Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Eesti tipp-palgaga tippjuht: loobujad jäävad maha

    Tööstusseadmeid valmistava ABB Eesti pikaajaline juht, soomerootslane Bo (Bosse) Henriksson näeb algavat aastat pigem plussmärgiga ja ta loodab, et uus valitsus ei hakka lollusi tegema.

    Äripäevale antud intervjuus ütles 16. veebruaril Gaselli kongressil esinev Henriksson, et ootab uuelt aastalt eelkõige stabiilsust. 
    Kuidas te 20 aastat tagasi ABBs alustasite?
    Tegutsesin Soomes varem Nõukogude Liidu ekspordiga ja uurisime seda turgu, et leida partnereid. Kui ükskord Baltikum avanes, siis ABB-l oli kohe suur plaan minna itta, sealhulgas ka Baltikumi. Minult küsiti, kas tahan ABB toiminguid Eestis alustada. Nii see läks ja tulin üksi siia. Uue ettevõtte alustamine oli tol ajal väga sarnane gasellettevõtte ülesehitamisele. Suur vahe oli selles, et mul oli väga suur tugi selja taga ning ei pidanud näiteks muretsema, et kassa on tühi.
    Millised on ABB juhid?
    ABB juhid peavad olema väga aktiivsed ja eeskujuks teistele, et motiveerida meeskonda, sest konkurents on väga tihe. Kui seda ei teeks, siis teised võtavad üle ja meie kaoks ära. 
    ABB on suur ettevõte ja mõnes kohas oleme kindlasti veel alustava ettevõtte positsioonil, kuid teises valdkonnas oleme stabiilne arendaja ja paljud asjad lähevad iseenesest edasi - masinavärk on nii suur juba. Alati leiab kelleltki tuge, kui midagi juhtub, ja ei pea vajuma kohe maa alla, kui midagi valesti läheb. 
    Mis teid inspireerib?
    Kõik, mis viib ABBd edasi, on inspireeriv. Meie tegevusvaldkond on väga lai: oleme automatiseerimise ja jõualal, tööstuses ja transpordis. Praegu on üks tähtsamaid valdkondi digitaliseerimine, mis on samm edasi ja mis on asendanud raadio ning vanad raadiosagedused.
    Milised on edasised plaanid?
    Oleme alles alguses ja palju on veel teha. Kõik on paljuski seotud just digitaliseerimisega - kuidas saame andmeid kasutada paremini kui varem. Peame koos klientidega välja selgitama, mis on nende vajadused ja võimalused.

    Eesti gaselliliikumine tähistab 17. sünnipäeva - nii kaua on Äripäev koostanud Gaselli TOPi.

    Gasell on kiiresti kasvanud ettevõte, kes on kasvatanud viimase kolme aasta jooksul käivet ja kasumit vähemalt 50%.

    Gaselli Kongress on tunnustus ja inspiratsiooniüritus gaselliettevõtetele

    Konverentsil esinevad Mihkel Raud, Jevgeni Kabanov, Priit Salumaa jpt.

    Registreeri end konverentsile siin.

    Gaselliliikumist toetavad LHV ja Markit

    Kas ABB-l on plaan veel pikalt Eestis olla?
    Regionaalse teeninduskeskuse loomine annab vihje, et jääme Eestisse püsivalt ja pikemalt. See on ka usaldus ABB grupilt, järelikult oleme näidanud, et suudame Eestis asju väga hästi teha.
    Kas keskusel läheb hästi?
    Teeninduskeskusega läheb Eestis väga hästi.
    Mis on teie moto, millest te kunagi ei tagane?
    Kui kodu on korras, on kõik korras.
    Meie eesmärk Eestis on olla parimad ABB sees, meil on sisekonkurents. See on veel hullem kui väline – peaksid olema kõige paremad ja efektiivsemad protsessid. Palju räägitakse, et on palgasurve ja kulud tõusevad, kuid kui meil on efektiivne tegevus, siis välistegurid meid nii palju ei mõjuta.
    Kuidas kodu korras hoida?
    Hea küsimus. Kogu aeg tegutseme ja see ei lõpe kunagi. Toimub pidev areng ja sellest ei ole pääsu - leiutame midagi väga head ja siis tuleb juba järgmise käigu peale mõelda, et saaks veel paremini tehtud. See oleneb sellest, mida teeme, mis tehnoloogia meil on ja kuidas teeme. Oluline on keskkond ja et kõik tegurid oleksid arvesse võetud.
    Eesti edukamate ettevõtete edetabelist joonistus välja, et 500 suurema ettevõtte käive ja kasum kahanesid mitmendat aastat järjest. Mida see näitab? (ABB kasvatas eelmisel aastal 3% võrra käivet)
    Suurim mõjutegur on lähinaabrite majandus. Eriti valus on Venemaa poliitika, mis kindlasti mõjutab meie kasvu ja mõjutas meid sel aastal negatiivselt. Soome majandusest oleme ka väga sõltuvad ja Soome majandus ei ole kõige paremas situatsioonis.
    Kui vaatame järgmist aastat, siis tulemused on paremad. Globaalne majandus ka kindlasti mõjutab. Nafta hind ja geopoliitilised muudatused annavad ka tagasilööke Eesti majandusele.

     Trump on ärimees ja ega ta kahjumit hakka tegema.

    Bo Henriksson,
     ABB Eesti juht
    Mis muudatusi võiks järgmine aasta tuua?
    Prognoosid ei ole ülipositiivsed, kuid ei saa ka öelda, et oleks ülinegatiivsed. Võib-olla keegi ei julge lihtsalt midagi kindlat öelda. Nafta hind kindlasti määrab palju, kui see hakkab tõusma ja hakkab ka rohkem investeeringuid tulema. Praegu on investeerimistase väga madal.
    Kindlasti tuleb vaadata, mis toimub Süürias, araabia maades ja põgenikega Euroopas. Mida teeb Trump? See nii palju ei mõjuta, kuid kahtlemata kõik jälgivad seda ja eks me siis tegutseme vastavalt. Mina usun, et USA presidendivalimised annavad pigem plussimpulsi järgmisel aastal, ma ei usu, et see toob midagi negatiivset.
    Mis need plussid võiksid olla?
    Trump on ärimees ja ega ta kahjumit hakka tegema. Seda ma küll ei usu, kuigi tema äriajalugu on väga kirju. Tal on olnud väga suuri raskusi, kuid ta on ka väga palju raha teeninud. Tema huviorbiidis on see, et USAs peaks majandus kasvama ja kui seal kasvab majandus, siis kasvab kõik kaasa.
    Mis on teie jaoks oluline?
    Ma hindan väga ausust ja usaldust. Minu põhimõte on see, et usaldamine peab olema 100 protsenti, 99 protsendist ei piisa. See on väga oluline.
    Kes on teile kõige rohkem elus mõju avaldanud?
    Minu eeskuju on ABB asutaja Percy Barnevik, kes on andnud häid juhtnööre ning mõtteviisi, kuidas asju edasi viia. Ta oli nii karismaatiline kui ka pragmaatiline, hästi energiline ja tegi hästi palju asju korraga. Paljud tema lähedased alluvad ei suutnud alati järele tulla, sest kiirus oli nii suur. Eks see veidi problemaatiline oli, kes pärast teda üle võtab, kuid ABB on suur masin ja sai hakkama. Alati ei ole vaja, et keegi on justkui kapten. Laev ei upu ilma kaptenita.
    Kuidas teie kiirus on, töötajad jõuavad järele?
    Kindlasti jõuavad. Minu kiirus on juba veidi langenud ja proovin olla rohkem coach oma töötajatele, et toetada neid. Minu ülesanne on üles leida need järgmised kasvuvõimalused ja kiired juhid.
    Järelkasvu on?
    Jah.
    Milline on olnud kõige valusam õppetund?
    Neid on olnud mitu. Ebaõnnestunud ettevõtte ülevõtmisi on olnud ja kui oleme suure pakkumise kaotanud konkurendile - see on alati valus. Olen olnud ka juhtkonnaga erimeelsustes ja erinevate mõtetega.
    Mis nõu annaksite alustavale ettevõtjale?
    Kõige tähtsam on aktiivsus, et suudaksid oma ideid müüa ja neid õigesti esitada. Luua see huvi ja nõudlus, et partnerid tuleksid kaasa.
    Kuidas edasi minna, kui on raske?
    Kui kassa on tühi, siis on alati raske, kuid näeme, et peaks leidma investoreid, kes oleks ettevõtmisest huvitatud ja leidma investorid, kes usuvad ideesse. Ise peab ka uskuma! Ei saa olla loobuja tüüp ja öelda, et nüüd ei lähe. Peab olema hakkaja! Loobujal loomulikult midagi ei õnnestu ja nad kaovad ära, jäävad maha. Tõsised ettevõtjad suudavad jätkata.
    Teie ei ole loobuja tüüpi?
    Tundub küll nii jah. (naerab)
    Mida te ise ootate järgmiselt aastalt?
    Stabiilsust. Loodan, et uus valitsus ei hakka lollusi tegema ja jätkavad stabiilse arenguga. Kui midagi suurt peaks toimuma, siis see mõjutab kohe meie investeeringuid ja ettevõtte tegemisi. Siiamaani on meil väga hea olnud ja Eestis on väga hea ärikeskkond. Siin on suhteliselt lihtne tegutseda. 
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
S&P 500 ja Nasdaq jätkasid allamäge veeremist
USA peamistest aktsiaindeksitest kerkis neljapäeval ainuüksi Dow Jonesi tööstuskeskmine; S&P 500 ja Nasdaqi liitindeks jätkasid eelmisel nädalal alanud langust.
USA peamistest aktsiaindeksitest kerkis neljapäeval ainuüksi Dow Jonesi tööstuskeskmine; S&P 500 ja Nasdaqi liitindeks jätkasid eelmisel nädalal alanud langust.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.