Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Ekspert: 80dollariline naftabarrel paistab

    Nafta hind on viimastel aastatel palju kõikunud.Foto: epa

    Maailma ühe suurima naftakauplemisfirma Gunvor turuanalüüsi juht David Fyfe ütles Äripäevale antud intervjuus, et näeb naftaturul positiivseid märke.

    Endine Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) naftaturgude peaanalüütik ja rohkem kui 20aastase energiaturgude kogemusega Fyfe sõnas, et naftaturul on näha märke nõudluse ja pakkumise vähenemisest ning OPECi mõjuvõimu nõrgenemisest. Ta ei taha nõustuda Saudi Araabia printsi väljaütlemisega, et me ei näe enam kunagi nafta hinda tõusmas 100 dollarile.
    Järgneb intervjuu Fyfega.
    Oleme sel aasta näinud kiiret nafta hinna tõusu. Kas põhi on seljataga?
    Kui maailmamajanduses ootamatut šokki ei tule, siis tõenäoliselt nafta hind ei lange alla 30 dollari taseme, kus see oli 2016. aasta alguses. Maailma naftaturu põhinäitajad liiguvad selles suunas, et nõudlus ja pakkumine vähenevad ning see võib tähendada hinnatõusu.
    Mis suunas võiks nafta hind liikuda sel aastal ja järgnevatel aastatel?
    Me võime näha hinda kõikumas 50 dollari taseme lähedal mitu kuud, sest praegu on OECD riikide naftavarud kõrgunud 360 miljoni barrelini. Selleks, et hind jääks kõrgele, peaksid naftavarud hakkama vähenema ja seda eriti järgmise aasta alguses. Kui see juhtub, võib hind tõusta 70-80 dollarile barreli eest. Alati on võimalus, et juhtub ka mõni geopoliitiline sündmus või majandusšokk, mis põhjustab hinna kõikumisi, mida analüütikud ei osanud ette näha.
    Millised ohud varitsevad praegust naftaturgu?
    Ma ei ole kindel, et praegu ühtegi konkreetset ohtu eksisteerib. Maailma naftaturg ja tooraineturud on uskumatult vastupidavad ning seda eelkõige tänu suurele kauplemismahule, ladustamisele ning logistikafirmadele, mis aitavad tagada ühenduse tootjate ja tarbijate vahel. Ladustamine ja transpordi infrastruktuur aitavad tulla toime turul oleva puudujäägi ja liigpakkumisega, käitudes vahelülina süsteemi tabada võivate šokkide vastu. 2008. aasta finantskriisi ajal ei olnud energiaturul ühtegi tarnekatkestust – energiavarud leidsid ilusasti enda tee tarbijateni, kuigi nõudlus oli majanduskriisi tõttu väiksem.
    Energiaturgudel on perioode, kui toimub üleinvesteerimist  ja alainvesteerimist. See toob naftaturule teatava volatiilsuse, kuid see on vältimatu iseloomujoon enamikule tooraineturgudele.
    Üks oht võiv olla poliitikakujundajad, kes usuvad, et suudavad tooraineturgude kõikumist kontrollida, kasutades selleks regulatsioone ja surudes tootjatele ning tarbijatele peale erinevad meetmeid. See võib tuua endaga kaasa ootamatud tagajärjed, mis hoopis kahjustavad turu likviidsust ning viivad tarbijate jaoks hinnad üles.
    Maailma ühe suurima naftakauplemisfirma Gunvor turuanalüüsi juht David Fyfe.Foto: Gunvor Group

    Gunvor Group

    Maailma üks suurimaid eraomanduses olevaid füüsilise toorainega kauplejaid. Ettevõtte peakorter asub Šveitsis Genfis, kuid kontoreid on igas maailma nurgas. Gunvori palgal on 1500 inimest, ettevõtte eelmise aasta käive oli 64 miljardit dollarit, puhaskasum 1,25 miljardit. Gunvor kaupleb iga päev rohkem kui 2,5 miljoni barreli naftaga. 80% ettevõttest kuulub Rootsi miljardärile Torbjörn Törnqvistile, kes on üks Rootsi rikkamaid inimesi.

    Kas OPEC kui naftakartell on katki ega toimi enam?
    Ma kahtlustan, et tulevikus hakkame nägema üha vähem seda, kuidas OPEC sekkub nafta hinna kujundamisse. Saudi Araabia liidrid on öelnud, et turgu ei saa juhtida pelgalt sellega kui langetada toornafta hinda. Nad on OPECile jätnud võimaluse vähendada tarneid majanduskriisi ajal või suurendada tootmist, kui kuskil maailmas leiavad aset tootmise katkestus, geopoliitilised sündmused või loodusõnnetused. Ma usun, et OPEC jätkab oma funktsiooni pigem kui foorumina, kus tootjad saavad ühiseid probleeme arutada.
    Mis võiks olla praeguse naftasõja lahendus?
    Ma arvan, et turg leiab aja jooksul lõpuks ise piisavalt hea lahenduse ning enne uue tasakaaluni jõudmist kulub aega. Isegi kogenud eksperdid on tunnistanud, et praegu ei ole kindel, kui kõrgeks tarnekulud võivad minna. Mina ei näeks praegust episoodi naftaturul kui sõda, vaid kui vajalikku perioodi hindade kohandumiseks. Madalate kuludega tootja Saudi Araabia on öelnud, et kunstlikult hinna tõstmiseks nemad enam tarneid ei langeta. See tähendab, et meil saab olema periood, kus valitsevad suured kulud ning OPECisse mitte kuuluvad riigid vähendavad suuremahulisi investeeringuid ja keskenduvad väikeste kuludega projektidele. Selle tagajärjel hakkavad ka naftasektoriga seotud ettevõtted parandama efektiivsust ja kulusid vähendama. Lõppkokkuvõttes on see kasulik kogu turule.
    Kuidas tuleb Norra naftatööstuses toime praeguste hindadega?
    Norra on sarnaselt Suurbritanniaga suurte kuludega naftatootja. See tähendab, et kui toornafta hind langeb, siis võivad naftatootjad viia tegevuse piirkonda, kus on odavam toota. Kuna praegu on Norras tootmist vähendatud, võib see järgnevateks aastateks tähendada seda, et Norra toodab vähem naftat.
    Naftamaardlad, mis avati Norras ja Suurbritannias alates 2014. aastast, aitavad praegu mõlema riigi tootmist stabiilse hoida. Need on projektid, kus investeerimine algas aastaid tagasi. Praegune probleem seisneb selles, et kulutusi uutele projektidele on vähendatud oluliselt, see on toonud kaasa koondamisi. Tõenäoliselt sektori olukord paraneb, kuid selleks kulub aega.
    Milline nafta hind rahuldaks tootjariike?
    Rahvusvahelise Valuutafondi andmetel rahuldaks OPECi riike barreli hind 50–100 dollarit. Sellised riigid nagu Liibüa ja Venezuela vajaks tõenäoliselt 150 dollarist kõrgemat hinda. OPECisse mittekuuluvad riigid on aegade jooksul suutnud enda eelarveid teha vastavalt nafta hinna järgi. Absoluutset nafta hinda, mis sobiks kõigile, pole olemas, kuid hind vahemikus 60–70 dollarit sobib paljudele tootjatele ja tarbijatele.
    Saudi Araabia miljardärist prints Alwaleed bin Talal ütles eelmisel aastal, et me ei näe enam kunagi nafta hinda tõusmas üle 100 dollari taseme. Mida sellest väitest arvate?
    Ma arvan, et „mitte kunagi“ kõlab nagu väga pikk aeg. Selles on tal õigus, et turujõud, mis aitasid aastatel 2008, 2011–2014 tõsta hinda üle 100 dollari taseme, on muutunud. Kuludega tasa jõudmine on nüüd muutunud aeglasemaks. Ka on keskkonnaalased ja energiaefektiivsuse meetmed toonud kaasa selle, et nafta nõudluse kasv on aeglustunud. Seega mõningaid faktoreid, mis oleks toonud 100dollarilise barreli, pole enam laual. Praegune turg näib üsna kiiresti sündmustele reageerivat, seega pole välistatud ka nafta hinna tõus 100 dollarile või üle selle.
    Kas nafta tähtsus maailmas on ajapikku vähenemas? Norra valitsus plaanib aastal 2025 keelata bensiini- ja diiselautode uusmüügi, teised riigid võivad astuda samu samme. Mis mõju võib see naftaturule avaldada?
    Ma arvan, et tulevikus näeme nafta tootmise, kauplemise ja tarbimise kasvu jätkumist. Languses on see, kui palju iga naftadollari eest SKT kasvuprotsente luuakse. Aga seda põhjusel, et ollakse rohkem efektiivsemad, ja see on hea asi. 
    Nafta kaotab turuosa ka teistes valdkondades, näiteks energia tootmises, ruumide kütmises, tööstuses ja transpordis. Tõenäoliselt näeme tulevikus seda, et kasutusele võetakse sõidukeid, millel on erinevad jõuallikad. Kuid ma ei usu, et sisepõlemismootor asendatakse lähiajal millegi muuga. Elektrisõidukid sõltuvad kaudselt samuti maagaasi kasutamisest. Gunvoris on maagaasi üksus olnud üks kiiremini kasvavaid üksuseid viimastel aastatel. Seega, nafta ja gaas jäävad meiega veel väga pikaks ajaks.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
S&P 500 ja Nasdaq jätkasid allamäge veeremist
USA peamistest aktsiaindeksitest kerkis neljapäeval ainuüksi Dow Jonesi tööstuskeskmine; S&P 500 ja Nasdaqi liitindeks jätkasid eelmisel nädalal alanud langust.
USA peamistest aktsiaindeksitest kerkis neljapäeval ainuüksi Dow Jonesi tööstuskeskmine; S&P 500 ja Nasdaqi liitindeks jätkasid eelmisel nädalal alanud langust.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.