Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    LHV trügib tihedale turule

    Kodumaine LHV pank siseneb vaatamata madalatele intressidele ja tihedale konkurentsile kodulaenude turule ja kavatseb sealt aktsionäride rõõmuks oma tüki ampsata.

    „LHVst saab paljude Eesti inimeste jaoks kodupank,“ lausus LHV jaepanganduse juht Andres Kitter pressikonverentsil Endover kinnisvara uues kortermajas.
    Kitteri sõnul on pangas praegu üle 100 000 kliendi, neist 80 000 on erakliendid. Kui seni on pakutud eraklientidele hüpoteegi tagatisel laenu, siis nüüd võetakse ette eluasemelaenu pakkumine. Kitteri sõnul on paljud kliendid küsinud selle toote järele ning andnud teada, et koliksid siis LHV panka üle, kui saaksid sealt ka kodulaenu võtta.
    „Meie kodulaen eristub selle poolest, et kliendid saavad laenu erakorraliselt tagastada ilma selgituste või tagatisteta,“ lausus Kitter ja lisas, et ka maksupuhkusega ollakse paindlikumad.
    Laene finantseeritakse hoiustest
    Kitteri sõnul LHV agressiivsesse hinnalahingusse astuda ei kavatse, sest ollakse siiski äriettevõte, mis on börsil. Samas soovib pank pakkuda konkurentsivõimelist hinda.  „Tagame aktsionäridele ja investoritele rahulolu ja piisava tootluse - see võib tähendada seda, et jätame mõne tehingu tegemata, kui tootlus ei vasta eesmärkidele,“ lausus Kitter aktsionäridele.
    Laenude finantseerimiseks plaanitakse kasutada olemasolevat hoiustebaasi. „Hoiustebaas on kasvanud tugevalt, hoiused ületavad laene 200 miljoni euro ulatuses. Me ei kaasa erifinantseerimisliine väljaspoolt panka,“ märkis Kitter ja lisas, et kodulaenu raames uut aktsiaemissiooni ei tehta ning võlakirju turule ei tooda.
    Kodulaenu maksimumajaks saab 30 aastat ja omafinantseeringu suuruseks 15% - intress kujuneb vastavalt turule. Kuigi Kitter märkis, et enamasti laen nii kaua ei kesta, sest inimesed vahetavad vahepeal elukohta või lihtsalt elukorraldus muutub.
    Praegu LHV kodulaenule lisaks muid tooteid – näiteks kindlustust – pank pakkuma ei hakka. Kuid tootearendus pole pangal kodulaenuga veel kaugeltki seisma pandud, vihjas Kitter. „Me ei taha olla ühegi kliendi jaoks ainult eluasemelaenu pakkuja, tahame olla kliendile kodupank,“ rääkis Kitter.
    Ta lisas, et teiste pankade laene LHV üle ostma hakata ei kavatse, sest paljudel laenudel on intressimäärad sellised, mis pole pangale meeltmööda. „Suur hulk eluasemelaenudest on sõlmitud enne tänast. Intressid siis ja täna on erinevad ja nende refinantseerimise vastu meil huvi puudub,“ selgitas Kitter. Samas nentis ta, et kodulaen mõjutab nende kliendibaasi kindlasti positiivselt.
    Aktsionärid ootasid uudist
    LHV investor Mikk Talpsepp oli panga plaanist kuuldes rõõmsalt meelestatud. „Otsus kodulaenu pakkuma hakata on mõistlik ja ootuspärane samm LHV-lt. See kinnitab, et LHV on jätkuvalt arenemas ja suunal suurema turuosa poole. LHV aktsionäri vaatevinklist on tegu oodatud uudisega ja panga riskitase sellest ei tõuse, sest kodulaenude andmine ei ole eriti riskantne tegevus võrreldes ärilaenudega,“ märkis Talpsepp.
    Seda Talpsepp ei usu, et LHV hakkab kiiresti kodulaenude turuosa haarama. „Konkurents kodulaenude andmises on tugev, kuid mõneprotsendilise turuosani jõuab LHV ilmselt suhteliselt kiiresti,“ nentis Taplsepp.
    Aktsionäri ja LHV panga nõukogu liikme Heldur Meeritsa sõnul on eluasemelaen elust enesest pärit vajadus - kliendid küsivad. „Ka on LHV hoiuste mahud kasvanud piisavalt suureks, et finantseerimisbaas on olemas. Mingeid väga erilisi riske ei oska siit näha, pangal on piisavaid kogemusi laenamisel,“ märkis Meerits.
    Konkurendid reageerivad külma rahuga
    Pangad on väljastanud Eesti elanikele eluasemelaene septembri alguse seisuga kinnisvara tagatisel 6,2 miljardi euro eest. Turg on väike ning konkurentide vahel võib rebimiseks minna. Ometi reageerivad konkurendid LHV uudisele külma rahuga.
    Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivaski sõnul nende pank konkurentide tegemisi ei kommenteeri. Nordea panga laenutoodete juht Ivika Pääsuke- Kästik märkis, et nemad igati tervitavad konkurentsi. ”Nordea on olnud tugev ja konkurentsivõimeline kodulaenu pakkuja turul juba pikemat aega ning LHV on meie jaoks nagu iga teine Eesti turul konkureeriv ja toimetav pank,” märkis Pääsuke-Kästik.
    SEB jaepanganduse ja tehnoloogia valdkonna juhi Ainar Leppäneni sõnul soovib ka SEB üksiku toote asemel pakkuda oma kliendile terviklahendust. „Seisame selle eest, et pangateenusel oleks selge ja läbipaistev hind, seetõttu tervitame konkurentsi suurenemist turul, sealhulgas eluaseme laenuturul,“ sõnas Leppänen.
    Ta lisas, et klientide lojaalsus toetub tavaliselt enamale kui ühe toote pakkumisele. Samuti andis ta mõista, et klientide võimaliku kaotuse pärast nad muret ei tunne. „Selle aluseks on kliendi-panga vaheline suhe: kas pank suudab pakkuda kõiki klienti huvitavaid lahendusi, kas pank tunneb oma klienti, on temaga koos olnud headel ja keerulistel aegadel,“ märkis Leppänen. Tema sõnul on pangandusturul teinud keegi sooduspakkumisi igal ajahetkel alati, praegugi teeb seda mitu panka - see on tavaline konkurentsisituatsioon.
    Kinnisvaraturu tulevikku nähakse erinevalt
    Ärikinnisvaraga tegelev ettevõtja Viljar Arakas märkis Äripäeva konverentsil Äriplaan, et kinnisvaraturul on pakkumispidu, uusi kortereid on laos ette ehitatud aasta jagu ja büroopindasid kolme aasta jagu. Ta andis mõista, et kuigi eelmise buumi tipp pole veel käes, siis pole sellest palju ka puudu. Järgmise aasta stsenaarium kinnisvaraturul sõltub Arakase hinnangul eelkõige sellest, kas tuleb suurem majandusšokk või ei tule.
    Heldur Meeritsa sõnul on aga Arakase seisukohale lisaks turul ka teistsuguseid arvamusi liikumas. „LHV otsus puudutab eluasemelaenu huvilisi, mitte arendajaid. Olukorras, kus intressimäärad lähemas tulevikus jäävad madalaks ning inimeste sissetulekud jätkuvalt kasvutrendis, on üksnes LHV kätes, et eluasemelaenud oleksid normaalne osa laenuportfellist,“ märkis Meerits.
    Endover Kinnisvara juhatuse liige Robert Laud jäi Arakasest veidi erinevale arvamusele. Ta märkis, et kinnisvaraturu tervis on praegu hea ja tasakaalus. „Kodulaen on kütus kinnisvaraarendajate mootorile, mis hoiab ratta pidevalt pöörlevana. Enamik inimesi soetab kodu laenu abil. Nõudlus ja pakkumine on suuresti tasakaalus. Arendatakse palju, kuid see kõik ostetakse ka ära. On erinevaid võnkeid, kuid turg on üldiselt tasakaalus,“ rääkis Laud.
    Kinnisvaraturu ja kodulaenu arenguid soosivaid tegureid on tema sõnul kokku kolm. Esimene neist on 20 aasta suurim tööhõive. „Inimesed, kes tahavad tööd teha, neil on töökoht olemas. Tööandjad on positsioonis, kus nemad valikuid teha ei saa, töövõtja teeb valikuid,“ rääkis Laud ja lisas, et see paneb omakorda surve palkade kasvule. „Palkade kasv on kohati ületanud kinnisvarahinnakasvu. Üks ruutmeeter pole inimeste jaoks kallinenud paari aasta taguse ajaga võrreldes,“ rääkis Laud.
    Laud prognoosis ka kinnisvaraturu jätkuvat kasvu. „Kinnisvaraturg on Eestis on Tallinna-põhine. Tallinn kasvab elanike arvult, üldine elamufond amortiseerub kiiremini kui see, mida juurde toodetakse,“ rääkis ta ja leidis, et nõudlus kinnisvaratoodete järele jääb püsima.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.