Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Starman leidis ootamatu kosilase

    Ettevõtja Indrek Kuivallik tegi ootamatu pöörde, kui pärast Starmani väljaostmist müüs firma kohe edasi Elisale. Kõrvaltvaatajatele tundub see nüüd loogiline samm.

    Elisa ja Starmani omanikud Polaris Invest ja Com Holding sõlmisid leppe, mille järgi käib Elisa ostu eest välja 151 miljonit eurot. „Loogiline üllatus,“ ütles Telia Eesti juht Dan Strömberg, kommenteerides Elisa sammu soetada Starman. „See on huvitav päev.“
    Eesti turule on Elisa ostuotsus samuti märgiline, tõdes Strömberg, sest Eesti jõuab tänu sellele mobiili-, interneti-, TV- ja IT-lahenduste pakkumisega järgmisele tasemele. „Eesti on üks vähestest Euroopa riikidest, kus on turul kaks sellist mängijat. Turul on üks tegija Rootsis, Norras, Leedus ja Taanis, aga nüüd muutub Eesti tänu kahele turul tegutsejale eesrindlikuks.“
    Elisa otsus võtta oma hõlma alla Starman oli LHV maaklertegevuse juhile Alo Vallikivile üllatav, kuid ta ei usu, et see investoreid tegutsema paneb. „Nii kiire tehing ikka üllatab,“ ütles Vallikivi. „Ma saan aru, et alles Starman osteti ja osa juba müüdi.“
    Kui varem jäi Elisa pigem alla Teliale, siis nüüd on Elisa Vallikivi hinnangul muutnud oma portfelli konkurendiga võrreldavaks. „Positsioonid võrdsustuvad. Elisal oli enne midagi puudu, Starman on nüüd ilus täiendus.“
    Starmani enamusosalus on otsinud omanikku juba mõnda aega. Tänavu märtsis teatas ettevõtte senine 62,7% osaluse omanik, Rootsi investeerimisettevõte East Capital Explorer, et müüb oma osaluse USA päritolu investeerimisfondile Providence Equity Fond. Tehingu maksumuseks pidi olema 81 miljonit eurot. Umbes kaks kuud hiljem teatas aga paljude üllatuseks tollane Starmani väikeosanik Indrek Kuivallik, et kasutab ära väikeaktsionäri eelisõigust ja saab ise oma ettevõttega Polaris Invest ettevõtte suuromanikuks.
    Kohus tõmbas pidurit
    Kui maikuus tundus, et Kuivalliku ostutehing on kindel ja et lepingule on vaja vaid allkirjad panna, siis päris nii ei läinud. Pelgalt kuu aega hiljem tuli välja, et ostutehing on pidurdunud, kuna selle lõpuni viimiseks oli vaja saada heakskiit Stockholmi arbitraažikohtust. See võttis oodatust kauem aega, jõudes lõpuni alles eile.
    Kuigi ei East Capital Exploreri (ECEX) tegevjuht Mia Jurke ega ka Kuivallik soovinud detailselt ostumenetlust kommenteerida, on teada, et ECEX oleks tõenäoliselt eelistanud, kui ostjaks oleks saanud siiski Põhja-Ameerika firma Providence Equity. Näiteks rääkis Kuivalliku esindaja Henri Treude juunis Rootsi majanduslehele Dagens Industri, et millegipärast eelistas ECEX ostjaks just Providence’i, välistades automaatselt alternatiivse ostja – teise riskikapitalifirma –, kes oleks pakkunud paremat hinda. Just selliste ECEXi eelistuste tõttu pidigi Kuivallik oodatust kauem tehingu lõpuni viimist ootama, kuna oli vaja ära klaarida telgitagused suhted.
    Rahastaja päevavalgel
    Samuti on Kuivalliku Starmani ostu aasta algusest saati saatnud küsimus, kuidas ta aasta suurtehinguks tituleeritud ostu üldse rahastab. Spekuleeriti, et teda abistab kolmas osapool, kes soovib varju jääda. Kuivallik vältis kindlalt kõiki küsimusi, mis võimaliku rahastaja olemasolu paljastaks. Seda kuni eilseni, mil teatati, et tehinguks andis laenu telekommunikatsioonifirma Elisa, kes pärast vajalike lubade saamist saab Starman Eesti ainuomanikuks.
    Oma senise osaluse Starmanis müüsid Elisale ka Starmani asutaja Peeter Kerni pärijad, kes ei soovinud tehingu tagamaid ja üksikasju kommenteerida. "Soovitan kommentaari saamiseks pöörduda Starmani nõukogu uue esimehe Henri Treude poole," teatas Marju Kern e-kirjas napisõnaliselt.
    Elisa jäi kidakeelseks
    „Starman ei ole veel meie käes, aga oleme teinud liigutuse, mis viib sinnani,“ kommenteeris Elisa Eesti juht Sami Seppänen.
    Seppänen Äripäevale antud intervjuus põhjalikuks ei läinud, viidates, et börsifirma ei saa detailideni laskuda. Nii ei avanud Seppänen näiteks Elisa muid tulevikku jäävaid ostumõtteid.
    Millal Kuivallikuga läbirääkimised algasid ja kuidas käisid läbirääkimised hinna üle, ei osanud Seppänen öelda. Küsimusele, miks Elisa just Starmani ostis, vastas Seppänen: „Aga miks mitte?“ Ta lisas, et kõige paremini vastab ostu põhjuse kohta käivale küsimusele lause väljasaadetud pressiteates: Elisa tahab tugevdada turupositsiooni koduturgudel, antud juhul Eestis.
    Elisa teine koduturg on Soome. Seppäneni sõnul on Elisa viimastel aastatel teinud omajagu tehinguid ka Soomes.
    Kuivalliku golfiarmastusest ja tulisest ärivaidlusest
    Peale telekomiettevõtte Starman on ettevõtja ja investor Indrek Kuivallik kätt proovinud ka teiste valdkondadega.
    Oktoobris ostis ta enda ja ettevõtja Kristo Tulluse investerimisettevõttega 1,4 miljoni euro eest Suuresta golfiväljaku, mille eelmisele omanikule, AS Golfestile kuulutas Harju maakohus sel kevadel välja pankroti. Nii Kuivallik kui ka Tullus on ise kirglikud golfimängijad ja nad kavatsevad Suuresta väljakusse investeerida miljon eurot.
    Peale selle on Kuivallik leheveergudel silma paistnud mastaapse tüliga Läti panga Norvik Bankaga ja oma otsusest kaevata Läti riik kohtusse. Nimelt omas Kuivallik Läti suurimat tuuleparki Winergy, mis sattus aastate eest konflikti ühe oma võlausaldajaga, Vene oligarhidega seotud pangaga Norvik Banka. Viimane kutsus ootamatult tagasi Winergyle antud laenu, halvates sedasi ettevõtte äritegevust.
    Pikk kohtuvaidlus
    Kuivallik ja Norvik Banka käisid aastaid tihedalt kohtute vahet – kui Kuivallik oli veendunud, et Läti pank soovib ebaseaduslikult tema tuuleparki kaaperdada, siis pank väitis omakorda, et Kuivallik ja tema meeskond kandivad Winergyst raha välja ega maksa antud laenu tagasi.
    Eelmise aasta alguses otsustas viimases hädas Kuivallik lausa esimese Eesti ettevõtjana Läti riigi kohtusse kaevata, süüdistades riiki võimetuses kaitsta tema kui välisinvestori huve. Norvik Banka ostis aga Läti meediasse suuri reklaamipindu ainuüksi sellest, et avaldada artikleid Kuivalliku ja tema äripartnerite väidetavatest rahapesuskeemidest ja kuritegudest.
    Tuline konflikt sai aga eelmisel sügisel ootamatu lõpu, kui keset pooleli kohtumenetlusi teatasid osapooled, et võtavad süüdistused tagasi. Osapooled leppisid kokku, et Kuivallik müüb vaidluse keskmes oleva ettevõtte Winergy enamusosaluse USA investorile Devon Archerile – investorile, kellest sai eelmisel aastal koos USA asepresidendi Joe Bideni pojaga Ukraina suurima erakapitalile kuuluva gaasikompanii Burisma nõukogu liige. Varem ulatuslikku meediasõda pidanud Kuivallik ja Norvik Banka leppisid kokku, et rohkem juhtunut ei kommenteeri.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Leonardo Ortega: ilma vajaliku välistööjõuta ei tule ka oodatud majanduskasvu
Eesti IKT-sektorit ja tööstussektorit kimbutavad samad välistööjõu mured. Vajame muutusteks uusi tingimusi, kirjutab EASi Work in Estonia juht Leonardo Ortega.
Eesti IKT-sektorit ja tööstussektorit kimbutavad samad välistööjõu mured. Vajame muutusteks uusi tingimusi, kirjutab EASi Work in Estonia juht Leonardo Ortega.
Lühikeseks müüjatel oli rekordiline nädal
Lühikeseks müüjad teenisid suurt tehnoloogiaettevõtete aktsiate müügist rekordilise nädalase kasumi.
Lühikeseks müüjad teenisid suurt tehnoloogiaettevõtete aktsiate müügist rekordilise nädalase kasumi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Tartu ülikooli teadlased kaasasid pool miljonit vähiravi arendamiseks
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Gaasitoru värvi alt kraabiti välja keelatud Vene osad. Leedu tülis vaadatakse ka Infortari firma poole
Leedus lahvatas suur skandaal, kui selgus, et Leedu-Poola gaasitoru pandi keelust hoolimata kokku Venemaalt pärit osadest. Ühe versiooni järgi jõudsid keelatud osad lõunanaabrite juurde Eesti ettevõtte kaudu.
Leedus lahvatas suur skandaal, kui selgus, et Leedu-Poola gaasitoru pandi keelust hoolimata kokku Venemaalt pärit osadest. Ühe versiooni järgi jõudsid keelatud osad lõunanaabrite juurde Eesti ettevõtte kaudu.