Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Väikefirmad suvel turiste püüdmas

    OÜ Super Segway tasakaaluliikurite rent kestab aprillist oktoobrini ja suvel kestavad ettevõtte tööpäevad varavalgest hilisõhtuni.Foto: Andres Raudjalg

    Aprillis avavad end taas talveks uksed sulgenud paadilaenutused ja rattarendid, kevadekuulutajana ilmuvad tänavatele ka segway'd.

    Seoses saabuva suvega lööb õitsele väliskülastajatele suunatud väikeettevõtete tegevus. Talve elavad turistidele teenuseid pakkuvad firmad üle aga tänu alternatiivsetele müügiartiklitele, nagu varuosad ja ajakirjad, kirjutab 15. aprilli Äripäev mikroettevõtluse rubriigis.
    Paadirendi OÜ Marine24 laenutushooaeg algab esimesel aprillil ja kestab septembri lõpuni. Ettevõtte kolmeliikmeline meeskond haldab kokku 18 paati, nende hulka kuulub nii mootor-, kala- kui ka tavalisi aerupaate, samuti kajakke ja kummialuseid.
    Ettevõtte hollandlasest juhi Maarten Roeperi sõnul on laenutus seadnud eesmärgiks igal aastal paate juurde soetada. "Eelistame seejuures Eesti paaditootjaid,” märkis Roeper. 
    Sõude- ja mootorpaatide ning paadimootorite rendiga tegeleva OÜ Barrel Grupp juhataja Hanno Kase sõnul nad ettevõttes praegu investeeringutele ja uute seadmete ostule väga palju ei kuluta.
    "Vahetasime hiljuti välja kõik rendimootorid summas umbes 15 000 eurot," märkis Kask. Kuna sõidetakse peamiselt mootorpaatidega, kestavad aerud aastaid, lisas ta. Paraku tuleb siiski ka ette, et lisavarustus kipub purunema.
    Ka Roeperi sõnul pole paadiretkel kaotsi läinud lisatarvikud harv juhtum. Seetõttu suhtutakse laenutamise korda täie tõsidusega. "Iga laenutaja peab esitama isikut tõendava dokumendi ja jätma laenutusel tagatisraha," selgitas Roeper, kelle sõnul algavad paatide laenutushinnad seitsmeteistkümnest ja poolest eurost päevas.
    Kase sõnul näeb rendikord nende laenutuses ette ka laenutusaja kokkuleppimist. "Süsteem toimib nii, et inimene lepib aja kokku, tuleb kohale, maksab tagatis- ja rendiraha ning saab siis oma toote soovitud ajaks kätte,” rääkis Kask. 

    Paadilaenutusäri kogemus, kuidas hooajaväliselt ellu jääda:

    Reklaami oma ettevõtet ka talvel, nii internetis kui ka temaatilistel üritustel osaledes.

    Võta väljaminekud luubi alla ja hoia need minimaalsed.

    Talvel aitab äril ellu jääda müügitöö (paaditarvikud, mootorid, varuosad, ajakirjad).

    Allikas: OÜ Barrel Grupp, OÜ Marine24 

    Väljaspool hooaega elatutakse müügitegevusest
    Talv on paadilaenutustele mõistagi mõõnaperiood, mil tuleb ellu jäämiseks leida alternatiivsed võimalusi.
    Roeperi sõnul püsib Marine24 hooajavälisel ajal pinnal tänu müügile ja teenuste pakkumisele. Ühtlasi pööratakse kõrgendatud tähelepanu väljaminekute minimeerimisele.
    "Turustamisel kasutame internetiturundust ja erinevaid üritusi. Paaditarvikute müügiga tegeleme seejuures üle terve Euroopa,” märkis Roeper. 
    Ka Barrel Grupp elab talve üle tänu laenutusele lisaks pakutavatele teenustele. Kase sõnul on ettevõttel viimased 27 aastat olnud ka paaditehas, kus toodetakse paadimudeleid Cursus 440 ja Cursus 550. Samuti on mitu aastat müüdud Wallase paadi soojendussüsteeme, Tohatsu rippmootoreid ja varuosi ning tarvikuid kõigile paatidele ja mootoritele.
    "Pakume ka paatidele ja paadimootoritele talvehoiustamist, hooldust ja remonditeenust. Lisaks anname välja ajakirju Kalastaja ning Paat & Meremees," loetles Kask. Ta lisas, et ettevõtte peamised kliendid ongi kalamehed, kes on koondunud nende ümber just tänu ajakirjale Kalastaja. 
    OÜ Super Segway on segway tasakaaluliikurite ametlik maaletooja Eestis, kel on tootjaga ka leping. Tallinna tänavatel suviti ringi vuravad kaherattalised tuuakse otse USAst, ka masinate varuosad tellitakse USAst. Ettevõtte Euroopa kontor asub Poolas, kus on ka vaheladu. 
    Ettevõtte põhitegevuseks on tasakaaluliikurite rent, mis kestab aprillist oktoobrini. Suvel kestavad ettevõtte tööpäevad varahommikust hilisõhtuni. Peale Tallinna tegutsetakse ka Pärnus, kus liikureid saab rentida otse rannas.

    OÜ Super Segway hinnakiri:

    Rent maksab 30 eurot tund ja 20 eurot pool tundi.

    Giidiga tuur grupile maksab 60 eurot tund ja kahetunnine tuur 80 eurot.

    Segway'l on mitu mudelit ja sobiva leiab iga pinnase jaoks, on nii linnamudel kui ka maastikumudel. Eraldi ala tasakaaluliikurite kasutamiseks piiritletud ei ole. Tavaliselt sõidetakse küll vanalinna piirides, kuid on sõidetud ka Piritale ja tagasi.

    Parimaks reklaamiks on tänavatel liikuvad sõiduriistad
    "Suvel tuleb teha niipalju tööd, et talveperioodi saaks muretult üle elada," märkis ettevõtte juhatuse liige Rain Aduson.
    Ta lisas, et samas päris suletud nad talvel siiski pole. "Ettetellimisel saab kasvõi jõululaupäeval meie liikuritega põneva tuuri Tallinna vanalinnas tellida,” sõnas ta.
    Ettevõtte masinapargis on kokku üksteist liikurit, mis võimaldab teenindada gruppe suurusega kümme inimest pluss giid. "Ilmselt enne suve suurendame hulka veelgi, et teenindada veelgi suuremaid gruppe,” märkis Aduson.
    Talveperioodil hoolitsetakse masinapargi ülevaatuse eest, remonditakse masinaid ja valmistustakse turunduse poole pealt uueks hooajaks.
    Segway kui kvaliteetne masin on peaaegu hooldevaba ja kestab kaua – osa rendimasinaid on vanemad kui viis aastat ja sõidavad tänagi kui uued. Pärast iga hooaega võetakse masinad lahti, et nad liivast ja tolmust puhastada. "Sama soovitame teha klientidel, kes meilt liikuri on soetanud – tuua liikur pärast hooaega meile, et kogemustega hooldusmeistrid saaksid masina üle vaadata,” märkis Aduson.
    Super Segway koostööpartneriteks on enamik Tallinna turismifirmadest, samuti hotellid ja teised asutused. See tähendab kokkuleppeid nii kohalike kui ka välispartneritega, et hooaja alguseks oleks kõik paigas ja võiks täiskäigul kliente vastu võtta.
    "Reklaami oleme teinud nii digiekraanidel, turismikaartidel, ajalehes kui ka raadios. Lisaks on muidugi kõige paremaks reklaamiks, lisaks tasuta, meie liikurid, mis linna vahel ringi sõidavad,” märkis Aduson. 

    Bremeni torn võiks olla turismimagnet

    Tiina Mägi, Kodulinna Maja looja

    Bremeni torn on praegu ainus tühjana seisev Tallinna linnamüüri torn. Kui leidub ettevõte või arendaja, kes oskab väärtustada ajalugu ja kultuuri, on ideed tornile elu andmiseks teretulnud. 

    Torn kuulub ühte kompleksi Uus 19 asuva kinnistu hoonega, mis ulatub Vene tänavale. Probleem seisneb selles, et torni ei ole võimalik kasutusele võtta külastajatele näitamiseks, kui ei ole lahendatud küsimus, kuidas võetakse kasutusele Uus 19 tühjana seisev hoone.

    Kuna torn on ehitatud vanglaks, ei võimalda selle funktsionaalsus liikuda esimeselt korruselt ülespoole, kolmandale ning neljandale korrusele pääseb ainult läbi Uus 19 asuva hoone. Sama kehtib ka katusele pääsemiseks, mis on torni kõige atraktiivsem osa. Nii et torni kasutuselevõttu on keeruline teostada. 

    Eesmärk tõsta teenuse kvaliteeti
    Lisaks pakub Super Segway ajaloolisi tuure ja kummituslugude ekskursioone, sõiduriista saab tellida ka sünnipäevale ning firmaüritusele.
    Adusoni sõnul tehakse uued investeeringud pärast igat hooaega, peamiselt masinapargi uuendamiseks. Kilomeetreid neelanud kasutatud liikurid leiavad uue koha järelturul.
    Tallinnas Vene tänaval töötav rattarent OÜ City Bike on alates 2003. aastast oma tegevust tasapisi kasvatanud ja praeguseks on ettevõttest saanud tegevjuht Toomas Lelovi sõnul Balti ja Skandinaavia suurim rattapargi haldaja.
    "See on osalt õnnestunud tänu sellele, et meil on ka omanikel rattahuvi,” sõnas Lelov. Uusi rattaid on seetõttu ostetud igal aastal. Sedakorda ca 40 uut ratast, sealhulgas ka elektrirattaid. Pikkadeks sõitudeks rendib ettevõte linnarattaid ja hübriide, mida ehitab ka ise vajadusel ümber, et neid oleks mugavam kasutada – ratastele lisatakse pakiraamid, pudelihoidjad, porilauad ning vahetatakse tavalised rehvid torkekindlate vastu.
    Kuigi uusi rattaid ostetakse iga aasta juurde, on viimased kaks aastat arvuliselt pidama jäädud 180 rendiratta haldamisele. Lelovi sõnul on põhieesmärgiks saanud rattapargi suurendamise asemel parandada pakutava teenuse kvaliteeti ehk vanade rataste väljavahetamine uuemate ja moodsamate vastu. 
    Turundusega tegelevad välismaised vahendajad
    Ettevõttes töötab talvel neli inimest, lisaks teevad tööd omanikud. Suveperioodil on lisaks neli püsikohaga kontoritöötajat ning lepingulised suvetöölised, kelleks on peamiselt noored.
    Suvisel ajal on ettevõttel ca 8000 külastajat. "Nende seas on nii poodi vaid ühe asja ostmiseks sisse tulijad kui ka need kliendid, kes lähevad kolmeks nädalaks rattareisile,” märkis Lelov. Ratta rent on eriti populaarne sakslaste ja inglaste seas ning harvad pole korrad, mil renditakse kaherattaline sõiduk selleks, et Tallinnast Lätti vändata.
    Talveperiood kulub ettevõttel suveks ettevalmistuste tegemiseks – tegeletakse marsruutide, rataste hoolduse, koolituste ja ka lihtsalt puhkamisega. "Väga oluline osa on ka sihitud turundusel, mida teeme välismaiste vahendajate abil. Sellele kulub terve inimese jagu tööaega ja seda peaaegu aasta läbi,” lisas Lelov. 
  • Hetkel kuum
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Jeen saavutas 34 aasta madalaima taseme, analüütikud ootavad valitsuse sekkumist
Jaapani jeen langes kolmapäeval 34 aasta madalaimale tasemele, nõrgenedes USA dollari suhtes kuni 151,97-ni, mis on tekitanud turul küsimusi valitsuse sekkumise kohta Jaapani valuuta toetamiseks.
Jaapani jeen langes kolmapäeval 34 aasta madalaimale tasemele, nõrgenedes USA dollari suhtes kuni 151,97-ni, mis on tekitanud turul küsimusi valitsuse sekkumise kohta Jaapani valuuta toetamiseks.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Läti keskpank tõmbas kasvuprognoosi allapoole
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Hollandi firma plaanib Pärnusse miljarditehast Riisalo: kui saame neid kuidagi aidata, siis teeme seda
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse.
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse.