Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Koostöö, mis lõi Bauschmidtil jalad alt

    Bauschmidtil tõmbas vaiba alt vaidlus arendaja Endoveriga, kes nõuab leppetrahvi. Turuosalised leiavad, et probleem ei saa olla vaid selles.

    Täna peab mõõnas Bauschmidt kohtus vande andma, muidu jääb firma saneerimine katki. Firma murede üks põhjus jääb eelmisesse aastasse. Augustis ilmusid uudisnupud kaheksakorruselise luksusmajana promotud City Residence’i avamisest Tallinnas. Fassaadina varjasid šampusepokaalidega poseerivad külalised ja luksuslik keskkond maja püsti pannud Bauschmidti ja arendaja Endoveri vahel kerinud vaidlust. Praeguseks on tüli päädinud kohtuasjaga.
    „Meil ei ole ühegi äriplaani sisse kirjutatud leppetrahvi ehitajale,“ ütles Endover Kinnisvara eestvedaja Robert Laud, kes ajab äri koos 1Partner Kinnisvara ühe asutaja Endo Tõnuveriga. Mehed lootsid, et Mait Schmidtile kuuluv Bauschmidt jõuab Tallinnas Keskturu lähedal asuva City Residence’i ehitamisega ühele poole maikuus. Läks teisiti. Bauschmidt väldib vaidluse lahtiseletamist, Endover on avatum. Siiski ei andnud Schmidt Endoveri meestele oma esimeses intervjuus armu, kuigi toona jäid nimed mainimata.
    Kunstlik venitamine
    Nii leiab Schmidt, et kuigi oli City Residence’i korralikult valmis ehitanud, hakkas Endover hoone vastuvõtmisega venitama. „Selle eesmärk oli tekitada kunstlikult suur leppetrahvinõue, mille arvel vähendada ehitusmaksumust,“ on Schmidt öelnud. Kumbki ei avalda, kui suurest leppetrahvi summast jutt käib.
    Anonüümseks jääda soovinud turul tegutseja märkis, et Bauschmidti probleemid ei saa olla kinni vaid tülis Endoveriga. „See ei ole Bauschmidtil ainuke objekt, mida nad ei suuda lõpetada. Mait Schmidt on tohutult hea müügimees, aga arvan, et ta müüb asju, mille täitmisest ei ole tal sageli aimu. Tekib olukord, kus järeltulev rong ei tea, mida vedur on ees müünud. Öelda, et Endover on süüdi selles jamas, päris õige ei ole,“ rääkis ta. Schmidt öeldut ei kommenteerinud.
    City Residence’i ehitamine käis firma Tartu mnt 56 alt, mille juhatuse liige Robert Laud lükkab Schmidti väited ümber: nad ei venitanud, vaid tahtsid hoone võimalikult kiiresti valmis saada, et mitte jääda halba valgusesse klientide ja pankade ees. Peale selle, et tööd lõppesid maikuu asemel sügisel, kestab siiani vigade ja vaegtööde likvideerimine.
    „Kunstlikult suure leppetrahvi nõude tekitamise jutt on kohatu olukorras, kus ehitaja on selgetes raskustes oma kohustuste täitmisel,“ rääkis Laud. Ta lisas, et nad sõlmisid Bauschmidtiga eelmise aasta alguses kompromissi ja andsid 45 lisapäeva hoone valmimiseks.
    Laua teada on Bauschmidtil olnud viivitusi ka teistel objektidel. „Mait Schmidti sõnul on Bauschmidt pidanud samuti teisele tellijale trahvi maksma,“ märkis Laud veel. „Usume, et Bauschmidti probleemid ei peitu meie vaidluses, vaid mujal. Oleme kõik ehitusarved tasunud tähtajaks, kuid ehitaja on pidevalt hilinenud kohustuste tähtaegse täitmisega.“
    Varasem taak
    Bauschmidtilt leppetrahvi nõudnud tellija oli Novira Capital – valdavalt büroohoone Novira Plaza töödega hilinemise tõttu. Novira Capitali partner Andres Liinsoo trahvisummat ei avalda ega ütle, kas ehitaja tasus trahvi, kuid hoiab Bauschmidtile pöialt, sest tegemist on tubli ettevõtte ja korralike ehitajatega.
    „Mis puudutab probleemi diagnoosi, siis võin tugineda kuulujuttudele. Iga lugu on erinev, aga kardan, et Endoveri probleem on tõepoolest kurja juur,“ rääkis Liinsoo. „Nii palju, kui olen kuulnud, siis numbrid, mis on probleemi tekitanud, on tulnud sellest projektist ja on väga suured. Ütleme, et need ei ole sajad tuhanded eurod. Ikkagi miljonist ülespoole – aga see jutt on turujutu tasemel.“
    Tööde pidurdumisel võivad Robert Laua sõnul olla erinevad põhjused. Sageli peatöövõtja likviidsusprobleem. Jäädakse võlgu alltöövõtjatele, kes ei tule töid tegema või ei lõpeta neid õigeks ajaks.
    „Olen nõus nendega, kes pakuvad probleemide põhjuseks liiga kiiret kasvu ja tegevusvaldkondade hajutamist eri riikidesse. Võimalik, et nii hajus kontroll iga konkreetse projekti ja selle kasumlikkuse osas,“ oletab Laud, mis on Bauschmidti nõrgad kohad.
    Jõudsid kohtusse
    Bauschmidt andis Tartu mnt 56 kohtusse võla ja viivise kättesaamiseks. „Selles, et nad on hoone valmimisega hilinenud ja lepingut rikkunud, ei ole vaidlust,“ väidab Laud. „Oleme valmis kohtutee läbi käima, kuna tunneme ennast oma seisukohtades kindlalt. Nõuame vaid lepingus kokkulepitud sätetest kinnipidamist. Samas oleme endiselt läbirääkimistes, et lõpetada vaidlus kompromisskokkuleppega.“
    City Residence’is on müüdud üle 80 protsendi korteritest. Müük on arendaja hinnangul edukas, aga plaan kogu maja läinud aasta lõpuks müüa, nurjus just ehituse lõpetamise venimise tõttu.
    „Soovime Bauschmidtile edu oma probleemide lahendamisel ning tellijate, alltöövõtjate ja pankade usalduse tagasivõitmisel. Tellijana kavatseme oma õigusi saneerimismenetluses igati kaitsta,“ lausus Laud.
    Schmidt vaidluse detailidesse ei laskunud, kuna Endoveriga käivad läbirääkimised. Varem on Schmidt rõhutanud, et peamine põhjus, miks Bauschmidti saneerimisele saatis, peitub vaidluses tellijaga. Nagu selgus, on tegu Endoveriga. Küsimusele, kas siis, kui minnakse Endoveriga kokkuleppele, on üldse Bauschmidti vaja saneerida, vastas Schmidt, et seda on vara öelda.
    Tehtud vigu Schmidt ei eita. „Kindlasti oleme teinud vigu ja midagi on valesti läinud. Sellest on palju õppida ja mitmeid asju peaks teisiti tegema,“ sõnas ta ning lisas, et Bauschmidti makseraskused tekkisid sügisel, suuremad probleemid oktoobrist.
    Novira Plaza sai Maakri kvartalis nurgakivi 2015. aasta märtsis, hiljem nõudis Novira Capital Bauschmidtilt leppetrahvi. Pildil Novira Capitali partner Arle Mölder (vasakul) ja Bauschmidti omanik Mait Schmidt.Foto: Andras Kralla
    Saneerimiskava võtab alles kuju
    Algne saneerimiskava ei ole veel koos. Aega on sellega veebruarini, kuid Bauschmidti omaniku Mait Schmidti kinnitusel üritavad nad kavale punkti panna enne.
    „Paralleelselt tegelen alternatiivse lahendus otsimisega, et saneerimisest pääseda. Kahjuks on mõjunud see meie mainele väga halvasti ja sellises olukorras on äärmiselt keeruline töötada,“ ütles Schmidt. „Olemasolevaid projekte ehitame vastavalt sõlmitud lepingutele.“
    Bauschmidti koormab veel silla- ja tunneliehitaja K-Mosti ostmiseks võetud laen Nordeast. Rohkem kui 800 000 eurost tuli läinud aasta lõpuks tasuda üle 100 000 euro, ülejäänud summa jaotub lähiaastatele. Schmidt kinnitas, et seni on nad suutnud laenu tasuda.
    Raskused lõid Bauschmidti tipus. Firma on viimase nelja aastaga kiiresti kasvanud, näiteks nii käibe kui ka töötajate arvu põhjal. Kui algusajal oli neli töötajat, siis nüüd 29. Aasta 2015 käive oli 21 miljonit eurot, kasum 626 000 eurot. Dividende maksis firma 230 000 eurot.
    Eelmisse aastasse jääb suur kahjum, kuid müügitulu kasvab üle 30 miljoni euro. Saneerimise õnnestumisel loodab firma tänavu taas kasumisse jõuda.
    Arendaja: nõrgad ikka pudenevad konkurentsist
    Kui väikeettevõtja Klaaspasuna juht Aare Roosiväli oletas, et ehituses on mingi väga suur jama, mis meenutab eelmise masu mustrit, siis Endover Kinnisvara juhatuse liige Robert Laud kahtleb selles.
    Roosivälja hinnangul võib Bauschmidti saneerimisest nii mõndagi välja lugeda, mis turul alanud aastal toimuma hakkab, kuid Robert Laud võtab muresid paratamatusena.
    „Sarnaselt iga sektoriga pudenevad nõrgad konkurentsist ka parimatel aegadel, mis on normaalne ja kindlasti ei pruugi olla masu muster. Tublidele ja tarkadele on tööd palju,“ kostis Laud. „Professionaalsus tagab edu. Ehitusteenuste turg on normaalses tasakaalus.“
    Laud rääkis, et sageli süüdistavad ehitajad pahatahtlikkuses tellijaid. „Selle taha peidetakse oma tõsiseid vajakajäämisi. Meil on pigem kogemused ehitusettevõtjate poolel esinevate erinevate probleemidega: juhtimine, tähtaegadest kinnipidamine, üldine professionaalsus,“ kirjeldas ta. „Liiga tihti kiputakse oma ebaprofessionaalsusest tulenevates probleemides süüdistama kõiki teisi peale iseenda, eelkõige tellijaid, projekteerijaid ning muidugi alltöövõtjad ja tarnijaid.“
    Laud ütles, et nendel on võtta rida väga häid näiteid ettevõtetest, kellega pole aastate jooksul probleeme olnud. Tegemist on hästi juhitud ja fokusseeritud meeskondadega, märkis Laud.
  • Hetkel kuum
Raivo Hein: sotsid valetavad alati, aga jõudu neile Tallinnas! Vene- ja Savisaare-aegsetel lahendustel olgu lõpp
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Bolti lobi ei läinud Euroopas läbi, uus direktiiv sai rohelise tule
Euroopa Parlament andis lõpliku heakskiidu uutele reeglitele, mis parandavad platvormide heaks töötavate inimeste töötingimusi.
Euroopa Parlament andis lõpliku heakskiidu uutele reeglitele, mis parandavad platvormide heaks töötavate inimeste töötingimusi.