Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Sylvesteri edulugu pani aluse äridünastiatele

    Sylvesteri neli asutajat ja endist suuremat aktsionäri on kaasanud oma firmade juhtorganitesse lapsed, mitmed vanemad ekssylvesterlased on aga hakanud tasapisi oma ärisid andma järgnevale põlvkonnale üle.

    „Lapsed on kolmekümnendates aastates ja tahavad ettevõtlusega tegeleda, 60aastasena nad seda enam teha ei taha. Seal muud loogikat ei ole,“ põhjendas endine Sylvesteri omanik, 64aastane Endel Ermel, miks ta eelmisel aastal investeeris laste ettevõtetesse kokku ligi 2,8 miljonit eurot.
    ASi Põlva Sylvester omaaegse juhi Endel Ermeli investeerimisfirma OÜ Famila jagunes eelmise aasta mai lõpus kolmeks. Poja Erkki Ermeli nimele on registreeritud OÜ Ecohome ja tütre Aigi Jukki nimele OÜ Estelle. Endel Ermel täpsustab, et poeg tegeleb praegu peamiselt Soomes ehitusega ja tütar on ühtlasi mänguasjadega tegeleva OÜ Vippa omanik.
    „Kuna kinnisvaraarendus oli mul hästi laiaks läinud, andsin osa Tartus ja Tartumaal asuvast kinnisvarast tütrele ja pojale läksid nii-öelda tuleviku krundid ehk kunagi hoonestatavad krundid,“ seletas Endel Ermel. „Minu firma Famila jätkab samuti kinnisvaraga. See kinnisvara, mis valmis oli, jäi enamjaolt kõik Familale. See on see, mis raha toob sisse.“
    Noorem põlvkond võtab üle
    Endel Ermelist sai Sylvesteri omanik 1992. aasta detsembris ehk teises ringis. Talle kuulus Sylvesteri müügi hetkel suuruselt viies aktsiapakk ehk enam kui viis protsenti ning tänu selle on ta aastaid figureerinud Äripäeva Rikaste TOPis. Viimastel aastatel on Ermel vajunud rikaste edetabelis allapoole. „Mõlemale lapsele olen andnud põhivara,“ põhjendas ta oma vara väärtuse vähenemist. „Minu eesmärk pole kunagi olnud olla rikaste nimekirjas.“
    Sylvesteri endine aktsionär, Pärnu metsavarumisfirma ASi Karo Mets kunagine metsameister Kaljo Mägi andis mitu aastat tagasi poole oma investeerimisfirmast, nüüd peamiselt puiduhakke tootmisega tegelevast OÜst Lumbar tütretütrele Anni Mõtsile ja tema kaasale Kristjan Kiviseljale. Eelmise aasta septembrist on Lumbar täielikult noorema põlvkonna käes, omanikeringi on sisenenud ka Kaljo Mägi tütrepoeg Maido Mõts, kellele kuulub 10 protsenti firmast.
    Tänavu septembris loobus Kaljo Mägi ka osalusest Karo Metsa omanikfirmas OÜs Eremka, andes oma 10,47protsendilise osaluse võrdselt lastelastele Annile ja Maidole. Kaljo Mägi tegeleb tasapisi oma uue firmaga OÜ Lumbar Investeeringud, mille asutas mullu sügisel.
    „Aitab kah, elu lõpuni ei jõua ise kõigega tegeleda,“ kommenteeris 74aastane Mägi. „Puiduhakke tootmine on nüüd täielikult noorte käes, aga eks ma ikka huvitun, kuidas neil läheb. Ja otsin head kohta, kuhu oma firma Lumbar Investeeringuga kinnisvarainvesteeringut teha.“
    Mitmed ekssylvesterlased on lapsed oma ettevõtmistesse osanikena kaasanud tegelikult juba hulga aastaid varem. Näiteks Sylvesteri gruppi kuulunud metsavarumisfirma ASi Virupuu juht Kalmer Visnapuu tütar Triinu Visnapuu on ainuomanik Lääne-Virumaal lihaveiseid kasvatavas OÜs Pariismar. Isa Kalmer on samuti pühendunud lihaveiste kasvatamisele, tema teeb seda Rakvere külje all tegutsevas OÜs Piira Talu.
    Harjumaal Kuusalu vallas tegutseva metsavarumisfirma ASi Sylvester Kuusalu tegevjuht Ennu Tšernjavski ostis ettevõtte Stora Ensolt 2003. aasta sügisel tagasi ning on andnud sellest 49 protsenti vanemale pojale Edy-Tauri Tšernjavskile. Noorem poeg Karl-Enre Tšernjavski on ettevõtte nõukogu liige ning mõlemad pojad töötavad firmas metsatraktorite peal.
    Muide, Sylvester Kuusalu on ainus Sylvesteri-aegne firma, mille ärinimes on kontserni emafirma nimi endiselt alles. Tšernjavski perele kuulub ka Eesti raskeveohobuste kasvatamise ja metsamajandamisega tegelev Aaviku Talu Halduse OÜ, kus võrdsed osanikud on isa, ema ja pojad.
    „Mul on mantlipärijad olemas,“ võib 64aastase Ennu Tšernjavski hääles tabada uhkusenooti. „Toimetan veel mingil määral Sylvester Kuusalu tegevjuhina, kuid kõik otsused teen poegadega koos – teisiti ei saagi see olla. Istume pea igal hommikul ja õhtul ühise laua taga ja vajadusel arutame ettevõtlusega seotud asju.“

    Metsa- ja võrkpallifännidest sõpruskonna loodud puiduvahenduskontsernist Sylvester kasvas 1990ndatel nii edukas ettevõte, et Skandinaavia metsandushiid Stora Enso otsustas tülika konkurendi üles osta.

    Detsembris 2002 müüsidki 97 aktsionäri Eesti metsatööstuse kroonijuveeli Sylvesteri Stora Enso Timberile. Skandinaavlaste ja eestlaste suurtehingu hind salastati. Äripäeva arvutuste kohaselt oli selle ostu-müügitehingu väärtus ligi 2,8 miljardit krooni ehk 177 miljonit eurot.

    Tehingu tulemusena sai Eesti endale hoobilt üle 70 kroonimiljonäri.

    Loe Äripäeva veebist ka Sylvesteri e-raamatut "Varju hoidvate miljonäride kasvulava" http://www.aripaev.ee/sylvester

    Lapsed firmade juhtimise juures
    Kõik Sylvesteri neli asutajat – Mati Polli, Kaido Jõeleht, Peeter Mänd ja Urmas Nimmerfeldt – on kaasanud lapsed oma ettevõtete juhtorganitesse. Mati Polli vanem poeg Karla Polli on lihatöötlemisfirma ASi Oskar LT ja kinnisvarafirmade ASi Pihlamaa ja ASi Papiniidu Projekt nõukogu liige.
    Pollidel on ka üks ühisettevõte, üksteist aastat tagasi asutatud OÜ StroyRent, mis tegeleb tööriistade ja ehitusseadmete rentimisega Bulgaarias. Firmal on esindused kuues Bulgaaria linnas, sealhulgas pealinnas Sofias. „Käive kasvas 2015. aastal renditegevuse valdkonnas peamiselt rendikultuuri arenemise tõttu Bulgaarias. Ebakindlus majanduses motiveeris kliente rentima, mitte ostma tehnikat,“ on kirjas ettevõtte majandusaasta aruandes. StroyRendi mullune käive oli 4,3 miljonit eurot ja kasum 0,77 miljonit eurot.
    StroyRendi suuromanik (83,63%) on OÜ SBI, millest 62,1% kuulub Mati Polli noorema poja Aadu Polli firmale OÜle Laliguras. StroyRendi suuruselt järgmine omanik on Mati Polli investeerimisfirma OÜ Tristafan (11,63%). Kokku on StroyRendi omanikeringis 17 juriidilist ja kuus füüsilist isikut. StroyRendi nõukogu esimees on Karla Polli, Aadu Polli on nõukogu liige.
    Urmas Nimmefeldti poeg Hans-Robert Nimmerfeldt on isale kuuluva transpordifirmafirma OÜ PL Trans nõukogu liige ning kinnisvarafirmade OÜ Pitek Arendus, OÜ Fonde Holding ja OÜ Fidus Kinnisvara juhatuse liige. Peeter Männi noorem poeg Mart on isa osalusega betoonitootja ASi Betoonimeister nõukogu liige.
    Kaido Jõelehe kolm tütart, Juulika Vahter, Mari Verrev ja Teele Jõeleht on grupi emafirma OÜ Kaamos Group ning tütarfirma ASi Kaamos Ehitus nõukogu liikmed. Lisaks on vanem tütar Juulika Vahter ka spoonitootja OÜ Valmos ja Valgevenes saeveskit haldava ASi Woodbakers nõukogu liige.
    „Mul on kõik lapsed nõukogu liikmed ja nad on olnud seal juba pikka aega,“ kinnitas Kaido Jõeleht ja lisas, et nõukogu liikmeks olek ei tähenda veel seda, et inimesed aktiivselt ettevõttega tegeleksid. Küsimusele, kas lapsed on kaasatud nõukokku selleks, et nad saaksid ettevõtlusest aimu, vastas Jõeleht napisõnaliselt: „Jah, ütleme nii.“
    Mõned ekssylvesterlaste lapsed ei tee ühisäri mitte isaga, vaid isa endise kolleegiga Sylvesteri päevilt. Näiteks Peeter Männi vanem poeg Priidu Mänd on kaasaktsionär (21%) Võru mööblifirmas ASis Wermo, mille põhiaktsionäriks (79%) on endise ASi Forestex nõukogu esimees Tõnis Mäerand. Forestex ühendati Sylvesteri kontserniga enne selle müümist Stora Ensole.
    Urmas Nimmerfeldti poeg Hans-Robert Nimmerfeldt ajab aga äri Sylvesteri kontserni kuulunud, sadamate kunagise operaatorfirma Puidulaadimise ASi juhi Sven Ivanoviga, kes veab alkoholi tootmisfirmat OÜd Estonian Spirit. Meeste ühiseks ettevõtteks on tagasihoidliku käibega OÜ Fahle, Nimmerfeldti osalus on 60,02% ja Ivanovil 39,98%. Fahle majandusaasta aruande kohaselt tegeleb ettevõte jookide serveerimise ja ürituste korraldamisega.
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Raivo Vare Ukraina sõja majandusblogi: USA abipakett – kaua tehtud, aga kas ka kaunikene?
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Hoolimata Boeingu äparduste jadast jäävad investorid lennukitootjale truuks
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Tööle marsivad kartmatud noored: me teame, et väärime kõrget palka Vana tööstus peletab, kaitsetööstus meelitab
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Viimased päevad jooksevad kahele maksusoodustusele
Aprilli lõpuks tuleb ära esitada tuludeklaratsioon, mis tähendab ka viimast võimalust saada kahte maksusoodustust. Järgmisest aastast neid soodustusi enam ei saa.
Aprilli lõpuks tuleb ära esitada tuludeklaratsioon, mis tähendab ka viimast võimalust saada kahte maksusoodustust. Järgmisest aastast neid soodustusi enam ei saa.
Raadiohommikus: pangad, linnaruum ja kodude renoveerimine
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis vaatame otsa LHV tulemustele, uurime investeerimisstrateegiate ning eramajade renoveerimise kohta ning kommenteerime linnaplaneerimise küsimusi.
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis vaatame otsa LHV tulemustele, uurime investeerimisstrateegiate ning eramajade renoveerimise kohta ning kommenteerime linnaplaneerimise küsimusi.