Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Tartu tennisehullud rajasid eduka tennisehalli

    MSI kontserni juht ja üks omanik, tartlane Mati Ivask on Tähtvere pargi kõrvale rajanud rahvusvahelistele standarditele vastava tennisekeskuse, kus saab tennist mängida aasta ringi.

    „Minu isa Mati Ivask on seda keskust arendanud suurest missioonitundest, see on tema isiklik projekt, ta ei ole seda teinud läbi mõne oma firma,“ räägib Tähtvere tennise- ja tantsukeskuse haldaja OÜ Dorpat Sport tegevjuht Egert Ivask. „Tallinnas on tenniseväljakutesse väga palju panustanud näiteks Enn Pant ja Urmas Sõõrumaa oma firmade kaudu. Tartus kahjuks ei ole rohkem selliseid tennisehulle nagu meie.“
    ASi MSI Grupp juhataja Mati Ivask ise jääb tennisekeskusest rääkides tagasihoidlikuks. „See keskus on mulle südamelähedane,“ lausub ta. „Kui ma Tartus olen, siis ikka astun läbi. Ja püüan vähemalt kaks korda nädalas siin tennist mängimas käia. Tallinnas olles ei ole enam aega tennist nii palju mängida.“
    Kasvu ootel
    Dorpat Sport on tennise- ja tantsukeskusse investeerinud kokku neli miljonit eurot, tasuvusajaks on hinnatud üle 30 aasta. „Meie perefirma ei ole asutatud eesmärgiga teenida kasumit, tegemist on pigem filantroopilise ettevõttega, mis on rajatud suurest armastusest tennise ja spordi vastu,“ märgib Egert Ivask.

    Tasub teada

    Mis on kiire kasvu põhjused?

    Aastatel 2013-2015 kasvas OÜ Dorpat Sport käive 1,74 korda ja ärikasum 4,33 korda.

    Kolm uut siseväljakut. 2014. aasta jaanuaris valmis tennisekeskuse laiendus, siseväljakute arv kasvas kolmelt kuuele ning lisandus soojendussaal. Aastaringse tennisemängu võimalused paranesid märgatavalt. Siseväljakute arvu suurendati ka seetõttu, et rahvusvahelisi turniire ei saa korraldada, kui ei ole vähemalt nelja ühesuguse kattega väljakut.

    Koostöö tennise- ja tantsuklubiga. Dorpat Spordi hallatavas keskuses toimetavad ka samasse struktuuri kuuluvad Tähtvere tenniseklubi ja Tähtvere tantsukeskus. Mittetulunduslike ühingute ülesanne on korraldada erinevas vanuses inimestele treeninguid, võistluseid, laagreid ja muid üritusi. Tenniseväljakute ja tantsusaalide täituvus on sisehooajal umbes 90 protsenti. Igal nädalavahetusel korraldatakse tenniseturniir või muu üritus lastele, noortele, seenioridele või proffidele.

    Ometi on ettevõtte majandusnäitajad aastatel 2013-2015 kasvanud tempos, mis on taganud pääsu Gaselli TOPi. 2015. aastal oli Dorpat Spordi käive 367 541 eurot ja kasumit teeniti 68 483 eurot. Ivaski andmeil jäid äsja lõppenud 2016. aasta majandustulemused samasse suurusjärku. „Kasvu ootame tänavu, kui meie välisväljakute kompleks valmis saab,“ lisab ta.
    Tähtvere tennisekeskuse fuajees on hästi näha, mida klaasseina taga siseväljakutel parajasti tehakse. Inimtühje väljakuid siin talvel naljalt ei näe, täituvus küündib 90 protsendi kanti. „Eesmärk on hoida hinda sellisel piiril, et inimesed ikka tuleksid mängima, selleks on see keskus püstitatud,“ seletab Ivask. „Kasum või tasuvus ei saa sellise tegevuse puhul olla eesmärgiks, vastasel juhul oleks väljaku hind nii kallis, et keegi eriti ei mängiks.“
    Ivaski sõnul on Tartu esimene kaasaegne tennisekeskus projekteeritud eelkõige treeninghalliks ja seega väga suuri üritusi ei korraldata. Kõige suurem rahvusvaheline tenniseturniir Paf Open Tartu toimub sügiseti ja siis paigutatakse ühele tenniseväljakule lisatribüün, mis mahutab umbes paarsada pealtvaatajat. Samas korraldatakse igal nädalavahetusel tenniseturniire kas siis lastele, algajatele, harrastajatele, seenioritele või proffidele.
    Tennisekeskuse fuajees on tennisepood, kus kõigil tennisesõpradel on võimalik leida endale kvaliteetne varustus. Reketeid keelestab seal Eesti võrkpallikoondise ja Bigbank Tartu meeskonna libero Rait Rikberg. „Rait töötab Tähtveres keelestajana teist aastat,“ tutvustab Ivask. „Tal on suurepärased teadmised tennisevarustusest, keelestamisest ja erinevatest võimalustest, lisaks on ta väga hea suhtleja. Kliendid on leidnud tänu tema soovitustele ja proovimistele sobiva reketi ning keelestu, tema juurde tullakse ka juba pealinnast.“
    Rikberg täpsustab, et ta sattus tennise juurde kümme aastat tagasi. „Võrkpallihooaeg kestab sügisest kevadeni ja kuna suvi on vaba, otsisin suveks tegevust ning läksin ühte Tartu tennisepoodi tööle. Õppisin keelestamise selgeks, see hakkas mulle väga meeldima,“ räägib Rikberg. „Kui on head ülemused, saab ühendada keelestajana töötamise ja võrkpallihooaja nii, et kuskilt midagi ei kärise.“

    Milline vanasõna iseloomustab teie tegevust?

    OÜ Dorpat Sport tegevjuht Egert Ivask

    Tark kutsar, kes nõnda mõistab sõita, et ohjad sõnnikuseks ei saa. Tähtvere tennise- ja tantsukeskuse üldised kulud ja tulud on kontrolli all, seega on seda majanduslikult targalt ning hästi juhitud. Suudame olla kasumlikud vaatamata sellele, et ettevõtte võlakoormus on suur. Spordikeskuse omanik, arendaja ja eestvedaja on minu isa Mati Ivask, mina aitan, et asi igapäevaselt toimiks.

    Võimalused ka proffidele
    Dorpat Sport asutati 2003. aasta aprillis, eesmärk oli hakata arendama spordiseltsi Põhjakotkas valduses olnud kehvas seisus tennisekompleksi Tähtveres. „Tennist välisväljakul sai hädapärast mängida, aga tegelikult olid siin tingimused allapoole arvestust,“ meenutab Ivask. „Alustasime vanade saviliivaväljakute kordategemisest. Ja kuna meil oli kindel soov, et Tartus peab olema võimalik mängida tennist aasta läbi, hakkasime 2006. aastal ehitama tennisehalli.“
    Vana tribüünidega tennisestaadioni asemele ehitatud kolme siseväljakuga hall avas uksed 2008. aasta sügisel, investeeringu suurus oli 1,5 miljonit eurot. 2014. aasta jaanuaris valmis tennisehalli juurdeehitus, lisandus kolm uut siseväljakut ja soojendussaal. Juurdeehitus läks maksma 1,1 miljonit eurot.
    „Siseväljakutel käib aktiivne tegevus oktoobrist maini, aga nii nagu ilusad kevadilmad tulevad, tahavad kõik õues mängida,“ põhjendab Ivask, miks nad hakkasid eelmisel aastal rajama tennisehallist poole kilomeetri kaugusele välisväljakuid.
    Tartu linnalt on 15 aastaks renditud 7500 ruutmeetri suurune plats lauluväljaku läheduses, Kreutzwaldi tänava ja skate-pargi vahel. Eelmise aasta juulis valmisid kolm välisväljakut ja üks lasteväljak. Tänavu suvel valmib veel kolm välisväljakut ja klubihoone, kompleksi maksumus on üks miljon eurot. Välisväljakute kompleks on planeeritud nii, et sinna on võimalik lihtsalt püstitada ka kerghall, nii oleks Eestis taas võimalik mängida tennist aasta ringi liivaväljakutel.
    „See kõik loob paremad treeninguvõimalused ka professionaalidele, nad ei saa treenida ainult suvel või ainult talvel, neil peab olema võimalik trenni teha aasta ringi,“ lausub Ivask. „Ma arvan, et kui me saame uue välisväljakute kompleksi valmis, siis kokku 12 väljakut annab juba vägagi arvestatava tennisekeskuse mõõdu välja.“

    Asutatud 24.04.2003.

    Haldab Tähtvere tennise- ja tantsukeskust.

    Juhatuse liikmed: Egert Ivask (poeg, tegevjuht), Mati Ivask (isa), Ülle Ivask (ema).

    Omanik: 100% Mati Ivask.

    On veebruaris avalikustatavas Gaselli TOPis.

    Töötajaid 10.

    Rentnikeks on MTÜ Tähtvere Tenniseklubi ja MTÜ Tähtvere Tantsukool.

    Tennise- ja tantsukoolis käib kokku üle 400 lapse ja noore. Üle 200 täiskasvanu käib regulaarselt tennist mängimas ja sama palju käib tantsu- ja fitnesstrennides.

    Tennisekeskuses on 6 sise- ja 3 väliväljakut, tantsukeskuses on 4 tantsusaali.

    Investeeritud kokku 4 miljonit eurot.

    2005 – rekonstrueeriti kolm saviliiva välisväljakut.

    2008 sügis – avati kolme väljakuga tennisehall.

    2010 veebruar – avati tantsukeskus.

    2014 jaanuar – valmis tennisehalli juurdeehitus, juurde tuli kolm siseväljakut koos soojendussaaliga.

    2015 september – avati tennisepood.

    2016 veebruar – tegevust alustas füsioteraapia- ja massaažikabinet.

    2016 juuli – valmisid kolm välisväljakut laululava läheduses.

    2017 juuli – valmib veel kolm välisväljakut ja klubihoone.

    Allikad: OÜ Dorpat Sport, Äripäev

    OÜ Dorpat Sport tegevjuht unistab
    Tahame jätkuvalt olla Tartu ja Lõuna-Eesti suurim ning parim tennisekeskus. Meie eesmärk on kaasata uusi tennisesõpru ja -fänne, samuti loodame, et Tartust sirguks rohkem professionaalsel tasemel mängijaid.
    Suur unistus on ehitada tennisekeskuse kõrval oleva kunagise Dünamo väliujula kohale korralik siseujula. Tartus on ujumisvõimalused väga piiratud, linnarahval peale Aura praktiliselt muud ujumiskohta polegi. Möönan, et siseujulat kui äriprojekti on väga raske ellu viia. Sarnaselt tennisehalliga suudaksime ka ujulat jooksvalt majandada, aga investeeringute mahtu see tagasi ei too. Loodame, et õnnestub leida vahendeid rahastamiseks mõnest fondist või kaasata missioonitundega investorid.

    Lõpetanud 2007. aastal Eesti Infotehnoloogia Kolledži IT-süsteemide administreerimise erialal.

    Töötanud aastatel 2004-2008 Riigi Infosüsteemi Arenduskeskuses, arendades kodanikuportaali eesti.ee.

    Alates 2009. aastast juhib Tähtvere tennise- ja tantsukeskust haldavat OÜd Dorpat Sport ja MTÜd Tähtvere Tenniseklubi.

    Mängib aktiivselt tennist alates keskkoolist.

    Allikad: OÜ Dorpat Sport, Äripäev

    Spordiklubi haldaja kolm soovitust
    1. Ole kirglik. Tööd tuleb teha kire ja armastusega. Kui need on olemas, küll siis ka oskused ja teadmised töö käigus aja jooksul paranevad, samuti pead suutma õppida oma vigadest. Mina hakkasin tennist mängima keskkooli ajal. Tekkis suur armastus ja kirg tennise vastu.
    2. Laienda teenuste paketti. Tunne oma kliente ja koostööpartnereid. Taba ära, mis on nende ootused ja soovid ning leia moodused nende rahuldamiseks. Dorpat Sport pole pelgalt kinnisvarafirma, mis ainult haldab hoonet, vaid me püüame inimestele pakkuda täisteenust. Näiteks 2015. aastal avasime tennisepoe ja hakkasime pakkuma tennisevarustust, 2016. aasta veebruaris avasime füsioteraapia- ja massaažikabineti.
    3. Hoia paberimajandus korras. On hea, kui raamatupidamine ja muu asjaajamine on dokumentaalselt korras, siis on lihtsam nii sinu ettevõttel kui koostööpartneritel. Kõik kokkulepped ei pruugi pidada ja selleks tuleb valmis olla.

    Kui tennisemäng kohtub kokandusega

    Kui ma hakkasin Tähtvere tennisekeskuses sagedamini tennist mängimas käima, tuli mul mõte, et äkki saaks oma brändidele läbi tennise reklaami teha. Rääkisin mõttest Egertile ja ta tuli mõttega kaasa. Nüüd olemegi paar aastat korraldanud erinevaid tenniseturniire, näiteks Joel Ostrat ÖÖturniir ja Maitseelamused tennis cup.

    Eelmisel aastal hakkas minu osalusega toitlustusfirma OÜ Mattias Cafe pakkuma tennisekeskuses valmisroogasid. Sportliku ja tervisliku eluviisi juurde käib tervislik toit. Meie pakutavad road on säilitusainevabad, valmistatud Eesti tooraine baasil.

    Koostöö Tähtvere tennisekeskusega on sujunud algusest peale ja olen veendunud, et sujub ka edaspidi.

     

    majandustulemused (eurodes)

    aasta    käive               kasum

    2012    219 857           -37 247

    2013    211 781           15 836

    2014    310 265           54 791

    2015    367 541           68 483

    Allikas: OÜ Dorpat Sport

    Pane tähele
    Äripäeva gaselli rubriik, kus kirjutame kiiresti arenevatest väikefirmadest ja nende omanikest, ilmub kaks korda kuus.
    Äripäeva Gaselli TOPi lähteandmeteks on ettevõtte müügitulu ja ärikasum enne makse aastatel 2013, 2014 ja 2015. 2013. aasta müügitulu peab ulatuma 100 000 euroni ja aastatel 2013-2015 kasvama käive ja ärikasum vähemalt 50%.
    TOPi jõudis tänavu 875 ettevõtet.
    16. veebruaril toimub inspiratsioonisündmus Gaselli Kongress, kus tuntud ja edukad Eesti inimesed räägivad oma lugusid. Laval on ABB Eesti juht Bo Henriksson, Jevgeni Kabanov, Mihkel Raud ja teised.
    Täpne programm ja registreerumine: http://gasell.aripaev.ee/
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.