Neljapäev 8. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Swed: ekspordikäibeid mõjutab hindade langus

09. september 2016, 10:50
Muuga sadama kaudu liigub suur osa merekaubast.
http://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160909/NEWS/160909712/AR/0/AR-160909712.jpg

Kaupade ekspordikäive kahanes juulis võrreldes eelmise aasta sama ajaga 6%. Eesti päritolu kaupade eksport, mis oli koguekspordist ligi kolmandiku võrra väiksem, aga suurenes oluliselt, 15% eelmise aastaga võrreldes.

Eesti päritolu kaupade ekspordi jõulise kasvu taga oli Eestis valmistatud telekommunikatsiooniseadmete ja Eestist pärit puidu väljaveo kasv.

Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik märkis, et kaupade ekspordikäibe languse taga olid juulis eelkõige mineraalsed kütused. "Mineraalsete kütuste ekspordi- ja impordikäibe languse taga on peamiselt nafta hinna langus. Naftatoodete ekspordihinnad olid juulis ligi viiendiku võrra väiksemad kui aasta varem. Nafta hinna järk-järguline kerkimine alates selle aasta jaanuarist avaldab teatud viitajaga ilmselt Eesti mineraalsete kütuste ekspordile positiivset mõju," kommenteeris Elmik.

Esimese seitsme kuu kokkuvõttes on ekspordikäive aastaga vähenenud 1%. Eksporditavate kaupade hinnad on samal ajal langenud 2% võrra. "See tähendab seda, et ekspordi füüsiline maht on tänavu olnud veidi suurem kui aasta tagasi. Positiivne on ka see, et Eesti päritolu kaupade ekspordikäive on seitsme kuu jooksul kasvanud 5%," ütles Elmik.

"Järgmistel kuudel ootame ekspordi mahu tagasihoidlikku kasvu. Eksportööride hinnang oma tootmismahu ja hindade suhtes on varasemast positiivsem ja nõudlus meie peamistel turgudel peaks vähehaaval tugevnema," ütles Elmik.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. September 2016, 10:55
Otsi:

Ava täpsem otsing