Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kõik ruttu köiel kõndimist harjutama

    Kui tahad oma mõistust ja taipu korrigeerida, siis pane tähele, mida ütleb Tartu Ülikooli ajuteadlane Jaan Aru moodsa aja sissejuurdunud harjumuste kohta.

    Me tahame iga päev hästi palju korda saata, olla igast sündmusest ja muudatusest kohe informeeritud, jälgida tuttavate (ka võõraste) virtuaalset käekäiku, viibida korraga siin ja seal, märkamata, kui suurt tohuvabohu see meie ajus tegelikult tekitab. Mitme asjaga tegelemine pärsib meie mõtlemisoskust rohkem, kui me arvatagi oskame. Niimoodi lakkamatult rööpräheldes pistab kiire argipäev meid lihtsalt „nahka“, ilma et me oleks jõudnud oma põhitegevusse vajalikul määral üldse süvenedagi. 
    Õpi keskenduma nii, nagu kõnniksid köiel
    "Ainult mõtlemine on tee uue kvaliteedini," rõhutas ajuteadlane Jaan Aru Koolituskonverentsil 2017. Et ühele asjale mõtlemine ei oleks nii raske ja tülikas, soovitas Aru hoida aju alati muust prahist tühjana ning anda sellele lühikesi konkreetseid ülesandeid, mis on lahendatavad 25 minutiga. Sel kombel tööülesandeid lõikudes on rööprähklemisest palju kergem loobuda. Näiteks kui keegi segab sinu mõttetööle uue infoga vahele, pane see infokilluke kohe märkmepaberile kirja ja viska seejärel peast välja. See aitab püsida fookuses. 
    Kurioossena mõjub aga fakt, et ajugeenius ise suudab intensiivse mõttetööga tegeleda korraga vaid 12 minutit. See teadmine peaks küll igaühte innustama oma kallimat vara aega palju efektiivsemalt kasutama. Kes meist siis korraga veerand tunnikest pingsalt mõtelda ei suudaks! Eriti veel, kui see aitab nagu pikksilm näha meil hetkeolukorrast kaugemale.

    Tuleb treenida, treenida ja treenida, kuidas avada uksi, millest keegi pole veel sisse astunud.

    Janek Mäggi,
    suhtekorraldaja
    Hea koolitaja ei eksponeeri kunagi iseennast
    Ajutreeningust kõnelemise järel oli paslik asuda kohe teri sõkaldest eraldama ehk andma juhtnööre selleks, mida peab koolitaja valikul kindlasti silmas pidada. Pikaajalise praktilise juhtimiskogemusega Eesti Suhtlemistreeningute Ühingu asutajaliige Kristel Jalak tõi välja neli olulist märksõna, mis on koolitaja valikul määravad: esiteks peab koolitaja mõistma, et koolitab täiskasvanuid, mitte lapsi; teiseks aru saama, kuidas õppeprotsess töötab; kolmandaks teadma, kuidas toimivad grupiprotsessid; neljandaks – mis on muide kõige olulisem! – toetama päriselt ka õppimisele kaasa, mitte eksponeerima iseennast.
    5 + 1 töötuba = sajad isikupärased mõttelennud
    Pärast vaimu ja keha turgutavat energia- ja kohvipausi sai iga osaleja valida viie põneva töötoa vahel, kus keskenduti erinevatele koolitusvaldkondadele, nagu juhtimine, meeskond, enesejuhtimine, turundus ja teenindus ning efektiivsus ja innovatsioon. Lisaks sai minna Äripäeva Akadeemia ideetuppa, et panna tallele erinevaid edu- ja õnnevalemeid oma ala kõige teravamatelt pliiatsitelt. Mine tea, millal hüva nõu kallis on.
    Investeeri aktsiaturgudele kas otse või läbi fondide, soovitab Etalon Varahalduse juhatuse liige Tõnn Talpsepp.Foto: Andras Kralla

    „Aktsiatesse investeerimise meistriklass“

    Aeg: 23. jaanuar 2017 – 22. veebruar 2017

    Kestus: 10 õhtut

    Koolitaja: Tõnn Talpsepp

    Kuidas raha enda kasuks tööle panna?
    Äripäeva Akadeemia ideetoas jagas finantsnõu akadeemia partner ja Etalon Varahalduse juhatuse liige Tõnn Talpsepp. Aktiivse investorina selgitas ta, kuidas toimivad finantsturud ning millistesse varaklassidesse on kõige mõttekam investeerida. Kõlama jäid kolm tarka mõtet: ära osta kõige edukamaid aktsiaid, kasuta fundamentaalanalüüsi ja tunne valdkonda, kuhu investeerid. Talpsepa soovitusel ei tohi kunagi mõelda vaid lühiajalisele edule ega karta võtta ka riske, ja veel – investeerima peab regulaarselt!

    „Müügipsühholoogia“

    Aeg: 15. veebruar 2017

    Koolitaja: Aira Tammemäe

    „Camino de Santiago juhtimiskoolitus“

    Aeg: 7. mai 2017 – 16. mai 2017

    Koolitaja: Aira Tammemäe

    Õpi kasutama oma sisemisi jõuallikaid
    Iga (personali)juht on kindlasti mõnikord mõelnud, et kumba arendada, kas töötaja isiksust või oskusi. Sellel teemal vahetas osalejatega mõtteid kogemuskoolitaja Aira Tammemäe, kelle sõnul on kergem arendada töötaja oskusi kui isiksust. Samas tulevad inimesed väga sageli koolitusele just sooviga muuta oma hoiakuid ja väärtusi, möönis Tammemäe.
    Hoiakuid ja väärtusi saab aga Tammemäe sõnul muuta läbi kogemuste, ja see on ka põhjus, miks ta teeb kogemuskoolitusi. Kogemuskoolitusel annab ta igale osalejale kolm õppetundi, milleks on vabadus, vastutus ja loobumine. Näiteks teab Tammemäe, et mida vabam on inimene, seda enam ta oskab (töö)elus edasi liikuda ja saavutada. Tammemäe enda kogemustepagas on muidugi meeletu suur ja see muljete tulv, mida ta osalejatega jagas, tekitas minus küll soovi end kas või kohe tema kohvrisse kaasa pakkida.

    Tule 16. novembril 2016 kella 9.30–11.00 tasuta hommikukohvile Bibi kohvikusse (Pärnu mnt 105, Tallinn, 9. korrus), kus treener Aira Tammemäe ja Camino juhtimiskoolitusel osalenud juhid jagavad oma kogemusi ja vastavad sind huvitavatele küsimustele. 

    Ava uks, millest keegi teine pole veel sisse astutud 
    Äripäeva Akadeemia töötoa esimese sessiooni lõpetas suhtekorraldaja ja suhtekorraldusfirma Powerhouse juhataja Janek Mäggi, kes oma legendaarses headuses ei jätnud ka seekord sõnavõttu vürtsitamata värvikate ja erutavate näidetega päevapoliitikast.
    Seekord jagas Mäggi näpunäiteid, kuidas luua inimesest arvamusliider. Selleks ei tohi olla tema sõnul liiga madala enesehinnanguga, sest nii jääd ilma austusest, ega ka liiga kõrge enesehinnanguga, sest nii tekib kriitikaoht. Kui sa murrad traditsioone või mõnd riitust, on hoobilt sinu arvamusliidri roll kahjustatud, selgitas Janek.
    Arvamusliider peab alati väitma ka vastupidist sellele, mida ühiskonnas arvatakse, sest kui sa näitad neid külgi, mida kõik juba teavad, võib see küll olla arvamus, aga mitte liidri arvamus. „Tuleb treenida, treenida ja treenida, kuidas avada uksi, millest keegi pole veel sisse astunud,“ toonitas Mäggi. Ja peale väga selgete seisukohtade peavad liidri sõnavõttude arsenali kuuluma mõistagi ka kõige tugevamad ja kõige mõjusamad argumendid.

    „Arendava juhtimise meistriklass“

    Aeg: 16. november 2016 – 8. detsember 2016  

    Kestus: 4 päeva

    Koolitaja: Kaido Pajumaa

    „Tulemuslik enesejuhtimine“

    Aeg: 15. detsember 2016

    Kestus: 1 päev

    Koolitaja: Kaido Pajumaa

    Töötubade sessiooni vahel said kõik osalejad hüpata ideekarussellile ning „sõita“ ühe koolitaja juurest teise juurde, et vahetada mõtteid ja küsida lisa talle huvipakkuval teemal. Kuna konverentsil sai kuulata pea 40 koolitaja juba magnetiks muutunud koolitusi, liiguti tihedalt toast tuppa, et kuulata asjalikke sõnavõtte igast koolitusvaldkondadest. Nii võis mõne koolitaja etteastega saalitäituvus lausa mitmekordistuda.
    Strateegilise kommunikatsiooni tähenduse kasv
    Hea näide sellest, kuidas saal ühe hetkega kuulajatest täis kiilus, oli kommunikatsiooninõuniku Raul Rebase etteaste firma informatiivsest julgeolekust. Rebane kirjeldas nüüdisaja kommunikatiivseid trende, kus suhtlusmeedia tähendus aina kasvab, aga traditsioonilise meedia tähendus väheneb. Ühiskonda iseloomustab info kogukonnastumine: ühes mullis elavad inimesed vaatavad ja loevad seda, mis neile meeldib, kuid ei ole teadlikud sellest, mis toimub nende suhtlusvõrgustikust väljaspool, selgitas Rebane. Tõe ja faktide tähendus muudkui väheneb ning suureneb skandalisatsioon: ebameeldivustest saab kergesti õnnetus, õnnetused müüakse skandaali pähe. Nii on kaitse meedia eest muutunud omamoodi tooteks. See omakorda on loonud uue termini „Ärge pange seda tähele!“. Just seda nõu annab Rebane enamikul juhtudel ettevõtetele ja organisatsioonidele, kes psühholoogilise kaitse pärast tema poole pöörduvad.
    Kui kõiki koolitusi kuulama minna ei jõudnud, saab neid täisprogrammis kuulata ka Äripäeva Akadeemias või kutsuda koolitaja hoopis enda firmasse sisekoolitust tegema. 
    Töötubade lõppedes autasustati parimat koolitajat „Parim koolitaja 2016“ tiitliga, kelleks sai  meeskonna-, juhtimis- ja motivatsioonikoolitusi pidav Kaido Pajumaa.
  • Hetkel kuum
Leonardo Ortega: ilma vajaliku välistööjõuta ei tule ka oodatud majanduskasvu
Eesti IKT-sektorit ja tööstussektorit kimbutavad samad välistööjõu mured. Vajame muutusteks uusi tingimusi, kirjutab EASi Work in Estonia juht Leonardo Ortega.
Eesti IKT-sektorit ja tööstussektorit kimbutavad samad välistööjõu mured. Vajame muutusteks uusi tingimusi, kirjutab EASi Work in Estonia juht Leonardo Ortega.
ÜROs küpseb plasti globaalselt piirav lepe, naftatööstus on tagajalgadel
ÜRO koguneb otsustavale kõnelusele plastreostuse ja plasti tootmise piiramiseks, kuid naftakeemia suurfirmad võitlevad vastu.
ÜRO koguneb otsustavale kõnelusele plastreostuse ja plasti tootmise piiramiseks, kuid naftakeemia suurfirmad võitlevad vastu.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Tartu ülikooli teadlased kaasasid pool miljonit vähiravi arendamiseks
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Financial Times analüüsib: kuidas Balti riigid Venemaa pärast köiel käivad
Baltimaades kasvab hirm, et Putin võib tahta NATOt provokatsioonide või koguni otsese rünnakuga proovile panna.
Baltimaades kasvab hirm, et Putin võib tahta NATOt provokatsioonide või koguni otsese rünnakuga proovile panna.