Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kuuse-pere käbid viljakas mullas

    Pärnu aiandusfirma OÜ Kuusk AE juhataja ja omanik Andrus Kuusk kehastub kiirel kevadhooajal hea meelega transporditööliseks. Foto: Väinu Rozental

    Pärnu aiandusfirma OÜ Kuusk AE puhul on tuntud vanasõna käbide ja kännu kohta otseses mõttes täppi läinud – Kuuse-pere võsud on vanema põlvkonna eeskujul jäänud truuks aiandusele.

    Pärnu äärelinnas Tallinna maantee ääres tegutsev perefirma Kuusk AE on tänavuses Gaselli TOPis 655. kohal. Lõviosa käibest annab jaemüük, lisaks tegeldakse puude ja maastikuhooldusega. Ettevõtte hea käekäigu taga on isa Andrus, ema Evi ja poeg Martin Kuusk. Andruse pensionärist ema, endine aiandusagronoom, käib laatadel kaupa müümas ja isa aitab remonditöödel. Pereliikmeil on aiandusalane haridus, vanem tütar õpib maastikuarhitektiks.

    OÜ Kuusk AE

    Asutatud 4.11.1996 (alates 1993. aasta veebruarist kandis ärinime AS Kuusk).

    Müüb taimi ja aianduskaupu.

    Tegevjuht ja omanik Andrus Kuusk.

    Gaselli TOPis 655. kohal.

    Töötajaid 5 (kolm pereliiget: isa Andrus, ema Evi ja poeg Martin Kuusk), samuti lepingulised hooajatöötajad.

    2014. aastal andis käibest 81 protsenti taimede, väetiste, aiandustarvete jm jaemüük ning 19 protsenti parkide korrastamine, arboristitöö ja maastikuhooldus.

    Varustab Pärnu- ja Läänemaal enam kui kahtekümmet erakauplust aiandusmaterjalide ja -tarvetega.

    1993 – AS Kuusk alustas toidukaupade müümisega.1996 – aktsiaselts registreeriti ümber osaühinguks.2003 – avati Kuuse Aiand.2005 – suleti viimane toidupood.2008 – hakati pakkuma arboristiteenust.2011 – suleti aianduskauplus Pärnu kesklinnas.2013 – omandati kinnistu praeguse aiandi taga.

    „Kui tema lõpetab, on meil täiskomplekt aiandusspetsialiste: on maastikukujundaja, kes teeb projekti, on arboristid, kes hooldavad puid, on haljastajad ja aednikud, kes tegelevad istutamisega,“ tunneb Kuusk AE juht ja omanik Andrus Kuusk silmanähtavalt uhkust.
    Tema sõnul on praegu kõige kiirem müügiaeg – kolme kuuga tuleb teenida vaat et kogu aasta raha. „Poolest märtsist algab pihta, aprillis ja mais oleme suremise äärel, sest rassimist on nii palju,“ seletab ladusa ja mõnus jutuga pereisa. “Pärast jaanipäeva on sisuliselt vaikus. Ei pea enam hulluks jooksma, saab ise ka päikese kätte minna.“
    Päev enne ajakirjanikuga kohtumist viis Kuusk hommikul aianduskauba Virtsu ja pärastlõunal tegi treti Türile, et algavaks lillelaadaks taimed ja muu müügikraam aegsasti kohale sõidutada. Pärast vestlust asus aga taas kaubikut laadima, et viia aianduskaup Häädemeestele. Kuusk AE varustab Pärnu- ja Läänemaal enam kui kahtkümmet erakauplust aiandusmaterjalide- ja tarvetega.
    Kaubandus vahetati aianduse vastu
    Andrus Kuusk alustas ettevõtlusega 1993. aastal, esimesed kümme aastat tegeleti toidukaupade müügiga. Pere pidas Pärnu äärelinnas oma kodu kõrval 50 ruutmeetri suurust poodi, kesklinnas kahte kioskit ja turul oli nende käsutuses kaks müügiletti.
    „Ma võin ühe käe näppudel kokku lugeda, kui palju vabu päevi mul kümne aasta jooksul oli,“ ütleb Kuusk ja tõstab püsti viis näppu. „Hulgimüügifirmad olid algul Tallinnas, seega tuli pidevalt sõeluda pealinna vahet. Ma olin noor ja jaksasin. Esimese kuuajalise puhkuse sain kakskümmend aastat hiljem – organism varises kokku, olin kuu aega haige.“

    Andrus Kuusk

    Lõpetas 1990. aastal Viljandi kutsekeskkooli (sai keevitaja, santehniku ja autojuhi paberid). Hiljem on kaugõppe teel lõpetanud Luua metsanduskooli arboristina (2008) ja õppinud samas haljasalade hooldajajaks.

    Enne oma firma asutamist 1993. aastal töötas Pärnu EPTs keevitajana.

    Abikaasa Evi on lõpetanud Räpina aianduskooli aianduse eriala (2005), poeg Martin on lõpetanud Pärnumaa kutsehariduskeskuses (endine Tihemetsa tehnikum) metsanduse eriala (2013) ja arboristi eriala (2014), tütar Kristin õpib Tallinna Tehnikaülikoolis maastikuarhitektiks.

    Allikas: OÜ Kuusk AE, Äripäev

    Mida enam suuri ketipoode Pärnusse tekkis, seda kiiremas tempos väikepoed välja surid. „Käibed langesid, järjest sulgesime müügikohti ja mingil hetkel tuli ilge väsimus peale ning ei jaksanud enam kaubandusega tegeleda,“ põhjendab Kuusk, miks nad 2003. aastast keskendusid aiandusele ja avasid kodumajast paarisaja meetri kaugusel Tallinna maantee ääres Kuuse Aiandi.
    Köögivilja püsitaimed ja osa suvelilledest külvatakse ja kasvatatakse ise, enamik suvelillede beebitaimedest eksporditakse aga Hollandist. Oma puukooli perefirmal pole, Eesti viljapuude istikud ostetakse edasimüüjatelt. Okas- ja lehtpuuistikud tuuakse Poolast, samast pärineb ka lai sortiment aianduskaupu.
    Laienemisplaanid
    „Poes askeldamine jääb paljuski abikaasa õlule, kui me pojaga jälle kuskil mõisapargis, näiteks Hiiumaal või Lääne-Virumaal, puhkame,“ muigab Kuusk. Tegelikult tähendab „puhkus“ muidugi pargipuude hooldamist, vanade puude raiet ja mullatöid.

    OÜ Kuusk AE omanik unistab

    Mõni aasta tagasi ostsime oksjonilt maatüki, mis asub praeguse aiandi taga. Tänavu tahame kopa maasse lüüa, plaan on ehitada kasvuhooned pikemaks ning suurendada müügiplatse. Unistan, et lähiaastatel on laiendusprojekt ideaalselt valmis. Ja kõige suurem unistus on see, et lapsed võtavad ettevõtte üle, ma lubasin kunagi endale, et 55aastaselt lähen pensionile.

    Kuusk AE käive on viimastel aastatel kasvanud ja kasvas ka mullu. „Tänavu tuleb ilmselt taas rekordaasta,“ ennustab ettevõtte juht. „Inimestele meeldib olla näppupidi mullas, eriti nõutud on köögiviljataimed.“ Kuusk ei tee saladust, et nende turupositsioon Pärnus on tugevnenud ka seetõttu, et mitmed konkurendid on uksed sulgenud. Mullu lõpetas Pärnus või Pärnu lähedal tegevuse kaks ehitusmaterjalide poodi ja tänavu pandi kinni turg, kus oli samuti suur aianduskauplus.
    Seetõttu on päris loomulik, et Kuusk AE püüab haaret suurendada ning tahab tänavu alustada laiendusprojektiga: kasvuhooned ehitatakse pikemaks ja juurde rajatakse müügiplatse. Kinnistu praeguse aiandi taga soetati riigioksjonilt. Ostuprotsess põhjustas Kuuse-perele paraja peavalu, ent tagantjärele meenutatakse seda kui lõbusat seika.

    Milline vanasõna iseloomustab teie tegevust?Andrus Kuusk, OÜ Kuusk AE juht ja omanik

    Vara üles, hilja voodi, nõnda rikkus majja toodi. Toidupoe ajal tõusin kümme aastat igal hommikul pool seitse ja õhtul kell kümme panin poeluugid kinni.

    Siis tuli aiand ja seal peab kasvuhooneid kütma. Kui ma hommikul vara kütma lähen, küla magab, ja kui ma õhtul hilja kütma lähen, küla magab. Ja siis tuleb keegi ütlema, et mis sul viga, sul on kõik olemas. See ajab tõsiselt närvi. Selle kõige taga on suur töö. Kui tahad äris edukas olla, tuleb ennastsalgavalt ja tervise arvel tööd rabada.

    Muidugi, pidev töö väsitab. Ma võiksin väsimusest raamatu kirjutada. Aga väsimusega harjub ära. Inimesed käivad ju öises vahetustes tööl, nad on harjunud sellega. Õpi elama sellega, millest sa üle ei saa.

    Näpuviga säästis 6000 eurot
    Esimest korda pandi krunt oksjonile 2012. aastal. Kuusk AE pakkus alghinnast rohkem, sest kartis, et mõni kinnisvarafirma ihaldab samuti seda maatükki. Möödus nädal ja oksjoni tulemuste kohta ei kippu ega kõppu. Asja uurides öeldi Andrus Kuusele, et oksjon ebaõnnestus, sest ühtegi pakkumist ei olnud. Kuusk ise oli rahandusministeeriumile ostusummat üle kandes märkinud vale viitenumbri. Aasta pärast korraldati uus oksjon ja sedapuhku väiksema alghinnaga. Ainsa pakkumise tegi Kuusk AE. „Minu näpuviga säästis ettevõttele 6000 eurot,“ resümeerib Kuusk.
    Kuuse Aiandi väike parkla on klientide autosid täis, firma juht peab oma kaubiku parkima eemale tee äärde. Perepoeg Martin tassib pakendatud mullakotte järjekordse ostja auto pagasiruumi.
    „Kevadhooajal olen tegelikult mina kõik see aeg ise siin poe ees,“ räägib Andrus Kuusk. „Koristan, kannan klientide autosse väetiseid, muldasid, lillekaste – kõike, mis on rasked ja mis võivad kliendi riideid määrida. Ostjad on rahul, ma saan nendega suhelda, mul on pidevalt pilt ees, millist kaupa on vaja juurde tuua.“

    Pole raha peal väljasTerje Prisk, Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna haljastuse spetsialist

    Mina suhtlen ja teen Andrusega koostööd, sest minu vastutusalas on kõrghaljastus. Tema firma on linnale teinud mitmesuguseid töid – eemaldanud vanu ja ohtlikke puid, teinud kujundus- ja hoolduslõikusi, istutanud uusi puid. Töid on nad teinud nii Pärnu linna ajaloolistel alleedel kui ka parkides.

    Andrus ja ta poeg on õppinud arboristid. Nad on osutanud meile n-ö kiirabiteenust – kui on oht, et kuskil on puu kukkumas. Nad oskavad puu juures hinnata, kas see hakkab kohe kukkuma või mitte. Nad mõtlevad meiega kaasa ning pakuvad välja odavama ja kallima variandi. On näha, et nad ei ole raha peal väljas, vaid teevad oma tööd professionaalselt.

    Kuusk lisab, et nii mõnigi rahulolev klient on palunud meeldiva teeninduse eest peremeest tänada. „Ma vastan, et ütlen peremehele kindlasti tänusõnad edasi,“ naerab ta.
    Mis on kiire kasvu põhjused?
    Aastatel 2012–2014 kasvas OÜ Kuusk AE käive 1,57 korda ja ärikasum 5,75 korda.
    1. Kaupade sortiment. Igal aastal on ettevõte suurendanud sissetoodavate aianduskaupade sortimenti, lisandunud on näiteks erinevad plasttooted ning floristika abimaterjalid. Aianduskaubad, kunstlilled, küünlad jm tuuakse sisse Poolast, perefirma käib kaubal ise järel väikebussi ja järelkäruga. Ka enamik okas- ja lehtpuuistikutest ning põõsastest tuuakse Poolast.
    2. Võidetud hanked. Kuna ettevõtte omanik Andrus Kuusk ja poeg Martin on koolitatud arboristid, on üsna aktiivselt osaletud parkide ning kõrghaljastuse hooldushangetel. Aastatel 2010–2015 on perefirma võitnud kokku üle kümne riigihanke, töid on tehtud Pärnus, Pärnumaal, Lääne-Virumaal, Tartumaal, Hiiumaal. Peamisteks töödeks on vanade pargipuude raie, kändude freesimine, puude kujunduslõikamine. Tööde tegemiseks on soetatud uus traktor ja spetsiaalsed haakeriistad.

    OÜ Kuusk AE majandustulemused (eurodes)

    aasta    käive               kasum

    2011    139 933           -17 232

    2012    133 933           3046

    2013    181 210           5630

    2014    210 397           21 621

    Allikas: OÜ Kuusk AE

    3. Istutusbuum. Majanduse üldine tõus ja rahva heaolu tase peegeldub õige ruttu ning päris hästi taimede, seemnete ja aiandustoodete müügis. Alates 2012. aastast on aiandusfirma käive kasvanud. Järjest suuremas mahus müüakse tomati-, kurgi- ja maitsetaimi, sest inimestele meeldib ise köögivilja kasvatada.
    Aedniku kolm soovitust
    1. Müü seda, mis hästi müüb. Kui agent pakub uut toodet, olen alati talle öelnud, et las teised müüvad selle kuumaks, mina hakkan seda toodet aasta hiljem müüma. Sain 23 aastat tagasi Tupla müügiga õppetunni, et jalgratast ei ole mõtet leiutada. Kõik müüsid tollal Tuplat, mina mõtlesin, et leian oma niši ja hakkan Kalevi komme ja assortiikarpe müüma. Hulgifirmadest toodud muu kaup läks nagu soe sai, ainuke, mis ei läinud, oli Kalevi toodang. Sain selle kuskile poodi ära sokutada ja edaspidi ostsin sisse Tuplat. Müüs väga hästi.
    2. Varu käiberaha. Sul peab mingi rahaline puhver olema, sest kui sa käiberahaga mängid, hakkab see valusalt kätte maksma. Sa ei saa enam kaupa sisse võtta ning kui kaubavalik kitseneb, läheb klient konkurendi juurde. Või näiteks otsustad teenuse hankel osaleda. Kui sul ei ole võimalik raha sisse maksta – sa ei tea ju, millal teenuse eest raha saad –, võid ämbrisse astuda.
    3. Usalda panka. Panka ei tasu karta, pangaga saab koostööd superhästi teha. Kui lähed hea äriideega panka ja pank on toetav, võid ennast rohkem usaldada, sest tegu ongi hea ideega. Kui aga pank ütleb ei, siis ei tasu solvuda. Minu jaoks oli kunagine ei elu kõige õnnelikum ei. Mul oli 2008. aastal valmis aiandi juurdeehituse projekt, ka ehitusluba oli taskus. Ometi ütles pank, et praegu ei ole laienduseks õige aeg, ja laenu ma ei saanud. Olin päris vihane – meil läheb ju hästi. Järgneval neljal aastal kukkus käive igal aastal ligi kümme protsenti. Kui oleksin laenu saanud, poleks jõudnud seda tagasi maksta.
    Pane tähele
    * Äripäeva gaselli rubriik, kus kirjutame kiiresti arenevatest väikefirmadest ja nende omanikest, ilmub kaks korda kuus.
    * Äripäeva Gaselli TOPi lähteandmeteks on ettevõtte müügitulu ja kasum enne makse aastatel 2012, 2013 ja 2014. 2012. aasta müügitulu peab ulatuma 100 000 euroni ja aastatel 2012-2014 kasvama käive ja kasum vähemalt 50%.
    * TOPi jõudis tänavu 1036 ettevõtet.
    Gaselliliikumist toetavad LHV ja Markit.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Saksa majandus sai ootamatu tõuke
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Venemaa tõmbab väed välja Mägi-Karabahhist
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.