Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Maailma nr 1 edutreener: ärge põdege Trumpi pärast

    Ameerika hotellid on järjest enam pigem õppe- kui majutusasutused: nende fuajeed ja saalid täituvad päevast päeva inimestega, kes igatsevad oma ellu paremat mõtlemisviisi, tervistavamaid tundeid ja tulemuslikumaid tegevusi, rääkis Jack Canfield intervjuus Äripäevale.

    19. märtsil esineb Jack Canfield Salme kultuurikeskuses Tallinnas seminaril "Maailma tippkoolitajad: Passion for Success".

    Maailma nr 1 edutreener Jack Canfield peab end rohkem uute tehnikate õpetajaks kui motivatsiooni kõnelejaks.
    Mis Te arvate soolapuhujatest, kes samuti üritavad motivatsiooni koolitajatena läbi lüüa?
    Arvan, et neid on palju, kes on huvitatud vaid enda finantsilisest edust. Kõiki soolapuhujaid iseloomustab üks näitaja: nad pole ise kunagi edukad olnud, nad vaid õpetavad teisi edukad olema ning on ise sealjuures kuivalt teoreetilised.
    Kuid enamik, kes kuuluvad minu lähikonda, nagu John Gray, Tony Robbins, Brian Tracy ning teised, on tõeliselt pühendunud, et maailma muuta. Ja nad kõik on eelnevalt äris edu saavutanud. See, millest nad räägivad, on nende endi elukogemus. See loeb!
    Soolapuhujaid leiab aga igast valdkonnast, nendega tuleb olla ettevaatlik nagu kõige muuga.
    Kui suur on motivatsiooni kõnelejate turg Ameerikas ja kui raske on jalga ukse vahele saada?
    Ma ei saa öelda, mitu miljardit dollarit see on. Aga hotelliruumid on muutunud õppeasutusteks, sest inimesed käivad seal seminaridel. Ameerikas on tavapärane pidada hotellis loenguid ja sellega tegelevad tõesti väga paljud. Kuid ma arvan ka, et väga paljud inimesed vajavad neid loenguid ja see turg ei küllastu kunagi. Seda tõestasid kas või presidendi valimised, kui palju on meil harimatuid inimesi, kes on vaesed, töötud ja kes pole edukad. Sellepärast peavad need põhimõtted jõudma iga ühsikonnagrupini, nii paljudeni kui võimalik.
    Nagu iga elukutse puhul, ruumi oma ala parimatele on alati. Kui sa oled hea arst, siis jõuad tippu, kui oled hea kõnemees või treener,  jõuad samuti tippu.
    Ma ei pea ennast ise tegelikult motivatsiooni kõnelejaks, mulle meeldib endast mõelda kui treenerist, kes õpetab teisi spetsiifiliste tehnikate abil efektiivsemalt elama.
    Teid nimetati 1978. aastal kümne kõige väljapaistvama Ameerika noore mehe hulka. Olete tänaseni hämmastavalt heas vormis, särate nii kodu- kui ka rahvusvahelistel lavadel, kirjutate raamatuid. Mis on edu saladus ja mis teid ikka veel tagant tõukab?
    Olen alati tundnud kirge selle vastu, mida teen. Minu soov on olnud inimesi inspireerida, kannustada neid suurelt mõtlema. Alustasin karjääri keskkooliõpetajana Chicagos ja hakkasin õpetajatöö kõrval peagi juhendama teisi õpetajaid. Minu eesmärk oli tõsta laste enesehinnangut, et nad oskaksid juba varakult eesmärke püstitada, julgeksid unistada ja unistused ka ellu viia. Kirjutasin raamatu „100 Ways to Enhance Self-Concept in the Classroom: A Handbook for Teachers and Parents“, misjärel kutsuti mind nendest tehnikatest ja põhimõtetest rääkima igasse Ameerika nurka. Need tehnikad said õpetajate seas väga popiks ja neid hakati kasutama. Sellepärast anti mulle ka see tiitel.
    Kõige rohkem käivitavad mind inimesed, ükskõik kas ma loen nende kohta või kohtan neid päriselus. Aga inimeste elulood võivad olla tõeliseks inspiratsiooniallikaks. Ma jälgin tähelepanelikult inimesi, kes kirjutavad raamatuid, asutavad uusi isevärki ettevõtteid, rajavad õppeasutusi, jõuavad millegagi oma ajastust ette.
    Ja ma ikka veel õpin. Ma arvan, et põnevat elu ei saa elada ilma, et sa ei õpiks juurde uusi asju. Kas ma õpin uut keelt või avastan midagi uut külaskäigul Eestisse. Või õpin uusi vaimseid praktikaid, uusi tehnikaid, kuidas olla parem artist laval. Vaatan väga palju videoid YouTube’is mediteerimise kohta, loen raamatuid. Olen oma elus lugenud üle 3000 raamatu. Minu jaoks on elu lõpmatult põnev kogemus.
    Kes on teie lemmikautor?
    See on sama hea, kui küsida, mis on sinu lemmikorgan kehas. Mind on mõjutanud lugematud autorid. Kunagi elas mees nimega Napoleon Hill, kes kirjutas raamatu „Think and Grow Rich“. Tema raamat on mõjutanud mind palju.
    Kaasaaja autoritest armastan Byron Katie raamatut „Loving what is: Four Questions That Can Change Your Life“. See räägib, kuidas inimesed keelduvad endale mõningaid asju tunnistamast ja arvavad, et asjad ei peaks olema nii, nagu nad on. Paljud inimesed Ameerikas on praegu vihased, sest Donald Trump on president. Aga fakt on see, et ta on president. Kui sa kogu aeg mõtled, et ta ei tohiks olla president, siis see teeb sind õnnetuks. Kuid kui sa muudad oma mõttemalli ja lepid mõttega ning aktsepteerid seda, et ta on president, siis sa lõpetad enda piinamise. Mõte, et ta ei tohiks olla president, tekitab raevu ja muudab inimesed õnnetuks.
    Mulle meeldib Gary Kelleri raamat „The One Thing: The Surprisingly Simple Truth Behind Extraordinary Results“, mille idee on, et kui sa muudad vaid ühte asja oma elus, siis võid selle kaudu muuta kõike. See võib olla mis iganes: kas meditatsioon, treeningharjutused või parema müügimehe palkamine.
    Näiteks kui sa teed iga päev midagi natuke rohkem, kui teevad teised, kroonib see lõpuks edu. Paljud inimesed ütlevad, et neil pole aega päev otsa istuda ja raamatut kirjutada ja sellepärast nad ei pühendu. Aga kui sa kirjutad iga päev kaks lehekülge, siis teeb see aasta pärast kokku 600 lehekülge. Iga päev midagi natuke teha teeb hiljem teoks midagi suurt.
    Mis on see üks asi, mida teie iga päev teete?
    Neid asju on palju. Esiteks ma mediteerin, sest see on minu arvates väga tähtis. Igaüks, kes on minu valdkonnas superedukas, mediteerib vähemalt 3–12 minutit päevas. Minu jaoks on miinimum 20 minutit päevas. Ja ma loen iga päev tunni, vähemalt pool tundi teen treeningharjutusi.
    Olete kunagi kuulnud väljendit „The hour of power“? See tähendab, et kui sa teed iga päev 20 minutit harjutusi, loed või mediteerid, siis sa oled õnnelikum, rahulikum, rohkem puhanud, loomingulisem, teenid rohkem ja oled tervem. Suured asjad saavad alguse väikestest asjadest!
    Mida vastate, kui inimesed ütlevad, et võiksite elada nagu rantjee?
    Mul on palju raha, suur maja ja kõik asjad, mida soovin, kuid ma ei oleks õnnelik, kui ma ei teeks seda tööd, mida teen. Ma puhkan palju, armastan augustis oma sünnipäeval minna Mehhikosse, rentida seal maja ja lõõgastuda. Aga ma läheksin hulluks, kui ma teeksin seda kogu aeg. Ma näen inimesi, kes lähevad sinna pensionipõlve veetma ja kahe aasta pärast töötavad nad jäätiseputkas, müüvad ajalehti või teevad midagi muud, et olla kasulik. Neil hakkab lihtsalt igav niisama passides.
    Mulle meeldib olla produktiivne ja midagi maailmas muuta ja nagu ma ennist juba ütlesin, mulle meeldib õppida kogu aeg midagi uut. Ma olen 72aastane. Ma hoolitsen enda eest, söön vitamiine, mineraalaineid, kasutan ravimtaimi. Meditatsioon hoiab mind värske ja mis mind veel aitab: ma olen kõigile oma elus andestanud. Üks minu kangelastest on mees, kes kirjutas 93aastaselt veel kaks raamatut ja pidas 45 kõnet, ma näen ennast sellisena.
    Kes on olnud teie kõige suurem inspiratsiooniallikas?
    Ma arvan, et need on inimesed, nagu Nelson Mandela või Mahatma Gandhi, kes suutsid mõjutada tervet riiki ja ühiskonda, tõid oma rahva välja depressioonist ja vangipõlvest.
    Kui keegi ohverdab oma elu, talub vangistust ja läheb elus kõrgemate väärtuste teed, on see imetlusväärne.
    Mis on teie saladus, et inimesed ei ole teist väsinud ja tulevad teid taas kuulama, loevad teie raamatuid? Ja kuidas õnnestub teil kogu aeg välja tulla uute ideedega? Kust te inspiratsiooni saate?
    Enamasti saan inspiratsiooni kolmest kohast: esiteks meditatsioonist, teiseks ma pööran suurt tähelepanu oma klientidele, sellele, mida nad vajavad ja mida vajab maailm neilt. Ma näen pidevalt inimesi, kes on ebaterves suhtes või kes teevad tööd, mis neile ei meeldi, või põevad haigusi, sest nad ei söö tervislikult ja elavad ebatervislikku elu ega hoia end toksiinidest eemal.
    Ma kirjutasin kaks aastat tagasi raamatu „The 30-Day Sobriety Solution“, mille abil saab samm-sammult vabaneda alkoholismist ning elada täisväärtuslikumat elu.
    Kolmandaks, ma otsin kogu aeg uusi inimgruppe, keda ma pole veel vaadelnud, sest neilt saan ma uusi ideid. Praegu jälgin ühte vangi, kes õpetab teisi vange, kuidas vabaduses oma elu jätkata. Niisiis on mul väga palju erinevaid kohtumispaiku ja atmosfääre, kus saan neidsamu printsiipe rakendada, kuid erineval moel.
    Ma õpin pidevalt juurde uusi tehnikaid. Näiteks emotsionaalse vabaduse tehnika, mis aitab inimestel üle saada hirmust. Sa koputad sõrmeotstega teatud kindlas järjekorras läbi energiameridiaanidel asuvad akupunktid. Paljusid inimesi kammitseb hirm ja see tehnika avastati juba 15 aastat tagasi ja sa võid igast foobiast viie minutiga vabaneda. Selle tehnika abil saab vabaneda valust, ärevusest või sõltuvustest. Näiteks inimesed, kes söövad liiga palju suhkrut, tarvitavad alkoholi, neil tarvitseb lihtsalt puudutada oma kehal kindlaid punkte. See on ju maagiline!
    Mis on teie suurim eesmärk elus ja kas olete selle eesmärgi saavutanud?
    Ma püstitasin endale 1996. aastal eesmärgi, et 2020. aastaks olen oma tegevusega mõjutanud miljardit inimest. Minu raamatuseeriat „Chicken Soup for the Soul“ on müüdud 500 miljonit eksemplari üle maailma, 300 miljonit Hiinas. Mul on mõni aasta veel aega.
    Ja mõni aasta tagasi seadsin veel ühe eesmärgi, et neid inimesi, kes minu tööd maailmas teistele edasi õpetavad, on üks miljon. Ma arendasin selle jaoks online-treeningu programmi, mille on praeguseks lõpetanud 5100 inimest. Ja kuna ma reisin maailmas kogu aeg, tulen Helsingisse ja Tallinna, mille järel lähen Poola, seejärel Kanadasse ja siis tagasi USAsse ja muudkui õpetan kolme nädala jooksul, siis võib-olla 50–100 inimest otsustavad, et ka nemad tahaksid õppida seda tegema ja võtavad programmist osa. Minu eesmärk on need põhimõtted ja strateegiad viia igaüheni, iga kooli, ettevõtte, kirikuni, et nad saaksid olla edukad.
    Missuguseid edukontseptsioone te oma tuttavate, klientide ja sõprade seas olete kohanud?
    Ma arvan, et edu tähendus on igaühe jaoks erinev. Mõne jaoks tähendab edu, et ta kirjutab bestselleri, teise jaoks töö ajalehe toimetajana, kolmas tahab saada professoriks, neljas reisida ümber maakera ja näha kõiki paiku maamunal. Edu tähendab seda, et sa püüad kinni eesmärgi, mida saavutada tahad. Loomulikult mõtlevad inimesed edu all ka raha, võimu, ka poliitilist võimu.
    Minu jaoks tähendab edu praegu midagi muud kui kümme aastat tagasi. Edu on see, kui sa oled lahendanud omaenda mõistatuse ja leidnud enda hinge tunnussõna. Iga inimene sünnib maailma kindla eesmärgiga ja kui ta selle eesmärgi täidab, siis ta ongi edukas.
    Näiteks inimesed on loodud erinevate eesmärkide jaoks: mõned meelelahutajaks, teised politseinikuks või sõjaväelaseks või instruktoriks. Ühiskond vajab inimesi igalt elualalt. Me vajame mehaanikuid, sest nendeta ei saaks ma lennata turvaliselt Eestisse. Mõned inimesed on kiindunud autodesse, nad hakkavad juba 14aastaselt neid putitama või tahavad saada mootorratturiks. Sa pead lihtsalt leidma tegevuse, mis paneb sind elama, muudab elu põnevaks ja teeb sind õnnelikuks.
    Kui palju te aastas teenite?
    Seda on keeruline öelda. Minu ettevõtte The Canfield Training Groupi aasta kasum on umbes viis kuni kuus miljonit dollarit, kuid meil on 12 osakonda, mille juhtimiskulud on väga suured, lisaks kulutused uutele toodetele ja reisimisele.
    Raamatuseeriaga „Chicken Soup for the Soul“ teenisin kuus miljonit dollarit, aga see kestis vaid kindla aja ja sellised asjad saavad ühel hetkel otsa.
    Ühe oma ettevõtte müügist teenisin 20 miljonit dollarit. Kuid minu isiklik aastasissetulek on tavaliselt miljoni ja pooleteist miljoni dollari vahel.
  • Hetkel kuum
Suur analüüs: maailmamajanduse jõujoonte murrangus pole Euroopa seis kiita
Maailmamajanduses annavad tooni Hiina, India ja laiemalt globaalse lõuna tõus ning USA jätkuva olulisuse valguses paistab suurima kaotajana Euroopa, kirjutab majanduspublitsist Liis Laidre Äripäeva essees.
Maailmamajanduses annavad tooni Hiina, India ja laiemalt globaalse lõuna tõus ning USA jätkuva olulisuse valguses paistab suurima kaotajana Euroopa, kirjutab majanduspublitsist Liis Laidre Äripäeva essees.
Vaikne börsipäev viis S&P 500 indeksi uue rekordini
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi tee avalikust häbipostist töövõiduni: süda jättis löögi vahele
Kiiresti kohanevast IT-ärist konservatiivsema tervisekassa juhiks liikunud Rain Laanet tabas uues ametis kohe tagasilöök – maksumaksjad panid ta haigekassa nime muutmise soovi eest avalikku häbiposti. Aastaid hiljem nimi siiski muutus, nii et asjaosalistel jättis süda löögi vahele.
Kiiresti kohanevast IT-ärist konservatiivsema tervisekassa juhiks liikunud Rain Laanet tabas uues ametis kohe tagasilöök – maksumaksjad panid ta haigekassa nime muutmise soovi eest avalikku häbiposti. Aastaid hiljem nimi siiski muutus, nii et asjaosalistel jättis süda löögi vahele.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Pühadestatistika: Eesti munatoodang suureneb
Eesti munatoodang on viimastel aastatel veidi kasvama hakanud, kuid mullu ületas tarbimine toodangut veel ligi kahekordselt.
Eesti munatoodang on viimastel aastatel veidi kasvama hakanud, kuid mullu ületas tarbimine toodangut veel ligi kahekordselt.
Peterburi eestlane teeb Sillamäele tipprestorani
“Lihtsast söögikohast pole juttugi,” ütleb Irina Vengerveld söögikoha kohta, mis tuleb aastaid tühjana seisnud majja Sillamäel, kus kunagi oli sõjaväe pagarikoda.
“Lihtsast söögikohast pole juttugi,” ütleb Irina Vengerveld söögikoha kohta, mis tuleb aastaid tühjana seisnud majja Sillamäel, kus kunagi oli sõjaväe pagarikoda.