Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Ratastel impeerium

    Järvamaa firma, agroteenust pakkuva OÜ Impeerium tegevjuht Rainer Palmsaar, taamal firma uhkeim masin – iseliikuv lägalaotur.Foto: Väinu Rozental

    Pretensioonika ja uhke nimega Järvamaa masinateenuse pakkuja OÜ Impeerium on kümne aastaga kasvanud arvestatavaks masinaimpeeriumiks, mille krooniks on hiljuti soetatud, üle poole miljoni euro maksev lägalaotaja.

    „Sellise firmaga nimi oli riiulil, teised pakutavad olid igasugused välismaakeelse nimega firmad,“ põhjendab Rainer Palmsaar, miks ta 2006. aasta suvel ostis riiulilt just Impeeriumi-nimelise ettevõtte. „Mul oli kiiresti firmat vaja, et oleks võimalik klientidele arveid väljastada.“
    Impeeriumi juht ja omanik Palmsaar möönab, et ta on mõlgutanud mõtet muuta firma ärinime, aga jätnud selle klientide soovitusel siiski tegemata. „Koduleheküljel oleme lisanud firma logo juurde sõna „agroteenused“, sest see on meie põhitegevus. Aga me teeme ka muid asju, näiteks talvel lükkame lund ja suvel niidame teeääri ning hooldame matkaradasid,“ märgib ta.

    Aastatel 2012-2014 kasvas OÜ Impeerium käive 2,42 korda ja ärikasum 2,33 korda.

    Tipptasemel masinad. Kogu teenitud kasum on investeeritud võimsamatesse ja tootlikumatesse, tipptehnoloogiaga varustatud masinatesse. Näiteks paar kuud tagasi soetatud, üle poole miljoni euro maksev iseliikuv lägalaotur on Eestis olemas veel vaid ühel põllumajandusfirmal. Viimase peal masinad nõuavad oskajaid mehi ja noored spetsialistid on altimad tulema moodsa tehnika peale tööle.

    Kliendibaas. Iga uus spetsiaalmasin – maisikülvik, maisihekseldi, tsisternveokid, lägalaotur jm – on suurendanud ning tugevdanud kliendibaasi. Ettevõtte peamised kliendid on Kesk-Eestis tegutsevad suured piimatootmisfarmid, aga spetsiifilist agroteenust on hakanud järjest enam tellima ka kaugemal asuvad farmid.

    Kodulehekülg. Hea ja kvaliteetne töö räägib enda eest ning seepärast pole ettevõte meediareklaamile sentigi kulutanud. Küll aga on panustatud firma koduleheküljele. „Oleme rõhunud pildigaleriile, sest masinaparki on kõige mõjusam tutvustada piltide kaudu,“ leiab Impeeriumi tegevjuht Rainer Palmsaar.

    OÜ Impeerium on kolmel järjestikusel aastal pääsenud Gaselli TOPi, viimati oldi 507. kohal. Ettevõtte käive on nagu mõõdetult kasvanud mitu aastat järjest umbes paarisaja tuhande euro võrra. „Jätkame samas tempos ja küllap me tänavu ületame miljoni piiri,“ prognoosib Palmsaar.
    Leidis turul tühja niši
    Enne oma firma asutamist töötas Palmsaar seitse aastat erinevatel põllutöömasinatel palgatöötajana. „Tabasin ära, et masinatega teenuse pakkumisel on tulevikku,“ seletab ta. „Kui ma Impeeriumiga alustasin, siis masinateenust kui sellist sisuliselt ei pakutud – põllumeestel olid endil mingid masinad olemas ja nendega nad toimetasid. Mujal maailmas farmeritel üldjuhul masinaparki pole, nad tellivad teenuse sisse. Eks ma sealt eeskuju natuke võtsin.“
    Palmsaare kinnitusel on viimasel ajal üksjagu palju konkurente tekkinud. „Meie olime omamoodi teerajajad, nüüd on teised meie tuules agroteenuste turule tulnud,“ nendib ta. „Meie eelis on see, et alustasime teistest varem, meil on turul kindel positsioon paigas.“
    Esimestel tegutsemisaastatel müttas Palmsaar üksi, pakkudes teenust traktoriga. „Vaikselt hakkasin pihta, olen masina kaupa uut tehnikat juurde ostnud ning klient kliendi kaupa tegevushaaret laiendanud,“ rõhutab ta.

    Julge hundi rind on rasvane. Ettevõtjal peab olema julgust riski võtta ehk nagu öeldakse: "Jänesed kaarte ei mängi." Kui sa julged tipptasemel tehnikat osta või liisida, teenid tulevikus kasumit. Olen võtnud suuri riske, sest tehnika on kallis. Kui sa aga kallist tehnikat ei osta või ei liisi, ega siis midagi ei tule ka. On kaks varianti: kas ostad ja teed või ei osta ja ei tee. Ja muidugi peab sul olema turunišš, kus tegutseda.

    Rainer Palmsaar
    OÜ Impeerium
    Impeeriumi masinapargis on koos kärude ja agregaatidega üle 40 seadeldise. „Seitse traktorit, üks silopurustaja, üks teleskooplaadur, üks lägalaotur,“ loetleb Palmsaar. „Masinaid on kümmekond, aga igale masinale käib mingi agregaat taha, kas külvik või käru või niiduk. Lisaks on meil kuus paakautot.“ Firmas on palgal seitse inimest, kiiretel hooajatöödel kasvas mullu inimeste arv kaheteistkümneni.
    „Uhke on sellise masinaga sõita"
    Palmsaar kibeleb näitama oma kõige uhkemat masinat – tänavu kevadel Saksamaalt ostetud iseliikuvat lägalaoturit. See teeb parajasti tööd Väätsa vallas Piiumetsa külas Väätsa Agro põllul.
    „Uhke on sellise masinaga sõita, kabiinis on vaiksem kui mõne mehe sõiduautos,“ kiidab lägalaoturi juht, Raineri vend Margus Palmsaar. Margus on venna firmas töötanud aastaid masinaoperaatorina.
    Kaks paakautot veavad vaheldumisi läga põllu veerele, see pumbatakse lägalaoturi paaki ja masin laotab läga põllule laiali. Kusjuures masin teeb ära ka mullatöö, segades läga mulda. Põld on külviks valmis. Tähelepanuväärne on lägalaoturi liikumine – ta sõidab põllul poolviltu, külg ees. Tänu sellele ei sattu masina tagumised rattad esirataste roobastesse ja seega tallab masin põldu vähem.

    Vastastikune usaldus kõige tähtsamSulev Kuus, Tartumaa piimatootja ASi Teedla Mõis juht

    Teedla Mõis oli OÜ Impeerium esimesi kundesid. Me teadsime Rainer Palmsaart ajast, kui ta oli masina peal ja haris palgatöötajana aeg-ajalt meie põlde. Kui oled mitme aasta jooksul näinud, kui vastutustundlikult inimene oma tööd teeb, tagab see usalduse ka tema asutatud firma vastu. Ja kuna nemad teavad meid hästi, on meil vastastikune usaldus. See ongi kõige tähtsam.

    Palmsaare firma Impeerium on meil maisi külvanud, läga vedanud, silo koristanud. Nende masinapark on viimase peal ja töötajad on tublid. Ülemusest ainult ei piisa, peavad olema ka head mehed, kes masinate peal töötavad. Mina kiidan Impeeriumi töökaid poisse.

    Rainer Palmsaare sõnul on Impeerium läga veoga ja laotamisega tegelenud kõik need aastad, ent viimasel ajal on sellise teenuse osa käibes oluliselt kasvanud. „Vanasti kogusid lehmalaudad sõnniku hoidlatesse ja tahke sõnnik laotati põllu peale laiali,“ räägib ta. „Uute nüüdisaegsete farmide rajamine – näiteks Väätsa Agrol sai üle-eelmisel aastal Lõõla suurfarm valmis – on tinginud hüppelise vajaduse vedela läga transpordi ja laotuse järele. Ja meie olime õiged mehed õiges kohas, kes spetsiaalse masina ostsid ning hakkasid teenust pakkuma.“
    Töö venib hilisõhtusse
    Vestluse katkestab Palmsaare telefon. Helistajaks on kusagil põllul masina peal töötav mees, kes tunneb huvi, kas õhtune vahetus tuleb või mitte. „Ikka teeme,“ lubab Palmsaar helistajale ja lõpetab kõne.
    „Ilm on praegu ilus, tuleb tööperiood võimalikult pikaks venitada. Vahepeal olid vihmased ilmad, siis ei saanud põllul tööd teha,“ seletab ta. „Kui vaja, istun ise rooli taha, pole mingit probleemi. Olen õhtuti asendanud mehi, kui kellelgi väga vaja töölt varem ära minna.“
    Palmsaare sõnul on praegu neil eriti kiire aeg: pärast lägahooaega algab kohe maisikülv ja siis mõne aja pärast hakkavad nad silo tegema. „Ega meil vaba hetke polegi, põllul kestab hooaeg aprillist novembri lõpuni,“ täpsustab ta ja lisab muigvelsui: „Viis-kuus aastat tagasi oli meil aga kõige tõsisem hooaeg hoopis talvel, kui Eestis sadas palju lund ja meie kohus oli teed puhtad hoida.“

    Asutatud 11.08.2006.

    Osutab põllumajanduslikku masinateenust.

    Tegevjuht ja omanik Rainer Palmsaar.

    Gaselli TOPis 507. kohal (2013. aastal oli 253. kohal ja 2012. aastal oli 710. kohal).

    Töötajaid 7, hooajal 12.

    2015. aastal andis 88 protsenti käibest agroteenus (lägavedu, maisi külv ja lõikus, silotegu).

    Masinapargis üle 40 ühiku tehnikat.

    2006 – alustati läga veoga ja siloteoga.

    2009 – hakati pakkuma lumetõrjeteenust.

    2014 – hakati teenustööna külvama ning lõikama maisi.

    Rainer Palmsaar on lõpetanud 1999. aastal Türi kõrgema põllumajanduskooli masinate remondi ja ettevõtluse eriala ning töötanud mitmes firmas erinevate põllumajandusmasinate peal.

    Allikas: OÜ Impeerium, Äripäev

    OÜ Impeerium omanik unistab
    Mul ei ole unistusi ega väga suuri laienemismõtteid. Tasapisi tuleb kogu aeg osta masinaid juurde ja asendada vanem tehnika uue vastu, see on loogiline. Usun, et oleme viie aasta pärast jätkuvalt kindlal positsioonil agroteenuste turul.
    Masinateenuse pakkuja kolm soovitust
    Ole teistest samm ees. Kui sa tahad pakkuda masinateenust, peab sul olema tipptasemel tehnika. Et olla turul konkurentsis, peab sinu masinapark olema alati teistest veidi parem. Kui sul on kvaliteetsed masinad, on tunduvalt lihtsam teenust müüa. Miks peaks klient masinateenust ostma, kui ta ei saa head teenust?
    Töö olgu mokkamööda. Tegele sellega, mida sa oskad ja mis sind huvitab. Ei kujuta hästi ette, et IT-mees ostaks äkki traktori ja hakkaks põldu kündma, nii nagu mina ei hakka kunagi IT-meheks. Mind ja meie töömehi on elu aeg huvitanud tehnika. Meile meeldib tipptasemel tehnikaga erinevaid agroteenuseid osutada.
    Ära karda vastu näppe saada. Eksivad rängalt need, kes arvavad, et tasub vaid firma teha ja hakkadki kohe jubedalt raha teenima. Tulemuseni on minna pikk tee ja vastu näppe saad päris tihti. Näiteks võib mõni klient arvete maksmisega viivitada. Meie tegeleme tehnikaga ja tehnika kipub lagunema. Pisiprobleemidest saame ise jagu, samuti teeme hoolduse ise. Selleks on meil Mäos üüritud kaarhall. Suuremate tehniliste probleemide puhul kutsume esindusest spetsialisti appi.
    Pane tähele
    * Äripäeva gaselli rubriik, kus kirjutame kiiresti arenevatest väikefirmadest ja nende omanikest, ilmub kaks korda kuus.
    * Äripäeva Gaselli TOPi lähteandmeteks on ettevõtte müügitulu ja kasum enne makse aastatel 2012, 2013 ja 2014. 2012. aasta müügitulu peab ulatuma 100 000 euroni ja aastatel 2012-2014 kasvama käive ja kasum vähemalt 50%.
    * TOPi jõudis tänavu 1036 ettevõtet.
    Gaselliliikumist toetavad LHV ja Markit.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Tehnoloogiasektor sügavas languses: Nvidia kaotas oma väärtusest kümnendiku
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Usaldamatus valitsuse majanduspoliitika suhtes on järsult kasvanud
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.