Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Facio pankrotimeister maadleb uue hagiga

    Riho Kalve kuuenda Facio omanikega seotud ettevõtte pankrotiistungil varatu ettevõtte võlgnikuvannet andmasFoto: Andras Kralla

    Paadimüügiga petta saanud ettevõtja süüdistab Facio pankrotiskeemidega kuulsaks saanud Riho Kalvet varade kantimises ning nõuab oma võlga tagasi.

    AL Konsultatsioonide omanik Alo Lilleberg on otsustanud ette võtta okkalise kohtutee – eesmärgiks tõestada, et Riho Kalve paadiettevõte võttis eelkäija Baltic Boat Centeri (BBC) üle ehk omastas selle. Lilleberg soovib, et üle saaksid võetud ka võlad, muu hulgas tema võlg. „Selline on seadus. Ei saa võtta üle vaid teatud osa, mis meeldib ja raha sisse toob – tuleb ikka kogu pataka eest vastutust kanda,“ märgib Lilleberg.
    Äripäev on kirjutanud lugusid Soome päritolu ärimehest Kaj Sarlinist, kelle käes Pirita TOPi territooriumil paadid ja raha justkui Bermuda kolmnurgas haihtusid. Lilleberg on üks tema petuskeemi ohvritest. Ta viis oma paadi müüki Sarlini ettevõttesse Baltic Boat Center. Paat müüdigi Soomes maha, kuid raha Lilleberg selle eest ei saanud. Ta kaebas asja kohtusse, läbis kolm astet ja saavutas õiguse, kuid raha ikka ei näinud.
    Lilleberg kutsus appi kohtutäituri, kellega koos mindi Piritale võlga sisse nõudma. Suur oli tema üllatus, kui kohale jõudes selgus, et Sarlini ettevõtte asemel on koha sisse võtnud Riho Kalvele kuuluv paadiettevõte Best Marine. Kaj Sarlin oli uues ettevõttes müügimees, sest tema paadiettevõte oli vahepeal pankrotti aetud. Kahel ettevõttel oli sama aadress ja ühised kliendid. Nüüd püüabki Lilleberg seda kõike kohtus ka tõestada.
    Tema suurimaks mureks ja käivitajaks on see, et selleks ajaks, kui kohtusüsteemid omi otsuseid langetavad ja protseduurireegleid järgivad, on tegusatel sulidel „probleemidesse“ sattunud ettevõtted ammu ilma varadest tühjaks kanditud ja uued ettevõtted käima pandud.
    Paadiskeemid
    Lilleberg nendib, et eks Riho Kalve ettevõttes tööd teinud müügimees Kaj Sarlin püüdis kaval olla. „2015. aasta suvel oli asutatud juba uus ettevõte Best Marine, mis alustas tegevust varadest tühjaks kanditud ettevõtte ruumides, kasutades selleks Baltic Boat Centeri töötajaid, töövahendeid, kliendilepinguid. Sarlin võttis tellimusi BBC nimel, kuid raha tehtud tööde eest lasi kanda Best Marinele või siis küsis klientidelt sulas,“ avab Lilleberg Sarlini skeemitamise tagamaid.
    „Ja Riho Kalve CV ei ole ju miski lahja materjal – vägagi tegus mees ja teab, kuidas antud asju Eesti Vabariigis külma kõhuga teha saab,“ lisab Lilleberg.
    Pankrotihaldur Martin Krupp on märkinud, et Kaj Sarlin võib vabalt olla ka üks Best Marine tegelikke omanikke. Sest kuigi ta Best Marines täna justkui enam ei tööta, siis on Kruppi sõnul meremehed rääkinud, et ta ajab sealkandis asju edasi endistviisi. „Seal pakutakse erinevaid teenuseid, näiteks jahtide talvemajutuseks – Sarlin on hiljuti teinud selliseid kokkuleppeid,“ märkis Krupp mõned kuud tagasi Äripäevale.
    Petta saanud Lillebergi sõnul on sellised kohtuasjad väga olulised, neile tuleb tähelepanu pöörata, sest firmade üleminekutest on saanud Eestis argipäev. „Tänane juriidiline õigusruum soosib selliste JOKK-skeemide tekkimist ja seeläbi toimetamist. Ole vaid ettevõtlik ja korralda, pädeva advokaadi abil saab kõik paika jokitada. Las siis kahju kannatajad tõmblevad ja tõestavad,“ räägib Lilleberg ja toob näitena välja Autorolloga seotud kohtuasjad ja tegevused.
    Ka teine petta saanud ettevõtja, Soome päritolu Olli Heinonen vihjas Äripäevale mullu, et tegemist on ilmselt pahatahtliku pankrotiga. Heinonenil läks paadiärimees Kaj Sarlini käes uitama 100 000 eurot maksev paat. Heinonen on sama meelt ka täna. „Hetkel tegeletakse tõendite kogumisega, et Best Marine tegi pankrotikuriteo – jätkas sama tegevust,“ lausub Heinonen telefonis ja lisab, et tema asjadega tegelevad hetkel edasi advokaadid.
    Riho Kalve vastab telefonile ärritatuna ühe varasema loo pärast, kuid nõustub kohtumisega Pirita kontoris paari päeva pärast. Kohtumispäevale eelneval õhtul ta aga vabandab e-kirjas, et peab „erinevate tööülesannete tõttu kohtumise kahjuks tühistama“ ning palub küsimused kirjalikult saata.
    Kalve lükkas süüdistused ümber
    Riho Kalve eitab ettevõtte Baltic Boat Center (BBC) üleminekut ning eelkäija võlgade maksmisest pole ta samuti huvitatud. „Mingit üleminekut toimunud ei ole. Best Marine on minu poolt asutatud ettevõte ja sel puudub igasugune seos BBCga,“ selgitab Kalve.
    Kalve vastab e-kirjale kokkulepitud päeval. Kuid vastused on valikulised. Näiteks ei vasta ta Kaj Sarlini teemalistele küsimustele. Samuti ei täpsusta ta seda, kas Kaj Sarlin teeb tema firmas müügimehena tööd edasi või mitte.
    Ta rõhutab, et alustas Pirital äritegevust pärast BBC sealse tegevuse lõppemist. „Mina alustasin äritegevust TOPile kuuluvates ruumides peale seda, kui BBC oli sealt lahkunud – TOP temaga rendisuhte lõpetanud. Alustasin äritegevust, kuna olen sellest alast huvitatud, see on kasumlik ja olen sellise tegevusega juba ligi 10 aastat tegelenud,“ selgitab Kalve.
    Sarnases valdkonnas kuulub osaliselt talle näiteks ka ettevõte Aqua Marine Sailing OÜ, mille viimasest esitatud aruandest selgub, et ettevõte on 180 euroga kahjumis ning käive vaid kesine sada eurot. Aasta varem esitatud majandusaasta aruanne ei näita väga palju paremaid numbreid.
    Ettevõtja Alo Lilleberg süüdistab Kalve ettevõtet Baltic Boat Centeri klientide ülevõtmises ja seda Kalve ka ei eita. „Jah, vastab tõele, et osa BBC klientide paadihoiustamine tuli mul üle võtta, kuna paadid olid juba talvehoiustamiseks angaaris ja üpris rumal oleks olnud klientidele teatada, et nüüd, kui Best Marine on ruumide rendilevõtja, tuleb paadid transportida lumehange. Ükski kainelt mõtlev äriinimene sellist asja ei teeks, vaid püüab leida kliendiga pooli rahuldava kokkuleppe hoiustamiseks kuni uue hooaja alguseni,“ selgitab Kalve.
    Ta rõhutab, et ei nõustu AL Konsultatsioonide väitega ettevõtte ülemineku kohta ja ei nõustu sellega, et BBC kohustused läheksid üle tema ettevõttele. „Kuna AL Konsultatsioonid on hagi kohtusse esitanud, siis ei näe ma muud võimalust kui hagile vastu vaielda ja kasutada kõike seaduslikke võimalusi oma huvide kaitseks,“ selgitab kogenud ärimees Kalve.
    Riho Kalvele kuuluva paadiettevõtte Best Marine sissepääs PiritalFoto: Andras Kralla

    Mis seob Sarlinit ja Kalvet?

    Kaj Sarlini eraisiku pankroti haldur Martin Krupp möönis Äripäevale, et oluline on see, kas Kaj Sarlinil on Eestist väljaspool mingeid varasid, mida pankrotipessa kaasata. Pärast eraisik Sarlini pankroti väljakuulutamist jäid talle üles võlad ning katteallikaks vaid saadav pension.

    Kruppi aruandest selgus, et Sarlin on viimase viie aasta jooksul oma arvelduskontodelt regulaarselt suuri summasid sularaha välja võtnud. Krupp märkis, et talle pole veel teada, mis eesmärgil seda raha kasutatud on. Ka tõi Krupp välja erinevad laenukanded, mille sisu pankrotimenetluses selgitada püütakse.

    Küsimusele, mis seob Kaj Sarlinit ja pankrottidega kuulsust kogunud Riho Kalvet, vastas Krupp: „Kuna Riho Kalve on väitnud, et Sarlin on kõva paadiärimees, siis võib-olla, et Sarlin on ka Best Marine üks tegelikke omanikke. Jahtidega kokkupuutuvad isikuid on maininud, et Sarlin, kes täna justkui ei tööta enam Best Marines, viibib seal tihti ja ajab seal endistviisi asju. Seal pakutakse erinevaid teenuseid, näiteks jahtide talvemajutuseks – Sarlin on hiljuti teinud selliseid kokkuleppeid,“ avaldas Krupp tänavu veebruaris.

     

    TAUST:
    Äripäev kirjutas aasta ja veidi peale tagasi paadiärimehest, soomlasest Kaj Sarlinist, kes Pirital äri ajas ja kelle käes paadid ja raha haihtusid nagu Bermuda kolmnurgas. Äripäevaga rääkisid toona mitmed Eesti ja Soome ettevõtjad, kes olid oma paatidest või rahast Sarlini tegevuse tõttu ilma jäänud.
    Lisaks võlgadele ja skeemidele tekitas toona palju vastakaid küsimusi ka see, et Pirita TOPi territooriumil tegutsenud ettevõte Baltic Boat Center ühel heal päeval lihtsalt haihtus. Ettevõtte niiditõmbaja ja müügimees Kaj Sarlin koos sellega. Huvitav oli aga see, et kui Baltic Boat Center OÜ lõpetas oma tegevuse 15.10.2014, siis äriühing Best Marine OÜ tegutses samades ruumides juba alates 16.10.2014. Kõigest päev hiljem oli koha sisse võtnud Facio pankrottidega kuulsaks saanud Riho Kalvele kuuluv paadiäri Best Marine. AL Konsultatsioonide omanik ja kohtusse Kalve ettevõtte vastu hagi sisse andnud Alo Lilleberg loeb advokaadi abiga oma hagis seda üheks ettevõtte ülemineku näiteks. Samuti näitab tema sõnul ettevõtte üleminekut sama müügimees Kaj Sarlin, klientide üleminek ja sarnased kodulehed.
    Alo Lilleberg kaotas ettevõttes Baltic Boat Center nii 50 000 eurot kui ka paadi. Lilleberg andis toona asja kohtusse ja kolmes astmes mõisteti see raha tema kasuks välja – mida polnud enam aga võtta, oli raha. Ka paat oli Soomes vahepeal maha müüdud. Just Lilleberg oli see, kes koos kohtutäituriga Pirita kontorisse raha sisse nõudma minnes avastas, et võlgu oleva ettevõtte Baltic Boat Centeri asemel on koha sisse võtnud uus juba pankrotimeister Riho Kalvele kuuluv ettevõte.
    Vandeadvokaat ja Alo Lillebergi esindaja kohtus Indrek Naur lausus toona, et see on skeem, mille lihtsus peitub selles, et „nii sõidukeid või väikelaevu on Eestis võimalik võõrandada ilma registrikandeta“.
    Teine ohver, kes vastu pükse sai, oli soome ettevõtja Olli Heinonen, kes jäi ilma nii 100 000 eurost kui ka paadist. Heinonen lausus Äripäevale toona, et tema arvates on tegemist pankrotikuriteoga, kus üks ettevõte läks teiseks üle.
    Sündmuste kronoloogia:
    Kaj Sarlin alustas Soomes ettevõttes Sarlin Marine. Aastal 1997 asutasid Kaj Olavi Sarlin ja Beatrice'i endise elukaaslasena kuulsust kogunud ettevõtja Raul Andresson ettevõtte Nexus büroo, mille tegevusalaks oli telefonide ja varuosade müük ja konsultatsiooniteenused. 1998 lahkus Raul Andresson ettevõttest.Aastal 2000 registreeriti Eestis Nexus Grupp, mille omanik ja juhatuse esimees oli äriregistri andmetel Jaanus Kase. Kaj Sarlin oli ettevõttes müügimees. Meremeeste sõnul oli aga just tema ettevõtte aju ja omanik.2007 registreeriti uus ettevõte Baltic Boat Center (BBC), mille omanik äriregistris oli endiselt vaid Jaanus Kase. Äripäevale märkisid paljud asjaosalised, et põhiline niiditõmbaja ja otsustaja oli siiski Kaj Sarlin, kes ennast ametlikes paberites ei näidanud.Baltic Boat Centeri (BBC) järel võttis 2014. aasta juulis Pirital samades ruumides koha sisse paadiäriga tegelev Best Marine OÜ, mille omanik, asutaja ja juhatuse liige on mitme firma pankrotistumisega kuulsust kogunud Riho Kalve. Selles ettevõttes tegutses aktiivse müügimehena jällegi Kaj Sarlin.2014. aasta 19. detsembril kuulutati välja BBC pankrot. Suurimaks võlausaldajaks Danske Bank pea 200 000 euroga. Lisaks teised.Veebruaris 2016 kuulutati välja Kaj Sarlini eraisiku pankrot. Sarlini ainukeseks näidatavaks sissetulekuks oli Soome riigi pension. Kukil üle 300 000 euro eest kohustusi.
     
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ignitis kinnitas kõbusa dividendi
Leedu energiaettevõte Ignitis Group kinnitas eile toimunud aktsionäride korralisel üldkoosolekul eelmise aasta teise poolaasta eest aktsionäridele makstava dividendi, selgub börsiteatest.
Leedu energiaettevõte Ignitis Group kinnitas eile toimunud aktsionäride korralisel üldkoosolekul eelmise aasta teise poolaasta eest aktsionäridele makstava dividendi, selgub börsiteatest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Läti keskpank tõmbas kasvuprognoosi allapoole
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Tallinna lennujaamas enam vedelikke ja arvutit kotist välja võtma ei pea
Tallinna lennujaamas julgestuskontrolli uute masinate seadistamine ja testimine sai valmis ja enam ei pea reisijad enam vedelikke ja arvuteid käsipagasist välja võtma, teatas lennujaam.
Tallinna lennujaamas julgestuskontrolli uute masinate seadistamine ja testimine sai valmis ja enam ei pea reisijad enam vedelikke ja arvuteid käsipagasist välja võtma, teatas lennujaam.