Naftaralli ei ole jätkusuutlik

29. september 2016, 14:00
Saudi Araabia naftaminister Khaled al-Faleh Alþeerias toimunud kohtumisel.
http://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160929/BORS/160929643/AR/0/AR-160929643.jpg

Naftaturgu tabas kolmapäeval üllatus, kui Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) liikmed jõudsid esimest korda pärast 2008. aastat kokkuleppele vähendada tootmismahtu. See tõstis nafta hinda 6%.

OPECi liikmed jõudsid Alþeerias kokkuleppele vähendada tootmist 32,5–33 miljoni barrelini päevas. „Me otsustasime vähendada päevast tootmist 740 000 barreli võrra,“ ütles Reutersile OPECi liikmesriigi Iraani naftaminister Bijan Zangeneh. Allikate teatel jõustub kokkulepe novembris, mil OPECi liikmed kogunevad Austria pealinnas Viinis ning läbirääkimised käivad ka OPECisse mitte kuuluvate riikidega, et need oma tootmist ei suurendaks.

Ei ole pikaajaline tõus

Nafta hind rallis eile 6 protsenti, Brenti toornafta tõusis Bloombergi andmetel üle 49 dollari taseme, WTI nafta 48 dollari lähedale. Vaatamata suurele rallile on analüütikud skeptilised, et tegemist on jätkusuutliku tõusuga. „Ma arvan, et see oli suur üllatus kõigile,“ ütles CBC Newsile FirstEnergy Capitali asepresident Martin King. „Keegi turul ei oodanud, et Alþeerias jõutakse mingile kokkuleppele. Tõenäoliselt jääb nafta hind 40–50 dollari vahemikku, kus see oleks jäänud püsima ka ilma kokkuleppeta,“ sõnas ta.

Sinu tellimus on lõppenud.

Loe Äripäeva tutvumishinnaga 1 euro nädalas

Äripäeva proovitellijana saate ligipääsu ainult tellijatele mõeldud sisule.
Teile on kättesaadavad kõik Äripäeva lukus lood, TOP'id, börsiuudised ja Investor Toomase nõuanded.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. September 2016, 13:08
Otsi:

Ava täpsem otsing