Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Marko Reikop: mulle meeldib, kui minuga tüli noritakse

    Eesti üks hinnatumaid saatejuhte ja Gaselli kongressil esinev Marko Reikop rääkis intervjuus tülinorijatest ja oma läbikukkumistest.

    Ükskõik kui halb on, sa ei pea kohe oma väikest ettevõtet pankrotti laskma ja kõikidele partneritele kurja kirja saatma.

    Marko Reikop
    Reikop paljastas muu seas, mille vastu ta oma praeguse töö välja vahetaks.
    Mis tunne on kogu aeg olla teleekraanil?
    See polegi mingi eriline tunne, sellega harjub ära. Kui sa esimest korda elus lähed tele-ekraanile või otse-eetrisse, siis see on eriline ja oled ärevil, keskendunud ja tõstetud. Need tunded tekivad siiamaani – ärevil ma küll ei ole, kuid keskendunud ja n-ö tõstetud olen ikka, sest see on ikkagi eriline hetk ja tean, et ma ei ole otse-eetris enam üksi ruumis. Katsun väga kohal olla, just siin ja praegu – see ongi väga hea keskendumisharjutus, mida otse-eetris peab tegema. Mitte midagi ei saa enam muuta.
    Kas mäletate, millal olite esimest korda elus otse-eetris?
    Sellest on umbes 25 aastat möödas, see oli raadioeetris. Tegin Vikerraadios saadet ja olin väga noor algaja, üliõpilane. Mind lasti juba otsesaadet tegema ja see oli väga eriline, sest alguses ei lastud inimesi otse-eetrisse, kes ei olnud väga pikalt harjutanud. See oli mingi noorteraadio saade ja tahtsin, et kõik õnnestuks. Vikerraadiol oli siis tohutult palju kuulajaid – kui sinna eetrisse sai, siis teadsid, et kõik kuulevad sind. See oli väga tähtis moment ja katsusin korralik olla, et mind ikka järgmine kord ka kutsutakse. Tundub, et läks õnneks.
    Mis on kõige huvitavam seik, mis otse-eetris juhtunud on?
    Neid ei ole õnneks väga palju ette tulnud, ikka katsun kuidagi välja vingerdada. Üks kord, mis tuleb meelde, on see, et mingi lugu ei saanud valmis, mis pidi eetrisse minema ja selle loo lint ei olnud veel kohal, et saaks mängima panna. Selle asemel pidi minema teine lugu, kuid minule ei olnud keegi sellest loost rääkinud. Kui ma aru sain, et seda esialgset lugu ei ole, oli juba liiga hilja, sest ma nägin, et ma olin juba eetris ja mul ei olnud mitte mingit informatsiooni, mis nüüd edasi tuleb. Meil on sellised kõrvatropid, kust saab kuulda, mida režissöör toimetusele ütleb ja lõpuks toimetaja ütles mulle kõrva: „Nüüd tuleb kõige idiootsem suremine!“ Kõik. Pidin sealt siis jätkama ja siis ma väga imestasin ja ütlesin rahulikult televaatajatele: „ Nüüd me näitame teile siis kõige idiootsemat suremist.“ See oli tegelikult edetabel maailma filmiklassika surmajuhtumite kohta, mis nägid eriti nõmedad välja.
    Te olete eelkõige reporter ja suhtleja. Teie töö on panna inimesi rääkima. Kuidas jääd murda?
    Ma arvan, et see on erinev iga inimese puhul ja mingit retsepti selle jaoks ei ole. Kuna „Ringvaade“ on otsesaade, siis me katsume inimest avada juba sellel hetkel, mil me temale helistame, sest ta peab juba sel hetkel olema piisavalt avatud, et teda saaks üldse saatesse kutsuda. Katsume teha valiku enne ära, et see inimene, kes kiiresti ei avane, neid me saatesse ei kutsu. Osa inimesi avaneb lihtsalt veidi aeglasemalt, kuid ega meil ka alati ei õnnestu – vahel harva inimesed istuvad telesaates ja suust ei tule mitte midagi välja.

    Gasell on kiiresti kasvanud ettevõte, kes on kasvatanud viimase kolme aasta jooksul käivet ja kasumit vähemalt 50%.

    Gaselli Kongress on tunnustus ja inspiratsiooniüritus kiiresti kasvavatele ettevõtetele, kus edukad inimesed räägivad sütitavalt oma loo.

    Konverentsil esinevad Bo Henriksson, Mihkel Raud, Helen Sildna, Priit Salumaa jpt.

    Registreerumine ja lisainfo SIIN

    Gaselliliikumist toetavad LHV ja Markit

    Kuidas suhtlete inimestega, kes teile endale ei meeldi ja kes on konfliktsed?
    Mulle väga meeldivad konfliktsed inimesed! Mulle meeldib, kui inimene on minuga konfliktis või minuga tüli norib – sellega mul üldse mitte mingit probleemi ei ole. Teha intervjuud inimesega, kes mulle üldse ei meeldi ei ole ka probleem, sest intervjuus ei esinda ma iseennast ja see pole oluline, mis minule ei meeldi. Mõnikord ajab mingi asi mind vihale, kuid emotsioon meelelahutussaates tuleb alati kasuks ja on lubatud. Neid, kes mulle üldse ei meeldi, on väga vähe. Või neid, kes on mulle nii ebameeldiv, et temaga üldse ei taha intervjuud teha – ilmselt selliseid inimesi ei olegi olemas.
    Kuidas liikuda edasi pärast läbikukkumist?
    Mina elan ebaõnnestumisi väga raskelt üle ja põen väga, kui minul midagi halvasti läheb, aga mul ei ole ülesaamise jaoks mingit retsepti. Mina mõtlen paar päeva asja üle ja järgmine kord üritan paremini. Toimub valus areng. See pole meeldiv protsess, kuid õppimine ei ole kunagi meeldiv protsess. Ükskõik mis uut asja õppida – tavaliselt on see seotud raskuste, ebameeldivuste, pingutuste ja eneseületamisega.
    Mida teha, kui on raske, stressirohke ja palju tööd?
    See läheb üle! See on alati selline hea soovitus, et ükskõik kui halb on, sa ei pea kohe oma väikest ettevõtet pankrotti laskma ja kõikidele partneritele kurja kirja saatma. Tuleb korra maha istuda, võtta aega – ole nukker, vihane, saamatu, õnnetu. Tegele sellega ja ole selline, kuid ühel päeval näed, et see läheb üle ja kõik läheb normaalseks tagasi.
    Mis teid edasi viib ja inspireerib?
    Mind inspireerib tunnustus – kui keegi paneb mu tööd tähele ja ütleb, et miski tuli ägedalt välja.  Palk ei ole kõige suurem motiveerija, aus tunnustus ja hea sõna on veel tähtsam. Kuna ma olen 15 aastat praktiliselt iga päev eetris olnud, siis ma iga päev ei oota väga palju tagasisidet.
    Millal te viimati millegi peale üllatusite?
    Mul on väga tugev omadus üllatuda ja asjadest vaimustuda.  Mul käib koduremont ja just üllatusin, et see kruviotsik, millega on kiire ja mida käisin poes ostmas, ei sobi sinna, mille otsa ma selle ostsin. Käisime ka just vaatamas „Aktuaalse Kaamera“ uut sisekujundust ja üllatusin selle peale, kui ilus see on – see näeb väga moodne ja suurepärane välja. Samas tüdinen asjadest ka väga kiiresti ära.
    Kas teil on mingi põhimõte, millest te kunagi ei tagane?
    Kui poliitikud räägivad, et neil on kindel maailmavaade, siis mina olen vist ilma maailmavaateta inimene. Mul on ka selline amet, et ma olen väga heade argumentidega kergesti ümber veendav. Kui kellelgi on väga tugevad argumendid, siis ma vaimustun kiiresti. Mul on põhimõtted, kuid olen valmis neid kiiresti muutma, kui kellegi põhimõtted on argumenteeritult tunduvad paremad ja ma arvan, et need võiksid mulle sobida. Olen väga kompromissialdis inimene.
    Olete olnud aastaid Eesti üks hinnatumaid saatejuhte. Lagi tundub justkui saavutatud olevat. Kuhu edasi?
    Raske on öelda, sest ma väga naudin oma tööd ja mulle see meeldib. Kui ma 20 aastat tagasi hakkasin raadios iga päev saadet tegema, siis mõtlesin, et kuhu veel saab minna selles valdkonnas. Hiljem kutsuti mind televisiooni iga päev hommikuprogrammi tegema ja mõtlesin, et nüüd teen seda elu lõpuni. Hetkel teen siis õhtuti iga päev programmi. Elul on üllatusi varuks ja ei ma ei ela sellise mõttega, et kuhu edasi ja et järgmine samm peaks kosmos olema. Töö on tõusude ja mõõnadega. Mõnikord on töö ka vilets, kuid pikas perspektiivis on mul töö, mis mulle meeldib. Hooaja lõppedes küll eriti ei taha ühegi inimesega kohtuda ja ühtegi intervjuud ei tahaks teha, kuid õnneks ma olen loomult uudishimulik ja mind huvitavad inimesed ja elu minu ümber. Selle võrra on mul lihtsam, sest mu töö ei tundugi tööna, sest mind ümbritsev pakub mulle lihtsalt huvi.
    Marko Reikop juhtis Äripäeva investor Toomase konverentsi.Foto: Andres Haabu
    Teete väga palju tööd. Jaksate?
    Ma olen alati öelnud, et kui mulle pakub keegi sellist saadet, et ma olen kuu aega kuskil eksootilises riigis ja hiljem pean tegema sellest kokku pooletunnise raadiosaate, siis see oleks mu unelmate töö. Kui keegi pakub mulle sellise töö ja mu palk sellest väga ei muutu või läheb suuremaks, siis oleksin nõus oma tööd vahetama. Sellega on vaid üks väike mure – keegi ei taha sellist varianti pakkuda.
  • Hetkel kuum
Raivo Vare Ukraina sõja majandusblogi: USA abipakett – kaua tehtud, aga kas ka kaunikene?
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Hoolimata Boeingu äparduste jadast jäävad investorid lennukitootjale truuks
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Tööle marsivad kartmatud noored: me teame, et väärime kõrget palka Vana tööstus peletab, kaitsetööstus meelitab
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Viimased päevad jooksevad kahele maksusoodustusele
Aprilli lõpuks tuleb ära esitada tuludeklaratsioon, mis tähendab ka viimast võimalust saada kahte maksusoodustust. Järgmisest aastast neid soodustusi enam ei saa.
Aprilli lõpuks tuleb ära esitada tuludeklaratsioon, mis tähendab ka viimast võimalust saada kahte maksusoodustust. Järgmisest aastast neid soodustusi enam ei saa.
Raadiohommikus: pangad, linnaruum ja kodude renoveerimine
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis vaatame otsa LHV tulemustele, uurime investeerimisstrateegiate ning eramajade renoveerimise kohta ning kommenteerime linnaplaneerimise küsimusi.
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis vaatame otsa LHV tulemustele, uurime investeerimisstrateegiate ning eramajade renoveerimise kohta ning kommenteerime linnaplaneerimise küsimusi.