Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Raskustes ettevõtja lihast ja luust abimees

    Silver Eensaare sõnul tuleb võlgade puhul vaadata minevikku, enne kui tema firmadesse astus.Foto: Andres Haabu

    Laia ettevõtete haardega Silver Eensaar, kellega seotud firmade võlad ulatuvad miljonitesse eurodesse, nimetab end abimeheks.

    Likvideerijana kuulsust kogunud ja värskelt Toggli kaubamärgi skandaaliga avalikkuse huviorbiiti tõusnud Silver Eensaare sõnul ei vastuta likvideerija vara kadumise eest ettevõttest.
    „See on vaht, mida üles klopitakse – kui on kanditud ja varastatud, vastutavad need, kes seda tegid. Mina ei ole ühelgi juhul kantinud või varastanud,“ lausus Eensaar, kes on aastate jooksul täitnud ka mõne tuntud ärimehe firmas likvideerija, juhatuse liikme ja dokumentide hoidja rolli.
    Kas ettevõtjad võiks suuta firma tegevuse lõpetada nii, et üles ei jää võlgasid? Eensaar vastas retooriliselt: „Aga miks on olemas pankrotiseadus?“ Tõdemusele, et on juhtumeid, kus raskustes ettevõtetest viiakse vara välja, oli tal samuti vastus varnast võtta. „Mis on kantimine? Kui on kantimine, siis on võimalik tagasivõitmine.“
    Samas likvideerima firmat ei pea, nentis Eensaar, sest ettevõtja otsustab, mida firmaga teeb. Kuhtunud firmasid on sadu tuhandeid, märkis ta. “Miks inimene sööb mingit asja? Miks käib jooksmas või ei käi jooksmas? See on tema valik. Mina ja need inimesed ei kujunda ettevõtluskeskkonda, seda teevad seadusandjad.“
     Huvi vastukarva
    Eensaar rõhutab korduvalt oma pühendumist spordile. Spordiasjatundjale meenub Eensaare nimi peamiselt seoses orienteerumise, jooksmise ja seiklusspordiga. Näiteks eelmise aasta septembris püstitas Eensaar 24 tunni jooksus Eesti rekordi, läbides Šveitsis ööpäeva jooksul üle 230 kilomeetri. Reedel alustas ta ACE Adventure Teamiga võistlust, kus 24 tunni jooksul kuus tundi kõndisid, kaheksa tundi kanuutasid ja kümme tundi rattaga väntasid. „Olen muutnud oma suunda, mind ei huvita juriidika. Vahepeal on tuttavate kaudu küsitud midagi ja kui pakutakse müüa mõnda firmat, mis võiks niisama seista, las ta seisab,“ ütles Eensaar.
    Seega on Eensaarele ajakirjaniku küsimused vastumeelsed. „Minu jaoks unustatud teema: viis-kümme aastat tagasi tegelesin sellega,“ ütles ta. „Pärast on olnud mõni üksik asi. Olen olnud pankrotitoimkonnas, juhatuse liige pärast võlgade tekkimist, olen olnud likvideerija – mis siis? Tuhanded inimesed on selliste firmadega seotud.“
    Äripäeva artiklit lugedes imestas Inforegistri turundusjuht Kristiina Zadin, kui märkas vastukäivust. Nimelt rääkis Eensaar loos, et tema pidamine firmade matjaks on solvav ning juhatuse liikmena on ta aidanud umbes kümmekonda firmat: kas siis kohtu abil, neid kokkuleppel võlausaldajatega likvideerinud või muid kompromisse saavutanud. Zadini sõnul on omaette küsimus, mida Eensaar mõtleb aitamise all, kuid numbrid räägivad teist keelt. Inforegister seostab Eensaart 135 ettevõttega, kus ta on olnud juhatuse liige, dokumentide hoidja või likvideerija.
    Eensaar ise näeb enda seost 50 olemasoleva ja registrist kustutatud ettevõttega, nendest poolt on ta aidanud likvideerida või pankrotimenetlust läbi viia. “Seega kuue aasta jooksul umbes 20–30 firmat ja olen ikka veel tuntud likvideerija?” küsis Eensaar, pidades Inforegistri andmeid ebaadekvaatseteks, kuna ühildab firmadega näiteks pankrotihaldurid ja toimkonna liikmed, kes tegelevad tagajärgedega. “Ülejäänud 80+ firmat on minu nimega Inforegistris seotud, sest olen 15 aasta jooksul olnud võlausaldaja esindajana näiteks nende pankrotitoimkonna liige, osanik või dokumentide hoidja. Mitte juhtorgani liige või vastutav isik.”
    Inforegistri turundusjuhi Kristiina Zadini sõnul on see igaühe südametunnistuse asi, kas näeb end firmade likvideerija, nende matjana või abilisena.Foto: Erakogu
    Liiguvad ühelt teisele
    Zadinile on üldpilt selge. Kuigi ettevõtted on tihti käinud käest-kätte ning põhjaliku taustauuringuta on keeruline öelda, mis on selle põhjus, ei saa Eensaar Zadini sõnul väita, et ta ei ole probleemseid firmasid likvideerinud.
    "Samuti ei saa öelda, et ükski ettevõtetest, mis on Eensaare nimel, majandaks nähtavalt aktiivselt. Nendel puudub üldjuhul käibemaksukohustus, või kui see on olemas, on makstud maksud sisuliselt nullis,“ rääkis Zadin. „Mis puudutab firmade koguarvu, siis üks isik võib kanda erinevaid rolle, mis on teinekord omavahel kombineeritud. Esialgu juhatuse liige, hiljem dokumentide hoidja. Isiku rollid on portaalis esitatud ja nende allikas on äriregister.“
    Peale selle küündivad Inforegistri teada Eensaarega seotud endiste ja praeguste firmade võlad miljonitesse eurodesse. Zadin lisas, et firmasid, kus Eensaar on juhatuses, ootab suure tõenäosusega likvideerimine, pankrot või (sund)kustutamine. „Kas keegi peab end likvideerijaks, abistajaks või ettevõtete matjaks, on südametunnistuse asi, võlausaldajate jaoks kannavad numbrid ning faktid ühest selget sõnumit,“ on Zadini arvamus.
    Taandab end võlgadest
    Eensaar enda ja võlgade vahel ühisjooni ei näe. „See on täiesti ebaoluline. Ma olen mitte keegi. Kõik, mis on olnud, on juhtunud kunagi varem. Mina olen lihtsalt juriidiliselt probleeme lahendanud. Ma ei ole kunagi kellelegi võlgu tekitanud, lubadusi murdnud,“ kinnitas Eensaar.

    Mis juhtus?

    Äripäev kirjutas, et kohtutäitur müüb kaubamärki Toggl, mille omaniku Online Appi taga on firmade likvideerijana teatud Silver Eensaar. Online Appilt nõuab võlga Euroopa Komisjon.

    Eensaar ostis Online Appi läinud juulis Krister Haavalt, Kerli Haavalt, Alari Aholt ja Ahti Aholt. Siiani on viimaste omanduses tööaega mõõta aitav idu Toggl.

    Aprillis oli kaubamärgi alghind oksjonil 265 000 eurot, praegu on see langenud 150 000 eurole.

    „Mul puudub vastutus nende võlgade tekkimise eest nii juriidiliselt kui ka eetiliselt. Ma ei ole mitte kunagi midagi matnud, varjanud, kantinud," ütles ta. 
    Võlasummad ajasid Eensaare kirjeldusel lakke majanduskriisi jäänukid ja paar suurfirmat, näiteks Q Vara ja Lõuna Toiduainetetööstus, mille pankrotimenetlused on pikad ja keerulised. Eensaar rääkis, et tegeles aktsionäride palvel viimasel paaril firmade tegutsemisnädalal kohtumenetluse algatamise, pankrotihalduritele andmete ja dokumentide üleandmisega ning osales võlausaldajate koosolekutel.
    "Minuga on veel seotud mõni pikale veninud likvideerimismenetlus, kus kustutamist on takistanud kohtuvaidlused välismaal ja pärimisasjad, kuid ka need on lähema aasta jooksul registrist kustutavad ühingud."
     
    Silver Eensaar: vahepeal vajatakse riiulifirmasid
    Peamiselt firmade likvideerimisega meedias silma paistnud Silver Eensaare sõnul oli Online App riiulifirma, mille ostmine näis kasulik.
    Järgneb intervjuu Silver Eensaarega.
    Millega te enam ei tegele? Firmade likvideerimise, inimeste aitamisega?
    Ma ei tegele enam sellise … Ma teen sporti viimased viis aastat.
    Võtsite Online Appi üle. Mingil määral seega tegelete?
    No inimene elab ja midagi teeb. Firmal ei olnud sel ajal ühtegi võlga, kui selle üle võtsin.
    Mida omanikud ootasid? Et Online Appi likvideeriksite, alustaksite pankrotimenetlust või milline soov oli?
    Igal firmal on mingi elu. On võimalus kas ise maksta advokaatidele, et seda likvideerida või firma müüakse maha. Vanadel firmadel on palju ostjaid, kes soovivad ajalooga firmat.
    Kas teil on mingid plaanid selle firmaga?
    See ei ole teie asi. Täiesti tühja mõttetu teemaga tegelemine.
    Online App on sel turul oluline firma.
    Täiesti tühi koht, mitte oluline firma.
    Miks ostate mõttetu firma?
    Nagu ütlesin, on see ajalooga firma. Riiulifirmasid vajatakse vahepeal.
    Ja pakute neid firmasid?
    Ma ei paku. See on vaid üks asi, mille olen aasta jooksul teinud. Ma ei tegele sellega. See on juhuslik.
    Huvilisi ilmselt selle firma vastu oleks?
    No enam ei ole loomulikult. Sellepärast, et ilmnes mingi probleem.
    Mõtlete võlga Euroopa Komisjonile ja probleeme kaubamärgiga?
    Võlg on küsitav, kaubamärk … Teadsin, et seal ei ole mingit asja. Firmale väidetavalt kuuluvat kaubamärki ei ole majandusaasta aruandes varana käsitletud. Online App kavatseb Euroopa Komisjoni nõude kohtulikult vaidlustada.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Vaikne börsipäev viis S&P 500 indeksi uue rekordini
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Iisrael vastas ÜRO vaherahu nõudmisele värske pommitamisega
Vastusena ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioonile, mis nõudis kahenädalast vaherahu Gaza lahingutegevuses, pommitas Iisrael viimase 24 tunni jooksul Gaza sektori kõiki piirkondi.
Vastusena ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioonile, mis nõudis kahenädalast vaherahu Gaza lahingutegevuses, pommitas Iisrael viimase 24 tunni jooksul Gaza sektori kõiki piirkondi.