Laupäev 25. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Venemaal vohab põrandaalune tegutsemine

14. juuli 2016, 15:33
Venemaa.
http://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160714/NEWS/160719872/AR/0/AR-160719872.jpg

Peaaegu iga teine töötaja pole Venemaal arvele võetud, kirjutab Bloomberg.

Venemaal on 30 miljonit töötajat, kes on maksukogujate ja statistikute jaoks nähtamatud. Need inimesed on osa varjatud tegevusest, mida nimetatakse „graažimajanduseks“. Nii mehaanikud, ehitajad, hambaarstid kui ka veterinaarid ajavad asju sularahas ning raamatupidamist ei tehta.

Nüüd tahab Venemaa president Vladimir Putin olukorda muuta, ütlesid kaks Kremlis toimunud privaatsel kohtumisel osalenud inimest. Putin ütles kohtumisel, et inimesi sunnib põrandaaluselt tegutsema eelkõige pealekaebajad, politsei ja maksud. Ta lisas, et ametnikud peavad leidma viisi, kuidas need ärid üles leida ja motiveerida neid makse maksma.

Varimajandus moodustab lausa veerandi Venemaa sisemajanduse koguproduktist. Putin on nüüd suure dilemma ees – maksulaekumiste parandamine aitaks riigi majandust turgutada ja nafta hinnalanguse mõjusid leevendada. Varjatult tegutsedes jääb inimestele aga rohkem raha kätte ja see aitab rasketel aegadel paremini toime tulla. Umbes 30 miljonit (või 40% majanduslikult aktiivsest rahvastikust) inimest töötasid eelmisel aastal vähemalt korra mustalt, selgub riiklikest andmetest.

Hinnangud ei pruugi olla täpsed, aga mitteametlikult tööd tegeva rahvastiku hulk on olnud alates 2001. aastast samal tasemel, ütles sotsioloog Andrei Pokida, kes juhtis uuringust.

See on ka põhjus, miks „garaažide“ kinnipanemine ei tule kõna alla, ütles Vladimiri regiooni kuberner Svetlana Orlova. „Kui sa hakkad garaaže torkima, siis järgneb sellele revolutsioon,“ ütles ta.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. July 2016, 15:33
Otsi:

Ava täpsem otsing