Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kes on Eesti parim juht?

    Erkki Raasuke, Marek Helm ja Robert Kitt võistlevad tänavuse parima juhi tiitli nimel. Foto: Montaaž

    Konkursi "Parim juht 2016" sõelale on jäänud kolm finalisti.

    Tänavuse parima juhi konkursi finaali on jõudnud LHV Grupi juhatuse liige Erkki Raasuke, maksu- ja tolliameti peadirektor Marek Helm ja Swedbank Eesti peadirektor Robert Kitt. Neist parima selgitamisel ei ole oluline mitte ainult organisatsiooni või ettevõtte edukus, vaid ka juhi eetilisus ja soov ühiskonnas laiemalt kaasa rääkida.
    Edukas juht ei lähtu arvamustest
    Eduka tippjuhi puhul tuleb Arengufondi nõukogu esimehe ja ettevõtja Ville Jehe sõnul mängu see, kuidas ta teeb otsuseid. „Kasutada erinevate otsuste juures mitte neid, kes iga asja kohta midagi arvata oskavad, vaid neid, kellel on isiklik faktiline kogemus konkreetselt selles vallas. See on võib-olla kõige levinum haigus, mis on nii väikefirmade juhtidel kui ka tippjuhtidel ja kuni riigi juhtimiseni välja,“ ütles ta.
    Tänavustest finalistidest tunneb Jehe isiklikult Erkki Raasukest, keda peab  just selliseks juhiks, nagu eelnevalt kirjeldas. „Ta ei lase tunnetel oma otsuseid mõjutada, ta analüüsib rohkem kui keskmine Eesti juht. Kõvasti rohkem. Paljud ikkagi lasevad tunnetel oma otsuseid mõjutada isegi siis, kui nad seda ise ei usu,“ ütles ta ja toonitas veel kord, et Raasuke ei kasuta oma töös emotsioone peaaegu üldse. Jehe ütles, et enamik juhte otsustab aga just emotsioonide põhjal ja selle tõttu teeb ka vigu.

    Mida hindas žürii parima juhi valimisel?

    Kandidaadi laitmatu maine ja eetiline käitumine.

    Tema juhitud organisatsiooni/ettevõtte head ja jätkusuutlikud tulemused.Persooni panus Eesti elu parandamisse laiemalt kui vaid enda juhitud organisatsioon ja selle loodud lisaväärtus.

    Kes valivad parimat juhti?

    Kandidaadid esitasid personalijuhtimise ühing PARE, ajaleht Äripäev ja Postimees. Samuti arvestati avalikkuse esitatud kandidaate. Parim juht võib töötada avalikus või erasektoris, ta on eeskuju ning inspireeriv.

    Žüriisse kuuluvad personalijuhtimise ühingu PARE juht Ene Olle, Postimehe peatoimetaja Merit Kopli, Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel, Pärnu Konverentside juht, Tööandjate Keskliidust Valdo Kalm ning Pärnu Juhtimiskonverentsi esineja Anu Välba.

    Eelmisel aastal võitis konkursi Estraveli pikaaegne juht Anne Samlik, tunamullu toonane Sisekaitseakadeemia rektor ja tänane Pindi Kinnisvara juht Lauri Tabur.

    Lisainfo ja konkursi päevakava www.konverentsid.ee

    Jehe on investorina juhte valides pidanud oluliseks usaldusväärsust, oskuste paketti ja energiat. Juhi puhul on oluline ka ettevõtlikkus kõige laiemas mõttes ja kõiges suurema pildi nägemine. „Nad on harjunud vaatama asjade taha. Kui nad loevad mingit uudist lehest, on neil kohe esimene küsimus „miks?“, ja seni, kuni nad ei ole aru saanud, mis seal taga on, senikaua nad ei jää rahule,“ ütles ta. 
    Äripäeva Tipptegijate Kooli koolitaja Mare Porki sõnul on kõige olulisemas juhi omadused jäänud ajas samaks: visioon ja suure plaani nägemine, karisma ja vastutustunne. Uue nõudmisena on aga lisandunud taju selgus, täpsus ja mitmekesisus ehk juht peab tundma ära nüansse ning ta ei tohi anda liiglihtsustatud hinnanguid ja otsuseid vastu võtta lubamatult lihtsustades. Lisaks on veel olulisem eneseanalüüs. „Minul on oma tippjuhtidega, kellega ma olen suhelnud, väga vedanud, sest nad on olnud väga tublid psühhoanalüüsis ja valmidus iseendaga kontaktiks ja iseenda analüüsiks on olnud väga hea,“ ütles Pork.
    Eristuvad põlvkonnad
    Ville Jehe sõnul on täna näha, et selgelt eristuvad juhtide seas erinevad põlvkonnad. Ta nimetab neist ühte nii-öelda erastajate põlvkonnaks, kes alustasid 90ndatel aastatel. „Enamasti on see seotud mingi ettevõtte ostuga ja see start oli keerulisel ajal, aga tänapäevases mõttes mõnes mõttes lihtne. Nüüd on tekkinud uus põlvkond, kes tegelikult ehitavad nullist asju,“ sõnas Jehe ja lisas, et  seetõttu on ka start-up-maailm praegu rohkem esil ning uue põlvkonna juhtide jaoks ei ole minevik ja kõik varem toimunu kuigi oluline. „Nad on palju avatumad ja rahvusvahelised kohe esimesest hetkest. See on kõige suurem vahe,“ kirjeldas Jehe tänapäevast juhtide põlvkonda, kellel on tihtipeale nii meeskonnad kui kliendid kohe algusest peale rahvusvahelised.
    Ka koolitaja Mare Pork näeb juhtide seas positiivset muutust, sest tänapäevane juht peab oluliseks nii eneseanalüüsi kui iseenda eest hoolitsemist. „Mina võin küll seda julgeda öelda, et õnneks on tulnud rohkem iseendast hoolimist. Veel kümme aastat tagasi oli ainult kõva töötegemine nii püha, praegu on ikkagi iseenda hoidmine ja mitte läbipõletamine väärtusena tõusnud,“ näeb Pork positiivset arengut.
    Žürii ja mullune võitja peavad finaliste uuendajateks
    LHV Grupi juhatuse liige Erkki Raasuke aitab ettevõtet börsile viia.Foto: Andres Haabu
    Erkki Raasuke, LHV Grupi juhatuse liige
    Zürii: Võimekas ja hinnatud tippjuht, kes on tõestanud ennast tõelise visionäärina, juhtides aastaid edukalt erinevaid panku ning aidates praegu börsile viia järgmist eestimaist finantsasutust LHV Grupp. Selle kõige kõrvalt ei pea ta paljuks aidata riigil korrastada riigifirmade juhtimist, aga ka majanduse arengut laiemalt.
    Anne Samlik: Erkki Raasuke on suure kogemuste pagasiga juht ja hea strateeg. Erkki on õiglane ja väga tark inimene, kelle sõnal on minu jaoks isiklikult palju kaalu. Näib edukas kõkjal, kus on käe külge pannud.
    Marek Helm koondas maksuameti juhina pea veerand töötajatest ja tahab kaotada kõik deklaratsioonid.Foto: Andres Haabu
    Marek Helm, maksu- ja tolliameti peadirektor
    Žürii: Üks tulemuslikumaid ja eeskujulikumaid juhte Eestis. Koondanud mõne aastaga pea veerand töötajaskonnast ajal, kui ameti töökoormus kasvab. Sunnib töötajaid ja organisatsiooni uuenema, aga ka ühiskonda mõtteviisi muutma – näiteks käinud välja idee kaotada kõik deklaratsioonid. Samuti juurutab lamedat juhtimist, kus vastutavad allüksuste eestvedajad, muutes seeläbi organisatsiooni tõhusamaks. Hindab väärtuspõhist tegutsemist – ameti tööd ei peaks mõõtma kogutud maksudega, vaid väärtusega, mida ühiskonnale loob.
    Anne Samlik: Marek Helm on riigiametnik, kes mõistab väga hästi ka ettevõtjate vaatenurka. Ta tõi maksu- ja tolliametisse uue hingamise, luues noorusliku ja progressiivse töökeskkonna asutuses, mis tegutseb keerulises ja üsna ranges valdkonnas.
    Uuendusliku pankurina tahab Swedbank Eesti juht Robert Kitt muuta ka Eesti elu paremaks. Foto: Andras Kralla
    Robert Kitt, Swedbank Eesti peadirektor
    Žürii: Eesti suurima ja häid tulemusi näitava panga juht, kes lisaks Swedbanki käekäigule tunneb muret Eesti elu edendamise üle ja räägib selles aktiivselt kaasa. Lisaks sel teemal sõna võtmisele osaleb erinevate konkursside korraldamises ja žüriis, mis peaksid sellele eesmärgile kaasa aitama. Lööb kaasa ka mitme organisatsiooni töös akadeemilisest valdkonnast kolmanda sektorini.
    Anne Samlik: Robert Kitt on uue põlvkonna pankur, kes on näidanud, et üldiselt konservatiivseks peetav pangandus võib olla avatud ja uuendusmeelne. Ta on suure rahvusvahelise ettevõtte eestlasest ohvitser, väga positiivne ja kommunikatiivne inimene. On märkimisväärne, et ta jõuab oma põhitöö kõrvalt veel ka tudengeid õpetada.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.