Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    TransferWise'i uus kontor vikerkaarte ja ükssarvikutega

    TransferWise'i Tallinna kontori silmapaistvam eripära on riikide-teemalised koosolekuruumid. Foto: Tõnu Tunnel

    TransferWise ameerikalikku uut avatud kontorit ilmestavad üle vindi keeratud koosolekuruumid, luksuslikud võimalused vaba aja veetmiseks ning tõukerattad, millega majas ringi sõita.

    Industriaalhõnguga kontorihoones on TransferWise’i päralt neli ülemist korrust, kirjutab Äripäeva Sisustaja ajakiri. Kontori vastuvõtt asub neist kõige kõrgemal, seitsmendal, kuhu liftiga saabujad näevad seinal esmalt õnnitlust “seitsmendasse taevasse” jõudmise puhul. Sekretäri juures tuleb täita ja allkirjastada külastusankeet, teha iPadiga sinna juurde selfie ja siis oma võõrustajat oodata. Mina kohtusin Triin Hertmanniga, kes on vastutav TransferWise’i kontorite eest üle maailma.
    Kui eelmises kontoris alustas tööd 40 inimest, siis nüüd töötab TransferWise’i Tallinna kontoris umbes 400 töötajat (firma kolis oma kontori Veerenni tänava ühelt poolt teisele – toim). Kohapeal on korraga inimesi siiski kolmandiku võrra vähem: osad töötavad kodukontorist, teised vahetustega, et ära katta võimalikult palju ajatsoone üle maailma, samuti on suur hulk töölähetustel. “Kiirelt kasvava ettevõtte mure on see, et kontor on kogu aeg liiga väike või liiga suur,” nentis Hertmann.  
    Töötaja vajadused kõigepealtLähtuda tuleb ennekõike töötaja vajadustest, soovitas Hertmann. “Sisekujundus peaks toetama inimest tema igapäevases tööprotsessis võimalikult hästi, alles pärast seda tulevad lisamugavused, mängulisus ja esteetiline ilu,” rääkis Hertmann sisekujundusest. Lisaks on oluline arvestada ettevõtte brändi ning kultuuriga. “Kõik see peab inimeste jaoks olema tuttav ja loomulik ning toetama meie suuremat visooni,” lisas ta. 
    Tähistaevast võib vaadelda ka siseruumides – pimedas nõupidamisruumi lagi helendab.Foto: Tõnu Tunnel
    “Kuna tegemist on juba meie neljanda kontoriga Eestis, oli üsna lihtne leida tasakaalu inimeste soovide ja tegelike võimaluste vahel. Tegime ka küsitluse, milles kõik töötajad said teha ettepanekuid uue kontori sisustuse osas ning anda teada, mida nemad eriti oluliseks peavad. Loomulikult ei olnud meil võimalik kõiki põnevaid ideid teoks teha, aga selleks ei olnud ka vajadust. Väga fantaasiarikaste ettepanekute puhul tuleb endalt alati küsida, kas see asi ka tegelikult kasutust leiaks,” sõnas Hertmann. Fantaasiaga TransferWise’i töötajad tõesti ei koonerdanud: üks küsitluses osalenu soovis näiteks orgaanilise smuuti baari, kus baarmen segaks päevad läbi vaid kohalikust toorainest jooke.
    Tegelikest vajadustest oli ettekujutus olemas aga ka juba varasemate rahuloluküsitluste põhjal, mida tehakse TransferWise’is pidevalt. Näiteks tunti eelmises kontoris puudust tualettidest. Nüüd, uues kontoris, on neid nii palju, et saadakse hakkama ka väiksemat sorti kõhugripiga, naeris Hertmann. 
    Vikerkaare lõpus on rahapada?Kõigil TransferWise’i kontoritel on omad ühisjooned: asupaik betoonhoones, lihtne töökeskkond avatud kontoris, iga kontori kööginurgas telekas ja kaamera, mis võimaldab jälgida kolleege Londoni või New Yorgi köögis. Siiski, firma ei klooni oma kontoreid, vaid väärtustab iga koha omapära. Tallinna kontori silmapaistvamaks eripäraks on riikide-teemalised koosolekuruumid. Riikidest on esindatud need, kus TransferWise’il on kontor või millega firmal on tihedam koostöö. Igal ruumil on oma humoorikas nimi (Eesti omal näiteks “Tõhus rukkilill”, viidates “Maleva” filmile) ja ekstravagantne sisekujundus. See on koht, kus fantaasia ja huumor lasti valla ning vint keerati üle.
    Kui kõik koosolekuteruumid viitavad selle riigi kultuurile, kus TransferWise’il on kontor või millega tihedam koostöö, siis üks neist esindab kujuteldavat unistustemaad, kus laiuvad vikerkaared ja liiguvad ükssarvikud. Foto: Tõnu Tunnel
    Inglismaa ruumis on seinal raamitud foto kuninganna Elizabeth II portreega ja laual mõistagi serviis tee joomiseks. Venemaa ruumis on seinal vaip, ümarlaua taga aga nahkkattega uhked toolid. Taani toa seinad on vallutanud legopaneelid, kuhu saab nendest väikestest klotsidest midagi ehitada, India ruum on silmatorkavalt kirev. Riigiteemaliste ruumide seas on üks esindamas ka kujuteldavat unistustemaad, kus on vikerkaared ja ükssarvikud. Hertmanni sõnul tekitab ükssarvikute tuba alati elevust. See, et tuled koosolekut pidama ja saad kolleegi ükssarvikuga visata tõstab tuju igal juhul. 
    Lisaks värvikirevusele on pakkunud kontori kujundamine omajagu humoorikaid hetki. “Näiteks käisin Tallinna Kaubamajas otsimas ükssarvik-ponisid, käokelli ja punast palli. Päris naljakas lugu oli ka turvaväravatega – avastasin nädal enne sissekolimist, et väravate kõrvalt saab rahulikult mööda jalutada. Keegi polnud varem selle peale tulnud, et väravad ei ulatu seinteni ja sinna vahele tekib meetrilaiune vahe. Õnneks saime kiirkorras lasta valmistada erimõõdus lillepotid ning päev enne kolimist need paigaldada ja ka taimed sisse istutada,” muigas Hertmann. 
    Magamisnurgas on oma kodukord - seina sees olevasse avausse pandud jalatsid viitavad sellele, et keegi on kiiret uinakut tegemas, kui jalanõuderuum on tühi, on ase kasutamiseks vaba. Foto: Tõnu Tunnel
    Silm looja magamisnurgas
    Sisekujundajate leidmiseks TransferWise konkurssi ei korraldanud. “Juba paari aasta tagusest ajast, kui valisime sisekujundajat eelmisele kontorile, on meil tekkinud väga hea koostöö Superellipsi arhitektidega ning me ei näinud põhjust asuda uusi partnereid otsima,” põhjendas Hertmann. Superellipsi arhitekte Krista Thomsonit ja Kärt Loopalut kiitis Hertmann ratsionaalsuse ja praktilisuse eest. “Nad suudavad näha meie reaalseid vajadusi ning nendega arvestades pakkuda huvitavaid lahendusi,” sõnas ta.
    Sisearhitektid aitasid muu hulgas kavandada eritellimusmööblit. Kööginurkade kõrval looklevad näiteks suured uss-diivanid. Tänu sopilisele kujundusele saavad seal eri seltskonnad istuda üksteist segamata. Istujaid ei häiri ka köögimüra, sest diivanil on kõrge ja helisummutav seljatugi. 
     
    Loomulikult ei puudu kontorist töötajate ja külaliste jaoks ka pallimeri, kuhu sisse hüpata.Foto: Tõnu Tunnel
    Akustikale on selles kontoris ka mujal väga palju tähelepanu pööratud. Kontoris on olemas vahejagajad, mis helisid summutavad. Ühtlasi saab neid kasutada whiteboard’i, riiuli või teadetetahvlina. Täielikus heliisolatsioonis on ühe-kahe inimese jaoks mõeldud telefoni- või koosolekuboksid, mis teevad silmad ette ka ajalehetoimetuste omadele.
    Mööblit tellis TransferWise paljudelt Eesti tootjatelt, kuid oluline oli ka taaskasutus. “Me püüdsime taaskasutada võimalikult suurt osa oma eelmise kontori mööblist. Juba pool aastat enne kolimist ei ostnud me endisesse kontorisse ühtegi asja, mida poleks saanud uude kontorisse kaasa võtta. Samuti lasime enne kolimist mitmeid varem eritellimusel valmistatud mööbliesemeid uutele mõõtmetele ja vajadustele sobivaks ümber teha,” kirjeldas Hertmann. Nii said vanad diivanid tükkideks võetud ja kokku pandud kas uue kujuga istumisaluseks või näiteks kušetiks, mille peal kardina varjus magamisnurgas und nautida.
    Köögi kõrval lookleb usjas helisummutava seljatoega diivan. Foto: Tõnu Tunnel
    Kommentaar: kontor kui kultuuride Meka
    Kärt Loopalu Superellips OÜ sisearhitekt
    Väljakutse oli projekteerida kiiresti arenevale ettevõttele, mille töötajate arv ja vajadused on pidevas muutumises. Teadsime, et vana kontor jäi ruttu kitsaks ja koosolekuruume puudu.
    Seadsime eesmärgiks, et uues, märksa ruumikamas kontoris säiliks TransferWise’ile omane kambavaim ja suhtlus. Kontorit kujundades mõtlesime vahelduse peale – kuidas töötajad saaksid võimalikult palju liikuda ning valida töötamiseks meelepärase koha ja asendi (koos või eraldi; seistes, lamades, istudes erinevatel kõrgustel, kalletel, materjalidel jne). Olulist rolli mängis ka valgus – võimalus valida pimedamaid-valgemaid nurki. Kõige rohkem rahul oleme aga planeeringuga, mis arvestab sellega, et kõikjal toimub midagi, töötajatel tekib vajadus korruse lõikes liikuda-suhelda.
    Olulised funktsoonid on koondatud erinevatesse asukohtadesse. Kontori südameks on köök, kust käivad läbi kõik korruse töötajad. Nii sisenetaksegi hommikul avarasse kööki, kus saab tere öelda ja suhelda – võimalus, mida noor ja rahvusvaheline kollektiiv vajab ja hindab. Avatud planeeringuga ja liikumist soosiv kontor eeldab aga ka seda, et on loodud võimalused eraldumiseks. Töölaudade grupid on üksteisest piisavalt kaugel ja eraldatud vaheseintega.
    Ruumi suuremate koosolekute pidamiseks kaunistab nelinurksete plafoonvalgustitega lagi.Foto: Tõnu Tunnel
  • Hetkel kuum
Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ülevõtupakkumine pani suure tankerifirma aktsia taanduma
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Parima juhi konkursile esitati rekordiliselt üle 100 tippjuhi Vaata täisnimekirja
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Nädala lood. Eestlased hulluvad Hispaania kinnisvaraäri järele, kutsehaigus tõi firmale ootamatu nõude, suur tehas läks Lätti
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.