saneerimismenetlusest edukalt välja tulla. Halinga ei suuda seda,“ lausus Toomere.

    Halinga saneerimiskava ootab riigikohtu otsust

    Saneerimiskava kinnitati mullu 5. juunil Pärnu maakohtus. Saneerimisnõustajaks määrati Halinga soovitatud advokaat Veikko Toomere.

    Ettevõttel on 117 võlausaldajat, kellest kaheksa vaidlustas saneerimiskava. Nad ootavad riigikohtu otsust kaebuse menetlusse võtmise kohta.

    Farmil oli 2014. aasta lõpus võlausaldajate ees ligi 14 miljoni euro jagu kohustusi, mida vähendati ligi 9 miljonini. Need on saneerimiskava jõustumiseni külmutatud.

    Suurim võlausaldaja on SEB pank esialgse nõudega ligi 8 miljonit eurot.

    Tagamata võlausaldajale makstakse põhinõudest pool ning neid hakatakse maksma 2017. aasta jaanuarist. Saneerimiskava kinnitamise järel hakatakse nõuetelt tasuma ka intresse.

    Farm tasus aasta algul 154 000eurosest maksuvõlast enam kui 50 000 ja ajatas 103 000 eurot. Sellele on lisaks tekkinud 20 000 eurot maksuvõlga.

    Saneerimiskavast tulenevate nõuete teenindamisel kasvavad kohustused kuus enam kui 70 000 euro võrra.

    Nii omanik kui ka saneerija tunnistavad, et päästeplaani tehes oldi piima hinda prognoosides liiga optimistlikud: arvestatud mõõdukas tõus pöördus täiendavaks languseks.

    Omanik: pankrot oleks liiga lihtne
    Juba veebruaris kirjutas Toomere kohtule, et tuleks kuulutada välja Halinga pankrot, sest firmal jääb tänavu raha puudu miljoni euro jagu ning prognoositud piima hinna tõus 5% ja toodangu tõus 30% on ebarealistlikud.
    Nii soovitabki Toomere Halingal ise pankrotiavaldus lauale panna.
    „Pankrotimenetluses on võimalik kaasata ettevõttesse rahalisi vahendeid, mis on hiljem võimalik tasuda võlausaldajatele massikohustusena. Nii on reaalsem võimalus tagada olukord, et põllumajanduslik tootmine Halingal säilib.“
    Peetson peab seda allaandmiseks. Ehkki võlgu on, likvideeritakse neid järjest ja tema sõnul saab firma jooksvate kohustustega hakkama ning suudab järgmise aasta jaanuarist saneerimiskava täitma asuda.
    „Pankrotiga lõpetamine on lihtsalt ettevõtte kaelast ära saamine. See on hästi kerge vastupanu teele minek. Mina olen valmis Halinga eest lõpuni võitlema.“
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Jeen saavutas 34 aasta madalaima taseme, analüütikud ootavad valitsuse sekkumist
Jaapani jeen langes kolmapäeval 34 aasta madalaimale tasemele, nõrgenedes USA dollari suhtes kuni 151,97-ni, mis on tekitanud turul küsimusi valitsuse sekkumise kohta Jaapani valuuta toetamiseks.
Jaapani jeen langes kolmapäeval 34 aasta madalaimale tasemele, nõrgenedes USA dollari suhtes kuni 151,97-ni, mis on tekitanud turul küsimusi valitsuse sekkumise kohta Jaapani valuuta toetamiseks.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Läti keskpank tõmbas kasvuprognoosi allapoole
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Hollandi firma plaanib Pärnusse miljarditehast Riisalo: kui saame neid kuidagi aidata, siis teeme seda
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse.
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse.