Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kuidas panna ennustamisega käive kasvama

    Infivara konsultandi Andres Kukke sõnul on algoritmide abil eelnevatele sündmustele tuginedes võimalik ette arvata järgmisi samme.Foto: Raul Mee

    Eesti ettevõtted kipuvad prognoosimise kohta arvama, et pole mõtet kohvipaksu pealt ennustada.

    Ometi pole tegu kaugeltki ainult kohvipaksu vaatamisega. Kasutades algoritme ehk matemaatilisi mudeleid, on minevikuandmetele tuginedes võimalik järgmisi samme ette arvata ja need ettevõtte kasuks tööle panna, kirjutab 12. mai Äripäev tööstuse rubriigis.
    OÜ Infovara ärianalüüsi juhtivkonsultandi Andres Kukke sõnul on inimene soovinud aastasadade jooksul ette näha, mida homne päev toob. "Sest me teame ja tunnetame, et aeg ei kulge ainult minevikus," märkis Kukke. Infoajastul on tema sõnul paslik küsida, kas arvuti võiks homset ennustada ning kuidas panna prognoosivad algoritmid ettevõtte jaoks tööle.
    Ennustamine tegevusena pole Kukke sõnul haruldane, see saadab meid igal sammul. "Homse ilma prognoos on üks levinumaid näiteid igapäevaelust," märkis ta. "Autoomanikud jälgivad bensiininäidikut auto armatuurlaual, mis annab etteulatuvalt teada, mitmeks kilomeetriks veel kütust jagub. Samuti jälgivad pangad meie krediitkaardi tehingute mustreid, et tuvastada ebaharilikke sündmusi ja võimalikke pettusi," loetles Kukke.
    Taoliste tulevikku vaatavate ennustuste taustaks on algoritmid ehk matemaatilised samm-sammulised eeskirjad või mudelid, mille abil on eelnevatele sündmustele tuginedes võimalik ette arvata järgmisi samme. Algoritmid on laialt kasutuses digitaalses maailmas, näiteks veebiturunduses ja e-kaubanduses.
    Kukke tõi näiteks, et järgmise ostu soovituse matemaatiline algoritm, mida Amazon edukalt kasutab, töötati välja juba eelmisel sajandil. "Kindlasti olete märganud veebilehtedel teile suunatud reklaame just nendest toodetest, mida internetist äsja otsisite või seda, et Facebook ja LinkedIn pakuvad edukalt kontakte, keda võiksime tunda. Kogu selle “teadlikkuse” taga on matemaatilised algoritmid," selgitas ta. 

    Andmeid tuleb kasu saamiseks analüüsida

    Detailsete andmete hulk ja arvutamise täpsus ei taga ettevõtte äritegevust kujundavate otsuste kvaliteeti.

    Fookus peab olema andmete õigesse konteksti asetamisel, adekvaatsete järelduste tegemisel ja tulemuste tõlgendamisel ning esitlemisel.

    Allikas: Katrin Rasmann

    Täpsus sõltub algandmetest
    Kuna pea igast meie tegevusest jäävad digitaalse jäljena maha andmed, saab prognoosivaid algoritme kasutada ka äritegevuses. "Soovides ennustamisest ettevõttes kasu lõigata, tasub esmalt defineerida, mida soovitakse ennustada, ning koguda selle kohta andmeid," soovitas Kukke. "Algoritmid on täpselt nii targad, kui targad on meie algandmed." Kui andmed on olemas, tuleb hakata neid töötlema, analüüsima ja sünteesima, et luua prognoosimiseks sobiv algoritm. "See on ärianalüüsi valdkond, mis ei keskendu ainult küsimusele "miks?", vaid otsib vastuseid, mis hakkab juhtuma,“ selgitas Kukke.
    Andmete abil tulevikku vaatamise olulisust rõhutas ka Pärnu finantskonverentsil esinenud riigikassa juhataja Katrin Rasmann. Ta tõdes, et pärast kümmet aastat tööd rahvusvahelises ettevõttes, mille finantsfunktsioon vaatas valdavalt tulevikku, on Eesti ettevõtetega kokku puutudes kurb, et suhtumine prognoosimisse on üsna skeptiline. "Olen natuke häiritud olukorrast, et sageli öeldakse, et pole mõtet kohvipaksu pealt ennustada," märkis ta.
    Rasmanni sõnul valitseb suhtumine, et äri alustades on vaja kolme raamatupidajat, aga mitte ühtegi analüütikut. Finantsfunktsioon suudaks Rasmanni hinnangul märksa tõhusamalt toetada äride jätkusuutlikkust ja läbilöögivõimet. "Iga omanik või tegevjuht peaks tegema valiku, millist finantsjuhtimist ta tahab, kas staatilist ja ajaloolisi tulemusi mõõtvat või dünaamilist ning äri kujundavatele juhtimisotustele sisendit loovat ja äri tulemusi visualiseerivat," rääkis ta. 

    Meie tootmine sõltub projektidestJaan Meikup, Meiren Engineering OÜ juhatuse liige 

    Tootmise juhtimises on meil kasutusel küll eri mõõdikud, aga tootmise juhtimise seisukohast. Prognoosimisvõimalus ja -vajadus sõltuvad valdkonnast, meie valdkonnas seda väga ei toimu. Kuna tegutseme projektipõhiselt, tähendab see, et sõltume pigem rohkem turuolukorrast. 

    Enne tühja paaki tanklasse
    Rasmann tõi lihtsa näite, et kui hakkame autoga tundmatul maastikul sõitma, ei sõida me enamasti nii, et alustame lihtsalt teekonda ja jälgime, kui palju kütust ja kilomeetreid on juba kulunud. "Nii seisame ühel hetkel tühja paagiga, küll teades, kuhu välja jõudsime, ent tanklast ehk saja kilomeetri kaugusel," rääkis ta. Rasmanni sõnul on mõttekam siiski marsruuti ja kütusekulu analüüsida, sest nii on suurem tõenäosus enne paagi tühjakssaamist tanklani jõuda. 
    Kukke märkis, et prognoosimisel on äris kaks eesmärki: tegevuste optimeerimine ja teatud tulemuste või olukordade vältimine. "Näiteks tarneaukude või kvaliteediprobleemide ärahoidmine," selgitas Kukke.
    Tegevuste optimeerimine võib anda ettevõttele märkimisväärse kulukokkuhoiu või tavapärasest paremaid tulemusi. "Järgides pangaautomaatide täitmisel tegelikul raha väljavõtmisel baseeruvaid mudeleid, on raha kiirema käibe tõttu võimalik lühikese ajaga teenida tuhandeid eurosid. Toodete turustamine nendele klientidele, kes suurema tõenäosusega ostu sooritavad, selmet pakkumise saatmine kõikidele kontaktidele, ei hoia kokku vaid turunduskulusid, vaid annab ka oluliselt suurema müügitulemuse," kirjeldas Kukke.
    Ta lisas, et kliendivisiiti planeerivale müügimehele võib algoritm näidata, millele ta peaks kliendikohtumisel keskenduma. "Võitma tagasi müügimahtu, kaitsma oma positsioone või pakkuma mõnda konkreetset lisatoodet, mis seostub konkreetse kliendi viimase ostuga," loetles Kukke. "Arvutid saavad klienditellimuse sisestamisel müügimeest kohe lisamüügi võimalusest informeerida info põhjal, mida teised sarnased kliendid on lisaostuna eelnevalt soetanud," kirjeldas ta. "Taolised algoritmid on juba ammu olemas, vaja on need ainult kasutusele võtta," lisas Kukke. 

    Prognoosimise näited

    Ameerika kaubandusettevõte suurendas oma käivet 15-30%, ennustades ette, mida klient soovib järgmisena osta. 

    Eesti pangandusettevõte ärimudelis on kesksel kohal algoritm, mis võimaldab loetud sekunditega määrata eraisiku krediidivõimekuse. Selline ärimudel lõhub tavapärast arusaama, et krediidivõimekuse hindamiseks on vaja kokku kutsuda vastav krediidikomitee, mis ajaliselt tähendab vähemalt ühte nädalat. 

    Ameerika ühe osariigi politsei suunab oma välijõude just neisse piirkondadesse, kus on suurim tõenäosus kuritegevuseks. Näiteks on nad avastanud seose, et kuritegevus suureneb nädala jooksul pärast avalikke spordiüritusi. 

    Põhjamaade turundusettevõte vähendas oma turundustegevuse sihtnimekirja kümme korda, kuid suurendas sihitud sisu tõttu läbimüüki 670 000 euro võrra. Lisaks vähenesid turunduskulud, mis tähendas koguvõitu üle miljoni euro. 

    Allikas: Andres Kukke 

    Illusioon arvutamise olulisusest
    Rasmanni sõnul on arvutamise võimalused võrreldes ajaga, kui selleks kasutati arvelauda, tohutult kasvanud, mis võib tekitada illusiooni, et arvutamine ongi kõige olulisem. "Ent töö peaks algama alles pärast arvude kokkulöömist," märkis Rasmann. "Arvutamisel saadud andmed muutuvad infoks ainult siis, kui oleme need pannud õigesse konteksti, teinud õiged järeldused ja esitlenud neid ka sihtrühmadele," kirjeldas Rasmann. Alles siis saab tema sõnul juhtimisotsuseid toetava tööriista.
    Seire peab algama eesmärkide seadmisest. "Seda võib nimetada intuitsiooniks, kõhutundeks või kohvipaksult ennustamiseks, aga seda tuleb teha," märkis Rasmann. Tänapäeval on palju võimalusi, et tegu poleks pelgalt kohvipaksult ennustamisega. "Meil on tegelikult kõik olemas, et mitte ennustada kohvipkasult: turuinfo, majandusharu parimad praktikad, võimalus palgata inimesi, kes varem selles äris tegutsenud," loetles ta. 
    Rasmanni sõnul tuleb ennustatav eesmärk kirja panna. "Isegi kui see tegelikkuses ei realiseeru, saame hiljem võrrelda ning hinnata, kui suur on tekkinud probleem," märkis ta.
    Prognoosimise väljakutsed on Kukke sõnul seotud algandmete puudumisega või teadmatusega sellest, mis tegurid prognoosimise väärtust mõjutavad. "Vahel peetakse prognoosimist keeruliseks tulenevalt maailma muutlikkusest," märkis Kukke. "Ent tasub meeles pidada, et inimese käitumine ja rutiin on suuresti ette aimatavad," jätkas ta. "Meie mõtted ja tegevused on vähemalt 95% ulatuses samad, mis eelneval päeval."  

    Äri baasstsenaarium peab sisaldama sensitiivsusanalüüsi järgnevatele aspektidele:

    Esialgne investeering (maksumus, käivitusperiood, eluiga).

    Põhitegevuse rahavood (müügimahud ja kasumimarginaalid).

    Finantseerimine (oodatav tootlus, võlateeninduse rahavoog, dividendiootus).

    Ärikeskkonnast tulenevad võimalused.

    Ettevõtte sisemisel kompetentsil põhinevad võimalused.

    Konkurentsiolukord (konkurentide tegevus, konkureerivad tooted).

    Opereerimisriskid (madalamad kasumimarginaalid).

    Ärikeskkonna keskkonna üldised riskid.

    Finantsturgude riskid.

    Allikas: Katrin Rasmann

    Piisab tõenäosusest
    Prognoosimisel peab Kukke sõnul arvestama, et ei saa samaaegselt ennustada täpset väärtust ning ajalist perspektiivi. "Kui me oleme sada protsenti ajas täpsed, siis me ei saa olla täpsed väärtuses ning vastupidi," märkis ta.
    Ta lisas, et on raske, kui mitte võimatu, täpselt planeerida, mis on konkreetse kliendi aastane käive. "Samas võime 99% kindlusega väita, et ettevõtte käive jääb ühe ja miljardi euro vahele. Sellest tulenevalt on sobilik lubada prognoosides väärtuse vahemikke ja hinnata tulemuse tõenäosust. Kuigi absoluutselt täpne prognoosimine on võimatu, siis hea uudis on, et paljudes valdkondades piisab ka tõenäosusest, et vähendada homset määramatust ja lihtsustada otsuste tegemist," rääkis Kukke.
    Finantsjuht tasakaalustab riskid ja võimalused
    Riigikassa juhataja Katrin Rasmanni sõnul ei anna ükski ettevõtte omanik raha sihituks ekslemiseks.
    "Äri tegemisel on konkreetsed eesmärgid, mis tuleb lahti mõtestada ja sõnastada," rääkis ta. See on Rasmanni sõnul ettevõttes finantsjuhi ülesanne. "Nii riskid kui ka võimalused on rahas mõõdetavad ja see ongi ootus finantsjuhile," märkis ta.
    Head ärijuhid haistavad õhust turul tekkivaid võimalusi. "Aga oluline on, kas ja mis ulatuses see võiks olla ettevõtte jaoks potentsiaal. Finantsjuhi ülesanne on siduda riskid ja võimalused," märkis Rasmann.  
    Finantsjuht peaks Rasmanni hinnangul olema mõtteviisilt tippjuht, kes mõtleb suurtes numbrites, arvutamisoskuselt hea analüütik, et suuta tippanalüütikutega diskuteerida ja esinemisviisilt ajakirjanik, kes suudaks kokku lepitud seisukoha argumenteeritult ja arvudega varustatult ette kanda.  
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Suure seitsmikuga on ühinemas uus tegija
Analüütikute hinnangul on maagilisest seitsmikust puudu ravimifirma, mille aktsia hinna kasv edestab juba viit imelise seitsmiku liiget ning omab S&P 500 indeksis suuremat positsiooni kui Tesla.
Analüütikute hinnangul on maagilisest seitsmikust puudu ravimifirma, mille aktsia hinna kasv edestab juba viit imelise seitsmiku liiget ning omab S&P 500 indeksis suuremat positsiooni kui Tesla.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Kallis kakao paneb šokolaaditootjad hinda tõstma. Eesti ettevõtja rajab Costa Ricasse istanduse
Kakao hind tooraineturul on tõusnud kuu ajaga 40 protsenti, poole aastaga 115 protsenti, aastaga 130 protsenti ja kolme aastaga 200 protsenti. Kiire hinnatõus paneb siinsedki šokolaaditootjad uusi lahendusi otsima – näiteks rajama oma istandust Costa Ricasse.
Kakao hind tooraineturul on tõusnud kuu ajaga 40 protsenti, poole aastaga 115 protsenti, aastaga 130 protsenti ja kolme aastaga 200 protsenti. Kiire hinnatõus paneb siinsedki šokolaaditootjad uusi lahendusi otsima – näiteks rajama oma istandust Costa Ricasse.
Tallinna lennujaamas enam vedelikke ja arvutit kotist välja võtma ei pea
Tallinna lennujaamas julgestuskontrolli uute masinate seadistamine ja testimine sai valmis ja enam ei pea reisijad enam vedelikke ja arvuteid käsipagasist välja võtma, teatas lennujaam.
Tallinna lennujaamas julgestuskontrolli uute masinate seadistamine ja testimine sai valmis ja enam ei pea reisijad enam vedelikke ja arvuteid käsipagasist välja võtma, teatas lennujaam.