Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Blogi: USA presidendivalimiste šokeerivad tulemused

    Täna valivad ameeriklased endale 45. presidendi. Kas selleks saab vabariiklaste kandidaat Donald Trump või demokraatide kandidaat Hillary Clinton?

    9:50 Ameerika Ühendriikide 45. presidendiks valitud Donald Trump peab oma võidukõne.
    9:15 Paistab, et uute uudiste hulk on nüüdseks kokku kuivanud ja peamised meediakanalid nagu CNN ja Fox News lihtsalt vaidlevad selle üle miks Clinton kaotas ja miks Trump võitis. 
    Aitäh kõigile lugejatele, kes minuga selle tõeliselt ajaloolise õhtu, öö ja hommiku veetsid. Minul on aeg minna magama ja homme ärgata riigis, kus pool elanikkonnast on ilmselt šokis.
    Jääge Äripäeva lainele, et kuulda Trumpi võidukõnest, kuidas reageerivad Euroopa poliitikud ning mida teevad finantsturud üle maailma. Ees seisab huvitav aeg!
    9:03 Hillary Clintoni kampaaniajuht John Podesta teatas just, et täna õhtul ta enam lavale ei tule ja toetajad mingu koju. Podesta sõnul nad tahavad oodata ära kõigi osariikide hääled, kuid lisas, et Clinton ei ole veel lõpetanud. Raske öelda, mida see täpselt tähendab, aga väga üllatav, et Clinton ei pea kaotuskõne.
    9:01 Trumpi valimispeokohas on rahvas õhtu otsa karjunud "Lock her up!" ehk "Pane ta vangi!". Mõistagi on jutt Clintonist.
    8:54 Praegu on Trumpil võidust puudu 16 häält ning vabariiklastel vaid kaks kohta senati enamusest. USA läheb täielikult vabariiklaste võimu alla ja saavad huvitavad neli aastat tulema.
    8:49 Euroopa hakkab ka üles ärkama ja esimesed reaktsioonid on avalikuks saanud. Paremäärmuslikel poliitikutel on täna korralik pidupäev.
    JUST IN: French far-right leader Marine Le Pen congratulates Trump; German defense minister calls it 'huge shock.' https://t.co/P1BTJswCmi pic.twitter.com/n5LPW7jDT6— Reuters Top News (@Reuters) November 9, 2016
     
    8:41 Positiivse poole pealt - Trumpi enda lubaduse kohaselt peaksime me nüüd varsti tema tuludeklaratsiooni nägema. Kes usub, et ta seda päriselt ka teeb?
    8:37 Trump võtab juba õnnitluskõnesid vastu.
    .@SpeakerRyan calls to congratulate Trump. #ElectionNight #FoxNews2016 pic.twitter.com/sR49BVyAe4— Fox News (@FoxNews) November 9, 2016
     
    8:30 Trumpi lahutab praegu võidust 26 valijamehe häält. Matemaatika näitab aga praegu, et 280 häält on Trumpil põhimõtteliselt taskus. Juba küsitakse, mis saab arvamusküsitlustest ja kas neile tasub üldse tähelepanu pöörata. Brexiti ja tänase näitel võib julgelt väita, et ei tasu.
    8:20 Tõenäoliselt saab Teleport täna päris palju päringuid Ühendriikidest. Imestus Trumpi võidu üle on paljud ameeriklased sõnatuks teinud. Näis, paljud peavad kinni lubadusest kolida Kanadasse. Mehhiko poleks isegi halb variant, arvestades kui palju peeso kukkunud on. 
     
    8:13 Kes veel täpselt aru ei saa, kui hullud asjad finantsturgudel on, siis siin on väike kokkuvõte:
    Mehhiko peeso kukkus ajaloo madalaimale tasemele dollari vastu. Tänasega on mehhiklaste rahvusvaluuta odavnenud üle 13%.Mehhiko keskpank peab ökonomistide sõnul kolmapäeval baasintressimäära tõstma 0,75 kuni 1,50 protsendipunkti.USA peamiste aktsiaindeksite futuuridega on kauplemine peatatud, sest need kukkusid limiiti.Toornafta USAs odavnes üle 4%, Euroopas kukkus Brent 2,5%.Kulla hind on tänasega rallinud ligi 5%, tehes läbi suurima tõusu pärast Brexitit.
    8:05 See pole nali - Kanada immigratsiooniameti koduleht on ülekoormuse tõttu maas.
    Canadian immigration website crashes on election night https://t.co/vyosFSQbX8 #Election2016— CNBC (@CNBC) November 9, 2016
    8:00 Praegu võib ainsaks tõrvatilgaks Trumpi valimisvõidu meepotis osutuda demokraatide võit senatis. Hetkel juhivad vabariiklased 48-47. Kui vabariiklased saavad täieliku kontrolli ka kongressi üle, siis Trumpil on vaba tee oma poliitikaid ellu viia. Sellel senati valimistulemusel on järgmiseks neljaks aastaks väga suur kaal.
    Senatis jagunevad kohad.Foto: NYTimes
    7:52 Tundub, et paljude osariikide valijad olid üsna ettenägelikud kanepi legaliseerimisel.
    California, Massachusetts, Nevada have voted in favor of legalizing marijuana, @ABC projects based on vote analysis. https://t.co/VOV72J14XH— ABC News (@ABC) November 9, 2016
     
    7:28 Ma teen nüüd õhtu esimese pausi, et Vikerraadiole valimiste kohta intervjuu anda ning anda edasi USAs levivaid meeleolusid. Kuulake Vikerhommikut.
    7:16 Praegu on neli üliolulist kaalukeele osariiki - New Hampshire, Michigan, Pennsylvania ja Wisconsin -, kus igaühes Trump on napilt ees praegu. Hääli on loetud igaühes vahemikus 70-90%. Need osariigid tõenäoliselt otsustavad lõpuks ära, kumb kandidaat saab presidendiks. Üleriigiliselt on Trump Clintonist umbes miljoni häälega ees.
    7:07 Reuters on võtnud kokku kõik kuus olulisemat varaklassi, mis finantsturgudel valusalt reageerivad Trumpi tõenäolisele võidule. USA peamiste aktsiaindeksite futuurid on praeguse seisuga juba 4,5% miinuses.
    6:54 Hetkel on Trumpil 232 valijameest taskus ning Clintonil 209. Hoidke silma peal Michiganil ja Pennsylvanial, mille tulemused peaksid varsti tulema.
    6:48 Selline on meeleolu Clintoni valimiskampaania peakontoris. Üsna nukker, või mis?
    A view of #Clinton HQ in New York, NY. #ElectionNight #Election2016 pic.twitter.com/T98RIbmA1k— FOX Business (@FoxBusiness) November 9, 2016
     
    6:45 Selline näeb välja praegu USA valimiskaart osariikide kaupa. Sinised Clintonile ja punased Trumpile.
    Valimistulemused osariikide kaupa.Foto: WSJ
    6:36 Räägime vahepeal ka kongressi valimistest. Juba paar tundi tagasi oli selge, et vabariiklased saavutavad enamuse esindajatekojas, kuid senat on endiselt lahtine. Hetkel on demokraatidel 46 kohta ning vabariiklastel 48. Kuus kohta on veel selgumata.
    6:26 Neile, kellele meeldib odav nafta ja bensiin, siis hoidke Trumpile pöialt. Lisaks aktsiaturgude kukutamisele on Trumpi järjest tõenäolisem võit uputamas toornafta hinda. USAs on WTI toornafta hind kukkunud üle 4%, 43,07 dollarini barrelist. Rahvusvaheline Brenti toornafta hind on odavnenud üle 3%, makstes 44,68 dollarit barrelist.
    Dollar on samal ajal odavnemas suure hulga valuutade vastu ning investorid ostavad kulda kokku.
    6:20 Päris muljetavaldav on see, kuidas valimistulemusi kuvatakse Manhattanil asuva Empire State Buildingu välisfassaadile. Ohh millisel imelisel tehnikaajastul me elame!
    Empire State BuildingFoto: EPA
    6:10 Trump sai võidu Põhja-Carolinas ja 15 valijameest. Praegu on seis 190-186 Clintoni kasuks. Hoiame nüüd silma peal Wisconsini ja Michigani osariikidel, kus Trumpil on edumaa sees ja need võivad väga kriitilisteks osariikideks osutuda.
    6:04 Hillary Clinton tänab enda säutsus kogu oma tiimi, ükskõik mis tulemus peaks olema. Päeva alguses oli veel üsna kahtlane, et Clinton võiks kuidagi presidendikohast ilma jääda.
    This team has so much to be proud of. Whatever happens tonight, thank you for everything. pic.twitter.com/x13iWOzILL— Hillary Clinton (@HillaryClinton) November 9, 2016
     
    6:00 Clinton võitis California ja Hawaii hääled ehk kokku 59. Trump sai Idahost neli häält. Clintonil on 190 häält Trumpi 171 vastu.
    5:58 Trump sai nüüd ametlikult Florida 29 häält endale.
    BREAKING NEWS: Donald Trump wins swing state of Florida and its 29 electoral votes https://t.co/dElpqpCLMd #ElectionNight pic.twitter.com/fg6qqPpgOR— Yahoo News (@YahooNews) November 9, 2016
     
    5:49 Clinton sai, nagu prognoositud, Colorado üheksa häält endale. Clintonil hetkel 131 valijameest taskus. New York Times ütleb, et Trumpi võiduvõimalus on praegu 94%!
    5:35 Kõige värskemate numbrite järgi on Trumpil 168 valijamehe hääl ning Clintonil 109. Tasub meeles pidada, et need numbrid kõiguvad sõltuvalt uudistekanalist.
    Samal ajal võitis Arizona osariigis senati koha taas John McCain, kes oli vabariiklaste 2008. aasta presidendikandidaat. McCain ütles pärast Trumpi naiste intiimosade krabamise skandaali temast lahti ja ütles, et ei hääleta miljardäri poolt.
    5:29 Keegi veel Brexitit mäletab? Mäletate, mida arvamusküsitlused enne Brexitit näitasid?
    I think this is going to be our BREXIT!!!!! November 8th, 2016 could be the American BREXIT!???? #MakeAmericaGREATAgain ????#ElectionNight pic.twitter.com/8bUzNCEHoC— Students for Trump (@SoCal4Trump) November 9, 2016
     
    5:19 Trump võtab võidu Missouris ja Montanas ning Clinton võidutseb New Mexicos. 149-109 Trumpi kasuks. Michigan ja Ohio on praegu kriitilise tähtsusega osariigid, kus hääli loetakse.
    BREAKING: Clinton will win New Mexico; Trump will win Missouri, CNN projects https://t.co/zwwtDtlYFz #ElectionNight pic.twitter.com/EVRG8EBC8k— CNN (@CNN) November 9, 2016
    5:06 Finantsturud on selgelt hirmunud praegu. Mehhiko peeso on dollari vastu 7% miinuses ja USA peamiste aktsiaturgude indeksite futuurid on ligemale 3% miinuses. Kulla untsi futuur on praegu 2,3% kallinenud ja maksab 1304,1 dollarit.
    5:04 Trumpi üleriigiline toetus on praegu 49%, olles kogunud 29 miljonit häält. Clintonil on 47% toetus 27,9 miljoni häälega.
    4:54 Selline näeb välja Trumpi leer, kes pingsalt jälgib uudiseid. Meeleolu olevat ärev.
    Watching the votes come in at HQ #election2016 #MAGA pic.twitter.com/0oixRl4RBj— Ivanka Trump (@IvankaTrump) November 9, 2016
     
    4:46 New York Timesi hinnangul on nüüd Trumpil parem võimalus võit võtta kui Clintonil.
    Live forecast: Donald Trump has a 55% chance of becoming president, as of 9:40 p.m. ET https://t.co/Yd2Xl2a502 pic.twitter.com/5RCGguZ01N— The New York Times (@nytimes) November 9, 2016
     
    4:36 Olukord muutub järjest põnevamaks. Floridas on 94% häältest loetud ja paistab, et Trump on seal võitu võtmas. Ohios on samuti Trump juhtimas ja see oleks tugev hoop Clintoni leerile.
    New York Timesi prognoos näitab täna õhtu jooksul esimest korda, et Trump võidab. Praeguse seisuga ennustab ajaleht Trumpile 275 valijameest. Võiduks on 270 vaja.
    4:20 Halvad uudised investoritele. Trumpi tugev esinemine on selgelt investoreid ehmatanud ja USA suurimate aktsiaturgude indeksite futuurid on ligemale 2% miinuses.
    JUST IN: U.S. futures are down. #ElectionNight #Election2016 https://t.co/JvmcgoPo89 pic.twitter.com/VVbcUcB1C8— FOX Business (@FoxBusiness) November 9, 2016
     
    4:10 Kesklääne osariikide hääled hakkavad sisse tulema ja oli teada, et need osariigid kuuluvad Trumpile. Vabariiklaste kandidaadil on kohe pooled vajaminevast 270 häälest koos. Clintonil on 97 häält.
    4:03 CNN-il tuli uus ports prognoose ning nende põhjal on Clintonil 97 valijameest võrreldes 84 Trumpi valijamehega.
    BREAKING: Clinton will win NY; Trump will win KS, ND, SD, WY and 3 of 5 electoral votes in NE, CNN projects https://t.co/zwwtDtlYFz pic.twitter.com/aHhgGmgHeW— CNN (@CNN) November 9, 2016
     
    3:50 Et asi vahepeal liiga tõsiseks ei kisuks, siis siin on üks armas patriootiline kutsa, kes käis valijate järjekordades stressi maandamas. Ma eeldan, et stressi maandati koera peal teda paitades ja temaga mängides.
    Koer Tippy maandamas valijate stressi.Foto: EPA
     
     
    3:39 ABC Newsi prognoosi põhjal saavutavad vabariiklased kongressi esindajatekojas enamuse, mis on juba oluline võit. Senati võiduajamises on New York Timesi andmeil demokraatidel 39 kohta ning vabariiklastel 37 kohta. 24 kohta veel vabad.
    JUST IN: Republicans will retain control of the House, @ABC News projects. https://t.co/N1UV9zK1uH #Election2016 pic.twitter.com/guphqjFenN— ABC News (@ABC) November 9, 2016
     
    3:28 Ehe näide, kuidas USA presidendivalimised ei ole vaid Ühendriikide siseasi. Mehhiko peeso hakkas nõrgenema Trumpi edu järel Floridas.
    BREAKING: Mexican peso turns negative as Trump takes tiny lead in Florida. Live #ElectionDay updates here: https://t.co/4ymcB5COo3 pic.twitter.com/e5YyLipv1t— Reuters Politics (@ReutersPolitics) November 9, 2016
     
    3:23 Floridas on veidi üle 10% häältest veel lugeda ning Trump on 0,2 protsendipunkti ehk vähem kui 20 000 häälega ees. Kisub vägisi põnevaks.
    3:14 Senised võidud kummalegi osapoolele vastavalt CNNi prognoosile.
    Hillary Clinton leads Donald Trump 68-48 in the race to 270 electoral votes. Follow results on CNN https://t.co/SkJTqGYKLP pic.twitter.com/zCWVvRhTp8— CNN (@CNN) November 9, 2016
    3:08 Floridas on veidi üle 80% häältest loetud ning Clinton on Trumpist ees 50 000 häälega - 48,8% vs 48,1%. Oma suure valijameeste arvu tõttu on Florida nende valimiste üks kõige olulisemaid osariike ja Trump peab selle võitma, et tal oleks võimalus üleriigiliselt võita.
    3:00 Järsku tuli CNN-lt laviin Clintoni võite nii, et mul käib praegu pea ringi. CNN-i andmeil on Clintonil 68 valijamehe häält ning Trumpil 48. Kas Clinton alustas enda võidumarssi?
    2:55 Tundub, et erinevate uudistekanalite vahel on läinud võiduajamiseks, kes suudab esimesena mõne osariigi võitja välja hõigata. Fox Newsi prognoosid annavad Trumpile praegu 33 häält Clintoni kolme vastu. 
     
    2:32 Ameerika riiklik relvaliit NRA panustab selgelt Trumpi peale, sest erinevalt Clintonist Trump mingeid piiranguid relva omamisele ei poolda. Trumpi toetamiseks avalikustas NRA sellise poolhädise video ja hoiatab inimesi, et Hillary Clinton jätaks nad kaitseta.
     
    2:24 Floridas on nüüdseks 30% häältest lugetud ja pikk maa on veel minna, aga Clintonil on 49,5% häältest ja Trumpilt 47,7%. Tuleb pingeline võitlus.
    2:17 CNN on teinud esimesed prognoosid, mis näitavad Trumpi võitu Kentucky ja Indiana osariikides ja Clintoni võitu Vermontis. 19 häält Trumpile ja kolm Clintonile. Rõhutan, et tegu on esialgsete prognoosidega ning ei ole veel kindlad numbrid nagu meie üks konkureeriv meediaväljaanne seda presenteerib.
    2:00 Kohaliku aja järgi on kell 19:00 läbi ja valimisjaoskonnad suleti nüüd Floridas, Georgias, ülejäänud Indianas ja Kentuckys, New Hampshire'is, Lõuna-Carolinas, Vermontis ja Virginias. Loodetavasti paari tunni jooksul on meil selge pilt ees.
    1:52 USA valimisüsteem näeb teatavasti ette, et igast osariigist tulevad valijamehed ja nende arv sõltub rahvastiku arvust. See kaart näitab ära, millisel osariigil mitu häält on.
    1:40 Huvitav fakt #4: Latiinode seas 65% toetab Clintonit ning vaid 27% on Trumpi poolt. Arvestades, mida kõike Trump on mehhiklaste ja immigrantide kohta öelnud, siis minu jaoks isegi 27% on üllatavalt suur number.
    1:29 Suur pöial BBC Newsile, mis otsustas tasuta ja ilma geograafiliste piiranguteta enda ülekande pilti jagada. Vaadake BBC Newsi ülekannet meie blogi kõrvale.
    1:22 Ei tule ilmselt kellegi jaoks üllatusena fakt, et eelmine vabariiklaste president George W. Bush ei valinud ei Trumpi ega Clintonit.
    Report: President George W. Bush didn't vote for either Trump, Clinton. #ElectionNight #FoxNews2016 pic.twitter.com/wKkrha8Bqn— Fox News (@FoxNews) November 8, 2016
    1:16 Vau! Fox Newsi valimistekeskus New Yorgis näeb välja nagu nad valmistuks järgmiseks Apollo kuumissiooniks. Selline kogus tehnikat ja töötajaid on väga muljetavaldav.
    1:07 Meie noorematele poliitikahuvilistele pakub kindlasti huvi, et Rihanna on samuti Hillary paadis.
    Aga tõsiselt rääkides on harukordne, kui palju kuulsusi on Clinton neil valimistel suutnud kaasta enda jaoks hääli koguma. Peast öeldes tulevad lisaks Rihannale meelde nimed Beyoncé, Jay Z, Bruce Springsteen, Bradley Cooper, LeBron James, Jon Bon Jovi, Mark Wahlberg, Billy Joel, George Clooney, Bryan Cranston jne. Nimesid on rohkem, kui ma meenutada suudan.
    1:00 Nii, kohaliku aja järgi on kell 18:00 ja esimesed valimisjaoskonnad Indianas ning Kentuckys on kinni. Tunni aja pärast sulgeb enda jaoskonnad Florida, mis neilgi valimistel on ülioluline ja mille Donald Trump peab võitma, et tal oleks lootust Clintonit lüüa.
    00:50 Räägime veidi kanepist ka. Lisaks presidendile saavad kodanikud viies osariigis hääletada kanepi legaliseerimise üle ning täiendavalt kolmes osariigis on hääletusel meditsiinilise kanepi legaliseerimine.
    Minu koduosariigis Californias on meditsiiniline kanep aastaid juba legaliseeritud ja tegelikult on see põhimõtteliselt legaalne ja vabalt kättesaadav. Kanepi ostmiseks peab olema meditsiiniline tõend, kuid selle kättesaamine sõltub 70-80 dollari omamisest. Sellega põhimõtteliselt pingutus piirdub.
    Presidendivalimistega seoses näevad eksperdid, et see aitab meelitada hääletama nooremaid ja liberaalsema maailmavaatega inimesi, kes enamuses toetavad Hillary Clintonit. Californias on Clintonil niikuinii võit kotis, kuid kaalukeele osariigis nagu Florida on kõik veel õhus.
     
    00:38 Hmmm... Halloween on ammu läbi, aga keegi pidas ikka vajalikuks teha zombi-Trumpi tordi. Kes seda süüa tahaks?
    A Donald Trump cake being wheeled into Trump Tower @abc #ElectionDay pic.twitter.com/HSkHChfUSA— Jason Volack (@jasonvolack) November 8, 2016
    00:12 Meenutame, et valimised ei käi ainult presidendi kohale. Lisaks on kongressi valimised, kus saadaval on 34 kohta senatis ja 435 kohta esindajatekojas. Senat on seni olnud vabariiklaste kontrolli all ning see on muutnud praeguse presidendi Barack Obama elu üsna keerukaks. Näiteks mitmeid kuid on üks ülemkohtu kohtuniku positsioon täitmata, sest vabariiklased ei nõustu presidendi väljapakutud kandidaadiga.
    Vabariiklastel on vaja kaitsta 24 kohta, mis on uuesti valimisel, ning demokraatidel on vaja kaitsta kõigest 10 kohta. Praeguste prognooside kohaselt on neile kohtadele üsna võrdne võitlus ning paistab, et demokraatidel võib õnnestuda senatis napp enamus saavutada. Senatis on kokku 100 kohta.
    23:55 Hillary Clinton asus oma kaaskonnaga kodunt New Yorgi eeslinnast Manhattanile liikuma ning neid paistab saatvat terve rida erinevate uudistekanalite helikoptereid.
    23:44 Huvitav fakt #3: 1456 päeva järgmiste valimisteni.
    23:32 Jättes Fox Newsi ja mõned parempoolsed väljaanded kõrvale, siis USA meedia on tugevalt Clintoni poole kaldu. Poliitikasait FiveThirtyEight kirjutab, et 100 kõige suurema tiraažiga ajalehest 57 toetab avalikult Clintonit presidendiks. Teisel kohal ei ole mitte Trump, vaid sõltumatu kandidaat Gary Johnson, keda toetab neli toimetust. Trumpile on toetushääle andnud kõigest kaks ajalehte. Ülejäänud väljaanded ei toeta kedagi.
    Tasub ka välja tuua, et üks kahest Trumpi toetanud ajalehest on Las Vegas Review-Journal, mille omanik on miljardärist konservatiiv Sheldon Adelson. Selle ajalehega on varemgi juba probleeme olnud ja on selge, et Adelson sekkub otseselt toimetuse töösse.
    23:26 Trumpi poeg Eric on juba suutnud kerget furoori tekitada. Esmalt jäi ta pildile samamoodi nagu oma isa, piiludes enda naise hääletust. Teiseks ta otsustas teha foto ja säutsuda oma valikust. Tuli välja, et see on New Yorgi osariigis seadusevastane ja nüüd on säuts läinud. Mis aga internetti kas või sekundiks üles läheb, see sinna ka jääb.
    In case anyone missed it or they delete it here's a screengrab of @EricTrump tweeting a photo of his ballot pic.twitter.com/dvQHPsjWf9— S (@sara_m_g) November 8, 2016
    23:16 Paistab, et ma kajastan täiesti vale asja. BBC News enim loetud uudiste nimekiri näitab, mis maailmas tegelikult oluline on.
    Glad to see the UK is keeping their priorities clear.#ElectionDay pic.twitter.com/h5EYbptimM— Khalil Sehnaoui (@sehnaoui) November 8, 2016
    23:08 Huvitav fakt #2: Trumpi ja Clintoni kampaaniate peakontorid asuvad New Yorgis Manhattanil üksteisest paari kilomeetri, umbes 20 minutit jalutuskäigu kaugusel.
    23:04 Clintoni kampaania on ajusid ragistanud, et muuta valimistejärgne (võidu?)pidu eriliseks. Tema õhtuse esinemise saalil on klaasist lagi, mis peaks sümboliseerima esimese naispresidendi võitu. Lisaks on kogu lava Ameerika Ühendriikide kujuline. Vaeva on igatahes nähtud.
    22:55 Investeerimishuvilistele ka midagi. Staarinvestor Warren Buffett on tuntud demokraatide toetada. Ta kogus raha aastaid tagasi Obama kampaania rahastamiseks ning neil valimistel on võtnud ette Hillary Clintoni toetamise. Vanahärra pidas oma varem antud lubadust, et sõidutab inimesi valimisjaoskondadesse.
    Warren Buffett has kept his promise to drive voters to the polls on #ElectionDay https://t.co/qJZl9WZhRH pic.twitter.com/7vhuoGlqdQ— CNN (@CNN) November 8, 2016
    22:47 Esimeste valimisjaoskondade sulgemiseni on jäänud veidi üle paari tunni. Osariikide vahelise ajavahe tõttu saame teada esmalt idaranniku tulemused ning hiljem kesklääne ja lääneosariikide tulemused. Viimasena suleb enda valimisjaoskonnad Alaska, idaranniku aja järgi südaööl ning kell 1 hommikul. Alaskal ennustatakse selget võitu Trumpile.
    22:41 Räägime veidi ka ülejäänud kandidaatidest, sest Clinton ja Trump pole ainsad. Kaks peamist sõltumatut kandidaati on Gary Johnson ja Jill Stein. Arvestades suurt hulka rahulolematuid ameeriklasi, kellele ei meeldi kumbki kandidaat, siis võiks arvata, et neil on lihtne võita hääli. Päris nii see paraku ei ole ja John Oliver seletab läbi huumoriprisma selle väga hästi lahti.
    22:26 Trumpile New Yorgi linnas kuuluv Trump Tower on täna nagu kindlus. Turvamehed automaatidega ning tervet maja ümbritseb liivaga täidetud kallurautodest koosnev müür. Trump Tower on vabariiklase valimiskampaania peakontor ning elukoht.
     
    PHOTOS: Trump Tower Surrounded By Dump Trucks Filled With Sand To Edge Against Attacks - TMZ pic.twitter.com/DxcqUSuIXT— Breaking911 (@Breaking911) November 8, 2016
    22:22 Huvitav fakt: lisaks 45. presidendi valimisele valivad ameeriklased täna 48. asepresidendi. 
    22:13 Nalja on juba hakanud saama. Donald Trump tabati piilumast enda naise Melania hääletust ja Twitteri irvhambad hakkasid sellest koheselt kinni.
     
    Donald Trump peeked at Melania's ballot, and Twitter had some jokes. Big league. https://t.co/673JwvzlDn #ElectionDay pic.twitter.com/TphKMpVXfI— CNN (@CNN) November 8, 2016
    22:00 Tere õhtust! Alustame presidendivalimiste kajastamisega, mis kestab Eesti aja järgi vähemalt varahommikuni välja. Kõike seda eeldusel, et tulemusi ei hakata vaidlustama, mida Donald Trump pole välistanud.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

IT-ettevõtte juht: tehisaru tuleb taltsutada
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Indrek Kasela astub tagasi, juhatus jätkab kahe liikmega
Kalatootja PRFoodsi juht Indrek Kasela astus ettevõtte juhi kohalt tagasi, samuti lahkus ta tütarühingute Saaremere Kala ja Saare Kala Tootmine juhatustest.
Kalatootja PRFoodsi juht Indrek Kasela astus ettevõtte juhi kohalt tagasi, samuti lahkus ta tütarühingute Saaremere Kala ja Saare Kala Tootmine juhatustest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Riik võtab tänavu 150 miljonit eurot dividende Täiendatud
Riigile kuuluvad äriühingud ja need, mille üle riigil on otsustusõigus, tasuvad tänavu dividende 158 miljonit eurot, millest riigikassasse jõuab 152 miljonit eurot.
Riigile kuuluvad äriühingud ja need, mille üle riigil on otsustusõigus, tasuvad tänavu dividende 158 miljonit eurot, millest riigikassasse jõuab 152 miljonit eurot.
Aastaid tulutut ponnistamist: Vene saatkond rentis kohvitassi eest korterit ega teinud hinnatõusust kuulmagi
Tallinn püüdis aastaid tõsta Vene saatkonnale renditud südalinna korteri renti ja lepingutki lõpetada, ent algsest, pisut enam kui neljaeurosest hinnast kaugemale ei jõutudki.
Tallinn püüdis aastaid tõsta Vene saatkonnale renditud südalinna korteri renti ja lepingutki lõpetada, ent algsest, pisut enam kui neljaeurosest hinnast kaugemale ei jõutudki.