Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Tartu ettevõtjate nördimus: riik riivab meie õiglustunnet
Tartu toitlustusettevõtjad koostasid avaliku kirja peaministrile, kultuuriministrile, ettevõtlusministrile, riigihalduse ministrile ning majandus- ja taristuministrile, milles nad avaldavad nördimust riikliku restorani avamise pärast. Allakirjutanute seas on ka Tartu suurettevõtjad Neinar Seli ja Verni Loodma.
Järgneb ettevõtjate avalik ühispöördumine.
Avaldame Tartu toitlustusettevõtjatena sügavat nördimust riigi otsuse pärast avada Eesti Rahva Muuseumis (ERM) Eesti esimene riiklik restoran. Meid teeb murelikuks riigi otsus investeerida maksumaksja raha sektorissse, mis toetub erainvesteeringutele ja on Eestis siiamaani püsinud ausa konkurentsi põhimõtetel. Ühtlasi on meile arusaamatu, kas ERM on muuseum või toitlustusasutus.
ERMi direktor Tõnis Lukas on öelnud meediale, et ERM soovib pakkuda toitlustusteenustkuni 1000 inimesele ka väljaspool oma hoonet, sealhulgas firmaüritustel, vastuvõttudel ja sünnipäevadel. Miks peaksid selle ambitsioonika plaani kinni maksma riik ja selle kodanikud, kes nagunii tasuvad ERMi külastajatele toitlustuse pakkumise eest?
Sedavõrd suure ja võimsa riikliku teenusepakkuja turule lisandumine mõjutab tugevalt Lõuna-Eesti toitlustussektori hinnapoliitikat, raskendades eraettevõtjate toimetulekut ja ellujäämist. Meie hinnangul on kahjustada saanud ka kohalik tööjõuturg, sest ERM on paljud meie ettevõtete töötajad parema töötasuga üle meelitanud. Argument, et kohalikel eraettevõtjatel pole pädevust ega tahet pakkuda ERMi külastajatele sobivat teenust, ei ole meie hinnangul adekvaatne.
Riik on halvanud Tartu ettevõtjate õiglustunnet. ERMi restoran kui riigi esisöökla ei jää oma totruses mingilgi moel alla Tallinna munitsipaalpoele LIPO. Tartlastena on meil kahju, et ERMis ja selle ümber toimuv on keskendunud paljuski kõigele muule kui muuseumi sisule.
Teeme ettepaneku, et oma hoonesse erakapitalil põhineva toitlustusettevõtja leidmiseks korraldaks ERM ausa ja avaliku konkursi.
Olga Aasav - Atlantis Restoran
Verni Loodma - Polpo Restoran
Lauri Kasemets - Restoran Ülikooli kohvik, Jazz Klubi & Baar
Priit Reiman - Eduard Vilde lokaal
Neinar Seli - Hotell Dorpat Restoran, Hotell Lydia, Restoran Hõlm
Joel Ostrat - Gustav Cafe, Gustav Gastro Cafe, Umb Roht, Meat Market Steak & Cocktail, Caffe Truffe, Werner, Maitseelamused catering, Rahwaresto, CookBook
Minu Äripäeva kasutamiseks logi sisse või loo konto.