Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Uue aasta prognoosid Tallinna börsile

    Aasta hakkab lõppema ja seetõttu on huvitav teada, mida prognoositakse Tallinna börsile uueks aastaks.

    Võib öelda, et seitse lahjat aastat on möödas ja ees ootab seitse rammusat aastat

    Rene Ilves,
    investor
    2016 on Tallinna börsile olnud hea aasta, sest lisaks mitme ettevõtte börsile tulemisele tõusis börsiindeks uue rekordkõrge tipuni. Eksperdid on seda meelt, et uuel aastal võivad börsiindeksit mõjutada ka välispoliitilised meeleolud. Kõige rohkem tõstetakse esile ehitussektorit, millele prognoositakse tõusu, kuid on ka teisi ettevõtteid, millel tasuks silma peal hoida.
    Portfellis võiksid olla ehitusfirmad ja Harju Elekter
    LHV vanemanalüütik Joonas Joost ütles, et viimased paar aastat on Eesti ehitusturg olnud madalseisus, mille põhjuseks on eelkõige avaliku sektori vähene aktiivsus. Kuid 2017. aastal on oodata turu aktiivsuse kasvu. „Lisaks ootame 2017. aastal täiendavalt nii Merko Ehituse kui ka Nordeconi puhaskasumite tuntavat paranemist tulenevalt juba varem sõlmitud ehitusprojektide suuremast realiseerimise mahust,” ütles Joost.
    Merko Ehitus on investor Rene Ilvese suurim investeering Tallinna börsil. Ilves on samuti seda meelt, et euroraha tõmbab uuel aastal ehitusfirmad käima. „Võib öelda, et seitse lahjat aastat on möödas ja ees ootab seitse rammusat aastat. Ehitussektori kaua oodatud euroraha tuleb juba 2017. aastal. Näiteks Tallinnas alustatakse peagi mitme suure projektiga – Haabersti ristmik, Russalka ristmik, Gonsiori tänava kapitaalremont, trammitee pikendamine lennujaamani,“ loetles ta.
    Eurorahale lisaks nimetab Ilves ka Rail Baltica projekti, mis on samuti ehitusfirmadele positiivne. „Kui varem on mõned erakonnad projekti vastustanud, siis pärast võimu haaramist on neist saanud hoopis projekti toetajad. Nüüd võib juba öelda, et rong on läinud ja Rail Baltica tuleb. Ühe suure ehitusettevõtte juht ütles, et Rail Baltica on nii suur projekt, et kasutab ära kogu Eesti ehitusettevõtete tootmisvõimsuse. Olukord, kus ehitusettevõtete tootmisvõimsus on täis, saavad nad tõsta hindu tellijatele, mis tähendab suuremaid kasumeid ehitusfirmadele,“ ütles Ilves.
     
    Ilvese sõnul on ka eratellijate koha pealt näha turu elavnemise märke. „Ühe kaubanduskeskuse juht ütles hiljuti, et kaubanduses rohkem ruumi pole, kuid eelmisel nädalavahetusel ootasin ma tema keskuse juures parkimiskohta 25 minutit. See viitab sellele, et ruumi on veel küllaga," rääkis Ilves. "Mis puudutab eramuehitust, siis Eestis on elaniku kohta 30 ruutmeetrit elamispinda, lõunanaabrite leedukate juures on see 40 ruutmeetrit inimese kohta, Lääne-Euroopa riikidest rääkimata, kus ruutmeetreid on oluliselt rohkem. Eesti elamufond on kohati ka üpris amortiseerunud.“
    Peale ehitusfirmade näeb Joost head aastat ka Harju Elektrile, mis teatas hiljuti suurest töövõidust Soomes. „Järgmise nelja aasta jooksul peaks see lisama ettevõtte käibele ligi 20% ehk 12 miljonit eurot aastas. Uue lepingu suhteline mõju kasumile kujuneb ilmselt veel suuremaks ning 2017. aasta puhaskasum võib kujuneda aasta varasemast ligi kolmandiku kõrgemaks,” sõnas Joost.
    Kawe Kapitali portfellihaldur ja juhatuse liige Kristjan Hänni ütles, et parimat tootlust võib näidata mõni ülevõtmisobjekt. „Näiteks PRFoods võib sellega kunagi üllatada,“ ütles ta.
    Meeleolu võivad kujundada Vene hirmud
    Hänni sõnul on märgata mõne kohaliku poliitiku õhutatud Vene hirme USA presidendiameti üleminekuperioodiga seoses ja see võib mingil määra mõjutada ka investeerimisotsuseid. „Näiteks pääses Leedu välisminister Linkevicius hiljuti rahvusvahelisse telepilti sellega, et tunnistas ametnikele, et on Balti küsimuses hetkel väga kartlik. Sellised asjad võivad mõne investori jaoks investeerimisotsuseid edasi lükata või ära jätma suunata. Turg võiks vähemalt aasta alguses olla pigem tugev,“ ütles Hänni.
    Joosti sõnul võivad plaanitavad aktsiisimuudatused puudutada ka Tallinna börsi alternatiivturul noteeritud Linda Nektarit. „Kuigi pikas perspektiivis aktsiiside tõstmine ilmselt vähendab kohalike lõpptarbijate nõudlust kodumaise siidri järele, siis lühiajaliselt ei saa välistada ettevõtte tootmismahu kasvu, kui kliendid peaksid otsustama enne kõrgemate aktsiismäärade kehtima hakkamist odavama aktsiisiga maksustatud toodet suuremates kogustes varuda. 2017. aastasse jääb ka ettevõtte aroomiäri algus, mis küll esialgu kasumile liiga suur positiivset mõju veel ei avalda,” ütles Joost.
    Riia börsil põnevad ettevõtted
    Rääkides naaberriikide börsidest, mainis Joost paari Riia börsil noteeritud ettevõtet, mis eeldatavasti kasvatavad 2017. aastal tuntavalt oma puhaskasumit. Üks selline võib olla ravimitootja Olainfarm, mille kasum on sellel aastal väga suuresti mõjutatud erinevate varade ja nõuete allahindlustest. “Eeldatavasti kujuneb ettevõtte 2016. aasta puhaskasumiks 8,8 miljonit eurot ning erinevaid allahindlusi tehakse sel aastal kokku umbes 6,9 miljoni euro eest. 2017. aastal me allahindlusi kindlasti sellises mahus ei oota ning on isegi võimalus, et osa 2016. aastal tehtud allahindlustest pööratakse 2017. aastal ümber,“ sõnas Joost.
    Lisaks mainis ta ka Valmieras asuvat klaasivabrikut, mis on lõpusirgele jõudmas tootmismahtu suurendavate investeeringutega. Selle aasta sügisel käivitas ettevõte uue klaasisulatusahju Lätis ning järgmise aasta teisel poolel plaanitakse lõpule viia tootmise laiendamine Ameerika Ühendriikides. “Mõlemal investeeringul on positiivne mõju 2017. aasta tootmismahule ja seeläbi ka majandustulemustele,” ütles Joost.
    USA börs – ei liha ega kala?
    Rene Ilves ütleb järgmise aasta USA börsi kohta, et see pole liha ega kala. “USA Keskpank teatas, et majandus on juba nii heas seisus, et saab intresse tõsta. Järgmise aasta jooksul lubati seda teha kolm korda. Trumpi presidendiks saamine mõjutab osa sektoreid positiivselt ja teisi negatiivselt. See tekitab minu arvates olukorra, kus turul pole kindlat suunda,“ ütles ta.
    Hänni hinnangul jätkub USA aktsiaturgudel tõus, kuid võimatu on öelda, millistele tasemetele vahepeal kukutakse, kui see praegune osalt sunnituna tunduv ostmine ammenduma hakkab. “Mulle tundub, et terve investorite generatsiooni hoiakuid määranud finantskriis on põhjustanud olukorra, et ollakse pidevas negatiivsete uudiste valmiduses ja seetõttu on turu reaktsioon positiivsetele uudistele palju tugevam kui negatiivsetele,“ sõnas Hänni.
    „Kui inflatsiooniootused kuidagi selle praeguse "uue normaalsuse" tammi tagant ikkagi valla pääsevad, siis see iseenesest ei oleks aktsiaturule negatiivne, küll aga põhjustaks kindlasti rotatsiooni sektorite vahel,“ lisas Hänni.
    Euroopa kohta ütles Ilves, et jätkuvad madalad intressid, kuna Lõuna-Euroopa võlariigid ei suudaks kõrgemaid intresse taluda. „Põhja-Euroopale ja Eestile on see ainult positiivne ja kütab majanduskasvu,“ sõnas ta.
    Nelli Janson: optimism kandub edasi ka uude aastasse
    LHV Panga vanemmaakler Nelli Janson ütles, et USA börsidel olev optimismilaine kandub edasi ka järgmisse aastasse.
    Trumpi võit USA presidendivalimistel tõi endaga kaasa kõrgendatud ootusi ja andis pulliturule kütet. Trump on lubanud nii maksureforme, pangaregulatsiooni lõdvendamist kui ka suuri kulutusi infrastruktuurile – kõikide nende lubaduste teostamine toetaks kindlasti USA majanduskasvu. 
    Samas tuleb nentida, et turud on headest uudistest sammu võrra juba ka ette rutanud ja viimasetel nädalatel turge valitsenud eufooria tundub paljudele juba kergelt hirmutav.
    Põhjusi, mis võiks ka USA turge negatiivselt mõjutada, järgmisest aastast muidugi leiab. Poliitiline ebakindlus Euroopas ja Hiina majanduskasvu aeglustumine on kõige globaalsema haardega murelapsed, kuid ka Trumpi lubaduste elluviimine ei pruugi nii sujuvalt kulgeda, kui turuosalised praegu eeldavad. Tugev dollar ja intresside tõstmine on ettevõtete tulemustele samuti potentsiaalne ohuallikas.
    Kuid kõigele vaatamata on USA aktsiaturgudel aastal 2017 mingit laadi krahhi hetkel küll raske tulemas näha. Kindlasti tuleb korrektsioone, aga usun, et USA aktsiaturgude kõigi aegade tippe me veel näinud pole.
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

IT-ettevõtte juht: tehisaru tuleb taltsutada
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Indrek Kasela astub tagasi, juhatus jätkab kahe liikmega
Kalatootja PRFoodsi juht Indrek Kasela astus ettevõtte juhi kohalt tagasi, samuti lahkus ta tütarühingute Saaremere Kala ja Saare Kala Tootmine juhatustest.
Kalatootja PRFoodsi juht Indrek Kasela astus ettevõtte juhi kohalt tagasi, samuti lahkus ta tütarühingute Saaremere Kala ja Saare Kala Tootmine juhatustest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Uus linnavõim vahetas välja Tallinna Hambakliiniku nõukogu ja juhi
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.