Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Loovfantoomid Kultuurikatlas

    Creative Fueli hallatavates ruumides Kultuurikatlas pesitsevad digiagentuur ADM Interactive, reklaamiagentuurid AgeMcCann ja Division ning digi-produktsiooniagentuur Nexd, mille töötajad on justkui fantoomid selles sopilises pidevalt erinevaid sündmusi võõrustavas majas.

    “Esimest korda käisime Kultuurikatla ruume vaatamas 2014. aasta detsembris,” meenutab Creative Fueli ja Divisioni juhatuse liige Urmas Lilleorg Äripäeva Sisustaja ajakirja detsembri numbris. Porisest, külmast ja pimedast ajast hoolimata nägid kontorite eestvedajad ja arhitektid potentsiaali, et sellele erilisele pinnale kontoriruumid ehitada.
    Eelmistes ruumides oli küll hea toimida, kuid soovi tõttu äriliselt koos kasvada ja ka välisturgudele pürgida, soovisid nelja agentuuri inimesed ühte kohta kokku kolida. Ja kuna sellistel agentuuridel on ka suuremaid konkurente, siis üks põhjusi, millega inimesi enda juures hoida, on pakkuda head töökeskkonda.
    Haruldaselt õigeaegne ehitus
    Ehitus kestis 2015. aasta kevadest kuni täpselt 18. detsembrini, mil ruumidesse kolis korraga sisse 130 inimest, neli ettevõtet. “See oli päris põnev logistiline ülesanne,” muigab Lilleorg ja lisab: “Samal ajal olid majas veel Nukuteatri etendused ka.”
    Peegelseintega sekretäritöökoha (paremal trepi kõrval) saab õhtuste ürituste ajaks anonüümseks peegelkastiks moondada.Foto: Tõnu Tunnel

    Creative Fuel

    Kontorid: digiagentuur ADM Interactive, reklaamiagentuurid AgeMcCann ja Division ning digi-produktsiooniagentuur Nexd

    Asukoht: Tallinna Kultuurikatel

    Sisearhitektid: Tõnis Kalve, Ahti Grünberg, Tomomi Hayashi, Mari Põld

    Pind: 2300 m

    Valmis: 18. detsember 2015

    Urmas Lilleorg on taustalt ehitusinsener. Ta tunnistab, et kolis ehituse ajaks oma töölt ära ja võttis kampa ehitusprojekti vedama ühe vana kursavenna. See oli Lilleoru sõnul põnev, aga samas ka stressirikas periood, sest ehitus ei tohtinud Kultuurikatla nõuete ja ettevõtete suurte investeeringute tõttu üle tähtaja minna. Haruldasel kombel ei läinud ka. Lilleorg tunnistab, et kindlasti oli neil õnne, aga peale selle on ta tänulik ka kõigile headele inimestele, kes kõik oma tööd nii tegid, et midagi ei olnud vaja ümber või uuesti teha. 
    Põhiosas oli ruumijaotus ehituse alguseks paigas, loovkütus lisas oma valgustuse, materjalid, mööbli. Kõige kiiremini said paika tööruumid, sest kasutusse läks eelmiste kontorite sisustus. Kontorite ühist pinda, mida kõik agentuurid kasutavad, on kokku umbes 700 m2. Omavahel jagatakse koosolekute ruume, mängude ja kohvikuala.
    Keerulise maja loovad käigud
    Hetkeks, mil neis ruumides vestleme, on neli agentuuri umbes ühe aasta siin töötanud ning Urmas Lilleoru sõnul on kogu algne pingutus end õigustanud. “On selline tunne, et koos on võimalik teha midagi suuremat. Meil on justkui kommuuni tunne. Erinevad agentuurid, erinevad kultuurid segunevad siin ühisaladel,” räägib Lilleorg, samal ajal kui eemalt on läbi pidevalt mängiva rahuliku taustamuusika kuulda häälekat pingpongimängu. “See ei ole lavastatud!”, naerab ta.
    Klaasist nõupidamisteruumi ehk kuudi saab kardinatega fuajeest eraldada.Foto: Tõnu Tunnel
    “Kui on võimalik luua lisaväärtust, siis tuleb see luua. Ning see ruum võimaldab seda,” nendib ta. “Ja just viimasel ajal on selle koosluse potentsiaal välja löönud. See tunne, et me ei ole üksi, aitab väga kaasa ettevõtete enda arengule. See on kuidagi start-up’ilik lähenemine – mida rohkem erinevaid vaateid, seda kiiremini jõuad lahendusteni, kuidas pakkuda loovagentuuri teenust,” tunnustab Lilleorg.
    Erinevaid vaateid pakub juba hoone ise. Lilleoru sõnul võttis temal endalgi umbes kolm päeva aega, et hakata ruumides orienteeruma. Ühisalade ja agentuuride mitme korruse vahel kulgevad mitmed metallist ja betoonist trepid, erinevad koridorid ja käigud, mis tahavad avastamist ja tundma õppimist. “Samas oligi see ettevõtete juhtide taotlus, et töötajad tunneksid, nagu nad oleksid osa millestki teistsugusest, millestki erilisest,” ütleb Lilleorg.
    Hullusteta hullus
    Kultuurikatel elab tavabüroomajadest hoopis teistsugust elu, seal toimuvad kontserdid, etendused, konverentsid. “Me oleme nagu ooperifantoomid, kes saavad oma käikudest minna vaatama selle maja elu,” muigab Lilleorg.
    Age McCann on ruumi kodustanud diagonaalse seinalaudise, auhinnamunade ja vimkana mõjuva kiiguga.Foto: Tõnu Tunnel

     Materjalikihid originaalse skeleti peal 

    Ruum ise andis väga palju ette. Idee oli jätta kehand, tööstuslik alus selline, nagu see oli ning sisse ehitatud mööbli ja enda sisustusega ruum elama panna. Mitte üle disainida, vaid jätta kuidagi tooreks, et skelett oleks originaal. Ühisala oli pigem nimetaja ja sinna läks põhirõhk. Selle puhul pidi lennukust natuke ratsima, sinna oleks tahtnud veel vingemalt ja suuremalt teha, kuid võimalused olid mõnevõrra piiratud. 

    Tööruumid tulid paljuski kaasa ettevõtete eelmistest kontoritest ja meie püüdsime sobitada neid uutesse ruumidesse teatud uute lisandustega, nagu näiteks akustilised paneelid. Kuna ruumid on betoonised ja üldiselt kehva akustikaga, siis nii akustikat kui ka valgustust tuli neis osavalt lahendada.

    Tõnis Kalve, 
    sisearhitekt, Maast Furniture/Derelict
    Kuna ruum on eriline, siis selle kõrval tunduvad kõik loodud lahendused lihtsad ja loogilised. Hulluste kohta märgib Lilleorg, et enne ehitama asumist kutsuti kohale aga vitsaga veesoonteuurija, kes tegi kindlaks, et ruumides voogab hea energia ning julgustas ruume kiirelt kasutusele võtma.
    Välisuksest sisse astudes satub külastaja kohe ühisalale ehk mediateeki, kus väga suure tõenäosusega on vaja ettevaatlikult mööduda parasjagu pooleli olevast pingpongimängust. Ühisalal on avar kohvikulaadne köögiosa, kust näeb nii vestlejaid, einestajaid kui ka arvutiga töötegijaid. Seda kõike saadab mahe muusika, mis on ilmselt ka üks põhjuseid, miks inimesed omavahel palju suhtlevad. Keegi ei karda vaikust rikkuda. Mööbel, mida siit leida võib, on enamikus tellitud või ostetud Eesti tootjatelt.
    Mediateegis on ruumi kõigi nelja kontori töötaja jaoks, kes seal söövad, juttu ajavad, pingpongi mängivad või läpakaga vaheldust otsivad. Foto: Tõnu Tunnel
    Sekretärilaud on ehitatud justkui suurde peegliboksi, millele saab peeglist uksed õhtul ette tõmmata. Sellise kuubikobjekti kohta ei oskaks arvatagi, et selle taga võib peituda päevasel ajal täiesti normaalne töökoht. 
    Mediateegi mõlemas otsas on nõupidamisteruumid. Ühel pool asub see maa peal, teisel pool ripub õhus. Põrandapealse ruumi ehk kuudi klaasseinad on kaetud kardinatega, mille ees ja taga saab sisse lülitada valgustuse, nii et see muutub helendavaks kastiks. Vahel kutsutakse siia töötajate jaoks massöör. Õhus rippuvasse koosolekuruumi ehk pilve viib kitsas kõrge metalltrepp ning ülevalt avaneb vaade üle terve üldala otse teisele samasugusele kastile ehk kuudile.
    Peale nende on koosolekuruumid veel kahes tornis. Ühte neist rentis muide valitsuskoalitsioon oma läbirääkimiste pidamiseks. Vaade, mis siit lahele ja Linnahallile avaneb, on tormist päeva arvestades fantastiline. “Võib-olla sellepärast, et nad siin istusid, otsustasid nad ka Linnahalli ära päästa,” muigab Lilleorg.
    Kultuurikatla ühes tornis jätkus ruumi lihtsa, kuid lummava vaate ja hea auraga koosolekuruumi jaoks.Foto: Tõnu Tunnel
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.