Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Narva tuntud nupumehe massiline laenupettus

    Ohvreid purju jootnud ja armutult riisunud kelmide jõugule tüssamisteenust osutanud Vladimir Väkram ei jõudnud eelmiste pettuste eest veel vanglast väljagi saada, kui juba vahistas politsei ta uute, napilt enne vangiminekut katkenud laenupettuse eest, millega kooris ühiskonna kõige nõrgemaid.

    “Suhtluse käigus kostitas Bazhena Volkova Alekseid (näiliste laenusaajate nimed muudetud - toim) pidevalt piiritusjookidega, mille tulemusel oli Aleksei alalises joobeseisundis ega olnud võimeline reaalselt hindama faktilisi asjaolusid.”
    See on tüüpiline näide Vladimir Väkrami (35) ümber koonduva kurjategijate jõugu käitumismustrist. Bazhena Volkova oli üks seltskonna tragimaid pettureid, kelle kaudu politsei Väkrami võrgustiku avastas. Samuti oli ta üks kelmikamaid kurjategijaid, kes määris pettusega laene pähe ka oma vanadele tuttavatele ning läks ostis saagi eest eksklusiivse supitirina ja voodi.
    150tuhat eurot nõuavad kelmidelt nüüd tagasi krediidiasutused
    Ligi kuutkümmet inimest, keda nad tänavalt leidsid, kasutasid ära seitse Väkrami tuttavat (vt graafik loo lõpus), kes jäid samuti kelmuses süüdi, ja lisaks Roman Mahmutov, kes on veel tagaotsitav.
    Skeem töötas 2015. aasta algusest tänavu veebruarini, selle käigus sõlmiti väljamõeldud ettekäänetel võõraste nimel laenu- ja järelmaksulepinguid. Krediidiasutused nõuavad seltskonnalt tagasi nüüd enam kui 150 000 eurot. Ise avastas pettuse vaid Inbank, teised krediidipakkujad kuulsid sellest alles politseilt.

    1. Laenutaotleja leitakse postkontori eestHermina Mitrovskaja kutsus koos Bazhena Volkova ja Roman Mahmutoviga Kohilas töötu Peetri tööle Volkova välja mõeldud firmasse ja küsis temalt isikutunnistuse, pangakaardi PIN-koodid ja internetipanga paroolid. 

    Tema nimel laenati kiirlaenupakkujatelt 900 eurot, millest lõviosa võeti Peetri pangakaardiga sularahas välja. Järelmaksuga Peetri nimel ostetud 570eurone iPhone läks Volkova käsutusse, nagu ka kümned teised skeemis välja petetud telefonid.

    2. Jootis ohvri täisMullu suvel palus Volkova end Jevgenijana esitledes Tallinnas Pjotril korteri tagatisel laenu võtta ja jootis vestluse ajal mehe purju. Korteri tagatisel sõlmitigi laenuleping 24 000 eurole, mille mees sularahas välja võttis ja Volkovale üle andis. Nagu ka järelmaksuga ostetud 800eurose iPhone’i.

    3. Jõuludega naaseb purjutamisskeemMullu 22. detsembril püüdis Volkova Lasnamäel end Fjodorile Jevgeniana esitledes teda oma ehitusfirmasse 1600eurose palgaga tööle meelitada. Taas jootis ta mehe purju ja sai kätte tema isikutunnistuse andmed. Mees ostis järelmaksuga kaks telefoni, mis läksid Volkovale. Aasta viimastel päevadel ostis ta Narvas Fjodori nimele järelmaksuga 1245,5eurose voodi.

    4. Ihkas vaagnat ja supitirinatMullu detsembris tutvus Volkova Lasnamäel Jevgeniga, kelle elamisloa andmed sai ta kätte ehitusfirmasse palkamise jutuga. Jevgeni nimele osteti järelmaksuga mobiiltelefon ja 840 euro eest peegel, vaagen ja supitirin. Sama skeemi – mõni Lasnamäe bussi- või Kopli trammipeatus, huvi ohvri kinnisvara kohta, töölubadus, käik telefonimüüja juurde, iPhone’i ost – kasutas Volkova-Väkrami tandem korduvalt.

    5. Laen pandimajja minekuksTänavu mais, mil Väkram istus juba trellide taga, kandis üks tema produktiivsemaid kaaslasi Tatjana Deineka osa välja petetud laenurahast ehk 6750 eurot enda kontrollitud OÜ Põhjapärl kontolt üle teisele selgitusega, et see on Narva Tiimani tn korteri eest. See korter on registreeritud Svetlana Volkova nimele, kes on telefonilembese Volkova ema.

    Mullu mais vormistas Deineka aga 3500eurose laenulepingu ühe järjekordse laenuvõtja nimele eesmärgiga osta kuldehted pandimajast välja. Ehted oli pantinud paar nädalat varem Volkova. Seega kandis laenuandja OÜ Finora palutud laenusumma üle tuttavale Kodunew pangakontole, kust kanti 2950 eurot edasi Deineka kontrollitud OÜ Põhjapärl kontole ja sealt kandis Deineka omakorda 2501 eurot tõepoolest pandimajale. Lihtsalt tuhat eurot läks vahepealt kaotsi.

    Perefirma vaid pettusteks
    Väkram on tõeline taaskasutaja: nagu ka eelmises petuskeemis, mille korraldamise eest ta alles jaanuaris Viru maakohtu otsusega kolmeks kuuks vangi mõisteti, kasutas ta ka uues võrgustikus väljapetetud raha hoiustamiseks oma pereliikmete nimele kirjutatud firmat OÜ Kodunew.
    See kurikuulus firma õnnestus Väkramil möllida mitme krediidiasutuse partneriks: pangad ja järelmaksupakkujad kandsid sinna eraisikute taotletud laenusummasid. Väkram vahendas krediidiasutustele oma tuttavate leitud kliente ja kontrollis nende tausta.

    Järelmaksutoote puhul on väga suur risk see, kui kaupmees ise osutub pahatahtlikuks ja hakkab tegema fiktiivseid lepinguid.

     

    Jan Andresoo,
    Inbanki juht
    See võimaldas kontrollida klientidena näidatud eraisikute krediidiandmeid ja vara ning andis võimaluse näidata krediidi­asutusele “klientide” rahalist võimekust tegelikust suuremana. Vajadusel kirjutas Väkram nende sissetulekud tegelikust suuremaks, et jätta muljet, nagu suudaksid nad taotletavad laenud tagasi maksta.
    “Vajadusel” tähendab enamasti, sest Väkrami vahendatud “kliendid” olid tegelikult peamiselt kodutud, töötud, narkomaanid või lihtsalt kergeusklikud, kes taotletud laenuraha või järelmaksuga ostetud kaupa ise kunagi ei näinud.

    Väkrami tasu lepiti iga kord eraldi kokku

    Süüdistatavad on kõik Narvast pärit ja panid kuritegusid toime iseseisvalt. Enamik neist üksteist ei tundnudki. Väkram oli lihtsalt isik, kes teistele süüdistatavatele n-ö teenust osutas ning selle eest tasu võttis. Väkrami tasu lepiti iga kord kokku ning ei ole põhjust arvata, et tema kätte jäi suurem osa.

    Ljudmilla Tokar,
    prokurör
    Raha kadus kui mutiauku
    Väkrami kaaskond sõlmis nii kinnisvara tagatisel laenulepinguid, kiirlaenulepinguid kui ka järelmaksuga kaupade ostulepinguid poe ees või bussipeatuses kohatud inimeste nimele. Lepingute sõlmimisel ei kavatsetud ühtegi laenu tagasi maksta. Väkrami kodust leiti läbiotsimisel 11 750 eurot sularaha.
    Skeem töötas hästi: laenuleping sõlmiti naiivse töötu nimele näiteks auto ostmiseks või õigusabi teenuse saamiseks. Üks seitsmest liikmest leidis sobiva inimese, Väkram kontrollis tausta ja võltsis andmeid, kasseerides iga kord selle eest oma tasu.
    Raha kanti aga mitte töötu pangakontole, vaid Väkrami hallatava OÜ Kodunew kontole. Sealt liikus osa raha isegi skeemis kasutatud fiktiivse õigusabiteenuse pakkuja OÜ Froling arvele, kuid võeti sealt juba mitmes jaos sularahas välja. Vahel kanti ka mõne eraisiku kontole edasi või keerutati seda skeemimeistrite erinevate firmade vahel.

    Karmistasime taustakontrolli

    Järelmaksutoote puhul on väga suur risk see, kui kaupmees ise osutub pahatahtlikuks ja hakkab tegema fiktiivseid lepinguid. Regulaarne riskikontrolli raport andis meile märku, et kaupmehe juures toimub väga suure tõenäosusega midagi kahtlast. Pärast juhtumit oleme otsustusloogikat uuesti hinnanud ja parandusi teinud.

    Oluliselt detailsemalt tuleb hinnata kaupmeest, kes soovib hakata järelmaksu pakkuma. Oleme viinud sisse palju täiendavaid tegevusi, sh partneri külastus ja pakutava toote sisu hindamine.

    Jan Andresoo,
    Inbanki juht
    Kätt harjutati fiktiivse õigusabiga
    Ühtegi ausat laenu Kodunew kaudu ei võetud ja ühtegi laenuandjale esitletud ­autot välja ei ostetud. Töötud ega kodutud ei näinud ei enda nimele võetud laenuraha ega olematut õigusabi teenust. Prokuratuuri teatel pole ühtegi laenu seni veel tagasi makstud, laenupakkujad on esitanud hagid kahju hüvitamiseks.
    Näiteks mullu 29. oktoobril esitasid Väkram ja Tatjana Deineka Inbankile taotlused järelmaksuga müügilepingute sõlmimiseks hoopis kolmandate tegelaste nimele. Nad võltsisid laenutaotlejate sissetuleku andmeid.
    Lepingud allkirjastas müüja – OÜ Kodunew või selle omandusse kuuluva OÜ Gloreston esindajad Vladimir Väkram ja Juri Nesterenko. Nende lepingute järgi said tarbijad ehk laenu saajad õigusteenuseid Juri Nesterenko kontrolli all olevalt firmalt Froling OÜ.
    Tehingud olid fiktiivsed, õigusteenuseid tegelikult ei osutatud. Juri Nesterenko lasi “tarbijatel” lepingud väljamõeldud ettekäänetel allkirjastada.

    Suhtlesime ise iga laenusaajaga

     Positiivse laenuotsuse saanud inimestega suhtleme vahetult ise, enne kui laenu väljastame.

    OÜga Kodunew koostööd alustades ei olnud meil põhjust kelmust kahtlustada. Ettevõttel olid kehtivad koostöölepinguid mitme teise Eesti tuntud järelmaksu pakkujaga.

    Ka Kodunew kaudu meieni jõudnud kliendid läbisid standardse taustauuringu, mille käigus kontrolliti nende dokumentide kehtivust, maksehäirete puudumisi ja teisi näitajaid, mille põhjal langetatakse otsus. Samas on Kodunew vahendusel meie poole pöördunud kliente, kes siiani teenindavad laenukohustust korrektselt või on juba täies ulatuses laenu tagastanud.

    Andrus Alber,
    Finora Capitali juhatuse esimees
    Kogemata omad varjust välja
    Üks leping tehti isegi omade nimel: Tatjana Deineka saatis Kodunew alt mullu novembris Inbanki taotlused tasuda järelmaksuga kolm müügilepingut, millest üks, 700­eurone oli seltskonnas pettusi korraldanud Vladimir Šmõkovi nimel. Tänavalt leitute nimedele võetud laenud olid siiski mitu korda suuremad.
    Vladimir Väkram keeldus advokaadi vahendusel juhtunut kommenteerimast. Big­bank ei soostunud juhtumit ärisaladusele viidates kommenteerima, kuid tõdes, et intsidendist võtsid nad õppust. Mogo juht ­Eerik Oja polnud kommentaariks kättesaadav.
    Kaheksast kurjategijast said reaalse vanglakaristuse kolm – koos Väkramiga (4 aastat ja 9 kuud) ka Juri Nesterenko (2 aastat ja 3 kuud) ja Vladimir Šmõkov (3 aastat). Teised pääsesid tingimisi vangistusega.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Raivo Hein: sotsid valetavad alati, aga jõudu neile Tallinnas! Vene- ja Savisaare-aegsetel lahendustel olgu lõpp
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Airobot teatas ajaloolisest kasumist
Sisekliimatehnoloogiatele ja tootmisele spetsialiseeruv Airobot Technologies lõpetas esimest korda aasta kasumiga.
Sisekliimatehnoloogiatele ja tootmisele spetsialiseeruv Airobot Technologies lõpetas esimest korda aasta kasumiga.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Kriis pani juhid liikuma. „Rahapakiga enam kedagi üle ei osta“
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Bolti president: ametnikele valmis eelnõude saatmine on normaalne Bolt pelgab ärimudeli suurt muutust
Ametnike jaoks eelnõude valmis kirjutamises pole midagi erakordset, ametnikke tulebki aidata, ütleb intervjuus Bolti president Jevgeni Kabanov, kelle töö on muu hulgas lobistamine Eestis ja Euroopas.
Ametnike jaoks eelnõude valmis kirjutamises pole midagi erakordset, ametnikke tulebki aidata, ütleb intervjuus Bolti president Jevgeni Kabanov, kelle töö on muu hulgas lobistamine Eestis ja Euroopas.
Raskustes Saksamaa ärikliima paraneb
Saksamaa ettevõtete sentiment on muutunud helgemaks, näidates kolmandat kuud järjest suurenenud kindlustunnet.
Saksamaa ettevõtete sentiment on muutunud helgemaks, näidates kolmandat kuud järjest suurenenud kindlustunnet.