Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Mart Luik hakkab liha müüma

    Varem meediaettevõtetes töötanud ja tüliga pankrotistunud Rock Cafed vedanud Mart Luik sukeldus lihaärisse.

    Mart Luik on vastu võtnud uue väljakutse, ta asub lihatööstust üles ehitama. Tegemist on tänavu aprillis sundpuhkusele läinud Vastse-Kuuste lihatööstusega, mille ostis Atria Eesti käest kümne kodumaise seafarmeri loodud ühistu – Ühistu Eesti Lihatööstus. Ühistu nõukogu esimees Urmas Lahe ütles kevadel Äripäevale, et tehingu hinda nad ei avalikusta, kuid idee kasvas meestel peas juba oma 10–15 aastat. Lahe märkis toona, et taasavatav tehas koondab enda alla 125 000 siga, mis moodustab umbkaudu poole Rakvere Lihakombinaadi aastasest töötlusest. Tootmine peaks pihta hakkama sügisel ning juhatuse pardal istubki nüüd ka Mart Luik.
    Mart Luik seostub enamikule meediaettevõtete ja nende juhtimisega. Need, kes asjaga rohkem kursis, teavad, et Luik töötas vahepeal ka Rock Cafe omanikfirma RC Meelelahutus OÜ juhina, omades seal koos kahe äripartneriga osalust. Kuid tänavu suvel läks rokiklubi pankrotti ja omanikud pöördusid tülli. Suurimad omanikud ja ka võlausaldajad olid Luik ja Andrus Möllits.
    Mis hetkest meeste suhted kiiva kiskusid, teavad kõige täpsemalt nemad. Möllits on Äripäevale öelnud, et Luik pole sõnapidaja mees ja alustas pankrotiasjaga tema ja kolmanda omaniku selja taga. Luige selgitustest meediale on jäänud mulje, et meeste mõtted klubi arengu suhtes läksid kardinaalselt lahku. Tüli vürtsitasid süüdistused omavolilistes rahamaksetes ettevõtte arvelt. Kogu lugu troonisid kasvavad võlad.
    Endised äripartnerid RC Meelelahutusest ja praegused vihavaenlased Mart Luik ja Andrus Möllits kohtus pankrotiasju klaarimas.Foto: Andres Haabu

    Alates 1994. aastast Põlvamaal tegutsenud Vastse-Kuuste lihatööstus oli Vastse-Kuuste valla suurim ettevõte. Selle sulgemisel aprillis kaotas lisaks mullu sügisel koondatutele töö nelikümmend inimest.

    Kümne ostja hulka kuulusid Ühistu Eesti Lihatööstuse all: Viru Mölder OÜ, SF Pandivere OÜ, FIE Haameri Talu, Hinnu Seafarm OÜ, Markilo OÜ, Saimre Seakasvatuse OÜ, Kupna mõis OÜ, Valjala Seakasvatuse OÜ, Saare Peekon OÜ, Jampo Seakasvatuse OÜ

    „Tunnistan oma sinisilmsust“
    Mart Luik räägib intervjuus, et rokiklubiga on minevik ja nüüd tahab ta hoopis lihasõpru rõõmustada. 
    Miks selline liikumine – rokiklubist lihatööstusesse?
    See Rock Cafe pidamine jäi paraku väga põgusaks etapiks minu karjääris. Minu peamised kogemused on pärit 25 tööaastast meedias. Töö, mis mind Eesti Lihatööstuses ees ootab, on mõnes mõttes universaalne: firma strateegia kujundamine, meeskonna komplekteerimine, brändi väljatöötamine ja turule viimine, müügi (taas)käivitamine. Vastse-Kuustes on heal järjel, aga praegu seisev tootmiskompleks. Selle paneme lähimas tulevikus lihasõprade rõõmuks uuesti käima. Tootmist on mul isiklikult kindlasti vaja õppida, aga õnneks on minu ümber kogenud ja tublid inimesed, kes seda poolt hästi valdavad. 
    Mis seis on pingeid kerinud RC Meelelahutus OÜ võlausaldajatega? Kui suureks võlad on kasvanud?
    Kokku kaitsti võlgu summas 183 000 eurot, millest 145 000 eurot oli RC Meelelahutuse võlgnevus omanikele. Viimasest numbrist jäi RC Meelelahutus mulle ja minu firmale võlgu 78 000 eurot. 
    Kas on lootust, et võlad tasutakse kõigile?
    Kahjuks õnnestub RC Meelelahutuse varade realiseerimisest saadava rahaga katta vaid väike osa võlgadest. Kui suur osa, seegi pole lõplikult selge. Lõpu eel tegi Andrus Möllits firma arvelt omavolilisi ja teiste võlausaldajate huvisid kahjustavaid ülekandeid “laenu tagastuse” nime all. Seejuures teadis Möllits väga täpselt, et need sammud tekitavad firmas likviidsuskriisi. Esitasin kahele ülejäänud juhatuse liikmele Andrus Möllitsale ja Marilyn Vartlale päästeplaani, mille nad mõlemad tagasi lükkasid, teatades, et "eelistavad siis juba pankrotti”. Ei jäänudki muud üle, kui esitada pankrotiavaldus. Möllits oli pangakonto tühjaks teinud ega soovinud firma päästmisse panustada. Need omavolilised maksed peaks nüüd pankrotipessa tagasi nõutama.

    "Mart Luike ja Rein Kilki ei saa ju kuidagi võrrelda"

    Mart Luige ülesandeks on kõik, mis on seotud üldise juhtimisega. Mis puudutab vorstiretsepte ja kõike seda, selleks on meil meeskond tööl. Eks juhatuse liikmena kannab ta ka tegevjuhi rolli – meil ei ole eraldi tegevjuhti praegu. Mis puudutab Rock Cafe omanikfirma pankrotiasja, siis inimsuhted on tihti keerulised. Täna oled tülis ja homme sõber. Meie näeme Mardis potentsiaali.

    Võtame kas või Rein Kilgi – mitu ettevõtet pankrotti läinud ja käib sirge seljaga endiselt ringi. Ja Mart Luike ja Rein Kilki ei saa ju kuidagi võrrelda, kas te ei leia?

    Urmas Laht
    Ühistu Eesti Lihatööstus, nõukogu esimees
    Miks selline olukord ikkagi tekkis?
    Lisaks eelpool kirjeldatule selgus pankrotiprotsessis, et suur osa Rock Cafe sisseseadest ei kuulugi firmale RC Meelelahutus, vaid hoopis Möllitsa teisele firmale Rotaks Invest OÜ! Mulle oli Möllits osaluse müümisel loonud mulje, et kogu klubi sisseseade ja tehnika, mis pole lisaks renditud, kuulub firmale, milles ma osaluse omandan. Tunnistan oma sinisilmsust, et ma tõesti ei teinud tehnika osas tüki kaupa inventuuri ja usaldasin Möllitsat. Nüüd on klubi ruumides juba uus firma tegutsemas (RCM Invest), kellele Möllits on selle tehnika edasi rentinud. Mul on põhjust ka kahtlustada, et Möllits rendib neile ka kaubamärki Rock Cafe, kuigi tal pole selleks mingit alust. Kaubamärki "Rock Cafe" ei saa Eestis registreerida, sest see kuulub juba “Hard Rock Cafe” omanikfirmale. 
    Suvel lõpetas Andrus Möllits minu tagaselja ja RC Meelelahutuse osanike lepingut rikkudes rendilepingu majaomanikuga, mis oligi selle firma suurim väärtus. Millegipärast oli Möllitsal juulis selge huvi rendileping kiiresti, ilma täiendavate läbirääkimisteta lõpetada.
    Uues firmas sai ka kohe tööd meie endine baari juhataja, juhatuse liige ja osanik Marilyn Vartla, kes kevadel koos Möllitsaga toetas seisukohta, et RC Meelelahutus tuleb pankrotti lasta. 
    Kas äripartneritega olete ära leppinud? Kohtusaalis võlgu üles lugedes oli õhk igatahes paks.
    Esimest korda elus sattusin äripartnerina kelmi otsa, kes pettis mind nii ostu-müügi protsessis kui ka teadlikult pankrotiolukorda luues. Olin ise rumal, et usaldasin. Leppida pole siin midagi, advokaat tegeleb selle asjaga. 
    Millised on teie ootused ja eesmärgid uuele ametile?
    Kuivõrd Eesti Lihatööstus on ühistu, mida pole siinkandis varem tehtud, siis on see kindlasti äriliselt huvitav. Paneme rõhku lihatoodete kvaliteedile ja plaanime väärindada ainult eestimaist liha. Püüame olla väikesed, aga tublid. 
    Kas olukorras, kus te alles eelmise äriga arveid klaarite, oli lihtne uus amet leida või pigem ikka raske?
    Eks see RC asjade klaarimine on rohkem advokaadi ja halduri teema, aga pean tunnistama, et uue ameti otsimisel see teema väga esile ei kerkinud.

    Luik võiks rohkem põhjustest rääkida

    Mart Luik võib väita mida iganes, mis talle sülg suhu toob! Olen oma juristiga teinud pankrotihaldurile täieliku ülevaate ja selgitused, mis tagasimaksed need olid ja mis kokkulepped olid tehtud enne seda. Saab näha, kas tuleb mingi sissenõudmine ja kui, siis tuleb mul kohtus seda tõestada. Luik võiks tegelikult rohkem rääkida, mis pankroti põhjustas ja kelle vastutada oli see, et asi nii kiiresti ja niimoodi ei lõppeks!

    Selle peale võin kahjuks ainult väita, et härra Luik võiks minna kontrolli. (Möllits vastab Luige väitele, et Luik ei teadnud, et klubi sisu on renditud – toim.) Kõik oli läbi räägitud ja talle teada. Enne notarisse minekut. See ei kuulunud RC Meelelahutusele ja firma tegevuse lõppedes ei kuulu RC Meelelahutusele.

    Kaubamärgi Rock Cafe kasutusõiguse olen küll andnud uuele operaatorile, kuna see kuulub ametlikult minu eelmisele firmale. Seda ei tee ma raha eest, vaid soovist, et asi läheks edasi ja need inimesed, kes on oma südame sinna andnud, saaksid seal edasi käia!

     Andrus Möllits
     RC Meelelahutuse üks omanik
    .
  • Hetkel kuum
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Jeen saavutas 34 aasta madalaima taseme, analüütikud ootavad valitsuse sekkumist
Jaapani jeen langes kolmapäeval 34 aasta madalaimale tasemele, nõrgenedes USA dollari suhtes kuni 151,97-ni, mis on tekitanud turul küsimusi valitsuse sekkumise kohta Jaapani valuuta toetamiseks.
Jaapani jeen langes kolmapäeval 34 aasta madalaimale tasemele, nõrgenedes USA dollari suhtes kuni 151,97-ni, mis on tekitanud turul küsimusi valitsuse sekkumise kohta Jaapani valuuta toetamiseks.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Eestlane tõusis suure Soome börsifirma ärijuhiks
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Läti keskpank tõmbas kasvuprognoosi allapoole
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.