Kes maksab männikärsaka tekitatud kahju?

Aira Toss, Hiiumaa Metsaseltsi juhatuse esimees 17. august 2016, 18:00
Uluk on puu ära söönud.
http://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160817/NEWS/160819744/AR/0/AR-160819744.jpg

Seadus näeb ette, et metsaomanik on kohustatud jälgima metsa seisundit, kaitsma metsa kahjurite ja haiguste, prahistamise ja tulekahjude eest. Seetõttu tasub olla kursis, millised putukad ja loomad metsa kahjustavad, kirjutab 22. augisti Metsanduse kuukiri.

Tänu Keskkonnainvesteeringute Keskuse toel 3. augustil Hiiumaal toimunud Eesti Erametsaliidu koolitusprojektile oli metsaomanikel võimalus täiendada oma teadmisi putuka- ja ulukikahjustustest ning nende ennetamisvõimalustest. Koolitajateks olid Kaljo Voolma ja Tiit Randveer Eesti Maaülikoolist.

Mõisted “kahju” ja “kahjur” kõlavad kurjakuulutavalt ja karmilt. Looduses on ju tegelikult kõigil liikidel oma roll ning mustvalgelt erinevaid liike heaks ja halvaks jagades võime kergesti libastuda lihtsustamise lõksu. Seega ei ole kindlasti looduses liike, mida tingimata tuleks “hävitada”. Igal liigil on oma koht ökosüsteemis.

Paratamatult tunnetame inimestena kõige lihtsamini majanduslikku kahju. Männikärsakate söödud okaspuukultuur, põtrade räsitud noorendik, kopratammidest üleujutatud metsas surevad puud või üraskite tulemusena kuivavad küpsed metsad – kõik need on metsaomanike jaoks saamata jääv rahaline tulu.

Sinu tellimus on lõppenud.

Sul pole veel Äripäeva tellimust?

või Loe Äripäeva tutvumishinnaga 1 euro nädalas

Tellijana on Sul võimalus täismahus lugeda neid artikleid:

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. August 2016, 18:07
Otsi:

Ava täpsem otsing